Pentru prima data, primaria Parisului va fi condusa de o femeie. Extrema dreapta castiga teren in Franta, dupa alegeri

×
Codul embed a fost copiat

In Franta, dupa doi ani la putere si somaj record, presedintele Hollande a primit o lectie dura de la electorat cu ocazia scrutinului local.

Potrivit rezultatelor provizorii oficiale, dreapta a optinut aproximativ 46% din voturi, iar stanga mai putin de 41 de procente. Cu aproximativ 7 procente, partidul de extrema dreapta, Frontul National condus de Marine Le Pen, revendica "cel mai bun scor din istoria sa", castigand 11 primarii din tara.

Pentru Partidul Socialist, prima consecinta a derutei electrorale ar putea fi remanierea Guvernului. Totusi, socialistii pastreaza primaria Parisului, obtinuta, in premiera, de o femeie - Anne Hidalgo.

In varsta de 54 de ani, Anne Hidalgo, bratul drept al primarului socialist in exercitiu Bertrand Delanoë, a invins-o pe adversara sa de dreapta din cadrul UMP, Nathalie Kosciusko-Morizet, in varsta de 40 de ani, o apropiata a fostului presedinte Nicolas Sarkozy. Hidalgo a invins-o pe pe Nathalie, desi aceasta din urma se clasase pe primul loc dupa primul tur desfasurat pe 23 martie 2014.

Lovitura pentru presedintele Hollande. Extrema dreapta castiga teren in Franta

Citește și
Beyonce, Barack Obama
Presa franceza speculeaza un nou scandal. Jurnalistii sustin ca presedintele Barack Obama ar avea o aventura cu Beyonce
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Aproape absent de peste doi ani din peisajul politic local din Franta, Frontul National (extrema dreapta) va conduce cel putin 11 orase in urma alegerilor municipale, confirmandu-si ancorarea in nordul si sudul tarii. Presedintele FN, Marine Le Pen, s-a bucurat de aceste rezultate, in care vede inceputul unei "noi etape pentru FN". "De acum trebuie sa contam pe o a treia mare forta politica", a asigurat ea duminica seara.

In 1995, anul fastului pentru partidul prezidat atunci de Jean-Marie Le Pen, FN a castigat trei primarii, toate in sudul tarii, la Toulon, Marignane si Orange, carora li s-a alaturat in 1997 Vitrolles. Edilii de extrema dreapta au lasat atunci amintirea unei gestiuni municipale foarte contestate. Dupa ce a castigat din primul tur orasul muncitoresc Hénin-Beaumont, in nord, Frontul National a castigat duminica cel putin 10 alte oras, intre care Béziers (sud-vest) si Fréjus (sud), atestand reusita lui Marine Le Pen in strategia sa de "dediabolizare" a formatiunii fondate in 1972 de tatal sau.

"Exista impresia ca un partid nou vine cu idei si speram ca le va pune in executare. De cand nu mai este Jean-Marie Le Pen (la conducerea partidului), FN a facut eforturi, nu este un monstru. stim bine ca nu este nirvana, dar perioada este foarte dificila", a marturisit duminica Bernard, un pensionar in varsta de 71 de ani.

Dincolo de posturile de primar, ancorarea Frontului National in viata politica locala franceza se va traduce prin prezenta in consiliile municipale cu circa 1.200 de alesi. "Contractul a fost indeplinit in mod incontestabil", in opinia lui Jean-Yves Camus, cercetator specialist in extrema dreapta si contactat de AFP. Este un "scenariu ideal" pentru Marine Le Pen, a considerat Sylvain Crépon, sociolog expert in FN. Un simbol, dar care nu a fost decat o cofirmare a primului tur din 23 martie: alegerea fostului jurnalist Robert Ménard in orasul rezistentului Jean Moulin, Béziers. O alta confirmare, alegerea la Fréjus a lui David Rachline, in varsta de 26 de ani, care va fi probabil cel mai tanar primar al FN.

Frontul National a castigat si in alte orase mai mici, la Beaucaire (sud), la Villers-Cotterêts, in apropiere de Paris, si Hayange in est, unde un fost sindicalist al CGT (apropiat al comunistilor), Fabien Engelmann, in varsta de 34 de ani, a castigat candidand din partea FN. Partidul de extrema dreapta va castiga si la Cogolin (sud) si Mantes-la-Ville, in apropiere de Paris. In departamentul Vaucluse (sud), trei candidati ai extremei drepte din cadrul Ligii Sudului au fost alesi la Camaret-sur-Aigues, Bollène si Orange, unde primarul in exercitiu Jacques Bompard a fost reales in urma cu o saptamana.

In schimb, in afara de Philippot, partenerul lui Marine Le Pen, Louis Aliot a esuat la Perpignan. Valérie Laupies, speranta FN la Tarascon (sud), a purtat un duel in fata unei liste a dreptei, la fel ca Philippe Lottiaux, care spera sa creeze o surpriza la Avignon, in fata candidatei socialiste.

Obtinerea a circa 10 primarii poate parea un scor slab, avand in vedere cele 17,90 de procente obtinute de Marine Le Pen la primul tur al alegerilor prezidentiale din 2012. Implantarea locala a FN, slaba dar in progres, si refuzul partidului de a se insera intr-un sistem de alianta, explica aceasta situatie. In cadrul FN, oficialii recunosc caracterul mai mult simbolic decat concret al primariilor castigate: "Nu vom bulversa viata politica franceza pentru ca am castigat cateva orase, dar este o etapa psihologica importanta", considera un oficial al partidului.

Primarii FN, care vor face obiectul unei mediatizari intense, vor trebui sa isi arate competentele, a subliniat Marine Le Pen. Orasele gestionate "vor fi modele, exemple" dar "noi nu vrem sa facem din aceasta o ideologie", asa cum s-a intamplat dupa scrutinul din 1995, a adaugat deputata europeana in aceasta saptamana.

Miza pentru partid? Acesta a devenit credibil si se sprijina pe un bilant pentru a "trece la un stadiu superior". Prima tinta o reprezinta alegerile europene din mai. Mai multe sondaje plaseaza FN la peste 20 la suta, respectiv inaintea Partidului Socialist.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Situatie stanjenitoare, evitata la Casa Alba. Unde a fost asezat Francois Hollande, la dineul oficial
Situatie stanjenitoare, evitata la Casa Alba. Unde a fost asezat Francois Hollande, la dineul oficial

Timp de cateva zile intrega lume s-a intrebat cine va ocupa locul liber, rezervat pentru partenera lui Francois Hollande, la dineul de stat dat de presedintele Obama, cu ocazia vizitei omologului sau francez.

Presa franceza speculeaza un nou scandal. Jurnalistii sustin ca presedintele Barack Obama ar avea o aventura cu Beyonce
Presa franceza speculeaza un nou scandal. Jurnalistii sustin ca presedintele Barack Obama ar avea o aventura cu Beyonce

Fotograful francez care a descoperit idila presedintelui Francois Hollande sustine acum ca si omologul american al acestuia, Barack Obama, ar avea o aventura amoroasa. Sotii Obama sunt fani declarati ai lui Beyonce si Jay Z.

Prima reactie a lui Trierweiler dupa ce a aflat de aventura lui Hollande.
Prima reactie a lui Trierweiler dupa ce a aflat de aventura lui Hollande. "Am avut impresia ca am cazut de la etaj"

"Am avut impresia ca am cazut dintr-un zgarie nori". Este marturisirea fostei prime doamne a Frantei, dupa ce a aflat de legatura amoroasa a presedintelui Francois Hollande cu actrita Julie Gayet.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.