Motivul "romanesc" pentru care autoritatile vor sa amane legea risipei alimentare care a intrat deja in vigoare

Ultimul update: Joi 25 Mai 2017 07:14
Data publicarii: Luni 22 Mai 2017 19:00
Categorie: Social

Idee europeana, implementare romaneasca. De pe 21 mai a intrat in vigoare legea risipei alimentare, prin care marile magazine ar fi fost obligate sa doneze alimentele care sunt aproape de termenul de expirare.

Donatii nu se fac insa, pentru ca nimeni nu stie cum. Daca initial Ministerul Agriculturii nu a publicat normele de aplicare, acum vrea sa amane toata povestea pana la sfarsitul anului. De ce? Expertii din minister promit sa realizeze o varianta mai buna a acestei legi.

21 mai este ziua in care Legea Risipei Alimentare a intrat in vigoare. O lege prezentata prima data in Parlament in iunie, 2015. Actul normativ a fost plimbat prin comisii si modificat de cateva ori, pana in octombrie, 2016, cand a fost adoptat de Camera Deputatilor.

Tot in toamna legea a fost promulgata de Presedintele Romaniei.

Florin Alexe, initiatorul legii: "A fost un vot unanim pentru aceasta lege. Inclusiv PSD-ul, care l-a trimis pe domnul ministru la Agricultura, a votat pentru aceasta lege."

Ministerul Agriculturii ar fi trebuit, conform legii, sa adopte normele de aplicare pana acum. Proiectul a fost facut, dar munca in zadar. Ministrul s-a razgandit intre timp si vrea sa dea o ordonanta de urgenta ca sa amane termenul de intrare in vigoare a legii, pana in decembrie, 2017.

Un grup de experti lucreaza deja la imbunatatirea textului. Intre timp, comerciantii nu stiu ce au de facut.

Ideea legii e buna, dar multe lucruri sunt neclare, spun marile magazine, producatorii si procesatorii. De exemplu, cui ar trebui sa doneze?

Multe dintre alimentele aflate aproape de termenul de expirare sunt donate acum, spun reprezentantii magazinelor si cei ai procesatorilor. Insa pe baza unor contracte de sponsorizare, nu pe baza legii.

Totusi, studiile arata ca e nevoie de rigoare nu doar in randul magazinelor, ci chiar in educatia fiecaruia dintre noi.

Cea mai mare risipa de alimente o facem noi, consumatorii, care cumparam mai mult decat avem nevoie. Mai exact, jumatate din mancarea aruncata la gunoi in Romania, arata un studiu al Ministerului Mediului.

Mai mult decat intreaga industrie alimentara, restaurante si hoteluri la un loc. In timp ce risipa alimentara in cazul magazinelor este de 7% din total.

Aceste cifre ne plaseaza printre primele zece tari europene la capitolul risipa alimentara.

Occident si estul lumii. Romanii accepta situatia dublului standard si au impresia ca au acces ieftin la ce este mai bun

Occident si estul lumii. Romanii accepta situatia dublului standard si au impresia ca au acces ieftin la ce este mai bun

preot

Lecție de omenie din partea unui preot din Dâmbovița. Cum a ajutat un bărbat rămas fără vedere

Reacția primarului Florea după ce a văzut în ce condiții învață elevii

Speranța de viață în România va crește cu 4 ani

groapa de gunoi de la Lipova

Groapa de gunoi de la Lipova arde de 20 de zile. Localnicii sunt disperați

Lista celor care vor primi voucher de 500 de lei de la Primărie

Ce a pățit un tânăr din Sibiu, după ce a luat niște bani uitați într-un bancomat