Daily Beast: Statul Islamic castiga tot mai mult teren in Siria, in ciuda atacurilor aeriene ale SUA, lansate inca din 2014

Siria

Desi avioanele americane de lupta au lansat pana acum aproximativ 800 de atacuri in anumite zone din Siria, gruparea Statul Islamic continua sa castige teren, adunand tot mai multi oameni sub steagul sau negru.

Conform The Daily Beast, cel putin un sfert din teritoriul Siriei se afla in prezent sub influenta Statului Islamic. Ultimele cuceriri au fost facute in zonele urbane ale tarii, insa jihadistii spera ca in acest fel sa isi faca drum spre marile orase, pe care sa le declare ulterior ca facand parte din califat. Deocamdata insa, mai scriu cei de la Daily Beast, acest grup jihadist extremist nu pare sa fi suferit prea mari pierderi in urma atacurilor aeriene.

In Siria, SI "nu a pierdut niciun punct cheie terestru", spune si Jennifer Cafarella, aistent la Institutul pentru Studiul Razboiului din Washington, care studiaza conflictul sirian.

Iata, mai jos, o harta a teritoriului sirian, realizata de Coalitia pentru Siria Democrata, in care se vede ca Statul Islamic aproape ca si-a dublat numarul teritoriilor detinute, de cand au inceput atacurile aeriene, in 2014:

Citește și
Hollande Obama
Francois Hollande: Comunitatea internationala trebuia sa fi intervenit militar in Siria din 2013
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

"Da, au castigat ceva teren. Dar le-am oprit momentul", a spus un oficial de la Pentagon, sub protectia anonimatului, pentru Daily Beast.

In urma acestor actiuni, sirienii care nu se aflau sub autoritatea lui Bashar al-Assad sau a rebelilor au devenit acum "subordonati" ai Statului Islamic, iar intr-un astfel de razboi, controlul oamenilor este uneori mai important decat cel al teritoriilor.

De altfel, Statele Unite intentioneaza sa trimita inca 400 de militari pentru instruirea si echiparea combatantilor opozitiei moderate din Siria. Aceste antrenamente urmeaza sa se desfasoare in Arabia Saudita, Turcia si Qatar, a anunta Departamentul american al Apararii, citat de AFP si preluat de Mediafax. "Arabia Saudita, Turcia si Qatar sunt de acord sa gazduiasca antrenamentele", a declarat Elissa Smith, un purtator de cuvant al Pentagonului. "Statele Unite intentioneaza sa trimita aproximativ 400 de instructori militari. Speram ca antrenamentele vor incepe in primavara", adauga oficialul citat, precizand ca obiectivul este instruirea a 5.000 de combatanti ai opozitiei moderate siriene.

Siria se confrunta, incepand din martie 2012, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste 200.000 de morti.

Pe de alta parte, fortele aeriene americane au anuntat recent o serie de masuri in vederea consolidarii efectivelor de piloti de drone, care sunt foarte obositi din cauza programului de lucru intens, ca urmare a campaniei aeriene din Irak si Siria. Acesti piloti se afla intr-o situatie de "stres notabil, din cauza unui ritm neincetat de activitate", a subliniat secretarul US Air Force Deborah Lee James intr-o conferinta de presa, alaturi de seful Statului Major al Fortelor Aeriene generalul Mark Welsh.

Ei muncesc sase zile pe saptamana, cate 13 sau 14 ore pe zi, a spus ea. Ei insumeaza in medie 900 pana la 1.100 de ore de "zbor" pe an, fata de 200-300 de ore de zbor cat efectueaza un pilot. in plus, multi dintre ei se apropie de finalul contractului, ceea ce risca sa complice si mai mult situatia, a declarat ea.

Cu scopul de a face fata situatiei, US Air Force a decis sa mobilizeze resurse din Garda Nationala si din randul rezervistilor. Astfel, intentioneaza sa recheme piloti plecati la alte unitati si sa-i pastreze mai mult timp pe cei aflati in prezent in post.

Armata Aeriana a decis, de asemenea, cresterea imediata a valorii primei de zbor pentru pilotii care-si prelungesc serviciul si asteapta alte masuri de stimulare financiara, care se afla in pregatire. Prima este cuprinsa intre 650 si 1.500 de dolari, potrivit datelor furnizate de generalul Welsh. Pilotii de drone efectueaza operatiuni de recunoastere sau atacuri in lume de pe teritoriul Statelor Unite - in special in Irak si Siria, in razboiul impotriva organizatiei jihadiste Statul Islamic (SI).

Lansarea ofensivei contra SI in vara lui 2014 a perturbat planurile US Air Force, care prevedea in bugetul sau pe 2015 sa reduca numarul avioanelor fara pilot implicate in operatiuni, a declarat generalul Welsh. "Da, am pus in discutie aceasta decizie" privind reducerea si "acest lucru a exacerbat" problema efectivelor, a precizat el. "Daca am fi efectuat reduceri asa cum am prevazut, nu am fi avut probleme astazi", a subliniat el.

La inceputul lui 2015, US Air Force utiliza aproximativ 368 de avioane fara pilot - 150 de tip Predator (recunoastere si lupta), 178 de tip Reaper (recunoastere si lupta) si 40 de tip Global Hawk (recunoastere), potrivit datelor oficiale. Intr-un raport intern intocmit de catre Fortele Aeriene, citat de site-ul Daily Beast saptamana trecuta, un comandant militar avertiza ca situatia avioanelor fara pilot a atins un punct critic - din cauza lipsei de efective - si ca US Air Force nu ar mai fi capabila sa alinieze capacitatile de lupta cerute de Pentagon in 2015.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Statul Islamic ameninta cu noi atentate teroriste.
Statul Islamic ameninta cu noi atentate teroriste. "Cu ajutorul lui Allah, vom ataca intreaga Europa"

Membri ai organizatiei sunnite Stat Islamic in Irak si Siria (SIIS) avertizeaza "intreaga Europa" cu atacuri teroriste, in timp ce filiala yemenita a retelei Al-Qaida a luat in deradere marsul solidaritatii organizat dupa atentatele de la Paris.

Francois Hollande: Comunitatea internationala trebuia sa fi intervenit militar in Siria din 2013
Francois Hollande: Comunitatea internationala trebuia sa fi intervenit militar in Siria din 2013

Comunitatea internationala trebuia sa fi intervenit militar in Siria din vara anului 2013, asa cum propunea Franta, crede presedintele François Hollande, scrie AFP, citata de Mediafax.

Statul Islamic a prezentat executarea a doi agenti ai serviciilor secrete ruse. Calaul ar fi un copil de zece ani. VIDEO
Statul Islamic a prezentat executarea a doi agenti ai serviciilor secrete ruse. Calaul ar fi un copil de zece ani. VIDEO

Grupul terorist Stat Islamic in Irak si Siria a difuzat o inregistrare video care prezinta executarea a doi barbati prezentati ca fiind agenti ai serviciilor secrete ruse, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.