Familia care a indraznit sa cumpere 3 case traditionale din Bucovina cu 500.000 EURO. "Casa Poveste", poarta spre o alta lume

×
Codul embed a fost copiat

Este o rusine sa vinzi casa batraneasca, mai bine o lasi sa se topeasca. Asa suna o vorba moldoveneasca de la care nu se dezice nimeni.

Poate si de aceea in minunata Bucovina cu greu mai gasim vechile locuinte cu pridvor si geamuri mici. Este greu sa le cumpere cineva si sa le restaureze, dar chiar si asa sunt oameni care vor ca trecutul sa aiba un viitor. Ajungem la Campulung Moldovenesc, unde o familie s-a luptat ani in sir sa readuca la viata casele traditionale ale bucovinenilor. Oamenii au cumparat pana acum trei astfel de bijuterii in care au investit aproape 500.000 de euro. Cand ajungi la "Casa Poveste" parca pasesti intr-o alta lume, cea a bunicilor, a balmosului si a poalelor in brau.

In inima Bucovinei, la poalele Raraului, langa Campulung Moldovenesc e "Casa Poveste". Proprietari si gazde bune: familia Savin. Doina e medic de familie si vreme de 30 de ani a tot salvat de prin ograzile bucovinenilor obiecte vechi si rare care riscau sa ajunga la gunoi. "Am vrut sa facemn un muzeu si prietenii mi au spus de ce nu faci cumva ca muzeul sa prinda viata", a povestit Doina Savin, proprietara.

Zis si facut! Azi, ele impodobesc odaile din pensiunea muzeu a familiei Savin - care are trei case bucovinene, adunate de prin imprejurimi si restaurate. Le-a fost greu: fiindca batranii locului nu se indurau sa vanda casele mostenite. In satele din Bucovina, e mare rusine sa instrainezi casa parinteasca, o vorba din strabuni spune ca: mai bine o lasi sa se topeasca. Totusi, cei care si-au calcat pe inima si au dat mostenirea lor pe mana familiei Savin, n-au gresit. "Sunt sase tipuri de case bucovinene si speram ca intr-un timp cat mai scurt sa le avem pe toate. Trebuie sa le vanezi, trebuie sa le insemni, sa le desfaci ca pe un lego sa le reconditionezi la loc. Vea mai veche e casa mica care are 130 de ani" a explicat Ciprian Savin.

Citește și
conac
7 ani de munca si o investitie de 700.000 €, pentru ca ruina unor nobili maghiari din Malancrav sa-si recapete stralucirea
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

A patra e deja cumparata, trebuie doar recladita: "Casoaia este casa oamenilor instariti, Bucovina n-a fost niciodata patronata de boieri sau grofi, ea a fost a oamenilor liberi, a razesilor. Casa mica este cea a celor mai necajiti iar casuta lac este oarecum intermediara. Mai aducem doua case intermediare care reflecta starile sociale din acele perioade."

Cu lacrimi in ochi, Doina povesteste ca bunicii i-au starnit pasiunea pentru traditie si istorie: "Eu am trait la bunicii mei in asemenea case, m-am indragostit de casele astea batranesti, visul nu mi l-am putut atinge imediat pentru ca la inceput posibilitatile materiale nu erau pe masura."

Si-a urmat visul, si dupa zeci de ani de truda si economii a construit o pensiune, in care drumetii patrund ca-n poveste. Robert s-a nascut in America si calca pentru prima data Bucovina."Padurile sunt minunate iar casele la fel. Este veche si se simte, dorm ca un bebe si mancarea e nemaipomenita. Am vazut casele astea doar in poze la bunica", spune el.

"Patul are peste 130 de ani. Garnijele astea au si ele peste 200 de ani, care au apartinut bunicilor mei dinspre mama", a explicat Doina. Fiecare odaie are caracter. "Acesta este dulapul bunicilor mei este tipic austriac, foarte vechi are peste 100 de ani."

Nici o incapere nu seaman cu alta: "Camera buna unde isi puneau musafirii, am folosit-o ca si camera pentru clienti, am pastrat cam tot ce avea casa batraneasca adaugandu-i doar baia, facuta tot cu piatra, gresia cat mai putina si dusul care e mascat."

"Sa poti locui intr-o casa de 100 de ani incarcata de istorie este un sentiment aparte pentru oricine, in special pentru cei straini", spun turistii.

In curte, o trasura batrana se pregateste sa intre din nou in paine, iar turistii abia asteapta sa cutreiere drumeagurile de tara, trasi de cai. "Nu am facut decat sa-i revigoram culorile si am inlocuit pielea originala facand una identica. Are aproape 200 de ani."

Musafirii Savinilor simt ca s-au intors in timp, pe taramnul povestilor, si inteleg ce inseamna tursim rural autentic: "E impresionant ce am gasit aici. Ne bucuram ca gasim asemena calitate si la noi."

Asezate intre doua vai, la baza versantului nordic al muntilor Rarau, cele trei case de poveste sunt punct de plecare ideal pentru cei ce vor sa descopere nestematele Bucovinei. La manastirea Moldovita, puhoi de turisti. Maica Stareta zambeste fericita, ca lucrarile de restaurare care au durat 22 de ani la micuta biserica, s-au incheiat. "Pictura de aici are 470 de ani, este originala, a fost restaurata, cand intri pe poarta parca simti o pace, simti o liniste, parca te atrage ceva. Turistii spun ca se simt asa de usor in suflet", a povestit Maica Stareta Tatulici Benedicta, Manastirea Moldovita.

Sarah si sotul ei sunt britanici. Pentru prima oara in Romania: "Admiram manastirile si am vorbit cu un preot si am invatat cate ceva, e un loc minunat, oamenii sunt minunati. Peisajul e mirific totul e verde, o sa-mi trimit prietenii aici."

Pe dealurile Bucovinei se asterne seara. La apus, in nordul Moldovei incep petrecerile. La Casa Poveste se intind mesele cu bucate bucovinene. Doina a gatit cat a fost ziulica de lunga. Ciorba si placintele umplute cu carne, toate sunt facute dupa reteta bunicii. Urmeaza traditionalul balmos: intins sub privirile uimite ale turistilor pe trei mese. "Balmosul e facut din jintuit, e grasimea ce ramane de la cas si jintita care e tot ce rezulta dupa ce se scurge urda, zer dulce si asa se mananca."

Si s-a facut coada la umplut blide si la mancat. Nota o da Violeta - nemtoaica maritata cu un roman. "Daca noi nu vom lupta ca sa aducem din trecut si sa aratam in prezent tot ceea ce a fost, copii nostri, deci viitorul nostru, nu va sti ce s-a intamplat cu strabunii nostri, nu or sa stie", crede Doina.

Poveste cu final fericit - pentru turisti! Care isi fac deja rezervari pentru Craciun. Gazdele bucovinene sunt ostenite dupa o saptamana plina de munca, dar fericite ca povestea de viata a bunicilor a fost salvata si are viitor.
 

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
"Romania e un Paradis!" Un maestru bucatar, premiat si recunoscut in toata lumea, a lasat Franta pentru o comuna romaneasca

In satele voastre nu miroase a Chanel, dar casele, gospodariile si natura din jur sunt, de 8 ani, paradisul meu. O spune David Contant, un chef care a lasat Franta pentru o comuna langa Targoviste, unde s-a stabilit dupa ce ani intregi a strabatut lumea.

7 ani de munca si o investitie de 700.000 €, pentru ca ruina unor nobili maghiari din Malancrav sa-si recapete stralucirea
7 ani de munca si o investitie de 700.000 €, pentru ca ruina unor nobili maghiari din Malancrav sa-si recapete stralucirea

Omul sfinteste locul si parca nicaieri nu suna mai adevarat ca la tara. Oameni, familii si chiar comunitati ne pot fi exemple, pentru ca au reusit acolo unde nimeni nu le-a dat vreo sansa.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.