Kelemen Hunor: Ramanem la guvernare, nu avem motive sa iesim din coalitie

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Noul presedinte al UDMR este Kelemen Hunor. Sustinut de fostul lider Marko Bela la sefia uniunii, a castigat detasat competitia cu rivalii sai.

"Vreau o uniune deschisa, puternica si receptiva la problemele comunitatii maghiare" - au fost primele cuvinte ale noului lider UDMR.

Cat despre ramanerea la guvernare, Kelemen Hunor a spus ca totul decurge normal in coalitie si nu are niciun motiv sa-si duca partidul in opozitie.

Chiar daca nu a avut nicio emotie in a prelua sefia partidului, fiind puternic sustinut de Marko Bela, Kelemen Hunor s-a impus prin convingerea ca UDMR trebuie sa ramana la guvernare: "Nu avem de ce sa ne gandim la iesirea din aceasta coalitie."

De altfel, Uniunea si noua conducere au fost intens curtate atat de partenerii de la guvernare, cat si de liderii opozitiei, care au mers personal la Oradea pentru a cere UDMR-ului sa vina alaturi de ei.

Citește și
Kelemen Hunor
Kelemen: Sunt convins ca voi fi ales in functia de presedinte UDMR
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Kelemen Hunor are o misiune dificila pentru ca "testamentul" lui Marko Bela il obliga practic sa obtina autonomia.

Dezbaterile lungi au provocat din pacate si un incident nefericit. Un jurnalist maghiar acreditat la congresul UDMR a lesinat imediat dupa anuntul rezultatului votarii, fiind nevoie de interventia medicilor.

Cine este Kelemen Hunor?

Intr-un interviu acordat unui cotidian central in decembrie 2010, citat de Mediafax, Kelemen Hunor isi exprima certitudinea ca maghiarii vor reusi sa isi obtina autonomia.
Biografia lui Kelemen Hunor

S-a nascut in data de 18 octombrie 1967, in comuna Carta (judetul Harghita) si a absolvit in 1993 Universitatea de Stiinte Agricole Cluj, Facultatea de medicina veterinara. De asemenea, a absolvit, in 1998, Universitatea Babes-Bolyai, Facultatea de filosofie.

In perioada 1990 - 1997 a fost redactor la Radio Cluj, emisiunea in limba maghiara, iar intre anii 1993 si 1997 a fost redactor la revista culturala "KORUNK".

Kelemen Hunor este la al treilea mandat consecutiv de deputat de Harghita. A fost presedinte in Consiliului de coordonare al UDMR in perioada 1999 - 2007, iar din anul 2007 a fost ales presedinte executiv al Uniunii.

Kelemen Hunor a ocupat functia de secretar de stat in Ministerul Culturii in perioada 1997-2000, iar din decembrie 2009 este ministru al Culturii in Guvernul Boc. A fost candidat la alegerile prezidentiale din 22 noiembrie 2009, cand a obtinut 3,83% din voturile valabil exprimate.

Potrivit celei mai recente declaratii de avere, din noiembrie 2010, citata de Mediafax, Kelemen Hunor detine o cota parte dintr-un teren de 292 de metri patrati in Cluj-Napoca.

De asemenea, mai detine o cota parte dintr-o casa de 100 de metri patrati in acelasi oras, ambele dobandite in 2010 prin cumparare, precum si un cont bancar de 27.000 de lei.

Autonomia, marea prioritate

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, sambata, la Congresul Uniunii de la Oradea, ca autonomia teritoriala a ramas "o revendicare neimplinita", care poate fi marea prioritate a urmatorilor ani.

Marko Bela a declarat, in Raportul de activitate sustinut, sambata, in fata delegatilor la Congres, ca un astfel de obiectiv poate fi cucerit "numai in deplina unitate politica".

"Autonomia teritoriala a ramas o revendicare neimplinita, fiindca pentru asta este nevoie, in continuare, de reforme profunde in administratie si de organizare a statului. Unele conditii ale autonomiei culturale sunt cuprinse in Legea educatiei, recent adoptata. In privinta scolilor noastre, in cea mai mare parte vom putea decide noi. Dar, evident, autonomia poate fi marea prioritate a urmatorilor ani, daca deja exista premisele acestei autonomii. Or, in opinia mea, aceste premise le-am si creat. Mentionam insa ca asemenea obiective, ca si pana acum, pot fi cucerite numai in deplina unitate politica", a spus Marko.

Presedintele UDMR, Marko Bela, a avertizat, sambata, la Congresul UDMR de la Oradea, ca printr-o singura miscare proasta, maghiarii din Romania pot distruge sau elimina tot ceea ce au recladit pana acum.

Marko Bela a pledat pentru unitatea comunitatii maghiare. Marko a declarat, in Raportul sustinut in fata delegatilor la Congres, ca in privinta telurilor comunitatii maghiare ar trebui sa existe intelegere, iar lupta pentru realizarea acestora trebuie continuata.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, le-a transmis, sambata, reprezentantilor UDMR, la Congresul de la Oradea, ca se roaga "sincer si intens" ca Dumnezeu sa le dea gandul cel bun, subliniind ca decizia pentru schimbarea situatiei actuale le apartine.

Crin Antonescu a subliniat ca  actuala putere poate fi schimbata, fara UDMR, in 2012 sau mai repede, alaturi de Uniune. Antonescu a apreciat ca un proiect "de o anvergura fara precedent" pentru Romania ar putea fi construit de USL si UDMR.

El a mentionat ca, la sfarsitul anului trecut, i-a adus la cunostinta lui Marko Bela ca, "oricat de putin ar crede asta, si oricat de greu ar fi", PNL si PSD se vor uni, pana in luna februarie.

"Ca unul care am spus ce urmeaza sa fac si am facut tot ceea ce am putut sa fac, va spun ca putem mai tarziu, mult mai greu si poate insuficient de temeinic, sa schimbam aceasta situatie, fara UDMR, in anul 2012. Putem sa o schimbam mai repede, mai trainic si sa construim impreuna un proiect de o anvergura fara precedent pentru Romania cu UDMR", a subliniat el. "Decizia este a dumneavoastra si o veti lua numai dumneavoastra. Timpul ei insa ne intereseaza pe toti, e dictat de realitate. Este o decizie pe care o veti lua nu in 2012, ci in urmatoarele saptamani", a adaugat Antonescu.

Basescu a laudat UDMR

Presedintele Traian Basescu a transmis, sambata, un mesaj participantilor la Congresul UDMR, in care a spus ca Uniunea este o formatiune "a echilibrului", iar maghiarii din Romania sunt "oameni seriosi si buni gospodari", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit mesajului sefului statului, membrii UDMR au fost parteneri de incredere in vremuri dificile si nu au stat pe margine sa ii critice pe cei care isi asuma iesirea Romaniei din criză.

 

Victor Ponta:  "Decizia va apartine, daca vom merge impreuna sau separat de acum sau din 2012, daca vom merge impreuna va fi foarte bine, daca vom merge separat va fi iarasi foarte bine, decizia va apartine".

Kelemen Hunor a declarat, sambata dimineata, ca a venit la Congresul UDMR de la Oradea ca sa castige alegerile din primul tur de scrutin, urmand ca, de luni, sa inceapa un nou capitol in istoria formatiunii.

La Congres au avut drept de decizie 555 de delegati ai organizatiilor UDMR din intreaga tara, din care o parte au fost desemnati prin vot, iar o alta parte este constituita din membrii marcanti ai Uniunii. Trei persoane s-au inscris la alegerile pentru functia de presedinte al UDMR - Kelemen Hunor, Olosz Gergely si Eckstein Kovacs Peter.

Ministrul culturii Kelemen Hunor si-a anuntat candidatura la alegerile UDMR, in data de 11 decembrie 2010, de la tribuna Consiliului Reprezentantilor Unionali din Targu mures.

El s-a aratat convins ca va castiga alegerile, afirmand ca fiecare delegat "va vota secret si in cunostinta de cauza".

Deputatul a declarat ca UDMR va trebui ca, in 2012, sa intre din nou in Parlament, astfel incat maghiarilor sa nu le para rau ca i-au votat. De altfel, in aceasta competitie pentru sefia celui mai important jucator de pe scena majoritatii guvernamentale, Kelemen a fost sprijinit chiar de Marko Bela.

In ianuarie 2011, Kelemen Hunor a primit sprijinul declarat al urmatoarelor organizatii si filiale:

- Consiliul Permanent al UDMR Covasna
- Consiliul Reprezentantilor Teritoriali din judetul Covasna
- organizatiile UDMR din Harghita si Alba
- organizatiile teritoriale sau judetene ale UDMR Ciuc, Gheorgheni, Odorhei, Trei Scaune, Salaj, Hunedoara, Bistrita-Nasaud, Alba, Brasov si Sibiu

Mai multe detalii si pe Mediafax.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
UDMR Bihor a fugit la USL. Replica lui Boc: Nu sunt probleme in coalitie
UDMR Bihor a fugit la USL. Replica lui Boc: Nu sunt probleme in coalitie

Presedintele PDL Emil Boc a spus joi seara ca a fost asigurat de liderul UDMR, Marko Bela, ca nu trebuie sa-si faca probleme pentru "tradarea" organizatiei din Bihor. Este doar o "situatie locala", a fost asigurat premierul.

Kelemen: Sunt convins ca voi fi ales in functia de presedinte UDMR
Kelemen: Sunt convins ca voi fi ales in functia de presedinte UDMR

Candidatul la functia de presedinte al UDMR Kelemen Hunor a declarat, miercuri, la Cluj, ca este convins ca va castiga alegerile, afirmand ca fiecare delegat "va vota secret si in cunostinta de cauza".

Eckstein este convins ca va castiga alegerile UDMR, daca votul va fi secret
Eckstein este convins ca va castiga alegerile UDMR, daca votul va fi secret

Eckstein Kovacs Peter, candidat la functia de presedinte al UDMR, s-a declarat convins ca va castiga alegerile, insa numai daca votul va fi secret.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.