Senatorii i-au "daruit" lui Darius Valcov o incuviintare de arestare. Fostul ministru, retinut de DNA chiar de ziua lui
In ziua in care implineste 38 de ani, ministrul demisionar al Finantelor a fost incatusat. Procurorii l-au retinut dupa ce Darius Vlacov a primit un cadou neplacut din partea alesilor.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
La rugamintea sarbatoritului, acestia i-au ridicat imunitatea parlamentara. Drept urmare, de la Palatul Victoria, Valcov se va muta in arestul politiei. Demnitarul mai poate spera acum doar ca instanta sa fie indulgenta si sa dispuna cercetarea sa in stare de libertate
Rezultatul votului din Senat a fost prezis in emisiunea "Dupa 20 de ani" din 20 martie, cand Mircea Geoana, intrebat cum va vota cu acest prilej, a raspuns: "Ca de fiecare data, in favoare, indiferent de prietenie, de gradul de colegialitate. Nu exista un motiv plauzibil pentru ca o solicitare a justitiei sa primeasca aviz nefavorabil de la Parlament. Dar PSD si Ponta il vor apara pe Sova. Un pronostic pe care eu l-as da: cred ca pe Sova il apara, pe Valcov il da la caini. Sunt mult prea apropiati, banuiesc ca relatiile de afaceri din tinerete ii leaga de o maniera aproape ombilicala. Eu sper sa nu fie asa, pentru reputatia democratie romanesti si Senatului, dar vazand cum au votat senatorii PSD din Comisia Juridica, unanim impotriva ridicarii imunitatii lui Sova, parerea mea e ca e o pacalalea ca fiecare voteaza conform constiintei."
Rezultatul oficial al votului senatorilor in cazul cererii DNA vizandu-l pe Dan Sova a fost anuntat in plen, Senatul neincuviintand arestarea preventiva a acestuia, ca urmare a faptului ca nu a fost intrunit votul majoritatii. Numarul total al senatorilor este de 168, majoritatea fiind, astfel, de 85 de parlamentari. Din cele 151 de vorturi exprimate in cazul solicitarii vizandu-l pe Dan Sova, au fost inregistrate 79 de optiuni "pentru", 67 "contra", iar cinci voturi au fost anulate. Votul a fost secret, cu bile.
Exista si o controversa in privinta votului in cazul senatorului Dan Sova. Membrii comisiei de numarare a voturilor au decis sa declare rezultatul ca fiind IMPOTRIVA cererii DNA de retinere si arestare preventiva, conform Regulamentului Senatului, care prevede ca - pentru aprobarea cererii - este nevoie de votul a jumatate plus unu din numarul total al senatorilor. Cu toate acestea, au remarcat jurnalistii de la Senat, Constitutia prevede ca o astfel de hotarare se adopta cu jumatate plus unu din voturile celor prezenti, si NU din numarul total al senatorilor.
De altfel, surse citate de Mediafax au declarat ca Partidul National Liberal vrea sa atace la Curtea Constitutionala decizia Senatului de respingere a cererii DNA pentru incuviintarea arestarii preventive a lui Dan Sova, iar in acest moment se cauta solutii juridice pentru a demara acest demers.
De asemenea, cererea DNA privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive in cazul lui Darius Valcov a fost aprobata de Senat, fiind inregistrate 97 de voturi "pentru". La vot au fost inregistrate 97 de optiuni "pentru", 48 "impotriva", cinci voturi fiind anulate. Din numarul total al senatorilor, de 168, si-au exprimat votul 150. Votul a fost secret, cu bile.
Desfasurarea evenimentelor:
ora 17:50 Fostul ministru Darius Valcov a fost retinut de procurorii DNA.
ora 16.30 Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu a declarat, miercuri, ca a doua cerere a DNA privind retinerea si arestarea lui Darius Valcov, care a ajuns marti la Senat, va intra in discutia Biroului permanent al Senatului lunea viitoare, pentru a fi repartizata la comisie.
"S-a procedat foarte rapid. Am primit ieri a doua solicitare si luni va intra in discutia Biroului Permanent", a spus Tariceanu. El a precizat ca cererea DNA va fi repartizata la comisia juridica, pentru aviz si ulterior, va ajunge la votul in plen.
"Vom avea acelasi procedeu pe care l-am avut si saptamana trecuta", a mai spus Calin Popescu Tariceanu.
DNA cere un nou aviz pentru arestarea lui Darius Valcov, suspectat ca a folosit informatii obtinute cand a fost primar, senator si ministru, pentru a sprijini firme pe care le administreaza prin interpusi, procurorii precizand ca el ar fi obtinut astfel trei lingouri de aur, bani si tablouri.
ora 13.15 Senatorul PNL Cristian Bodea este intrebat de jurnalisti de ce se considera ca votul in cazul lui Dan Sova este negativ, in conditiile in care Constitutia prevede ca o astfel de hotarare se adopta cu jumatate plus unu din voturile celor prezenti, si NU din numarul total al senatorilor.
Reporter: "Noi stim ca in Constitutie se prevede as o astfel de hotarare se ia cu jumatate plus un din voturile celor prezenti, in Regulament, intr-adevar, cu majoritate absoluta. Cine a stabilit ca prevaleaza Regulamentul in fata Constitutiei astazi?
Senatorul PNL Cristian Bodea: "Nu, Constitutia nu este precisa aici. A fost decizia comisiei de numarare Presedintele de sedinta a luat decizia, asa s-a numarat."
Reporter: "Stiti ca unul dintre voturile de la Elena Udrea exact pe acest lucru ar fi putut fi contestat de avocati, iar atunci conducerea Parlamentului, a Camerei Deputatilor, a spus ca prevaleaza Constitutia, fiind si o decizie a Curtii Constitutionale in acest sens."
Senatorul PNL Cristian Bodea: "Este decizia presedintelui Senatului de a lua act si de a nu discuta mai mult pe aceasta tema, va rog sa-l intrebati pe dumnealui, este responsabil de aceste decizii impreuna cu comisia de numarare."
ora 13.10 Senatorul PSD Dan Sova a declarat, dupa respingerea de catre parlamentari a cererii DNA privind arestarea sa preventiva: ”Cred ca au inteles colegii parlamentari, un proces se defasoara in instanta. Astept sa trimita cineva dosarul in instanta, pentru a putea sa ma apar acolo in fata judecatorilor”.
Intrebat daca in PSD s-a luat decizia ca toate cererile justitiei sa fie avizate favorabil, Dan Sova nu a dorit sa raspunda.
Intrebat despre gestul colegei sale de partid, Florentina Jipa, care i-a dat cu mir pe frunte, in plen, Sova a spus ca a fost un gest prietenesc, foarte frumos. ”Sper sa fie de buna vestire”, a mai adaugat el.
ora 13.04 Cererea DNA privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive in cazul lui Dan Sova nu trece de Senat, fiind intrunite 79 de voturi "pentru", 67 "impotriva", 5 abtineri, pentru aprobare trebuind 85 de voturi favorabile.
De asemenea, cererea DNA privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive in cazul lui Darius Valcov a fost aprobata de Senat, fiind inregistrate, potrivit unor surse parlamentare, 97 de voturi "pentru".
ora 12.55 Senatorul PSD Darius Valcov a declarat inaintea anuntarii votului colegilor sai senatori in cazul cererii DNA privind incuviintarea arestarii sale preventive, ca nu ii este teama deloc si ca trebuie lasata justitia sa faca ceea ce trebuie.
Valcov a plecat de la Senat dupa ce a votat, fara a astepta rezultatul final. El a declarat ca justitia trebuie lasata sa faca ceea ce trebuie. Intrebat daca ii este teama, Valcov a raspuns: ”Deloc” si a precizat ca se va apara in instanta.
ora 12.10 Senatorii au primit catea doua randuri de bile si au inceput sa voteze, simultan, pentru Dan Sova si Darius Valcov.
ora 11.55 Fostul ministru Darius Valcov:
- Aveam un discurs pregatit impreuna cu avocatii mei, dar ma decis sa nu-l folosesc.
- Astazi este Buna Vestire. Primim o veste buna: codul fiscal si codul de procedura fiscala vor fi aprobate. In ceea ce priveste speta in cauza, de ceea ce sunt eu acuzat de procurori, va rog sa lasati justitia sa spuna daca trebuie sa fiu arestat sau retinut. De aceea, solicitarea mea pentru dumneavoastra este ca astazi sa dati un vot DA, fiind si ziua mea, cred ca este o rugaminte in plus, rugaminte pe care v-o fac, de a nu ma pune in situatia de a-mi da demisia din functia de senator pentru a ajunge in fata instantei. Va multumesc.
ora 11.50 Calin Popescu Tariceanu propune ca tot acum sa aiba loc si dezbaterile asura cererii DNA de retinere si arestare preventiva a lui Darius Valcov, urmand ca voturile in cazul celor 2 sa se dea la final.
ora 11.45 Pledoaria finala a lui Dan Sova, inainte de vot:
- Ii multumesc domnului Atanasiu, care a spus ca nu a fost nimic ilegal in dosarul meu.
- Masura arestarii preventive este una exceptionala, care nu se poate aplica decat in cazuri exceptionale. Eu mi-as dori, nu ca jurist, nu ca senator, ci ca cetetan, sa traiesc intr-o lume a probelor indubitabile.
- Stimati colegi, fireste ca imi doresc sa am o veste buna in aceasta zi si reiterez rugamintea pe care am facut-o la primul cuvant, aceea de a vota impotriva acestei cereri, pentru a-mi da sansa sa ma apr ca om liber si sa-mi demonstreez nevinovatia.
ora 11.40 Senatorul PSD Serban Nicolae.
- Cine dintre dumneavoastra considera ca ancheta nu se poate desfasura in bune conditiuni decat cu Dan Sova in stare de retinere si arestare preventiva? Fiecare dintre noi raspunde de votul pe care l-a dat.
- Materia penala nu priveste doar pe cei care profeseaza, ci pe toti. Necunoasterea legii nu exonereaza de raspundere. V-as ruga sa reflectati asupra acestor chestiuni. V-as ruga sa depolitizati votul. Sa incercam sa scapam de imaginea ca trebuie sa votam politic, daca da sau nu bine.
ora 11.30 Darius Valcov a ajuns in Senat. In sala plenului, se saluta si schimba cateva vorbe cu multi dintre colegii sai.
ora 11.23 Senatorul Dan Barbu:
- Institutia imunitatii reprezinta, nu numai in Romania, ci si in alte tari civilizate, o protectie fireasca in cazul unor abuzuri.
- Domnul Sova este o parte a suveranitatii poporului in stat, fiind trimis aici de cei care l-au votat. Eu am ascultat cutremurat ce a spus domnul Sova, dansul fiind un practicant in sistemul de justitie in Romania, pentru ca m-a dus cu gandul ca suntem in fata unui abuz.
- Ce o sa spuna presa dupa ce vom vota, nu de un Parlament bicameral, ci de un Parlament de sistem.
ora 11.18 Senatorul Ioan Ghise vorbeste in plen:
- Exista numeroase spete, jurisprudenta CEDO, care potrivit Constitutiei are rang juridic superior. Se specifica faptul ca arestarea unui inculpat se face cand exista prezumtia de fuga. Noi, senatorii, suntem chemati sa dam un vot pentru sau impotriva retinerii si arestarii. Cand s-au petrecut aceste fapte? Acum multi ani, inainte ca cei doi domni sa fi obtinut calitatea de sanatori. Atunci intreb, daca sunt probe, de ce nu i-a trimis in judecata?
- Este bine sa cumpanim si sa votam potrivit constiintei fiecaruia. Perntru ca se spune ca poporul roman este la fel de intelept ca mama.
ora 11.05 Senatoarea PC Cristiana Anghel anunta ca vorbeste in nume personal, si nu din partea partidului: "Eu voi vota impotriva cererii de arestare. In momentul in care va fi o cerere de anchetare, atunci da, sa fim toti anchetati."
ora 10.47 Dan Sova isi sustine punctul de vedere in cazul cererii DNA de retinere si arestare a sa. Sinteza declaratiilor:
- Este Buna Vestire, vreau in primul rand sa fac o urare: Dumnezeu sa fie cu fiecare dintre noi si sa se faca asa cum vrea El. Am fost intotdeauna onorat sa vorbesc de la tribuna, si azi, desi e un moment delicat in privinta mea, pentru ca o cerere pentru retinere si arestare, pentru o presupusa fapta de complicitate morala la abuz in serviciu.
- In privinta mea a fost formulata o cerere pentru retinere si arestare pentru o presupunere fapta de complicitate. Complicitatea tine de faptul ca eu in 2007 as fi convins 2 directori de la complexurile Rovinari si Turceni sa incheie contracte de asistenta juridica in societatea in care eram si eu asociat. Nu numai ca nicio proba nu indica acest lucru, dar probele indica faptul contrar. Dincolo de faptul ca este o complicitate la abuz in serviciu, deci nu o fapta de coruptie, sunt acuzat de o fapta de avocat pe care am avut-o inainte sa intru in Senatul Romaniei. In septembrie am depus un memorie de 5 volume, nu i s-a dat curs. Dar fireste, aici nu este o tribuna de dezbatere a unui dosar, asa ca o sa va spun ca a fost vorba de 3 contracte. In 2 dintre ele, Rovinari si Turceni erau actionate in instanta pentru restante foarte mari, riscand intrarea in faliment si pierderea a mii de locuri de munca. Oamenii locului cunosc foarte bine care a fost cumpana acelui an in care s-au castigat litigiile. In acea vreme, cele doua complexuri erau la AVAS cand la conducere se afla domnul Atanasiu, iar dansul va poate confirma ca acolo nu a fost nicio umbra de ilegalitate.
- S-a spus ca am incercat obstructionarea anchetei. Dar situatia este mult mai complexa. Un om s-a dus in fata procurorilor si a spus acest lucru. Intr-o sambata din 2010, Dan Sova, care nu se mai afla in firma, mi-a cerut sa distrug aceste harduri. Iar procurorul l-a intrebat: Ati facut singur acest lucru? Iar raspunsul a fost: Am facut acest lucru cu cineva. Iar acea persoana a infirmat.
- Electrica a fost reprezentata de o societate pe vremea acolo cand era si doamna Gorghiu. Va poate confirma ca acolo nu a fost vorba de nicio ilegalitate.
- Mi s-a solicitat arestarea fara niciun fel de proba. S-a spus ca am falsificat documente, pe care le-am depus la dosarul cauzei. Daca m-ar fi chemat procurorul, as fi dat exemple.
- Nu cred ca retinerea si arestarea rezolva vreo problema. Imi doresc ca domnii procurori sa trimita o data acest dosar in instanta si sa ne judecam. Nu o sa fiu ipocrit sa va spunvotati asa cum credeti. O sa va spun ca noi, prin legiferare am dat Parchetului si DNA toate mijloacele necesare pentru a combate un flagel pe care il consideram cu toii nedrept pentru Romania. Si am pastra pentru noi un singur lucru: libertatea. Cum ne putem inchipui ca se poate apara un om din detenmtie. Daca discutam despre egalitatea partilor in proces, aceasta nu se poate face decat in libertate. Nu o sa ma plang de o realitate foarte clara: ca de cand a inceput acest proces alerg sa-mi demonstrez nevinovatia. Dar va rog, si o spun cu demnitate, sa-mi dati posibilitatea, prin votul de astazi, sa ma apar cu demnitate. Si o sa vedeti ca nu ati gresit. Multumesc."
ora 10.40 Se voteaza ordinea de zi.
ora 10.35 Senatoarea PC Cristiana Anghel a declarat ca nu va vota in plen cererea de incuviintare a retinerii si arestarii preventive pentru colegii sai, Dan Sova si Darius Valcov, precizand ca in opinia ei, dupa gratii trebuie sa stea doar cei condamnati definitiv in instanta.
”Sa fie anchetati, sa fie judecati, si in momentul in care vom avea o hotarare a instantei eu nu ma mai pot pune impotriva hotararii respective. Dar in momentul in care zburda liberi pedofili, criminali si sunt judecati in libertate, pentru ca nu prezinta pericol public, nu vad de ce un senator al Romaniei ar trebui sa fie dupa gratii, cand este judecat”, a spus Cristiana Anghel.
”De ce sa cer eu? Daca era pe mandatul de ministru, era o logica. (..) Dar pe mandatul de primar sau, la sova, ca avocat, ce treaba am eu cu lucrurile astea?”, a mai spus senatorul PC.
ora 10.20 Se face prezenta in Senat. Dupa apelul nominal, numarul senatorilor prezenti la sedinta este de 133 de senatori, din totalul de 168. Cvorumul de lucru este de 85 de senatori.
Sedinta este condusa de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu.
ora 10.00 Liderul PSD, Victor Ponta, sustine ca pozitia sa si a PSD este de a nu bloca actiunile Justitiei, adaugand insa, ca indiferent de votul Parlamentului, Valcov, Sova si Nicolescu pot fi trimisi de procurori in fata judecatorilor, in libertate sau in arest, pentru a se stabili daca sunt sau nu vinovati.
"Pozitia mea si a PSD este aceea de a nu bloca actiunile Justitiei! si, indiferent de votul de azi al Parlamentului, TOTI cei trei parlamentari in cauza POT fi trimisi de procurori in fata judecatorilor (in libertate sau in stare de arest) pentru a se stabili daca sunt vinovati sau nu", scrie Ponta pe Facebook.
El afirma ca aceasta este realitatea juridica, iar restul este doar ipocrizie cu care PNL "ne-a obisnuit inca din momentul 2013, cand liderii lor au propus legea amnistiei, pentru ca apoi in public sa se spele pe maini ca Pilat din Pont!". "Orice suprapunere a bataliei politice peste cauze din justitie este profund gresita si ma delimitez cu hotarare de asa ceva!", adauga Ponta.
Liderul PSD mai afirma ca a constatat cu mare dezamagire ca voturile de miercuri din Senat si Camera Deputatilor privind cereri de arestare preventiva au fost total deturnate de PNL si "propaganda basista" intr-o batalie pur politica, ideea de justitie fiind total confiscata de cativa lideri PNL, folosita doar politic si demagogic, dovada ca ignora total cazul deputatului PNL Nicolescu si se refera doar la Senat.
ora 09.45 Darius Valcov a ajuns la sediul DNA Bucuresti. Cel mai probabil anchetatorii vor incerca sa ia declaratii si nu este exclus ca lista acuzatiilor la adresa sa sa fie extinsa.
Zi importanta in Senatul Romaniei, care decide soarta fostilor ministri Dan Sova si Darius Valcov
Darius Valcov se va prezenta in fata senatorilor pentru a-si sustine punctul de vedere in ziua in care implineste 38 de ani. Directia Nationala Anticoruptie a solicitat, in 19 martie, aviz de la Senat pentru retinerea si arestarea preventiva a lui Darius Valcov, pentru trafic de influenta, dupa ce ar fi intervenit, cand era primar al Slatinei, in atribuirea unor contracte catre un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la suta din sumele incasate.
Comisia juridica a Senatului nu a putut da, marti, un vot in favoarea sau impotriva cererii DNA de retinere si arestare preventiva a lui Darius Valcov, inregistrandu-se egalitate, respectiv cinci voturi "pentru" si cinci "impotriva", precum si o abtinere. Darius Valcov a spus, dupa participarea la sedinta, ca a dat o declaratie in fata comisiei si ca isi va sustine nevinovatia in plen.
Tot marti, DNA a cerut un nou aviz pentru arestarea lui Darius Valcov, acesta fiind suspectat ca a folosit informatii obtinute cand a fost primar, senator si ministru, pentru a sprijini firme pe care le administreaza prin interpusi.
Potrivit DNA, Darius Valcov ar fi obtinut, astfel, mai multe bunuri, trei lingouri de aur, care cantaresc in total trei kilograme, un tablou cu rama aurie, inscriptionat Renoir, un tablou inscriptionat Jean Cocteau si o pictura pe lemn, inscriptionata Aurel Acasandrei, precum si sumele de 90.000 de dolari si 1.323.850 de lei. Anchetatorii sustin ca banii si bunurile au fost depozitate intr-un seif, care era lasat spre pastrare unei persoane apropiate fostului ministru. Aceasta a doua cerere formulata de DNA in cazul lui Valcov va intra in perioada urmatoare in circuitul parlamentar.
Plenul Senatului dezbate, miercuri, si cererea formulata de DNA in cazul lui Dan Sova. Procurorul sef al DNA a trimis in 13 martie procurorului general al Parchetului instantei supreme referatul pentru sesizarea Parlamentului, ca acesta sa incuviinteze retinerea si arestarea preventiva a senatorului PSD Dan Sova, pentru trei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu. Anchetatorii cer incuviintarea retinerii si arestarii senatorului in dosarul privind contractele incheiate de firma sa de avocatura cu complexurile Turceni si Rovinari.
Comisia juridica a avizat miercurea trecuta, cu sase voturi "pentru" si cinci "impotriva", solicitarea privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive a senatorului Dan Sova. El a declarat, dupa audierea in Comisia juridica, unde si-a aparat cauza in fata colegilor juristi, ca nu doreste sa faca declaratii si ca singurul lucru pe care doreste sa il transmita este ca "a spus numai adevarul in comisie si in plen va face la fel".
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: PSD, dna, arest, senat, Parlament, parlamentari, retinere, dan sova, darius valcov,
Dată publicare:
25-03-2015 16:36