Presa americana a aflat cine este "John Jihadistul", ucigasul britanic al Statului Islamic, care decapiteaza ostatici

Ultima actualizare: 01-03-2015 07:07

Lumea il cunoaste sub porecla de "John Jihadistul" (“Jihadi John", in engleza). El este barbatul mascat, cu accent britanic, care a decapitat cativa ostatici tinuti de Statul Islamic.

Acum insa, scrie Washington Post, identitatea lui a fost descoperita, numele lui real fiind Mohammed Emwazi. Este britanic si a crescut in zona West London, fiind absolvent al unei scoli de programare a computerelor. Se banuieste faptul ca el ar fi calatorit in Siria prin 2012, iar ulterior s-ar fi alaturat gruparii Statul Islamic.

"Nu am niciun dubiu ca Mohammed este John Jihadistul. A fost ca un frate pentru mine ... Sunt sigura ca este el!", a spus unul dintre cei mai buni prieteni ai sai, care l-a identificat intr-un interviu acordat Washington Post.

Un reprezentant al unui grup britanic pentru aparera drepturilor omului, care a fost in contact cu Emwazi inainte ca acesta sa plece in Siria, a spus de asemenea ca Emwazi este John Jihadistul. "Sunt asemanari extrem de puternice. Asta ma face sa spun cu siguranta ca este vorba despre aceeasi persoana."

Autoritatile au folosit mai multe tehnici de investigatie, inclusiv analizele audio ale vocii si interviuri cu fosti ostatici, in incercarea de a-l identifica pe John Jihadistul. James B. Comey, directorul FBI, a declarat in septembrie 2014 - la numai o luna dupa ce Jihadistul a fost vazut intr-o inregistrare video in care il decapita pe jurnalistul american James Foley - ca oficialii au descoperit cine este acesta. Insa identitatea sa a ramas secreta pana acum.

De la difuzarea acelui clip, John Jihadistul a mai aparut si in alte inregistrari video in care se vorbea despre uciderea unor ostatici, inclusiv a 4 occidentali - unii dintre ei fiind decapitati de "John".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO