Drumul lui "John Jihadistul" de la elevul popular din Londra la cel mai temut terorist din SI. Cum arata fara masca

×
Codul embed a fost copiat

"John Jihadistul", identificat drept Mohammed Emwazi, a fost un copil studios care a crescut in Vestul Londrei si nimeni nu-si imagina ca avea sa devina cel mai nemilos terorist din lume.

Sky News a facut publica o imagine cu teroristul nemascat, imbracat intr-un tricou alb si cu o sapca, de pe vremea cand acesta studia la Universitatea Westminster.

Postul britanic de stiri a publicat si situatia scolara a celui care avea sa ajunga unul dintre cei mai vanati teroristi din lume. Potrivit documentelor obtinute de Sky News, Emwazi nu a fost un student stralucit, avand note medii si cateva restante.

 

"John Jihadistul" - Britanicul in varsta de 26 de ani este cel mai cautat om din lume la ora actuala, insa trecutul lui a fost unul obisnuit: a crescut in Londra si a fost absolvent al unei scoli de programare a computerelor. El este cel mai mare dintr-un numar de sase frati, era un copil cuminte si nu avea cazier, scrie The Telegraph.

Citeste si: Noua "distractie" a elevilor din Yemen si Egipt: "Jihadi John si ostaticii". Copiii reconstituie executiile Statului Islamic

Citește și
lunetist
Statul Islamic a publicat un nou video, in raspuns fata de filmul "American Sniper". Cum isi prezinta islamistii un lunetist
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Cu toate acestea, la sase ani dupa ce a absolvit facultatea, Emwazi a facut o excursie in Tanzania, care l-a transformat dintr-un tanar constiincios intr-un criminal fara inima, care a decapitat mai multi ostatici, printre care si britanici. Toate ororile sale au fost filmate si publicate pe internet ca propaganda pentru teroristii din Stat Islamic.

Copilaria lui "John Jihadistul"

Mohammed Emwazi s-a nascut in Kuwait, in 1988. Parintii sai, Jasem (51 de ani) si Ghaneya (47 de ani), s-au mutat in Londra in 1993. Mohammed avea doar sase ani atunci cand a ajuns in Marea Britanie cu parintii si sora sa mai mica Asma, care acum este un arhitect cu un viitor stralucit in fata. Ceilalti patru frati s-au nascut in Marea Britanie. In suburbia din vestul Londrei, tanarul si familia sa aveau o viata obisnuita. Tatal acestuia avea o firma de taxiuri, in timp ce mama sa avea grija de copii.

 

Dupa ce si-au schimbat de mai multe ori domiciliul, familia lui Emwazi s-a mutat intr-o casa moderna din Desborough Close, unde tanarul a locuit pana in 2002. Vecinii spun ca nu ii cunosteau, sau refuzau sa vorbeasca despre acest subiect. Unul insa, care nu a vrut sa-si dezvaluie identitatea, a spus ca era prieten cu sora lui Mohammed si ca familia ei era una amabila si linistita.

Mohammed Emwazi, elevul fotbalist

Copiii familiei Emwazi au urmat cursurile unei academii foarte populare si de succes, unde "John Jihadistul" se comporta ca un elev exemplar, avand multi prieteni si activand in echipa de fotbal a scolii. "Parea un tip de treaba. Parea increzator,, ii placea fotbalul si era prieten cu toata lumea, indieni, pakistanezi sau oameni de alta religie. Nu cred ca avea vreo atractie pentru vreo religie, la acel moment", a povestit un tanar care a fost coleg cu Mohammed Emwazi. La randul sau, unul dintre fostii profesori spune ca actualul extremist era un elev muncitor, responsabil si tacut.

Universitatea si calea spre radicalizare

In 2006, Mohammed Emwazi a fost admis la Universitatea din Westminster, iar serviciile secrete incearca sa afle daca tanarul a fost radicalizat pe perioada scolarizarii. Este a fost descris de un cunoscut al sau ca fiind un tanar politicos, care purta haine occidentale, dar care isi pastra totusi apartenenta la credinta islamica, cum ar fi barba mare.

Totul s-ar fi schimbat odata cu o excursie in Tanzania, planificata cu doi prieteni ai sai. Desi Emwazi a afirmat ulterior ca doar voiau sa mearga in safari, serviciile de informatii din Marea Britanie erau convinse ca planul lor era mult mai sinistru. Dupa ce au aterizat in Dar es Salaam, capitala Tanzaniei, acestia nu au mai apucat sa mearga spre safari, ci au fost preluati si dusi la cea mai apropiata sectie de politie, unde au fost aruncati intr-o celula, unde au fost tinuti timp de 24 de ore, cu o arma deasupra capului. A doua zi au fost dusi inapoi la aeroport si imbarcati intr-o cursa pentru Schipol, principalul aeroport din Olanda.

Calatoria spre Kuweit

Sfatuit de parintii sai, Emwazi s-a mutat in Kuweit, tara sa natala, pentru a locui cu familia logodnicei sale. S-a angajat in domeniul IT si a ramas acolo timp de opt luni, pana cand a decis sa-si viziteze familia, in Londra, in mai 2010. Tanarul a fost retinut pe Heathrow, apoi i s-a dat drumul si a petrecut opt zile in Marea Britanie, dupa care s-a intors in Kuweit.

In iulie 2010 a zburat din nou la Londra, dupa ce relatia sa amoroasa a luat sfarsit. A fost din nou retinut si chestionat mult mai intens. Autoritatile banuiau ca este un afiliat al islamistilor. De aceasta data, au fost luate masuri concrete: i s-a interzis iesirea din Marea Britanie si a fost pus pe lista teroristilor urmariti, care ii interzicea sa calatoreasca in Kuweit sau Siria.

Legaturile cu teroristii

Potrivit unor documente folosite in instanta intr-un alt caz de terorism, "John Jihadistul" facea parte, in 2012, dintr-un grup local de extremisti, numit "Baietii din Londra", cunoscut de serviciile secrete. Gruparea avea insa legaturi cu islamisti din Estul Africii, care procurau fonduri si echipament pentru actiuni teroriste in Somalia.

In 2013, Mohammed Emwazi a disparut pur si simplu, dupa ce incercase sa ajunga in Kuweit cu un alt nume, insa a fost retinut si trimis inapoi in tara. Parintii sai l-au raportat drept disparut, insa dupa patru luni, politistii i-au anuntat ca fiul lor se afla in Siria. Nu se stie cum a ajuns acesta, intr-un timp atat de scurt, un pion atat de important pentru Stat Islamic.

Ostatici eliberati de gruparea extremista Stat Islamic au afirmat ca acesta era unul dintre cei trei jihadisti britanici care ii pazeau pe occidentalii rapiti in Siria. Cei trei britanici au fost numiti "John", "Paul" si "Ringo" de ostatici si erau cunoscuti impreuna ca "the Beatles".

In cautarea lui "John Jihadistul"

Emwazi a devenit cel mai cautat om din lume, dupa ce, la 19 august 2014, Statul Islamic a publicat un video cu decapitarea lui James Foley, un jurnalist independent american, care a fost rapit in noiembrie 2012. Vorbind in mod clar un accent britanic, el a lansat amenintari la adresa lui Barack Obama, vorbind despre "varsarea de sange a poporului sau", daca SUA nu inceteaza raidurile aeriene asupra pozitiile Statului Islamic din Irak.

James B. Comey, directorul FBI, a declarat in septembrie 2014 ca oficialii au descoperit cine este calaul ostaticilor. Insa identitatea sa a ramas secreta pana acum. De la difuzarea acelui clip, John Jihadistul a mai aparut si in alte inregistrari video in care se vorbea despre uciderea unor ostatici, inclusiv a 4 occidentali - unii dintre ei fiind decapitati de "John". Ulterior, el a aparut in inregistrarile video care au prezentat decapitarea jurnalistului american Steven Sotloff, a angajatului umanitar britanic David Haines, a taximetristului britanic Alan Henning si a angajatului umanitar american Abdul-Rahman Kassig, cunoscut si ca Peter.

In aceste inregistrari, militantul aparea imbracat intr-o roba, cu o masca neagra care ii acopera toata fata, cu exceptia ochilor si a nasului. Vorbind cu un accent britanic, el critica puterile occidentale apoi punea un cutit la gatul ostaticilor, sugerand ca incepe sa taie, inainte ca filmarea sa se opreasca. Ulterior, erau aratate cadavrele decapitate ale victimelor.
 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Jihadistii au facut prapad intr-un muzeu din Irak. Au distrus cu barosul artefacte vechi de 3000 de ani. VIDEO
Jihadistii au facut prapad intr-un muzeu din Irak. Au distrus cu barosul artefacte vechi de 3000 de ani. VIDEO

Jihadistii din auto-intitulatul Stat Islamic au facut prapad intr-un muzeu din orasul irakian Mosul.

Statul Islamic a publicat un nou video, in raspuns fata de filmul
Statul Islamic a publicat un nou video, in raspuns fata de filmul "American Sniper". Cum isi prezinta islamistii un lunetist

Teroristii din Stat Islamic au publicat un nou video propagandistic in replica la publicitatea din jurul filmului laureat cu Oscar "American Sniper".
 

Imagini socante din taberele siriene unde Stat Islamic antreneaza viitoarea generatie de TERORISTI. Baietii au numai 5 ani
Imagini socante din taberele siriene unde Stat Islamic antreneaza viitoarea generatie de TERORISTI. Baietii au numai 5 ani

Grupul terorist Stat Islamic a construit centre pentru antrenarea copiilor, prezentand o inregistrare video dintr-un astfel de poligon din Siria, unde sunt pregatiti baieti cu varsta de cinci ani.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.