Liderul Cataloniei a propus Parlamentului suspendarea declarării independenței

carles puigdemont

Parlamentul regional s-a reunit marți seara, iar liderul catalan a propus suspendarea declarării independenței, în vederea unui dialog cu Europa.

Desfășurarea evenimentelor:

UPDATE 20:42 Președintele Cataloniei propune suspendarea efectelor referendumului de independență pentru câteva săptămâni

”Propunem Parlamentului să suspende efectele referendumului pentru că vrem să demarăm un dialog. Altfel nu ar fi posibil să ne atingem scopul. Trebuie să mergem pas cu pas spre scopul nostru şi spre ce ne-a cerut poporul la referendum. Au existat iniţiative de mediere, la nivel naţional şi internaţional. Europa a cerut dialog . Am auzit toate cererile. Ne-au cerut să deschidem un dialog cu guvernul spaniol şi vom face asta. Sunt convins că în zilele următoare conflictul dintre Spania şi Catalonia poate fi rezolvat, respectând voinţa poporului catalan”, a mai spus președintele.

Citește și
Carles Puigdemont
Ultimul avertisment dat de liderul secesionist al Cataloniei, Carles Puigdemont
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

”Voturile au spus Da pentru independență și vreau să merg înainte cu acest lucru. Vreau să urmez voința poporului catalan de a deveni un stat independent”, a continuat Puigdemont.

UPDATE 20:25 Suntem aici pentru că în 1 octombrie a avut loc acest referendum, în condiţii extreme. E prima oară când într-o democraţie europeană au avut loc violențe, poliţia a atacat oamenii. Scopul a fost să provoace panică şi pentru ca oamenii să nu voteze, pentru că le era frică. Nu au avut succes. Peste 2 milioane de oameni nu s-au speriat şi au venit la vot. Nu ştim câţi au încercat şi nu au putut, pentru că şcolile erau închise. Credem că o jumătate de milion de oameni nu au putut vota. Am ţinut referendumul cu toate acestea.

Au arestat oameni din guvern, dar nici asta nu ne-a oprit. Ne-au citit mailurile, nici asta nu ne-a oprit. În ciuda tuturor eforturilor de a opri referendumul, am reuşit. Mulţumesc tuturor acestor oameni care au făcut posibil acest moment istoric”, a mai spus liderul catalan.

UPDATE 20:18 Carles Puigdemont:Trăim un moment istoric şi consecinţele şi efectele merg mai departe decât doar ţara noastră. Catalonia e o afacere europeană. Nu voi recurge la ameninţări, dar momentul este foarte serios. Nu vrem să contribuim la violențe, ci dimpotrivă, nu putem avea un acord asupra tuturor lucrurilor, dar înţelegem că trebuie să urmăm calea democratică, paşnică, şi să respectăm oamenii care gândesc diferit faţă de noi.”

UPDATE 20:08 Sala Parlamentului s-a umplut, iar Carles Puigdemont a sosit. Urmează discursul său.

UPDATE 19:40 Mii de oameni s-au adunat pe stradă, în zona sediului Parlamentului regional, în așteptarea sesiunii.

UPDATE 19:10 Discursul a fost amânat cu o oră, relatează BBC. Potrivit AFP, care citează surse din guvern, amânarea discursului ar putea fi cauzată de o posibilă mediere internațională.

UPDATE 19:00 Parlamentul regional s-a reunit în urmă cu puţin timp, urmând că liderul separatist să susţină un discurs. Marea întrebare este dacă va proclama independenţa Cataloniei ori se va mărgini la o declaraţie simbolică, evocând urgenţa unui dialog şi declanşând un proces în etape.

UPDATE 18:00 Preşedintele separatist catalan Carles Puidgemont a sosit marţi seara la sediul Parlamentului regional catalan cu aproape o oră înainte să susţină discursul

Măsuri sporite de securitate la Barcelona înaintea unei sesiuni plenare-cheie a Parlamentului regional din Catalonia

Poliţia păzeşte clădirile publice şi a închis Parcul Ciutadella, în care se află Parlamentul regional catalan, la Barcelona, unde o eventuală declarare a independenţei Cataloniei marţi seara este susceptibilă să determine autorităţile spaniole să reacţioneze dur, relatează The Associated Press.

Preşedintele regiunii Carles Puigdemont nu şi-a dezvăluit mesajul pe care-l va prezenta într-o sesiune plenară, la ora locală 18.00 (19.00, ora României), însă politicieni separatişti spun că aşteaptă o declaraţie care să aibă la bază rezultatele contestatuluii referendum pe tema autodeterminării de la 1 octombrie.

Separatiştii au declarat validă consultarea şi şi-au anunţat victoria în acest scrutin, după care catalanii au protestat în masă faţă de violenţele poliţiei trimise de Madrid să oprească votul.

Susţinătorii unităţii regatului, care se opun independenţei Cataloniei, au organizat, la rândul lor mitinguri în masă în favoarea unităţii ţării. Cum va fi pusă în aplicare independenţa şi cum va reacţiona Guvernul Spaniei sunt chestiunile-cheie.

Guvernul de la Madrid îl îndeamnă pe Puigdemont ”să nu întreprindă nimic ireversibil”

Guvernului spaniol l-a îndemnat marţi printr-un purtător de cuvânt pe preşedintele separatist al Cataloniei Carles Puigdemont să ”nu întreprindă nimic ireversibil”, înaintea unui discurs pe care acesta urmează să-l susţină în Parlamentul catalan şi în care ar putea să declare independenţa Cataloniei, relatează AFP.

”Vreau să-i cer domnului Puigdemont să nu întreprindă nimic ireversibil, să nu apuce niciun drum fără întparcere, să nu facă vreo declaraţie unilaterală de independenţă şi să se întoarcă la legalitate”, a declarat pentru presă Inigo Mendez de Vigo.

”Europa a spus în mod clar că nu va accepta vreo declaraţie de independenţă a Cataloniei”, a adăugat el.

Reprezentanţi europeni i-au avertizat pe liderii catalani separatişti că, în cazul proclamării independenţei, Catalonia va fi exclusă în mod automat din Uniunea Europeană (UE).

”Şi, deci, nu trebuie să facă ceva care nu are, într-un final, vreun efect”, a continuat purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Madrid.

Puigdemont urmează să ia cuvântul la ora locală 18.00 (19.00, ora României) în Parlamentul catalan, unde separatiştii dispun de o majjoritate absolută, şi să evoce consecinţele referendumului de autodeterminare ilegal de la 1 octombrie.

Guvernul regional spune că tabăra ”da” a obţinut o victorie cu peste 90% din voturile exprimate, iar nivelul prezenţei la urne a fost de 43%.

Este necunoscut faptul dacă Puigdemont intenţionează să proclame independenţa marţi seara, dacă are în vedere o ”declaraţie de independenţă în amânare” sau dacă se va mulţumi cu o proclamaţie simbolică, evocând urgenţa unui dialog şi declanţând un proces în etape.

Guvernul spaniol, condus de conservatorul Mariano Rajoy, continuă să repete că referendumul este nul şi neavenit şi că o declarare a independenţei care ar decurge din el nu va avea vreo valoare.

Rajoy a avertizat totodată că, în cazul unei declarări a independenţei, indiferent sub ce formă, el ar putea să suspende autonomia regiunii, o măsură care nu a mai fost pusă în aplicare vreodată în această monarhie parlamentară descentralizată de la restabilirea democraţiei, în 1977.

Liderul Parlamentului Cataloniei ar putea proclama astăzi independența

Toţi ochii vor fi aţintiţi marți asupra Parlamentului Cataloniei, căruia preşedintele intenţionează să i se adreseze după-amiază. Parlamentarii din alianţa de guvernare declarau luni că acceptă doar independenţa.

Benet Salellas, deputat: "Mi-e foarte clar că aceia pe care îi reprezint nu vor acceptă niciun alt scenariu decât o declaraţie de independenţa şi de proclamare a Republicii Catalane. În ultimele zile au existat gesturi absolut ruşinoase din partea băncilor şi a multinaţionalelor, o atitudine de şantaj faţă de poporul Cataloniei."

Alţii spun însă că demonstraţiile de masă din ultimele zile, ale catalanilor care se opun independenţei, nu pot fi ignorate.

Xavier Garcia Albiol, deputat: "Preşedintele Cataloniei nu mai poate vorbi în numele poporului catalan că un tot. Poporul catalan s-a dovedit a fi divizat în opinii şi mare parte din el nu doreşte separarea de Spania."

Şi primarul Barcelonei se opune declarararii unilaterale a independenţei.

Ada Colau, primarul Barcelonei: "În contextul de azi, rezultatele referendumului din 1 octombrie nu pot servi drept motiv pentru declararea independenţei. Dar constituie o oportunitate de a începe un dialog cu mediere internaţională."

Franţa şi Germania le-au transmis liderilor separatişti că nu vor recunoaşte o Catalonie independenţa, ceea ce presupune automat ieşirea din Uniunea Europeană.

Nathalie Loiseau, ministrul francez al afacerilor europene: "Această criză, pentru că este o criză, se va rezolva prin dialog între toate forţele politice spaniole. Dacă ar există o declaraţie de independenţa, această va fi unilaterală şi nu va fi recunoscută."

Jose Luis Feito, preşedintele Institutului de Studii Economice: "O Catalonie independenţa ar fi în afară Uniunii Europene şi în afară monedei unice. Aşa ceva ar fi o sinucidere. Ar fi imposibil pentru orice companie, mai ales banca, să supravieţuiască o singură zi în aceste circumstanţe."

Pe lângă companiile care au demarat proceduri pentru mutarea sediilor sociale în alte părţi ale Spaniei şi turismul are de suferit. Numărul celor care şi-au anulat sejururile a crescut cu 19% în Catalonia, iar unele hoteluri au trecut de la un grad de ocupare de 100% la 20%.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Liderul Cataloniei nu dă înapoi. Ce a anunțat cu o zi înainte de discursul din Parlament
Liderul Cataloniei nu dă înapoi. Ce a anunțat cu o zi înainte de discursul din Parlament

Presiune maximă asupra liderului separatist Carles Puigdemont, cu o zi înaintea unui discurs crucial în parlamentul Cataloniei. El a sugerat din nou, duminică seară, într-un interviu, că va declara independența dacă Madridul refuză o mediere.

Ultimul avertisment dat de liderul secesionist al Cataloniei, Carles Puigdemont
Ultimul avertisment dat de liderul secesionist al Cataloniei, Carles Puigdemont

Liderul secesionist al Cataloniei, Carles Puigdemont, a declarat că va declara independenţa dacă Madridul refuză o mediere.

Ministru: Franța nu va recunoaște Catalonia, dacă își declară independența
Ministru: Franța nu va recunoaște Catalonia, dacă își declară independența

Franța nu va recunoaște Catalonia, dacă regiunea își va declara independența față de Spania, a precizat, luni, ministrul francez pentru Afaceri Europene, Nathalie Loiseau.

950.000 de persoane, marș împotriva independenței Cataloniei, la Barcelona. VIDEO
950.000 de persoane, marș împotriva independenței Cataloniei, la Barcelona. VIDEO

Sute de mii de oameni au demonstrat, duminică, pe străzile din Barcelona, împotriva declarării independenței Cataloniei față de Spania. Totodată, premierul Mariano Rajoy amenință că Guvernul ar putea suspenda autonomia regiunii.

Recomandări
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE

Marcel Ciolacu pretinde că inflația este pe un trend descendent în România, cu scăderi lunare. Totuși, țara noastră a rămas cu cea mai mare inflație din Europa, arată statisticile oficiale.

Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”
Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”

România are un rating suveran și o perspectivă stabilă economic, confirmată de agențiile internaționale de rating, „dar asta nu înseamnă că nu există loc de creștere”, afirmă ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”
Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, le-a spus liderilor din Alianța Nord-Atlantică (NATO) de ce ar avea nevoie țara sa pentru a putea face față atacurilor aeriene lansate fără oprire de armata Kremlinului.