"100 de ani în 100 de zile" 1927: Mihai I devine rege, la doar 5 ani, după moartea regelui Ferdinand

01-09-2018 07:58


Campania Știrilor ProTV “100 de ani în 100 de zile” continuă cu anul 1927. În acest an se stinge, după o lungă suferinţă, regele Ferdinand, cel care a rămas în istorie Întregitorul României Mari.

 În locul său este uns rege, la doar 5 ani, Mihai I. 

Moartea regelui Ferdinand

După o lungă şi grea suferinţa, la vârsta de 62 de ani, moare regele Ferdinand Întregitorul. Funeraliile sunt impresionante, a fost un rege iubit şi asta s-a văzut şi prin coloanele funerare imense de ţărani care veneau să-i aducă omagiu celui sub a cărui conducere s-a realizat România Mare. A fost înmormântat la Curtea De Argeş, ca şi înaintaşul său, regele Carol I.

Mihai I este numit regele Romaniei la 5 ani

Renunţarea la tron a fiului său, Carol aruncă România într-o situaţie de incertitudine majoră. Este numit rege Mihai I, la doar 5 ani, ajutat de o regență formată din oameni nu foarte experimentaţi politic. 

Apare Mișcarea legionară

În urmă cu câţiva ani s-au creat primele formaţiuni de extremă dreaptă din România pe fondul curentului fascist european. În 1927, se înfiinţează Legiunea Arhanghelului Mihail, mai cunoscută ca Mişcarea legionară, devenită ulterior Garda de fier. Desprinsă din Liga Apărării Naţional Creştine, LANC, mişcarea legionară este o organizaţie paramilitară, de orientare fascistă, cu un caracter mistic religios, profund anticomunist, antisemit şi antimasonic.

Corneliu Zelea Codreanu devine un personaj politic important

Condusă de carismaticul Corneliu Zelea Codreanu şi un grup de tovarăşi de idei, Mişcarea legionară va influenţa viaţa politică şi socială în preajma celui de-Al Doilea Război Mondial, deschizând şi seria unor asasinate politice care zguduie viaţa.

Moare prim-ministrul Ionel Brătianu

În noiembrie moare şi primul ministru Ionel Brătianu, un alt cutremur pe scenă politică interbelică. Vintilă Brătianu preia funcţia de şef al guvernului deoarece Constituţia nu prevedea demisia cabinetului în cazul morţii prim-ministrului.

România intră într-o perioadă politică extrem de agitată cu alegeri, asasinate politice şi schimbări dramatice.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

VIDEO PROTVPLUS.RO