România, protecţie la nivel european pentru încă 14 produse cu tradiţie

×
Codul embed a fost copiat

România ar putea obţine atestare şi protecţie la nivel european pentru încă 14 produse cu tradiţie. Printre acestea: cârnaţii de Pleşcoi, salata Deltaică de icre de ştiucă şi caşcavalul de Săveni.

Până acum, din mii de alimente protejate la nivel european, doar patru sunt ale noastre. Dar nu pentru că n-am avea reţete lăsate moştenire, ci pentru că autorităţile din ţara noastră nu şi-au bătut capul prea tare să le arate lumii.

Salata Deltaică din icre de ştiucă va ajunge pe masa Comisiei Europene. Conţine icre de ştiucă, ulei de floarea soarelui, apă carbogazificată şi suc de lămâie.

Poate părea ceva neobişnuit, dar felul în care întinzi Salata Deltaică cu icre de ştiucă pe pâine îţi arată frecvenţa mare a boabelor de icre de ştiucă din produs. 29% icre. Reţeta provine dintr-o tradiţie locală care a pornit din amestecul de minorităţi din secolele 19-20.

În comună Vaideeni, una dintre cele mai cunoscute localităţi de păstori de la sud de Carpaţi se face brânză Vaideeni, din lapte de la oi care pasc la peste 1500 de metri altitudine. Aici 17 localnici şi-au făcut o cooperativă şi speră să obţină şi ei, în curând, protecţie europeană.

Citește și
spam produse
Cum să vă feriți de anunțurile false care promovează produse "minune"
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Producător: “Zona montană are un PH acid iar florile duc la producerea unui gust specific al acestei brânze. Sarea este din Ocnele Mari, învecinată cu Vaideeniul. Sarea este direct din Ocnă, iar apa din izvor din zona bazinului geografic Luncavăț.”

Un alt producător vrea atestat pentru îngheţată tradiţională. Se face pe un pat de gheaţă şi sare după o reţeta de 70 de ani.

Producător: “Avem îngheţată de dovleac copt, care este fructul de sezon al toamnei. Toată lumea se gândeşte la struguri, dar din struguri facem must. Aici o îngheţată de mere coapte. Este mai mult de lucru, are şi puţină coajă.“

În câteva luni am putea obţine certificarea pentru cârnaţii de Pleşcoi, caşcavalul de Săveni şi pentru scrumbia de Dunăre, afumată, care au deja dosarele făcute.

Prezent la un târg de produse agroalimentare din parcul Herăstrău, ministrul agriculturii a spus că vrea ca cele 14 produse autentice să fie recunoscute cât mai curând la nivel european. Şi-a încheiat pledoaria în stilul caracteristic.

Ministrul Agriculturii: "Cred că vreţi cu ochii în soare să arunc o metaforă. Să vă dau materie. Eu va spun un lucru, fiecare să mănânce ce doreşte, unde doreşte, ce îi place şi cât poate ..."

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Ziua produselor agroalimentare românești, sărbătorită la Brașov
Ziua produselor agroalimentare românești, sărbătorită la Brașov

Marți este ziua produsulor agroalimentare româneşti, iar la Braşov sărbătoarea a fost marcată cu fast. Zeci de producători tradiţionali, dar şi industriali au expus ce aveau mai bun pe rafturi şi au invitat oaspeţii la degustare.

Cum să vă feriți de anunțurile false care promovează produse
Cum să vă feriți de anunțurile false care promovează produse "minune"

Substanţe care te fac să slăbeşti 90 de kilograme în doar două luni, creme care vindecă reumatismul, măşti care ne scapă de dioptrii şi pastile care ne oferă în plus zeci de ani sănătoşi.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.