Motivul "romanesc" pentru care autoritatile vor sa amane legea risipei alimentare care a intrat deja in vigoare

Ultimul update: Joi 25 Mai 2017 07:14
Data publicarii: Luni 22 Mai 2017 19:00
Categorie: Social

Idee europeana, implementare romaneasca. De pe 21 mai a intrat in vigoare legea risipei alimentare, prin care marile magazine ar fi fost obligate sa doneze alimentele care sunt aproape de termenul de expirare.

Donatii nu se fac insa, pentru ca nimeni nu stie cum. Daca initial Ministerul Agriculturii nu a publicat normele de aplicare, acum vrea sa amane toata povestea pana la sfarsitul anului. De ce? Expertii din minister promit sa realizeze o varianta mai buna a acestei legi.

21 mai este ziua in care Legea Risipei Alimentare a intrat in vigoare. O lege prezentata prima data in Parlament in iunie, 2015. Actul normativ a fost plimbat prin comisii si modificat de cateva ori, pana in octombrie, 2016, cand a fost adoptat de Camera Deputatilor.

Tot in toamna legea a fost promulgata de Presedintele Romaniei.

Florin Alexe, initiatorul legii: "A fost un vot unanim pentru aceasta lege. Inclusiv PSD-ul, care l-a trimis pe domnul ministru la Agricultura, a votat pentru aceasta lege."

Hypermarketurile vor fi obligate sa doneze alimentele pe cale sa expire. Cat de multa mancare arunca marile magazine

Ministerul Agriculturii ar fi trebuit, conform legii, sa adopte normele de aplicare pana acum. Proiectul a fost facut, dar munca in zadar. Ministrul s-a razgandit intre timp si vrea sa dea o ordonanta de urgenta ca sa amane termenul de intrare in vigoare a legii, pana in decembrie, 2017.

Un grup de experti lucreaza deja la imbunatatirea textului. Intre timp, comerciantii nu stiu ce au de facut.

Ideea legii e buna, dar multe lucruri sunt neclare, spun marile magazine, producatorii si procesatorii. De exemplu, cui ar trebui sa doneze?

Multe dintre alimentele aflate aproape de termenul de expirare sunt donate acum, spun reprezentantii magazinelor si cei ai procesatorilor. Insa pe baza unor contracte de sponsorizare, nu pe baza legii.

Totusi, studiile arata ca e nevoie de rigoare nu doar in randul magazinelor, ci chiar in educatia fiecaruia dintre noi.

Cea mai mare risipa de alimente o facem noi, consumatorii, care cumparam mai mult decat avem nevoie. Mai exact, jumatate din mancarea aruncata la gunoi in Romania, arata un studiu al Ministerului Mediului.

Mai mult decat intreaga industrie alimentara, restaurante si hoteluri la un loc. In timp ce risipa alimentara in cazul magazinelor este de 7% din total.

Aceste cifre ne plaseaza printre primele zece tari europene la capitolul risipa alimentara.

Occident si estul lumii. Romanii accepta situatia dublului standard si au impresia ca au acces ieftin la ce este mai bun

Occident si estul lumii. Romanii accepta situatia dublului standard si au impresia ca au acces ieftin la ce este mai bun

targ joburi suceava

Târg de joburi la Suceava. Un bărbat care a lucrat doar la cules de mere până la 35 de ani vrea minim 1.500 de lei net

A aflat că are cancer în ziua în care a născut. Cum o puteți ajuta pe tânără

Fotografiile de toamnă, o afacere profitabilă pentru organizatorii de sejururi foto

”Festivalul Familiei”: ocazia perfectă pentru părinți de a petrece mai mult timp cu copiii

Sute de oameni au cerut, în stradă, legalizarea parteneriatului civil

O tânără cu scleroză multiplă a rămas fără pensie, după ce a publicat un volum de poezii

Carne de porc

Prețul cărnii de porc a scăzut cu 10% la poarta fermei, dar nu și în magazine

Grădiniţă-fantomă, într-un sat din Mureş. "E frumos, păcat că nu funcţionează"

Jumătate dintre studenţii români abandonează înainte de absolvire. "Când nu ai ce mânca, nu îţi pasă de diplomă"

Salariul cerut de un măcelar român cu șomaj de 600 EUR în Germania: ”Mai bine stau degeaba, decât să muncesc degeaba”

Cum arată în interior cel mai modern vagon al CFR-ului, cu internet și scaune ergonomice. FOTO

Incident straniu în Dâmbovița. Urs filmat în zona de câmpie, departe de pădure