S-au antrenat pentru aceasta aventura timp de 7 ani. Doi alpinisti s-au catarat fara echipament pe un perete stancos de 914 m

Dată publicare: 15-01-2015 08:02
Dată actualizare: 18-01-2015 07:23


O aventura nebuneasca s-a desfasurat timp de 19 zile intr-un parc national din Statele Unite.

Doi alpinisti s-au catarat pe un perete stancos de 914 metri, fara niciun alt echipament decat propriile maini si picioare, pe langa corzile care i-au impiedicat sa cada. Cei doi au vrut sa stabileasca un nou record de catarare libera, fiind primii care au reusit aceasta escalada extrem de dificila.

In tot acest timp au dormit si mancat la inaltime. Tommy Caldwell si Kevin Jorgeson nu s-au dezlipit zile in sir de El Capitan, un perete de granit aproape drept din Parcul National Yosemite. A durat atat de mult, pentru ca la un moment dat au fost nevoiti sa faca o pauza de cateva zile, ca sa li se vindece ranile de la maini. Singurul lor echipament au fost corzile de asigurare - care si-au dovedit din plin utilitatea: Kevin a cazut de 11 ori in timp ce se catara pe un segment mai dificil.

 

Cei doi au dormit in corturi ancorate de stanci. Alti alpinisti, dar ajutati de echipamente de catarare, le-au adus zilnic apa si mancare. Gratie fotografiilor si filmuletelor publicate pe retelele de socializare, toata lumea le-a putut urmari aventura. La poalele muntelui, turisti, fotografi si pasionati de alpinism le-au pandit fiecare miscare.

Alex Honnold, alpinist: ''Cele mai mici crapaturi de care poti sa te agati sunt cat trei carduri lipite. Sunt foarte, foarte inguste.''

Cei doi s-au antrenat pentru aceasta aventura timp de sapte ani. Sotia lui Tommy l-a asteptat la poale impreuna cu fiul lor.

Becca Caldwell, sotia unuia dintre alpinisti: ''Intotdeauna e un risc cat de mic sa se intample o nenorocire, dar Tommy e foarte priceput la catarat. Se descurca mai bine acolo decat la sol''.


VIDEO PROTVPLUS.RO