The Telegraph: Strategia Rusiei pentru a dezbina UE. Tarile europene unde Kremlinul a infiltrat mai multe partide

Ultimul update: Joi 21 Ianuarie 2016 07:02
Data publicarii: Luni 18 Ianuarie 2016 18:36
Categorie: Internaţional
rusia

Serviciile secrete americane au initiat o investigatie cu privire la infiltrarea de catre Rusia a unor partide politice europene prin intermediul finantarilor oferite ilegal in ultimul deceniu, scrie The Telegraph.

Conform The Telegraph, directorul comunitatii serviciilor de informatii din SUA (DNI), James Clapper, a fost insarcinat de Congresul american sa efectueze o astfel de investigatie. Demersul ilustreaza temerile crescande la Washington cu privire la determinarea Moscovei de a exploata disensiunile deja existente intre statele europene pentru a submina astfel proiectul scutului antiracheta si a obtine anularea sanctiunilor impuse Moscovei in urma destabilizarii Ucrainei.

Potrivit publicatiei britanice, si la Londra unii inalti responsabili guvernamentali considera ca in prezent in Europa se desfasoara “un nou razboi rece”, iar anvergura si forta actiunilor Rusiei in aceasta confruntare sunt subestimate.

Un raport intitulat “Activitatea de influenta a Rusiei”, consultat de The Telegraph, semnaleaza operatiuni de influenta desfasurate de serviciile secrete ruse in Franta, Olanda, Ungaria, Austria si Republica Ceha.

Pe langa cercetarea posibilei finantari a unor partide politice, investigatia serviciilor secrete americane va avea in vedere si identificarea unor operatiuni menite sa alimenteze opozitia fata de scutul antiracheta, precum si sabotarea unor initiative prin care UE, in prezent dependenta energetic de Rusia, ar dori sa gaseasca surse alternative de aprovizionare cu energie.

Lovitura financiara data de trupele SUA Statului Islamic. Momentul in care un depozit cu bani al teroristilor este bombardat

Printre partidele banuite ca ar fi fost finantate de Rusia se numara in special cele de extrema-dreapta, precum Jobbik in Ungaria, Zorii Aurii in Grecia, Liga Nordului in Italia sau Frontul National in Franta, acesta din urma primind anul trecut un imprumut de noua milioane de euro din partea unei banci ruse.

In articolul din The Telegraph se subliniaza legaturile extinse ale Rusiei in Austria, dar si dorinta Moscovei de a influenta evolutiile politice in Marea Britanie, mai ales in perspectiva referendumului cu privire la ramanerea in UE.

Conform acestei publicatii, alegerea lui Jeremy Corbyn la conducerea Partidului Laburist ar fi vazuta de Rusia drept o oportunitate pentru a slabi Europa. In sprijinul acestei ultime teorii este evocata si prezentarea exhaustiva a campaniei lui Corbyn de catre postul Russia Today, iar desemnarea lui la conducerea laburistilor a fost calificata de ambasadorul Rusiei la Londra drept un “progres major”, diplomatul rus amintind ca noul lider laburist considera ca NATO si-a pierdut ratiunea de a exista dupa terminarea Razboiului Rece.

Potrivit lui Igor Sutyagin, expert in probleme ruse la Royal United Services Institute, in prezent propaganda Rusiei este foarte activa si capata trasaturile unui “razboi hibrid”. “Campania Rusiei se desfasoara intr-o zona gri, sub acoperire - uneori si legal - pentru a evita ripostele politice, dar cu obiectivul clar de a slabi determinarea Occidentului de a lupta” si pentru a alimenta indoielile cu privire la NATO, UE, scutul antiracheta si sanctiunile internationale impuse Rusiei, apreciaza expertul citat.

 

rusia Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Un medic nazist de 95 de ani, acuzat de 3.681 de crime. Care ar fi fost rolul sau in lagarul mortii de la Auschwitz

Un medic nazist de 95 de ani, acuzat de 3.681 de crime. Care ar fi fost rolul sau in lagarul mortii de la Auschwitz

Lovitura financiara data de trupele SUA Statului Islamic. Momentul in care un depozit cu bani al teroristilor este bombardat

Lovitura financiara data de trupele SUA Statului Islamic. Momentul in care un depozit cu bani al teroristilor este bombardat

Bild:

Bild: "Putin vrea o cooperare globala contra terorismului". Acuzatiile pe care liderul de la Kremlin le-a adus Vestului

atac chimic in Siria

Franţa acuză Rusia de blocarea accesului specialiștilor la locul atacului chimic din Douma

A murit cunoscutul DJ Avicii. Ultimul mesaj postat de artist pe Instagram

Kremlin-ul neagă că Putin s-ar fi lăudat în fața lui Trump cu ”frumoasele prostituate” din Rusia

Regina Elisabeta şi-a anunţat succesorul la conducerea Commonwealth. "E dorinţa mea"

Partidul Democrat din SUA intentează proces Rusiei şi campaniei lui Trump în legătură cu alegerile din 2016

”Mama” și ”tata”, înlocuiți cu ”părinte 1” și ”părinte 2”. Reacție în urma hotărârii

cuplu pat - ilustratie

Ce s-a întâmplat cu bărbatul infectat cu cel mai grav caz de ”super-gonoree”

Moment istoric în Senatul american. O femeie a venit cu bebelușul în plen pentru a-și exprima votul

Arma pe care Rusia o trimite armatei siriene: ”Nu mai avem obligaţii morale”

Putin i s-ar fi lăudat lui Trump că ruşii au ”unele dintre cele mai frumoase prostituate din lume”

Cum a fost găsit un adolescent american, dispărut de acasă în urmă cu doi ani. FOTO

Cazul Skripal. MAE rus a acuzat Marea Britanie de implicare în asasinarea lui Rasputin