Premierul rus: "Imi pare rau pentru Europa". Mesajul numarului 2 de la Kremlin despre scutul anti-racheta de la Deveselu

premierul rus Dmitri Medvedev

Intr-un interviu exclusiv acordat revistei Time, premierul rus Dmitri Medvedev a explicat recenta sa declaratie privind reizbucnirea razboiului rece, dar nu a alungat temerile privind politica Kremlinului fata de Occident - si de tara noastra.

Dupa Conferinta de Securitate de la Munchen, unde prim-ministrul rus a anuntat ca “am alunecat intr-un nou razboi rece”, corespondentul Time la Moscova, Simon Shuster, a reusit sa obtina un interviu cu Medvedev in care acesta a explicat aceasta declaratie si a incercat sa prezinte intr-o lumina mai pacifista politica Kremlinului.

Razboi rece sau razboi fierbinte?
Niciodata nu am spus ca a inceput un nou razboi rece, dar am spus ca deciziile NATO aduc tot mai aproape perspectiva unui nou razboi rece”, a declarat premierul rus. „Stoltenberg (foto jos) a spus, inaintea mea, ca Rusia trebuie controlata, contingentele militare trebuie sporite si apararea la granite, intarita. Daca astea nu sunt pregatiri pentru un nou razboi rece, atunci pentru ce sunt? Pentru un razboi fierbinte?

Nu ne dorim niciun fel de confruntare. Nici in regiunea Balticii, nici in Turcia – nicaieri”, a spus Medvedev, in opinia caruia exista membri NATO „agitati”, care provoaca conflicte cu alte state. Ca exemplu, el a vorbit despre liderii statelor baltice, care „au cosmaruri despre Uniunea Sovietica, crize si revolte. Asa se guverneaza statele baltice, invoca teama de Rusia pentru a primi voturi”.

Citește și
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Noile arme ale Rusiei
Medvedev a raspuns si la o intrebare privind noile arme ale Rusiei despre care se vorbeste tot mai mult in ultima perioada, presupunandu-se ca arsenalul Kremlinului, ar putea include rachete cu raza medie de actiune ce pot lovi cu focoase nucleare orice tinta din Europa si sunt interzise de tratatele internationale.

Cand cineva discuta despre arme nucleare inovatoare, proiecte noi si vechi, trebuie sa luam in considerare faptul ca lumea s-a schimbat si armele s-au schimbat odata cu ea. Da, exista in continuare aceste arme ucigatoare care pot fac planeta de nelocuit”, i-a declarat Medvedev corespondentului Time. „Dar sunt si alte tipuri de arme despre care nu se discuta deschis niciodata. De exemplu, asa numitul concept de lovituri globale non-nucleare dezvoltat de SUA si NATO si bazat pe rachete conventionale de mare precizie. Este foarte inspaimantator. Daca sute sau mii de astfel de rachete sunt folosite intr-un atac, consecintele pot fi la fel de devastatoare. Si nu exista restrictii in privinta lor.

Scutul de la Deveselu ii deranjeaza pe rusi
In acest context, Medvedev s-a referit si la scutul american anti-racheta instalat in tara noastra. „De asta nu suntem deloc fericit cu ideea unui sistem de aparare anti-racheta. De fapt, a contribuit la reducerea capacitatii noastre nucleare. S-a anuntat ca va apara Vestul impotriva Iranului si a posibilelor atacuri din partea unor state infractoare. Acum Iranul a devenit o natiune prietena, sanctiunle i-au fost ridicate, dar rachetele au ramas”, a spus premierul rus.

Din declaratiile acestuia rezulta ca el include sistemul de la Deveselu in categoria celor capabile de lovituri globale non-nucleare, desi la ora actuala nu exista inca astfel de sisteme nici in SUA, ele fiind doar in stadiul de proiect.

Rebelii sirieni, "criminali si teroristi"
Referitor la Siria, unde Rusia e vazuta drept cheia rezolvarii razboiului, numarul 2 de la Moscova a spus ca tara sa “nu intentoneaza sa ramana in Siria o vesnicie” si ca rolul pe care il vor juca fortele rusesti in acel teatru de conflict nu va fi decis de Bashar al-Assad, ci de Vladimir Putin. Insa Kremlinul nu este de acord cu sustinerea rebelilor anti-Assad, pe care ii considera “criminali si teroristi”, la fel ca pe luptatorii ISIS.

Diferentele religioase intre ei sunt ipotetice. Trec de la o grupare la alta din diverse motive. [...] Ne amintim cu totii cum talibanii s-au transformat in Al-Qaeda, Al-Qaeda s-a transformat in altceva si apoi totul s-a transformat in Statul Islamic. Asa traiesc acesti oameni”.

Moscova nu crede in refugiati
Referitor la criza refugiatilor, Medvedev a exprimat o opinie similara cu cea a extremistilor de dreapta din Occident, despre care se presupune ca ar avea sustinerea Kremlinului. “Cu totii intelegem ce ar putea rezulta din aparitia unor colonii de refugiati din regiuni tulburate in inima Europei. Discursurile difera, dar daca intrebi oamenii de pe strada in orice tara, fie Franta, Germania, Italia sau Marea Britanie, daca vor ca 1,5-2 milioane de oameni din Orientul Mijlociu sa se stabileasca in tara lor, e putin probabil ca vor fi incantati de idee. Statele UE sunt la originea problemei” [...] Uniunea Europeana a devenit prizonierea unei politici a migratiei dezechilibrate. Sincer, imi pare rau pentru Europa”.

Referitor la sanctiunile aplicate de Occident Rusiei, pe care Medvedev ar fi trebuit sa le discute la Conferinta de Securitate de la Munchen, premierul a spus ca “de fiecare dat cand deschis subiectul sanctiunilor toata lumea se uita la podea ca si cum n-ar fi avut nimic dea face cu asta si toti spun ca le-au fost impuse si sunt impotriva. [...] Nu e cinstit. A fost decizia colectiva a prietenilor nostri europeni. Toti au votat prentu, nimeni nu s-a opus. Nu au de ce sa se rusineze. Sa spuna deschis: am vrut sa va pedepsim.”

Interviul complet il puteti citi pe site-ul Guvernului Rusiei (in limba engleza)

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Interviu cu Papa Francisc, din avion, după vizita din România
Interviu cu Papa Francisc, din avion, după vizita din România

Papa Francisc a acordat un interviu jurnaliștilor români, după vizita pe care Suveranul Pontif a făcut-o în țara noastră.

Andreea Esca, de la Vatican: mesajul Papei Francisc înainte de a pleca spre țara noastră
Andreea Esca, de la Vatican: mesajul Papei Francisc înainte de a pleca spre țara noastră

Papa Francisc vine de vineri în România, iar în avionul care îl va transporta în țara noastră se va afla și Andreea Esca.

Povestea polițistului german care a început să plângă, după ce a ajutat românii să voteze
Povestea polițistului german care a început să plângă, după ce a ajutat românii să voteze

Moment emoţionant în haosul votului din străinătate, la alegerile europarlamentare de duminică.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti, şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.