Cele mai mari 5 regrete ale persoanelor aflate pe moarte

05-02-2016 12:50

Pacient, spital

Bronnie Ware, o femeie din Marea Britanie care a lucrat ca infirmiera la un spital din Marea Britanie, a lansat o carte in care povesteste ce regrete au avut pacientii pe care i-a ingrijit.

Bronnie povesteste ca aproape toate persoanele care stiau ca mai au doar cateva zile de trait erau mai degraba ingrijorate de relatiile pe care le-au avut cu persoanele apropiate decat de faptul ca nu au avut bani, succes sau faima.

"Oamenii vor sa isi puna ordine in afacerile lor, daca este posibil. Insa nu banii sau statutul e important pentru ei. Totul se rezuma la dragoste si relatii in final", declara femeia, citata de The Independent.

In cartea intitulata "Top 5 regrete ale persoanelor aflate pe moarte", Bronnie a facut un clasament al celor mai comune dorinte ale pacientilor.

1) Mi-as fi dorit sa am curajul sa traiasc viata asa cum vreau eu, nu cum se asteapta altii sa o fac

Acesta este cel mai mare regret. Oamenii se gandesc la visurile pe care nu si le-au implinit si realizeaza ca nu au facut asta din cauza alegerilor gresite.

2) Mi-as fi dorit sa nu muncesc atat de mult

Toti pacientii de sex masculin au avut acest regret. Simt ca au petrecut mult prea putin timp alaturi de familie si ca nu au acordat suficienta atentie partenerului si copiilor.

3) Mi-as fi dorit sa am curajul sa-mi exprim sentimentele

Multe persoane recunosc ca si-au retinut sentimentele pentru a nu strica relatiile cu ceilalti. Iar multi dintre ei s-au imbolnavit pentru ca au regretat ca si-au ascuns adevaratele sentimente.

4) Mi-as fi dorit sa pastrez legatura cu prietenii

In functie de carierele pe care le urmam, e greu sa mentii legatura cu toti prietenii, iar de multe ori se intampla sa ii uitam pe multi. Pacientii aflati pe moarte nu si-au dat seama de asta decat atunci cand a fost prea tarziu.

5) Mi-as fi dorit sa imi "dau voie" sa fiu mai fericit

Bronnie a descoperit ca multi pacienti isi dau seama ca a fi fericit tine doar de alegerile pe care le faci. Frica de schimbare, dorinta de a-i multumi pe ceilalti si rutina i-au impiedicat pe multi sa fie fericiti.

"Cand esti pe patul de moarte, nu te mai gandesti la ce cred altii despre tine. Este bine insa sa faci asta cu mult timp inainte, pentru a fi fericit din nou. Viata este o alegere. Alegeti cu grija, intelept si onest. Alegeti fericirea", incheie Bonnie Ware.

Sursa: The Independent

Tags: regret, pacienti, medic,


VIDEO PROTVPLUS.RO