Tânărul care și-a bătut calul cu coasa nu a fost sancționat și își poate păstra animalul

Ultimul update: Duminica 15 Octombrie 2017 18:29
Data publicarii: Marti 10 Octombrie 2017 17:05
Categorie: Social

La trei săptămâni după ce un bărbat din judeţul Bacău şi-a snopit în bătaie calul din gospodărie, poliţiştii s-au blocat în cercetări, iar calul a fost lăsat în aceeaşi curte în care a fost schiungiuit.

Scenele crude au fost filmate, iar autorul a fost identificat oficial, însă cam atât. Din păcate mii de animale sunt maltrate sau ucise, în fiecare an, dar vinovaţii sunt cel mult amendaţi, deşi de 13 ani există o lege de protecţie a o lege a necuvântătoarelor.

Scenele revoltătoare s-au petrecut în comuna Mărgineni din Bacău, în urmă cu mai bine de 3 săptămâni.

Proprietarul calului a legat animalul de un stâlp, pentru că acesta să nu se poată mişca, şi l-a bătut cu sălbăticie. L-a lovit peste tot cu o scândură, cu un păr şi cu o coasă, până a rupt-o.
De faţă erau mai mult copii, iar o vecină a filmat totul. Individul de 32 de ani a invocat un motiv stupefiant - calul e cam violent.

Madalin Andor, proprietarul calului: ”Am dat cu toporişca şi am aruncat o scândură atât am făcut. Are 5 luni de când stă pe tain degeaba şi nu am ce face cu el. Nu pot să pun mâna pe el."

Poliţiştii au deschis un dosar pentru cruzime faţă de animale şi de trei săptămâni tot fac ancheta. Revoltător nu este doar faptul că suspectul nu a păţit absolut nimic. Calul bătut crunt a rămas în continuare în curtea sa.

În Bacău, de la începutul anului, poliţiştii au avut 24 de sesizări privind cazuri de maltratare a animalelor. Au dat amenzile minime, de 1.000 de lei, doar în 3 dintre situaţii.

Indiferenţa autorităţilor faţă de astfel de cazuri pare să fie o regulă, în toată ţara.
Fie că vorbim de Poliţie, Direcţia Sanitar-Veterinara sau Parchet, anchetele se prelungesc la nesfârşit.

În cel mai bun caz, suspectul primeşte închisoare cu suspendare, nu cu executare. Astfel de sentinţe sunt însă o raritate.

Cătălin PavAliu, reprezentant fundaţie pentru protecţia animalelor: "Zilnic primim sesizări privind fapte de cruzime asupra animalelor, fie că au sau nu stăpân. Aici includem câini, pisici cât şi cai sau vaci. O mare parte din vina o poartă autorităţile statului, DSVSA şi Poliţia, care nu intervin şi nu sancţionează faptele şi mai degrabă încurajează săvârşirea lor."

Conform legii, în cazurile de maltratare a animelor pot interveni şi cei de la Direcţia Sanitar Veterinară, pe lângă poliţişti. Asta doar teoretic. Pentru că practic, inspectorii de la Poliţia Animalelor din cadrul DSV spun mereu că sunt "pe teren" ca să numere puii de găină din gospodarii, vacile sau porcii.

În alte ţări, autorităţile tratează altfel cruzimea faţă de animale. În Statele Unite, un bărbat a primit 28 de ani de închisoare pentru că a ucis nişte căţei. În Marea Britanie poţi ajunge după gratii chiar şi dacă neglijezi un animal, ca proprietar. Iar în Austria, orice act de cruzime poate fi amendat cu 18 mii de euro.

Un băcăuan şi-a torturat calul sub ochii vecinilor. Poliţia nu îi poate confisca animalul
Un băcăuan şi-a torturat calul sub ochii vecinilor. Poliţia nu îi poate confisca animalul
VIDEO PROTVPLUS.RO
manualul unic
Manualul unic va dispărea de pe piaţă. Ecaterina Andronescu, pentru Ştirile ProTV: "Nu a fost o decizie tocmai fericită"
Scandal mare. Ciobanii din Tulcea amenință că își vor îneca toate oile în Dunăre
Handbalista Ada Iliescu mai are nevoie de 8.000 de euro ca să audă din nou. Cum poți dona
Ce s-a întâmplat cu asistaţii social după adoptarea "Legii anti-lene". "Eu nu prea pot, am mai multe"
Soluţia experţilor UE pentru facturi mai mici. Cum trebuie să ne spălăm
Angajaţii Metrorex au anunțat că vor intra în grevă generală pe perioadă nedeterminată
Accident
Patru răniți după impactul violent dintre două mașini, la Sinaia. Manevra periculoasă făcută de un șofer
Tinerii se înghesuie să lucreze la stat. Cât de mult se câştigă chiar şi fără experienţă
Firmele specializate în îngrijirea locurilor de veci, tot mai căutate. Preţul cerut pentru un mormânt
Povestea lui Traian Popa, un tată care își crește singur copiii: „Suntem luptători și mergem înainte”. VIDEO
Grevă la metrou, joi dimineață. Intervalul orar în care nu vor circula trenurile
Cele mai căutate jucării de Crăciun. Cea mai scumpă costă 480 de lei