Basescu, "episodul 2". Dupa Iasi, presedintele a fost huiduit si la Focsani

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Dupa incidentele de la Iasi, unde presedintele Traian Basescu a fost huiduit si fluierat in timpul ceremoniilor organizate de Ziua Unirii, presedintele a avut parte de o primire asemanatoare si la Focsani.

Presedintele Traian Basescu a ajuns, luni, in jurul orei 15.40, in Piata Teatrului "Maior Gheorghe Pastia" din Focsani, unde au loc manifestarile dedicate Zilei Unirii Principatelor. Seful statului el fiind primit de multime cu huiduieli, ca si la Iasi.

Presedintele Traian Basescu a primit onorul de la Regimentul de Garda si Protocol "Mihai Viteazul" in timp ce era puternic huiduit si fluierat de multime, unii participanti strigand "Mincinosul".

"Ca de obicei in ultimii cinci-sase ani de ziua Unirii sunt la Iasi si Focsani. Cu siguranta nu vin pentru voturi, nici pentru aplauze, nici pentru fluieraturi chiar. Dar trebuie sa va spun ca vin in primul rand din respect pentru istorie, pentru urmasii acelora care au facut Unirea. Este probabil un moment in care cel mai important lucru este sa aratam respect pentru istoria noastra si noi. Cred ca dincolo de patimi, dincolo de dorinte, dincolo chiar de interesul fiecaruia dintre noi esenta acestei zile este legata nu doar de istorie, ci si de viitor. (...) Va doresc ca la anul sa fiti intr-o tara mai moderna in care toti sa respectam ziua Unirii", a declarat presedintele Traian Basescu la Focsani.

Dupa sustinerea discursului, seful statului a coborat de pe scena si a intrat in multime, unde, la un moment dat, si-a dat jos fularul tricolor pe care il primise la inceputul manifestarii dedicate Unirii Principatelor Romane si l-a agatat de gatul unei tinere. Apoi, presedintele s-a prins intr-o hora a Unirii.

Citește și
Traian Basescu si Victor Ponta
Traian Basescu si Victor Ponta vor face hora impreuna, de Ziua Unirii
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Ulterior, intrebat de jurnalisti ce parere are despre evenimentul din acest an, spre deosebire de cel de anul trecut, Basescu a raspuns, razand, ca este mai cald decat in 2010. El a precizat ca in 2010, pe 24 ianuarie, erau -20 de grade Celsius la Focsani.

Mai mult, seful statului a declarat ca stia ce urma sa se intample atat la Iasi, cat si la Focsani, referindu-se la reactiile participantilor la manifestarile dedicate Zilei Unirii pentru ca "situatia sociala s-a schimbat fata de anul trecut, s-a deteriorat".

Totusi, el a adaugat ca "se pare ca la Focsani este mai mult respect pentru Unire."

Presedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Grebla (PSD), considera ca reactia populatiei fata de reprezentantii puterii ar trebui sa constituie un semnal de alarma pentru membrii coalitiei de guvernamant.

"S-a constatat si astazi ca actuala putere a pierdut increderea populatiei si acest lucru ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru putere", a apreciat senatorul social-democrat.

"Astazi a fost o manifestare spontana. Populatia nu mai suporta acest regim care a mintit lumea ca va face marea cu sarea si, in realitate, a produs ceea ce vedem cu totii astazi - o dezorganizare generala a societatii romanesti, o descrestere economica accentuata, toate acestea cu consecinta cea mai grava: scaderea nejustificata a nivelului de trai a unei bune parti a populatiei Romaniei", a mai aratat Toni Grebla.

Conform fortelor de ordine mobilizate in zona, in piata din centrul municipiului Focsani se afla peste 2000 de persoane.

In aceasta dimineata, atmosfera a fost tensionata la Iasi, unde cei mai importanti lideri politici au participat la manifestarile organizate cu ocazia Unirii Principatelor Romane.

Actiunile organizate de municipalitate au fost umbrite de huiduielile si fluieraturile unora dintre participanti, care au strigat lozinci impotriva lui Traian Basescu: "Cuza cel Mare, Basescu dezbinare!"

El a fost huiduit si fluierat pe tot parcusul discursului, care a durat aproximativ cinci minute. Dupa discurs, Basescu a depus o coroana la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, fiind de asemenea huiduit.

Seful Consiliului Judetean Iasi, Constantin Simirad, a declarat ca evenimentul de astazi de la Iasi va ramane in istorie drept o "manifestare odioasa". De asemenea, a sustinut ca unii oameni au fost adusi cu autobuzele in piata, intr-o veritabila actiune politica.

Nervos, Simirad i-a strigat la final, primarului PSD Gheorghe Nechita: "Domnule primar, sa va fie rusine!"

Seful statului a plecat repede de la manifestarile din Piata centrala a orasului, imediat dupa incheierea ceremoniilor, deoarece nu a participat la hora Unirii decat pentru cateva momente.

Totodata, a fost pentru prima data in ultimii ani cand oamenilor nu li s-a permis accesul in jurul statuii lui Cuza, pentru a se prinde in Hora Unirii. Masura a fost luata dupa ce Traian Basescu a fost huiduit.

In jurul statuii, la o distanta de aproximativ zece metri, au fost montate garduri metalice, iar in momentul in care a inceput intonarea Horei Unirii oamenii nu au fost lasati sa se prinda in hora alaturi de oficialitati.

In hora s-au prins Victor Ponta, Crin Antonescu, Elena Udrea, Gheorghe Flutur si autoritatile locale.

Dupa plecarea presedintele Traian Basescu, alaturi ceilalti lideri PDL, Victor Ponta si Crin Antonescu au ramas in piata pentru a discuta cu oamenii. Ei au mers apoi pe bulevardul Stefan cel Mare, unde au dat mana cu oamenii si au discutat cu acestia.

La manifestari au fost prezenti si presedintele Senatului, Mircea Geoana, si ministrii Teodor Baconschi si Ion Ariton.

Cronologia evenimentelor:

Ora 10.50 - Presedintele Traian Basescu pleaca de la manifestarile de la Iasi, dupa ce participa cateva momente la hora Unirii.

Ora 10.40 - Seful statului tine un discurs in fata multimii din Piata Unirii din Iasi, fara sa tina cont de huiduieli si fluieraturi. De asemenea, presedintele nu face nicio referire, in declaratiile sale, la aceste incidente.

El a spus ca o sarbatoare trebuie in primul rand respectata si a subliniat faptul ca Unirea din 1859 a marcat un moment fundamental in istoria romanilor.

"Marea Unirea nu s-a realizat nici in birouri, nici intr-un oras. S-a realizat cu sacrificiul generatiei tinere, care a pus tara mai presus chiar decat viata, o generatie care a stiut sa fie unita, care a stiut sa fie puternica", a spus Traian Basescu.

Presedintele le-a urat romanilor sa aiba taria sa continue reforma in sanatate, in educatie, sa faca reforma in justitie, in agricultura, "adica sa modernizeze tara".

"La multi ani si putere sa va faceti tara asa cum o vreti", le-a urat Basescu oamenilor.

Ora 10.30 - In timpul discursului din Piata Unirii, Iasi, presedintele Consiliului Judetean Iasi, Constantin Simirad l-a acuzat pe primarul Iasiului, Gheorghe Nechita, ca este principalul responsabil pentru huiduielile lansate la adresa la adresa presedintelui Traian Basescu.

"Domnule primar, sa va fie rusine pentru organizarea acestei manifestari!" - a strigat de la microfon, Constantin Simirad, aflat chiar langa seful statului.

El si-a cerut scuze, "in numele romanilor", pentru aceasta sarbatoare care ar fi fost politizata.

De asemenea, Simirad a declarat ca acest eveniment de la Iasi va ramane in istorie drept o "manifestare odioasa" si a sustinut in fata multimii ca in Piata Unirii au fost adusi oameni cu autobuzele, mentionand ca vede satisfactia pe chipurile acestora.

"Este o satisfactie de pubertism intarziat. Nu ne caracterizeaza ce s-a intamplat aici. E o actiune pe care nu o agreez. Legea ospetiei a fost incalcata". a spus Simirad.

Ora 10.15 - Primarul Iasiului, Gheorghe Nichita (PSD), s-a adresat multimii, implorandu-i pe oameni sa respecte "aceasta sarbatoare a natiunii".

"Va invit, va implor sa respectam aceasta sarbatoare a natiunii, sa lasam deoparte discutiile persoanele si sa aratam ca ne respectam idealurile", a spus edilul Nichita.

Ora 10.00 - Presedintele Traian Basescu ajunge la Iasi, unde este intampinat cu huiduieli de unii dintre participanti.

Conform Mediafax, lui Basescu i s-a strigat "Rusine" in timpul primirii onorului militar si intonarii imnului.

Presedintele a primit onorul Garzii Militare, in timp ce din multimea adunata in Piata Unirii se auzeau huiduieli si fluieraturi. De asemenea, unii dintre participanti au strigat "Hotii".

Pentru scurt timp, presedintele si-a parasit locul amenajat pentru oficialitati si a mers sa discute cu un grup de militari in rezerva care il huiduiau si scandau "Demisia", dupa ce s-a consultat cu seful dispozitivului de securitate al SPP.

El a stat de vorba cu acestia cateva minute, dupa care s-a intors pe scarile de langa scana amenajata in piata.

152 de ani de la Unirea Principatelor Romane

Ceremoniile de la Iasi au avut loc in Piata Unirii, iar in program au figurat discursuri ale oficialitatilor, un ceremonial religios, depuneri de coroane la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, defilarea garzii de onoare, precum si hora Unirii.

Dupa manifestarile din Piata Unirii, oficialitatile au depus coroane de flori la mormantul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Biserica Trei Ierarhi.

Inca de duminica, liderii locali ai PSD si PDL Gheorghe Nichita si Mihaela Popa au facut apel atat la politicieni, cat si la simpatizantii partidelor, sa nu politizeze festivitatile de la Iasi organizate de Ziua Unirii.

Primaria si Garnizoana Iasi vor oferi astazi aproximativ 5.000 de portii de fasole cu carnati participantilor la manifestarile din oras. De asemenea, in oras au fost impartite 5.000 de stegulete tricolore si 2.500 de cocarde.

De altfel, Primaria Iasi a alocat aproximativ 500.000 lei pentru organizarea manifestarilor dedicate Unirii Principatelor.

Se mai duce presedintele Traian Basescu la Focsani?

La Focsani, manifestarile sunt programate sa inceapa la ora 11.00, insa seful statului este asteptat sa ajunga in jurul orei 15.30.

Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, citat de Mediafax, sustine ca seful statului a confirmat prezenta la manifestarile de la Focsani.

Oprisan a mai spus ca la manifestari va participa si presedintele PSD, Victor Ponta, care va fi insotit de Ecaterina Andronescu, Ilie Sarbu, Dan Nica si Dan Sova.

De asemenea, administratia judeteana a transmis invitatii premierului Emil Boc, tuturor ministrilor, dar si liderilor PNL, Crin Antonescu si PC, Daniel Constantin.

Acestia nu au confirmat, pana duminica, participarea.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
ZF.RO: 1 miliard de Euro pe an - costul pensiilor militare speciale
ZF.RO: 1 miliard de Euro pe an - costul pensiilor militare speciale

Adevarul statistic al pensiilor speciale de la Interne, Armata si Securitate arata ca 3% din pensionari consuma 10% din bugetul total.

Traian Basescu si Victor Ponta vor face hora impreuna, de Ziua Unirii
Traian Basescu si Victor Ponta vor face hora impreuna, de Ziua Unirii

Cei doi "dusmani" politici, Traian Basescu si Victor Ponta, se vor vedea pe 24 ianuarie mai mult decat intr-o luna de zile. Ei vor participa la manifestarile organizate pentru Ziua Unirii atat la Focsani, cat si la Iasi.

Indatoriri de parada: Boc si-a primit onorul si injuraturile
Indatoriri de parada: Boc si-a primit onorul si injuraturile

Premierul a fost in centrul atentiei la manifestarile de Ziua Nationala: a fost salutat de Garda de Onoare in locul sefului Senatului si apoi a fost huiduit de cativa romani inghetati.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.