Seful NATO promite ca Europa de Est va fi aparata de Putin. "Rusia si-a folosit forta militara pentru a schimba frontierele"

Ultimul update: Luni 15 Februarie 2016 07:07
Data publicarii: Vineri 12 Februarie 2016 15:15
Categorie: Stirileprotv iti recomanda
militari americani si romani

Conferinta de Securitate de la Munchen ar putea aduce pacea in Siria, dar nu si intre Rusia si NATO. Seful Aliantei anunta chiar ca face pregatiri militare impotriva Kremlinului.

La o zi dupa ce la Munchen s-a semnat acordul de incetare a focului in Siria, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a anuntat, in cadrul aceleiasi conferinte, intarirea fortele Aliantei in Europa de Est – un gest care nu va ajuta la imbunatatirea relatiilor cu Rusia. Stoltenberg s-a referit, de altfel, in mod direct la politica Kremlinului.

Stoltenberg (foto jos) a declarat ca joi, ministrii apararii din tarile NATO au decis ca prezenta militara a fortelor Aliantei pe flancul estic al acesteia trebuie sporita. „Vor fi forte multinationale, care vor sta acolo, vor desfasura exercitii si vor creste prezenta noastra in est”, a declarat secretarul general al NATO inainte de a intra la Conferinta de la Munchen.

In acest context, salut anuntul privind planurile SUA de a-si spori semnificativ prezenta in Europa. Cu mai multe trupe, cu echipament greu deja pe pozitii, cu mai multe exercitii si investitii in infrastructura critica”, a declarat Stoltenberg, referindu-se la noul buget al Pentagonului.

Seful NATO a vorbit si despre un rol mai constructiv al Rusiei in Siria, dar a precizat si ca intarirea fortelor militare in Europa este o replica la politica Kremlinului. „Raspundem unui model de comportament pe care l-am vazut la rusi in ultimii ani. O Rusie care se afirma tot mai mult, care investeste masiv in aparare, care face exercitii neanuntate si care si-a folosit forta militara pentru a schimba frontierele in Europa. Ce face NATO este sa raspunda la asta. [...] Daca NATO nu ar fi raspuns, am fi fost criticati”.

Presedintele american Barack Obama a anuntat saptamana trecuta ca va incerca sa obtina o majorare la 3,4 miliarde de dolari a bugetului pentru securitatea europeana in anul fiscal 2017. Banii vor fi folositi partial pentru a avea o forta de circa 3.000 de militari americani stationata in Europa, dar si echipamente militare pre-pozitionate care ar putea fi folosite rapid in caz de urgenta, a precizat un oficial american sub acoperirea anonimatului.

Conform noii initiative, o forta de pana la 6.000 de militari ar urma sa fie desfasurata prin rotatie in Polonia, Bulgaria, Romania si statele baltice, au declarat surse NATO. Alianta instaleaza deja centre regionale in aceste tari, insa fiecare dintre acestea nu dispune decat de circa 50 de militari. Recent, o simulare RAND Corporation a aratat ca, daca Rusia ar ataca tarile baltice, fortele NATO aflate in prezent in zona nu ar putea sa le apere.

In replica, ministrul rus de externe Serghei Lavrov (foto sus) a acuzat NATO ca inflameaza temerile privind o amenintare din partea Rusiei pentru a-si justifica existenta si pentru a se extinde spre Est, intr-o declaratie pentru cotidianul Moskovski Komsomolet, preluata de agentia TASS.NATO "ar trebuie sa ramana in granitele sale, a spus el, criticand Alianta pentru ca a invitat Muntenegru sa adere in randurile sale. Actiunile NATO afecteaza "stabilitatea globala", a avertizat Lavrov.

Serghei Lavrov, ministru de externe al Rusiei, FOTO FLICKR Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
militari americani si romani Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Rusia lanseaza acuzatii la adresa Romaniei.

Rusia lanseaza acuzatii la adresa Romaniei. "Pur si simplu agita pana la isterie mitul pericolului rus"

coreea de nord, jurnalista, Suki Kim

Jurnalista care a petrecut sub acoperire 6 luni în Coreea de Nord: "Este cel mai trist loc din lume"

Analiză Washington Post. Este America în pragul unui război nuclear cu Coreea de Nord?

Cum se pregătesc miliardarii planetei de Apocalipsă

sarma ghimpata,

Cum a schimbat sârma ghimpată Vestul sălbatic al Americii

Primarul care s-a deghizat în om al străzii pentru un experiment. ”Am fost șocat”

60 de grade Celsius, la nivelul asfaltului. Temperatura înregistrată într-un frigider de magazin