“100 de ani în 100 de zile”. 1965: La conducerea ţării se instalează Nicolae Ceaușescu
Campania "100 de ani în 100 e zile" ajunge în anul 1965, când la Bucureşti se face schimbul de putere. Moare Gheorghiu Dej şi imediat la conducerea ţării se instalează Nicolae Ceaușescu.
România cunoaşte o perioadă de relativă stabilitate, iar oamenii de cultură intra în graţiile sistemului pe care îl proslăvesc.
Se construeisc noi cartiere în toate oraşele ţării şi statul dă gratuit manuale elevilor din învăţământul mediu.
19 martie 1965. Gheorghe Gheorghiu Dej, preşedintele Consiliului de stat moare. Oficial din cauza cirozei. În doar două ore locul său este luat de Nicolae Ceauşescu.
Ceauşescu fusese timp de 10 ani şef de cadre în Partidul Comunist, timp în care şi-a recrutat susţinători şi i-a plasat în funcţii cheie pentru a-i fi alături. Ceauşescu este propus de Gheorghe Maurer numit de Biroul politic succesorul lui Dej la şefia Partidului Muncitoresc Roman.
În vara lui 1965 Partidul Muncitoresc îşi schimbă numele în Partidul Comunist Român iar prin hotărârea Marii Adunări Naţionale Republica Populară Romana devine Republica Socialistă România.
Încă de la instalarea la putere, Ceauşescu stabileşte noi priorităţi şi termene pentru industrie şi agricultură. Toate deciziile sunt aprobate de congresul al 9 lea al PCR.
Ţara cunoaşte o perioadă o relativă stabilitate. Se face un nou recensământ. România are 19.027.000 locuitori. Ceauşescu pleacă în URSS şi se întâlneşte cu Leonid Brejnev pentru a consolida independenta României în cadrul blocului sovietic şi pentru a cere mai multă liberatate în viaţa culturală şi socială a ţării. Aproape 5.000 de cetățeni români cu vize turistice pleacă în ţările occidentale
Oamenii de cultură intra în graţiile sistemului dacă îşi fac autocritica şi acceptă linia partidului. Filosoful Constantin Noica, proaspăt eliberat, primeşte permisiunea de a scrie. În primul articol arată că "adevărul lumii noastre poartă numele socialism".
Economia este în creştere dar produsele realizate în multe domenii sunt de slabă calitate.
În marile oraşe continua contruirea unor noi cartiere. Dacă până anul 1065 în Bucureşti se construiam o mie de apartamente pe an, după această perioadă se ajunge la 30 de mii de apartamente pe an.
Moare Sir Winston Churchill. Leonid Brejnev (Partidul Comunist al Uniunii Sovitice).
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!