ANAF a amendat un podar, pentru ca nu avea casa de marcat, in camp. Acum, oamenii trebuie sa ocoleasca 60 de kilometri

Dată publicare: 22-05-2017 16:48
Dată actualizare: 25-05-2017 07:14


Situatie revoltatoare la granita dintre judetele Satu Mare si Baia Mare. Sute de sateni sunt stupefiati de hotararea inspectorilor ANAF de a sabota singura cale de acces peste Somes, cu bacul.

Investigatorii l-au amendat pe barbatul care ii transporta zi de zi, intr-o zona unde cel mai apropiat pod este la 60 de kilometri departare.

Motivul? Podarul nu avea casa de marcat, in camp. Si dupa ce l-au ars cu amenda, aceiasi inspectorii si-au dat seama ca nu mai au cum sa ajunga la sediu, decat facand un ditamai ocolul!

Barbatul in varsta de 77 de ani ii ajuta pe localnici de mai bine de 30 de ani sa traverseze cu bacul raul Somes, intre localitatile Pomi si Seini.

De fiecare data le-a rupt bonuri corect: o traversa costa 2 lei de persoana, si intre 12 si 14 lei pentru carute sau masini. Numai ca zilele trecute inspectorii l-au amendat dratisc, cu o suma uriasa pentru satean: peste 6.000 de lei, pentru ca nu avea casa de marcat.

Acum, sute de oameni, dar si turistii straini atrasi in zona tocmai de pitorescul bac, s-au vazut nevoiti sa faca drum intors si sa parcurga circa 60 de kilometri ca sa ajunga pe celalalt mal. Ca sa intre in legalitate, omul si-a platit amenda si si-a cumparat si casa de marcat. Insa ... in mijlocul campului ii va fi greu sa o foloseasca.

Ioan Coț spune ca ani de zile a platit impozit la stat, pentru tichetele platite corect de cei pe care-i trecea raul.

In 30 de ani autoritatile nu au reusit sa construiasca un pod peste Somes, asa ca singura modalitate de a traversa apele era cea oferita de el. Cu bacul treceau zilnic zeci de masini, carute si oameni. Fara el, doritorii trebuie sa parcurga un ocol de circa 60 de kilometri.

Ioan Coț, podar: "ANAF-ul a stat 2 ore la mine acasa sa ma astepte si m-am enervat si am tot scos podul. Au vrut sa treca, dar n-am putut ca l-am tras podul. Si daca o sa luam generator ce om face 6 ore, ca eu am stat aici non stop. A fost scandal, peste 60 de masini au fost, toti straini, a venit si elicopterul si s-a speriat satul, a crezut ca-i razboi."

Omul spune ca inspectorii n-au stat prea mult pe ganduri si l-au amendat cu 6250 de lei. ASTA daca o plateste in 24 de ore, altminteri suma s-ar fi dublat! Podarul a platit-o, disciplinat, dar a doua zi insa, cand inspectorii au revenit sa-l verifice din nou, au constatat ca ...nu mai au cum sa traverse Somesul.

"Uitati cum arata cotoarele.. ca ploua, ii apa, abia putem, sa dam si bilete. Toate au fost verificate la Finante. N-a fost unul sa nu-l vada Finantele".

Localnicii sunt revoltati de intreaga situatie! Si turistii straini care voiau sa traverseze raul au ramas consternati. Pentru ei, bacul era o mare atractie!

Participant concurs Super Karpata Trophy: "Am venit ieri cu aproximativ 60 de masini si am vrut sa trecem raul cu podul mobil, dar nu s-a putut. Ne-ar fi placut, ca nu mai gasim in restul Europei astfel de platfome."

Turist austiac: "Nu putem trece raul. Finantele l-au oprit, dar de ce? Fiindca oamenii trebuie sa mearga la munca si nu mai pot. In toata Europa e birocratie si sunt probleme. A fost frig aseara si a plouat."

Oamenii spun ca situatia este revoltatoare.

Monica Dan, localnica: "Ne-am facut de ras in fata a sase tari. Bacul e ceva unic pentru ei, ca pot sa treaca in furia apei. In fiecare an aceste tari viziteaza tara noastra pentru a o promova, nu stiu ce filmari se vor da."

Primarul sustine ca nu are cum sa intervina, desi sateanul salva comunitatea de o mare bataie de cap. Punctul respectiv este la granita dintre judetele Satu Mare si Maramures, iar constructia unui pod este in faza de proiect.

Primar: "Din bugetul local nu pot sa acord sprijin la privat. Au fost problemele dansului si legea e lege pentru toti."

Ca sa intre in legalitate, barbatul de 77 de ani va fi nevoit sa isi cumpere un generator pentru a reusi sa foloseasca o casa de marcat, insa va plati enorm pentru combustibil.

Asa ca e total descurajat. Si, cu toate ca construit bacul cu mainile lui, acum 32 de ani, probabil va fi nevoit sa renunte la aceasta indeletnicire.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO