"100 de ani în 100 de zile" 1927: Mihai I devine rege, la doar 5 ani, după moartea regelui Ferdinand

×
Codul embed a fost copiat

Campania Știrilor ProTV “100 de ani în 100 de zile” continuă cu anul 1927. În acest an se stinge, după o lungă suferinţă, regele Ferdinand, cel care a rămas în istorie Întregitorul României Mari.

 În locul său este uns rege, la doar 5 ani, Mihai I. 

Moartea regelui Ferdinand

După o lungă şi grea suferinţa, la vârsta de 62 de ani, moare regele Ferdinand Întregitorul. Funeraliile sunt impresionante, a fost un rege iubit şi asta s-a văzut şi prin coloanele funerare imense de ţărani care veneau să-i aducă omagiu celui sub a cărui conducere s-a realizat România Mare. A fost înmormântat la Curtea De Argeş, ca şi înaintaşul său, regele Carol I.

Mihai I este numit regele Romaniei la 5 ani

Citește și
Centenar 1924
"100 de de ani în 100 de zile". 1924: Atacurile bolșevicilor, intervenția Armatei Române și interzicerea Partidului Comunist
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Renunţarea la tron a fiului său, Carol aruncă România într-o situaţie de incertitudine majoră. Este numit rege Mihai I, la doar 5 ani, ajutat de o regență formată din oameni nu foarte experimentaţi politic. 

Apare Mișcarea legionară

În urmă cu câţiva ani s-au creat primele formaţiuni de extremă dreaptă din România pe fondul curentului fascist european. În 1927, se înfiinţează Legiunea Arhanghelului Mihail, mai cunoscută ca Mişcarea legionară, devenită ulterior Garda de fier. Desprinsă din Liga Apărării Naţional Creştine, LANC, mişcarea legionară este o organizaţie paramilitară, de orientare fascistă, cu un caracter mistic religios, profund anticomunist, antisemit şi antimasonic.

Corneliu Zelea Codreanu devine un personaj politic important

Condusă de carismaticul Corneliu Zelea Codreanu şi un grup de tovarăşi de idei, Mişcarea legionară va influenţa viaţa politică şi socială în preajma celui de-Al Doilea Război Mondial, deschizând şi seria unor asasinate politice care zguduie viaţa.

Moare prim-ministrul Ionel Brătianu

În noiembrie moare şi primul ministru Ionel Brătianu, un alt cutremur pe scenă politică interbelică. Vintilă Brătianu preia funcţia de şef al guvernului deoarece Constituţia nu prevedea demisia cabinetului în cazul morţii prim-ministrului.

România intră într-o perioadă politică extrem de agitată cu alegeri, asasinate politice şi schimbări dramatice.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
"100 de ani în 100 de zile". 1926: Anul în care România îşi revenea după fuga principelui moștenitor Carol cu amanta sa

Campania Știrilor ProTV "100 de ani în 100 de zile" continuă cu anul 1926. În acel an România fierbea încă după fuga principelui moștenitor Carol și politicienii căutau soluții pentru continuitatea dinastiei regale.

"100 de de ani în 100 de zile". 1924: Atacurile bolșevicilor, intervenția Armatei Române și interzicerea Partidului Comunist

Campania „100 de de ani în 100 de zile" ajunge miercuri în anul 1924, când provocările sovieticilor continuă la adresa vecinilor, iar printre cei vizați se numără și românii.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.