ATENTATE TERORISTE LA PARIS. Bilantul a urcat la 129 de morti. Detalii din ancheta: Teroristii, impartiti in trei echipe

×
Codul embed a fost copiat

A fost o noapte neagra in Paris, unde au avut loc atacuri teroriste fara precedent, care au semanat teroare. Sunt 129 de oameni care au murit, iar 352 de persoane au fost ranite.  MAE a confirmat moartea a doi romani in atentate.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

O lume intreaga priveste cu groaza si consternare catre Franta zguduita de o serie de atacuri teroriste fara precedent. Potrivit autoritatilor, au avut loc aproape simultan sase atacuri, executate de teroristi-kamikaze. S-a tras in plina strada cu arme Kalasnikov, au avut loc explozii, si au fost luati ostatici intr-o sala de spectacole. S-au produs cateva explozii in apropiere de Stade de France, chiar in timpul unui meci amical de fotbal Franta - Germania, cu 80.000 de oameni in tribune. Pe stadion se afla si presedintele Hollande, care a fost scos de acolo in siguranta. In toata Franta s-au dat trei zile de doliu national si a fost anuntata stare de urgenta. Statul Islamic a revendicat macelul, pe care presedintele Francois Hollande l-a descris drept "un act de razboi" si pentru care a garantat "o riposta nemiloasa." Papa Francisc, la randul sau, a vorbit despre aceste atacuri ca parte a celui de-al treilea razboi mondial.

SUMARUL EVENIMENTELOR, SAMBATA, 14 NOIEMBRIE:

Procuror: Cei 7 teroristi au fost impartiti in trei echipe care s-au coordonat intre ele
Bilant provizoriu: atentatele din Paris s-au soldat cu 129 de morti si 352 de raniti
Pasaportul sirian descoperit langa un atacator apartine unui migrant, ajuns in Europa prin Grecia
Un pasaport sirian si unul egiptean, gasite asupra cadavrelor teroristilor kamikaze de la Stade de France
Unul dintre teroristii de la Bataclan a fost identificat dupa amprente: are cetatenie franceza si se afla in evidenta autoritatilor
Francois Hollande invinuieste Statul Islamic

Citește și
barack obama
Reactiile liderilor lumii, dupa tragedia de la Paris. Barack Obama: "Vom colabora pentru a dezmembra retelele teroriste"
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

UPDATE 23:00 Premierul francez Manuel Valls a declarat sambata seara la postul TF1 ca "suntem in stare de razboi" si ca "vom lovi dusmanul pentru a-l distruge in Franta, Europa, Siria si Irak", relateaza postul BFM.

UPDATE 22:00 Doi barbati cautati de politia franceza in cadrul atentatelor comise vineri la Paris au fost inregistrati in Grecia ca solicitanti de azil in acest an, a anuntat politia greaca, informeaza AFP. Autoritatile franceze au cerut omologilor lor greci sa verifice pasaportul si amprentele digitale ale unuia dintre acesti barbati si amprentele celuilalt, in timp ce cred ca ei au fost inregistrati in Grecia, principala poarta de intrare in Uniunea Europeana pentru refugiati in special sirieni.

UPDATE 21:10 Mai multe persoane au fost arestate sambata intr-o vasta operatiune a politiei in cartierul din Bruxelles Molenbeek in legatura cu valul de atacuri de la Paris, potrivit ministrului belgian al justitiei Koen Geens. O ancheta a fost deschisa in Belgia pentru atentat terorist si participare la activitatile unui grup terorist in urma atacurilor de la Paris, a anuntat sambata seara parchetul federal belgian, informeaza AFP. "Parchetul federal a fost sesizat... de Parchetul din Paris asupra punerii in aplicare a patru cereri judiciare internationale in legatura cu atentatele" comise vineri seara, care au facut 129 de morti si 352 raniti, potrivit unui comunicat.  Aceste cereri vizeaza in special o masina inmatriculata si inchiriata in Belgia care a fost gasita langa sala de concerte Bataclan, epicentrul dramei soldate cu mai mult de 80 de morti vineri seara.

UPDATE 21:00 Politia franceza se afla  in stare de alerta maxima, la centrul de primire pentru migranti din orasul-port Calais (nordul Frantei), unde au fost trimise mai multe echipaje, dupa atentatele de vineri seara din Paris, soldate cu cel putin 129 de morti si peste 350 de raniti, transmite Xinhua. La unul dintre punctele din centrul de migranti, situat in nordul orasului, aproape de port, au fost trimise trei masini ale politiei la intrarea in tabara cunoscuta sub numele de "jungla din Calais". Mai mult, una sau doua masini de politie au fost amplasate in aproape orice intersectie pe portiunea de drum din apropierea taberei de refugiati, iar mai multi politisti patruleaza zona din masini.

Asso Hassan, un imigrant kurd din Irak, a declarat pentru Xinhua ca a fost martor la un incendiu izbucnit vineri seara, la cateva ore dupa atentatele din Paris. El a explicat ca mai multi migranti care incercau sa se incalzeasca au facut focul, care a fost insa stins. Circa 3.500 de migranti din Irak, Afganistan, Pakistan, Siria si din tari africane se afla la centrul de primire din Calais.

UPDATE 20:40 Toti atacatorii care au luat parte la atentatele de vineri seara din Paris erau inarmati cu pusti Kalasnikov si aveau asupra lor dispozitive explozive menite sa produca un numar cat mai mare de victime, a declarat procurorul Parisului, Francois Molins. Cei sapte teroristi care au participat la atentatele comise in diferite puncte din Paris, in arondismentele XX si XXI, au fost impartiti in trei echipe care s-au coordonat intre ele. Teroristii care au luat cu asalt sala de concerte din Bataclan (centrul Parisului) au invocat situatia din Siria si Irak in timpul atacului in care au fost ucise cel putin 89 de persoane. Unul dintre teroristii de la Bataclan a fost identificat in mod oficial, a spus Molins. Procurorul Parisului a mai informat ca persoana care a inchiriat o masina folosita in atacuri a fost oprita in apropierea granitei cu Belgia. El a precizat ca masina era inmatriculata in Belgia si a fost inchiriata de un cetatean francez.

UPDATE 20:30 Bono, solistul trupei U2, a adus un omagiu celor ucisi la Bataclan

UPDATE 20:20 Atentatele de vineri seara din Paris s-au soldat cu 129 de morti si 352 de raniti, acesta fiind "un bilant provizoriu si in evolutie", a declarat sambata procurorul Parisului, François Molins, informeaza AFP. Molins a spus ca, din numarul total de 352 de raniti, 99 se afla in stare foarte grava.  Totodata, procurorul francez a anuntat si decesul a sapte teroristi.

UPDATE 18:45 Pasaportul sirian descoperit la Paris asupra cadavrului unuia dintre atacatorii sinucigasi care au comis atacurile de vineri seara din capitala Frantei apartine unui migrant care se inregistrase in Grecia, informeaza France Presse

UPDATE 18:10 Operatiuni ale politiei belgiene sunt in curs de desfasurare sambata dupa-amiaza in cartierul Molenbeek din Bruxelles, avand legatura cu seria de atentate de vineri seara din Paris, soldate cu cel putin 128 de morti si 300 de raniti, au transmis televiziunile belgiene RTBF si RTL, informeaza France Presse. RTBF, care citeaza o sursa anonima, a mentionat ca au loc perchezitii in acest cartier muncitoresc si ca, in timpul operatiunilor, a fost arestat un barbat.

UPDATE 18:00 Un francez avand asupra lui o arma a fost arestat sambata pe aeroportul londonez din Gatwick, informeaza sambata politia britanica, relateaza AFP.

UPDATE 17:55 Autoritatile franceze anunta ca au fost mobilizati in toata tara 1500 de soldati.

UPDATE 17:50 Gruparile teroriste Hamas si Jihadul Islamic condamna atentatele din Paris, revendicate de gruparea Stat Islamic. Cele doua vorbesc despre "acte de barbarie" si "o crima impotriva nevinovatilor".

UPDATE 17:45 De la statuia lui Hristos Mantuitorul din Rio de Janeiro la Empire State Building din New York sau la Opera din Sidney, principalele monumente din lume au fost iluminate in culorile drapelului francez in semn de solidaritate cu francezii.

UPDATE 17:40 #TotiSuntemParis si #AtacuriLaParis sunt doua hashtaguri sub care sunt postate majoritatea mesajelor care circula pe Twitter si care s-au transformat in principalul "trending toping" la nivel mondial.



UPDATE 17:35
Rusia a anuntat ca-si sporeste masurile de securitate sambata, ca urmare a atentatelor de vineri seara de la Paris, plasandu-si serviciile de securitate in alerta, cerandu-le cetatenilor sa dea dovada de vigilenta si promitand masuri pentru siguranta transportului, transmite Reuters. In putine detalii, Comitetul Antiterorist al Rusiei a anuntat ca "agentiile relevante ale statului" iau masurile care se impun pentru a-i proteja pe cetatenii rusi. "In lumina noilor amenintari, intreaga retea de securitate nationala a fost pusa in alerta", a anuntat Comitetul intr-o declaratie de presa.

UPDATE 17:27 Un site in limba bosniaca, Vijestiummeta, care sprijina gruparea terorista Statul Islamic, a scris despre atentatele de vineri seara din Paris, soldate cu cel putin 128 de morti si 300 de raniti si revendicate de SI, apreciind ca este vorba despre "vesti bune pentru toti musulmanii adevarati", transmite sambata agentia croata HINA.

UPDATE 17:20 Un avion de tip Airbus 321 avand ca destinatie Franta a fost evacuat pentru a fi verificat pe aeroportul din Amsterdam-Schiphol, din Olanda, dupa ce pe Twitter au fost proferate "amenintari" la adresa acestui zbor, a anuntat sambata politia olandeza, transmite France Presse.

UPDATE 17:15 Daily Mail: Unul dintre teroristii kamikaze de la Stade de France ar fi avut doar 15 ani. Informatia nu a fost confirmata oficial pana in prezent.

UPDATE 17:14 Doi cetateni belgieni au murit in atacurile din Paris. Ministrul Afacerilor Externe al Belgiei a confirmat anuntul, conform The Guardian.Conform noilor informatii, pana acum se stie ca in atacurile teroriste din Paris si-au pierdut viata mai mult cetateni straini: doi cetateni belgieni, doi cetateni romani si un elevetian. Prim ministrul Marii Britanii, David Cameron, a declarat ca exista posibilitatea ca printre victime sa se numare si cetateni britanici. 

UPDATE 16:15 300 de persoane ranite in atentatele de vineri seara din Paris, dintre care 80 de raniti in "situatie de urgenta absoluta" si 177 in urgenta relativa au fost internate in spitalele publice din Paris, transmite AFP. In aceste calcule figureaza si 43 de "martori sau apropiati" a caror stare de sanatate a facut necesara internarea, a detaliat Asistenta Publica-Spitalele din Paris, care gestioneaza toate institutiile spitalicesti din capitala franceza. 53 de persoane au fost deja externate sambata la pranz.

UPDATE 16:00 Autoritatile franceze anunta ca au gasit un alt pasaport egiptean asupra unuia dintre atacatorii kamikaze de la Stade de France. Anterior au relatat ca au gasit un pasaport sirian asupra unui atacator care s-a aruncat in aer in aceeasi zona.

UPDATE 15:45 Atacatorii din sala de concerte pariziana Bataclan, unde s-au inregistrat cele mai multe victime din cele 128 de decese, vorbeau franceza "foarte bine", relateaza Le Figaro. Cotidianul francez a relatat ca anchetatorii sunt in posesia unei inregistrari a conversatiilor purtate de teroristi in timpul atacului, lucru neconfirmat pentru moment de Prefectura Politiei din Paris.

UPDATE 15:30 Un pianist a adus un omagiu in strada in fata salii Bataclan unde au murit zeci de persoane

UPDATE 15:25 Un atacator de la Bataclan a fost identificat gratie amprentelor digitale. Este vorba despre un cetatean francez, relateaza postul TV BFM. Teroristul identificat are in jur de 30 de ani si se afla deja in evidenta politiei din cauza legaturilor sale cu mediile jihadiste. Este vorba de un tanar din localitatea Courcouronnes, situata la 35 de kilometri sud de Paris, potrivit postului de radio 'Europe 1'. Tanarul este cetatean francez, transmite AFP

UPDATE 15:20 Turnul Eiffel a fost inchis pe termen nedeterminat din motive de securitate.

UPDATE 15:15 Moment emotionant petrecut azi-noapte. In timp ce erau evacuati de pe Stade de France, in urma atentatelor din Paris, suporterii francezi au inceput sa cante La Marseillaise.

UPDATE 15:00 Un martor la scenele de groaza din sala Bataclan a povestit pentru postul TV BFM ca atacatorii ii impuscat in spate pe cei care fugeau sa se salveze.

UPDATE 14:50  Un minut de tacere va fi tinut luni la pranz, la ora 11:00 (ora 12:00 - ora Romaniei),  pe intreg teritoriul Frantei, unde drapelele vor fi coborate in berna in semn de omagiu la adresa celor care si-au pierdut viata vineri seara intr-o serie de atentate care au avut loc la Paris, a declarat o sursa apropiata biroului prim-ministrului francez, transmite sambata France Presse.

Aceste decizii, precum si confirmarea doliului national de trei zile - sambata, duminica si luni - anuntata de presedintele francez Francois Hollande, sunt cuprinse intr-o circulara semnata sambata la pranz de premierul Manuel Valls, potrivit unor surse apropiate acestuia. 

UPDATE 14:45 Premierul britanic David Cameron a anuntat sambata o reexaminare a masurilor de securitate in Marea Britanie transmite France Presse. "Ne vom revizui dispozitivul", a declarat Cameron, la incheierea unei reuniuni de criza care a avut loc la Londra.  Totodata, premierul britanic a mentionat ca Regatul Unit ar trebui sa se astepte ca vor fi si britanici printre victimele atacurilor de vineri seara din Paris.


 

UPDATE 14:40 Steagul Frantei a fost coborat in berna la Palatul Elysee.

UPDATE 14:35 Politica Frantei in Orientul Mijlociu a contribuit la "expansiunea terorismului", a declarat sambata presedintele sirian Bashar al-Assad, intr-o prima reactie la atentatele de vineri seara din Paris, revendicate de gruparea jihadista Statul Islamic si soldate cu cel putin 128 de morti si 250 de raniti, transmit AFP, EFE si DPA.

"Politicile eronate adoptate de tarile occidentale, indeosebi de Franta, in regiune au contribuit la expansiunea terorismului", a spus Al-Assad, citat de agentia oficiala siriana Sana. Potrivit sursei citate, presedintele Al-Assad a facut aceasta declaratie in timp ce primea o delegatie franceza condusa de deputatul Thierry Mariani (din partea partidului Republicanii, de opozitie).

"Atacurile teroriste care au vizat capitala franceza nu pot fi disociate de ceea ce s-a intamplat recent la Beirut, nici de ceea ce se intampla de cinci ani de zile in Siria", a apreciat Al-Assad, facand referire la atentatul comis joi de Statul Islamic intr-un fief al Hezbollah din capitala libaneza si in care si-au pierdut viata 44 de oameni.

UPDATE 14:30 Legatura dintre un barbat arestat in Germania saptamana trecuta in posesie de arme automate si explozibil si atentatele de la Paris este 'fondata', a dat asigurari sambata ministrul-presedinte al landului german Bavaria, Horst Seehofer, citat de AFP. 'Este o ipoteza fondata ca exista o posibila legatura cu aceasta afacere', a declarat Seehofer cu ocazia unei reuniuni a Uniunii Crestin-Sociale, aliatul bavarez al Uniunii Crestin-Democrate (CDU) conduse de cancelarul Angela Merkel. Politia judiciara a confirmat ca arestarea barbatului a avut loc pe 5 noiembrie in timpul unui control de rutina pe autostrada A9 in landul Bavaria, dar nu si legatura cu atentatele de la Paris comise vineri noaptea si soldate cu 128 de morti si 250 de raniti, potrivit unui bilant provizoriu.

Barbatul in cauza avea ascunse in automobilul sau mai multe 'mitraliere, revolvere si explozibili, dar nu pot spune ce avea de gand sa faca cu aceste arme', a afirmat un purtator de cuvant al politiei bavareze. Postul de radio bavarez Bayerische Rundfunk si saptamanalul Focus, care nu au citat nicio sursa, sustin ca barbatul era 'presupus' ca avand legaturi cu atentatele comise vineri noaptea in capitala franceza.

UPDATE 14:10 Autoritatile franceze au gasit asupra unuia dintre teroristii kamikaze un pasaport sirian, relateaza The Guardian, citand presa franceza. In acest moment se fac verificari pertinente cu privire la identitatea teroristului pe baza acestui document, au declarat surse ale politiei la postul de televiziune francez BFMTV.

UPDATE 14:00 Ministerul Afacerilor Externe anunta cu profund regret ca decesul a doi cetateni romani in atacurile produse in cursul noptii trecute in capital Frantei a fost confirmat de autoritatile franceze. MAE informeaza ca Ambasada Romaniei la Paris este in legatura cu familiile acestora si le va acorda asistenta consulara necesara.
Asa cum MAE a informat anterior, un cetatean roman a fost ranit usor in atacurile survenite in cursul noptii in capitala Frantei. Persoana in cauza a primit ingrijiri la un spital din Paris si, in cursul diminetii, a fost externata.

UPDATE 13:50 Turistii din Paris au venit in numar mare la Aeroportul Charles De Gaulle, in incercarea de a parasi capitala franceza cat mai repede, dupa atentatele teroriste din cursul noptii.

UPDATE 13:40 Oamenii care asistau la un concert al unei formatii de rock, la Bataclan, au povestit ca la un moment dat, teroristii au navalit inauntru.

"Am vazut doi nebuni care au venit si au inceput sa traga in toata lumea. Toti cadeau in jurul meu. Ca sa supravietuiesc am calcat peste cei cazuti. Am reusit sa ma ascund la toaleta. Niciodata n-am vazut atatia oameni morti in jurul meu, in viata mea. Sunt traumatizata", a povestit Jasmine, martor la sala de teatru Bataclan.

"La jumatatea show-ului, am auzit din spatele meu un sunet ca de petarde. Toata lumea a crezut ca face parte din spectacol si deodata toata lumea a inceput sa se aplece la pamant. Valul de oameni care venea catre noi ne-a facut sa ne inghesuim unii in altii, iar atacatorii au inceput sa traga in toate partile", a povestit un alt martor.

"Aveau fetele descoperite vorbeau franceza fara accent. Unul a spus ", a povestit o femeie.

Un martor care l-a vazut pe unul dintre atentatori si a descris scena pentru publicatia The Guardian.

Mark Colclough, martor la atac: "Eram la 20 de metri de cafenea cand am auzit o pocnitoare.. M-am uitat si am vazut un barbat, cam de 1 metru 85 , in pozitia de tragere. tinea pe umarul drept o arma automata.. am vazut ca avea si un incarcator. Purta haine stramte, ghete sau pantofi, pantaloni stramti, nu avea fermoare sau gulere. Era in negru din cap pana-n picioare. Era stangaci si tragea rafale de cate trei sau patru gloante. A omorat trei sau patru oameni care stateau pe scaune, in fata cafenelei...S-a intors si a tras prin geamul unei masini. Apoi l-am vazut intrand in cafenea. S-a intors la dreapta si apoi la stanga si a deschis focul. Atunci ne-am ascuns.."

Focuri de arma au rasunat si in zona Les Halles.

UPDATE 13:06 Avioanele, trenurile, metroul si alte mijloace de transport public din Paris circulau sambata dimineata aproape normal, dupa valul de atentate teroriste care au semanat teroare noaptea trecuta in capitala Frantei, relateaza agentia EFE.

Compania Aeroporturi Paris (ADP) a anuntat ca situatia pe cele doua aeroporturi din Capitala, Charles de Gaulle si Orly, era 'normala', cu cateva intarzieri de pana la o jumatate de ora, din cauza inaspririi controalelor, si a precizat ca programele de zbor ale companiilor aeriene vor fi mentinute.

Compania de Cai Ferate SNCF a precizat, la randul sau, ca toate garile din tara sunt deschise si ca toate trenurile circula conform programului, inclusiv cele internationale, fara a fi semnale incidente deosebite

Un purtator de cuvant al Societatii Nationale de Cai Ferate (SNCF) a mentionat ca restabilirea controalelor la frontiere, decretata de presedintele francez Francois Hollande, nu a presupus dificultati particulare.

In ceea ce priveste transportul metropolitan din Paris, sambata dimineata erau "active" toate liniile de trenuri de mica distanta si, de asemenea, cele 14 de metrou, desi continuau sa fie inchise 11 statii in jurul pietei Republicii, unde s-a produs vineri seara o mare parte a atentatelor.

Opt linii de autobuz, al caror traseu a fost afectat de recentele masuri de securitate stabilite de fortele de ordine in zonele atentatelor, erau suspendate.

UPDATE 13:00 Gruparea jihadista Statul Islamic (SI) a revendicat atentatele de la Paris comise vineri noaptea si soldate cu 128 de morti si 250 de raniti, relateaza AFP si Reuters.

Intr-o declaratie oficiala, gruparea jihadista afirma ca luptatorii sai inarmati cu centuri cu explozibil si arme automate au dus la indeplinire atacuri in diferite locuri din Paris, care au fost atent studiate.

In declaratia oficiala, jihadistii il numesc pe presedintele francez "imbecil". "Opt frati care purtau centuri explozibile si arme de asalt au avansat in inima capitalei franceze, stadionul pe care se desfasura meciul Franta-Germania, la care asista imbecilul Frantei, Francois Hollande", scriu teroristii.

 

UPDATE 12:10 Hollande invinuieste Statul Islamic pentru atentatele de la Paris. Presedintele francez a declarat ca atacurile au fost coordonate, planificate si organizate in strainatate, cu asistenta din interiorul Frantei. El a numit atacul "las", si a spus ca vor fi luate toate masurile pentru contracara "amenintarea terorista". "Chiar daca Franta este ranita, ea va creste", a spus el.

UPDATE 12:00 Presedintele Froncois Hollande a decretat trei zile de doliu national.

UPDATE 11:30 Spitalele au nevoie disperata de sange, pentru raniti. Parizienii sunt rugati sa mearga la spitale sa doneze. Site-ul oficial al centrului de transfuzii a picat din cauza numarului mare de persoane care au incercat sa-l acceseze, relateaza The Telegraph.

UPDATE 11:15 Disneyland Paris, una dintre cele mai mari atractii turistice din Europa, este inchis toata ziua de sambata. Reprezentantii parcului au anuntat ca au decis sa nu deschida astazi, "in contextul tragicelor evenimente din Franta", drept suport pentru comunitatea noastra si a victimelor acestor atacuri ingrozitoare".

UPDATE 11:05 Oficialii francezi au anuntat ca bilantul arata 128 de persoane decedate si 180 ranite, 99 de oameni fiind in stare critica in spitale, informeaza Reuters.

Foto: Getty

UPDATE 10:25 Autoritatile din Paris au anuntat ca toate muzeele, bibliotecile, institutiile de invatamant si pietele alimentare vor ramane inchise sambata, dupa seria de atentate teroriste comise vineri noaptea in capitala franceza.

'Scolile, muzeele, bibliotecile, salile de gimnastica, piscinele si pietele alimentare vor ramane toate inchise', a scris primaria Parisului pe Twitter.

Ministerul Educatiei francez a anuntat pe retelele de socializare online ca toate excursiile scolare din acest weekend au fost anulate, iar toate universitatile din zona Parisului vor ramane inchise sambata.

Companiile aeriene germane Lufthansa si Germanwings au anuntat ca toate zborurile spre Paris se vor desfasura sambata 'potrivit programarii'.

UPDATE 10:00 Formatia U2 si-a anulat concertul programat pentru acest weekend la Paris, in urma atentatelor.

UPDATE 9:00 CNN sustine, citand oficiali, ca 153 de persoane au fost ucise in atacurile de vineri noaptea.

UPDATE SAMBATA, ORA 7:20 1500 de spectatori erau prezenti la Bataclan, o faimoasa sala de spectacole pariziana, aflata nu departe de locul unde jihadistii au decimat redactia Charlie Hebdo, in ianuarie. Oamenii asistau la un concert al unei formatii de rock, iar la un moment dat, teroristii au navalit inauntru.

"Mi s-a parut ca se aud petarde in spatele meu. Am ramas blocat. Oamenii au inceput sa se puna la pamant. Erau speriati. Am crezut ca a durat zece minute, dar au fost doar doua", a povestit un martor.

Un roman a trecut prin fata salii chiar atunci cand si-au facut aparitia atacatorii.

Cristian Movila: "Eu am vazut doi oameni fara masca, erau pur si simplu doi imbracati cu tot felul de genti pe ei si cu kalasnikov in mana. Deja incepea sa vina politia. Eu am mers cateva sute de metri pe burta. Am inceput sa vad cum politia incepe sa traga in ei si in alerga catre sala aia de concert. Nu m-am ridicat de la pamant, am mers pur si simplu pe langa masini pe jos. Am vazut tot felul de lucruri. targi pline de sange, oameni tramurand. Cand plecam inca erau oameni care erau intervievati de politia franceza."

Jean-Marc Vittori, martor: "Am auzit foarte foarte multe focuri de arma, parea un atac de o violenta extrema. Am vazut ca iese fum".

"Doi sau trei indivizi, care nu erau mascati au intrat cu arme automate kalasnikov si au inceput sa traga orbeste in multime" - a marturisti un jurnalist de la radio Europe 1, prezent in sala. A durat 10 sau 15 minute. Cuprinsi de panica oamenii s-au inghesuit spre scena. Au tras in plin in multime strigand "Allah Akbar", a declarat un alt martor pentru France Info. "I-am auzit foarte clar spunându-le ostaticilor:

"Este vina lui Hollande, este vina presedintelui vostru, nu trebuia sa intervina in Siria. Ei au mai vorbit si despre Irak", a povestit alt martor.

Fortele speciale au luat parte la asaltul in care au murit cei opt atacatori. Teroristii erau baricadati la etaj. Iar sapte dintre ei au detonat centurile cu explozibil, a declarat un reprezentant al politiei. Dar in sala erau si zeci de cadavre ale unor oameni nevinovati.

Intr-un moment cand bilantul general al atacurilor, inca provizoriu, urcase deja la 118 morti, presedintele Hollande a mers la locul cumplitului carnagiu.

Dincolo de atacul sangeros de la Bataclan, a fost o noapte cumplita in tot Parisul. La restaurantele Le Petit Cambodge si Le Carillon, in arodismentul 10 - un reporter BBC povesteste ca a vazut cel putin zece oameni, morti sau raniti grav, intinsi pe caldaram. Un martor ocular le-a spus jurnalistilor de la Liberation ca a numarat cel putin 100 de focuri de arma la cafeneaua La Belle Epoqe, in arondismentul al 11-lea. De asemenea focuri de arma au rasunat si in zona Les Halles.

Francois Molins, procurorul republicii: "Ancheta va stabili ce s-a intamplat la locurile a sase atacuri. In zona Stade de France, unde sunt victime, boulevard de Charonne, cu 18 morti, bulevardul Voltaire, cu un deces, strada Fontaine au Roi, cinci decese. Si strada Alibert, 14 decese, pe langa numerosi raniti grav."

In total, deocamdata, opt teroristi au fost neutralizati, a anuntat dupa miezul noptii procurorul republicii.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR, vineri, 13 noiembrie:

UPDATE ORA 03.45 Potrivit CNN, care citeaza inalti oficiali din Primaria Parisului, numarul total al mortilor s-ar ridica la 158. Dintre acestia, aproximativ 118 au fost ucisi la sala de concerte Bataclan.

UPDATE ORA 3:35 Franta va duce o lupta nemiloasa impotriva terorismului, a declarat sambata noaptea presedintele francez François Hollande, dupa atentatele de la Paris, transmite AFP.

"Am vrut sa fim aici, printre cei care au vazut aceste situatii atroce, pentru a spune ca vom duce o lupta nemiloasa" contra terorismului, a afirmat seful statului francez, care s-a deplasat la sala de spectacole Bataclan, unde au fost luati zeci de ostatici in timpul unui concert si unde atacatorii au facut un carnagiu.

UPDATE ORA 03:30 Atacurile au avut loc in sapte locuri din centrul Parisului. France Presse face o harta a punctelor in care au lovit teroristii.

UPDATE ORA 03:15 "Cinci teroristi au fost neutralizati" in acest stadiu, a anuntat procurorul republicii, François Molins, estimand ca bilantul atentatelor de vineri seara din Paris ar putea ajunge sau chiar ar putea depasi 120 de morti, informeaza France Presse.

UPDATE ORA 03:00 Circa 100 de persoane au fost ucise la sala de concerte din Bataclan, din centrul Parisului, si 40 de oameni au murit in alte zone din interiorul si imprejurimile Parisului in mai multe atacuri, relateaza Reuters. Le Monde vorbeste de cel putin 112 morti in atentate.

UPDATE ORA 02:30 Trei presupusi teroristi au fost ucisi in raidul asupra salii Bataclan, anunta politia frabceza, citata de AFP.

UPDATE ORA 02:00  La sala de concerte din Bataclan, din Paris, unde a avut loc o luare de ostatici, si-au pierdut viata 100 de oameni, au informat surse ale poliţiei, citate de AFP. Presedintele Hollande a anuntat ca se indreapta in zona.

UPDATE ORA 01: 45 Operatiunea fortelor de politie la sala de concerte din Bataclan s-a incheiat, doi atacatori au fost ucisi, a informat postul BFM TV, citat de Reuters. In interiorul sălii s-a produs un adevarat masacru, a transmis postul de televiziune citat.

UPDATE ORA 01:40 "Sunt profund socata de stirile si imaginile pe care le-am vazut de la Paris. in aceste momente gandurile mele se indreapta catre victimele acestor atacuri evident teroriste, catre apropiatii acestora si catre toti locuitorii Parisului", a afirmat Angela Merkel,

UPDATE ORA 01:35 Toate scolile si universitatile din regiunea Parisului vor ramane inchise sambata, au anuntat autoritatile.

UPDATE ORA 01:30 Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a denuntat atacurile teroriste josnice care au avut loc vineri seara in Paris si a afirmat ca este alaturi de guvernul si de poporul francez, informeaza AFP.

UPDATE ORA 01:32  Atacurile au avut loc in cel putin sapte zone din centrul si suburbiile Parisului

UPDATE ORA 01:30 Explozii si focuri de arma langa sala Bataclan. Asaltul trupelor speciale pentru eliberarea ostaticiloor este in derulare

UPDATE ORA 01:25 Atentatele care au lovit capitala Frantei vineri seara nu sunt doar un atac impotriva Parisului, ci reprezinta "un atac impotriva intregii umanitati si a valorilor noastre universale", a spus presedintele SUA, Barack Obama

UPDATE ORA 01:20 Presedintele Frantei, Francois Hollande, a decretat sambata stare de urgenta pe intreg teritoriul Frantei si inchiderea frontierelor tarii pe fondul "atentatelor teroriste fara precedent" asupra Parisului

UPDATE ORA 01:15 Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat ca este "profund socat" in urma atacurilor care au avut loc vineri seara la Paris si in zona Stade de France, in nordul capitalei, exprimand in acelasi timp "solidaritatea" UE, transmite AFP.

UPDATE ORA 01:10 Ministrul de externe german, Frank-Walter Steinmeier, care era prezent pe Stade de France din Paris, la meciul amical dintre selectionatele Frantei si Germaniei, atunci cand s-au auzit mai multe impuscaturi si explozii in oras, s-a declarat "ingrozit si profund afectat"

UPDATE ORA 01:10 Cel putin 60 de oameni au fost ucisi in atacurile din Paris, potrivit Reuters. Surse din serviciile de securitate occidentale suspecteaza ca in spatele atacurilor s-ar afla un grup de militanti islamisti, noteaza Reuters.

UPDATE ORA 01:05 Primaria Parisului le-a cerut locuitorilor sa ramana in casa si "sa astepte instructiuni din partea autoritatilor", potrivit contului oficial de Twitter.

UPDATE ORA 01:00 Planul Rouge Alpha in caz de atacuri multiple a fost declansat. Toate locurile sensibile de pe teritoriul Frantei sunt plasate în sare de alerta, scrie Le Figaro.

UPDATE ORA 00:55
Fortele speciale franceze se pregatesc pentru o interventie in forta pentru a-i elibera pe cei in jur de 100 de ostatici din sala Bataclan.

UPDATE ORA 00:50 Politia franceza confirma SASE atacuri separate care au avut loc in Paris, in aceasta seara. Autoritarile au declansat planul rosu alfa ( in situatie de atacuri multiple), iar la Ministerul de Interne este o celula de criza, potrivit bfmtv.com.

UPDATE ORA 00:50 Potrivit postului de radio Europe 1, un nou atac armat a avut loc in zona Halelor din capitala Frantei.

UPDATE ORA 00:46 Presedintele SUA, Barack Obama, a fost informat vineri seara despre atacurile din Paris.

UPDATE ORA 00:45 Ambasada Romaniei la Paris a intreprins, in regim de urgenta, demersurile legale pe langa autoritatile franceze competente pentru a obtine informatii suplimentare si pentru a verifica daca printre victimele atacurilor de la Paris se afla si cetateni romani.

UPDATE ORA 00:40 "Sunt socat de evenimentele din aceasta seara de la Paris", a scris David Cameron pe contul sau de Twitter. "Gandurile si rugaciunile noastre se indreaptă spre poporul francez. Vom face tot ce ne sta in putinta pentru a veni in ajutor", a mai scris prim-ministrul britanic.

UPDATE ORA 00:40
Un martor a relatat pentru Le Figaro, scenele de groaza de pe Stade de France, unde oamenii au inceput sa strige "Impuscaturi! Impuscaturi" in momentul exploziilor.

UPDATE ORA 00:35 Site-ul bfmtv.com vorbeste despre un bilant de cel putin 60 de morti.

UPDATE ORA 00:35 Autorii unuia dintre atacurile armate comise vineri noapte in centrul Parisului strigau "Allahu Akbar" (Allah este cel mai mare - n.red.) in timp ce trageau cu armele automate, potrivit unui martor care a fost intervievat de postul France Info, relateaza EFE.

Martorul, care a povestit ceea ce a vazut printre hohote de plans, a declarat că se afla impreuna cu mama sa in sala de spectacole Bataclan, din arondismentul XI, cand mai multi indivizi au intrat in forta si au inceput sa tragă. Martorul a povestit ca i-a auzit de mai multe ori pe autorii atacului strigand "Allahu Akbar" si ca, dupa o rafala de impuscaturi, cand se parea că presupusii teroristi au plecat, a reusit sa fuga si el impreuna cu mama sa.

UPDATE ORA 00:30 Oficiali americani din serviciile de securitate considera ca seria de atacuri care au avut loc la Paris au fost, cel mai probabil, coordonate, conform primelor informatii, a declarat o sursa pentru Reuters.

UPDATE ORA 00:20 Se pare ca in sala Bataclan, unde ar fi avut loc un concert rock, ar fi circa 60 de persoane luate ostatici, conform BBC.

 

UPDATE ORA 00:15 Potrivit presei franceze, Stade de France a fost inconjurat de trupe ale fortelor de ordine, iar spectatorii s-au refugiat pe gazon.

UPDATE ORA 00:15 Cel putin 30 de oameni au murit vineri seara la Paris, a anunţat postul de televiziune BFM TV, potrivit Reuters.

UPDATE ORA 00:15 Potrivit unui prim bilant al Prefecturi de politie din Paris, trei persoane au fost ucise in exploziile din zona Stade de France, unde se desfasura meciul de fotbal dintre echipele Frantei si Germaniei, iar 15 au murit in sala de spectacole Bataclan, unde au fost luati ostatici.

In jurul orei locale 22.30, Prefectura de politie a spus ca au fost "cel putin trei atacuri armate, poate patru in zona Bataclan (arondismentul XI) si strada Charonne (arondismentul X)

UPDATE ORA 00:10 Spectatorii care asistau la meciul Franta-Germania, pe Stade de France, unde au avut loc mai multe exploziii, s-au refugiat pe gazon. Multi dintre ei sunt acum blocati pe stadion.

UPDATE ORA 00:05 Un martor a publicat pe Twitter o fotografie cu mai multe cadavre acoperite in apropiere de locul unde s-a produs unul dintre atacuri

UPDATE ORA 00:00 Din primele informatii armata a fost trimisa pe strazile Parisului. Soldati au fost fotografiati in zona Faidherbe unde a avut loc un atac armat

 

UPDATE ORA 23:56 Un jurnalist francez a publicat pe Twitter o harta cu zonele din Paris unde s-au produs cele trei atacuri din aceasta seara.

 

UPDATE ORA 23:55 O luare de ostatici este in curs la sala de spectacole Bataclan, din arondismentul 11 al Parisului, a anuntat prefectura de politie, potrivit AFP.

UPDATE ORA 23.50
Cel putin 18 persoane au murit la Paris in urma unor explozii si atacuri cu arme de foc, informeaza AFP.

UPDATE ORA 23:40 Presedintele Hollande, evacuat de pe Stade de France, s-a deplasat la Ministerul de Interne pentru a evalua situatia. Seful statului a parasit Stade de France, unde asista la meciul de fotbal dintre echipele Frantei si Germaniei.
UPDATE ORA 23:30
Un martor a filmat atacul de la sala Bataclan

UPDATE ORA 23:00 Un individ cu o arma automata a deschis focul intr-un restaurant din Paris, atac cu mai multi morti si raniti. Un alt atac a fost declansat cateva minute mai tarziu, pe Bulevardul Voltaire din Paris. Din primele informatii, aici doi atacatori ar fi deschis focul intr-un bar.

Pe langa aceste incidente, trei explozii au avut loc in aceeasi perioada in apropiere de Stade de France, unde se afla si presedintele Frantei, care a fost evacuat in siguranta. Francois Hollande asista la meciul de fotbal dintre Franta si Germania. Nu se stie inca daca exista vreo legatura intre aceste atacuri si daca au origini teroriste, potrivit Liberation.

SURSA FOTO: GETTY/ AGERPRES

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
"De data asta, e razboi" si "Carnagiu la Paris". Atentatele de la Paris, pe prima pagina a presei franceze si internationale

"Razboi in plin Paris", "Carnagiu la Paris" sau "Masacru pe strazile Parisului" sunt doar cateva dintre titlurile publicate sambata pe prima pagina de ziarele franceze si europene, ce relateaza pe larg despre atentatele de vineri seara,

Reactiile liderilor lumii, dupa tragedia de la Paris. Barack Obama:
Reactiile liderilor lumii, dupa tragedia de la Paris. Barack Obama: "Vom colabora pentru a dezmembra retelele teroriste"

Atentatele de la Paris au provocat o unda de soc, iar intreaga planeta a reactionat. Liderii lumii si-au declarat solidaritatea si au transmis condoleante poporului francez, atat de crud lovit.

Aurescu: Nu avem solicitari de asistenta consulara directa in urma atentatelor din Franta. MAE a activat celula de criza
Aurescu: Nu avem solicitari de asistenta consulara directa in urma atentatelor din Franta. MAE a activat celula de criza

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti nu a confirmat deocamdata ca printre victimele atentatelor de la Paris s-ar afla si romani. Telefon de urgenta Ambasada Romaniei din Paris: +33 (0) 68 07 13 729

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.