Casa Alba anunta ca inregistrarea cu decapitarea jurnalistului Steven Sotloff este autentica

×
Codul embed a fost copiat

Inregistrarea video cu decapitarea jurnalistului american Steven Sotloff, difuzata marti de gruparea islamista Statul Islamic, este "autentica", a anuntat miercuri Casa Alba, conform Mediafax care citeaza AFP.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

SUMARUL EVENIMENTELOR

-► Casa Alba a anuntat ca inregistrarea cu executia jurnalistului Steven Sotloff este autentica

-► Membrii SI au anuntat ca-l vor ucide pe Sotloff in urma cu 15 zile, cand l-au decapitat pe James Foley.

Citește și
Statul Islamic
Statul Islamic a mai decapitat un barbat. Motivul din cauza caruia un luptator kurd a fost executat cu cruzime in Irak
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

-► Potrivit noii inregistrari, urmatorul ostatic care va fi executat este britanicul David Cawthorne Haine.

-► Cine este Steven Sotloff, al doilea jurnalist american care ar fi fost executat de Statul Islamic.

-► SUA, "dezgustate" de presupusa decapitare a celui de-al doilea ostatic american.

-► David Cameron: Inregistrarea video care prezinta decapitarea lui Steven Sotloff este "dezgustatoare".

Casa Alba a anuntat ca inregistrarea cu decapitarea jurnalistului Steven Sotloff este autentica.

"Serviciile de informatii americane au analizat inregistrarea video difuzata recent, care il prezinta pe cetateanul american Steven Sotloff, si au apreciat ca este autentica", a declarat Caitlin Hayden, purtatoarea de cuvant a Consiliului de securitate nationala.

Jihadistii din cadrul gruparii sunnite Statul Islamic au revendicat intr-o inregistrare video, difuzata marti pe Internet, decapitarea unui al doilea ostatic american, Steven Sotloff, a anuntat Centrul american pentru supravegherea site-urilor islamiste SITE.

In aceasta inregistrare, intitulata "al doilea mesaj catre America", jurnalistul Steven Sotloff, in varsta de 31 de ani, apare in genunchi, purtand un combinezon de culoarea portocalie, alaturi de un barbat mascat, inarmat cu un cutit. Barbatul inarmat, imbracat in negru, condamna interventia Statelor Unite in Irak si duce cutitul la gatul jurnalistului. Ca intr-un deja-vu infiorator, americanii au vazut inca un conational imbracat in portocaliu si ingenunchiat cu mainile legate la spate. Langa el, un barbat in negru din care nu se vad decat ochii si mainile, gesticuleaza cu un cutit si face America vinovata pentru executia de care se pregateste. Calaul are acelasi accent britanic din prima inregistrare, dar vocea lui a fost modificata pe computer.

El il prezinta apoi pe alt ostatic, un britanic, si ameninta ca-l va executa. "Revin, Obama, si revin din cauza politicii voastre externe arogante fata de Statul Islamic", declara omul in negru. Casa Alba a anuntat ca inca nu a confirmat autenticitatea acestei inregistrari video. In imagini, jihadistii ameninta ca-l vor executa pe David Haines, un britanic rapit in martie 2013, relateaza Huffington Post.

Teroristii din Statul Islamic au amenintat ca-l vor ucide pe Steven Sotloff intr-o inregistrare video similara - in care insurgentii au filmat decapitarea lui James Foley - publicata pe Internet la 19 august. Jihadistii afirmau in aceasta inregistrare ca Steven Sotloff va fi viitorul executat in cazul in care Statele Unite nu inceteaza bombardarea unor pozitii aflate sub controlul SI in Irak.

Mama lui Steven Sotloff l-a implorat recent pe liderul jihadistilor, Abu Bakr al-Baghdadi, sa crute viata fiului ei. "Dumneavoastra, califule, puteti acorda o amnistie", implora ea.
 

Cine este Steven Sotloff, al doilea jurnalist american care ar fi fost executat de Statul Islamic

Steven Sotloff, al doilea jurnalist american dupa James Foley care ar fi fost executat de catre jihadisti din cadrul gruparii Statul Islamic (SI), potrivit unei inregistrari video inca neconfirmata difuzata marti, scria de mai multi ani despre lumea musulmana cu prudenta si respect. Sotloff, dat disparut de 12 luni, ar fi fost rapit pe 4 august 2013 la Alep, in Siria, in apropiere de frontiera cu Turcia, dar rapirea sa a fost tinuta in secret.

Originar din Miami, in Florida (sud-est), absolvent al Universitatii Central Florida, el a lucrat pentru revista Time, saptamanalul american Christian Science Monitor, Foreign Policy, iar recent pentru The World Affairs. "El s-a aflat timp de mai multi ani in Yemen, vorbea bine araba, iubea profund lumea musulmana", a postat pe Twitter Anne Marloe, o prietena a jurnalistului, pe care l-a intalnit in timpul conflictului din Libia. "El m-a impresionat prin capacitatea sa de a gandi si prin maturitate", a marturisit ea pentru Miami Herald, adaugand ca reporterul era foare "respectuos fata de cultura musulmana".

Pe Instagram sau pe Facebook, jurnalistul publica imagini emotionante prezentand civili prizonieri de razboi. Pe Twitter, el reflecta conflictul sirian si se bucura pentru echipa sa de baschet favorita, Miami Heat. "Sotloff este tanar, amuzant si provocator", potrivit lui Janine di Giovanni, o specialista in Orientul Mijlociu pentru Newsweek care a lucrat cu el in Siria. "El a locuit la Benghazi, in Libia, el a locuit cu adevarat acolo. Este unul dintre acei putini jurnalisti freelancer care cred ca trebuie sa se afle la fata locului pentru a-si face cat mai bine meseria", a spus ea.

World Affairs, ultima publicatie pentru care a lucrat, l-a descris pentru postul de televiziune ABC ca "un jurnalist atent, onest, care incerca sa inteleaga lucrurile dintr-o perspectiva locala si sa prezinte concluziile cu sinceritate. El este, fara niciun dubiu, curajos". Ben Taub, un jurnalist freelancer, l-a intalnit in Turcia, la granita cu Siria, cu putin timp inainte de a fi rapit. Potrivit lui, "el era experimentat (...) si prudent". "Dupa cateva beri in barul Kilis, Sotloff mi-a spus ca s-a saturat sa fie batut, sa se traga asupra lui si sa fie acuzat ca ar fi spion. El mi-a spus ca vrea sa renunte pentru o perioada de timp la reportaje, cel putin despre conflictele din Orientul Mijlociu, si sa-si reia, probabil, studiile in Florida". "Insa, inainte de toate, vrea sa faca o ultima calatorie in Siria".

Dupa decapitarea lui James Foley, familia lui Sotloff a lansat o petitie pentru a-l indemna pe presedintele Barack Obama sa ia "masuri imediate pentru a-i salva viata prin toate mijloacele necesare".

SUA, "dezgustate" de presupusa decapitare a celui de-al doilea ostatic american

Statele Unite s-au declarat marti "dezgustate" si "consternate" de presupusa asasinare prin decapitare a celui de-al doilea jurnalist american, Steven Sotloff. Casa Alba si Departamentul de Stat au anuntat ca serviciile americane de informatii sunt pe cale sa "autentifice cat mai rapid posibil" acest document video. "Daca se dovedeste autentic, suntem consternati de asasinarea brutala a unui jurnalist american nevinovat si prezentam familiei si prietenilor lui cele mai sincere condoleante", afirma, citata intr-un comunicat, Bernadette Meehan, o purtatoare de cuvant a Consiliului pentru Securitate Nationala de la Casa Alba.

In cazul in care inregistrarea "video (a acestei crime) este autentica, vom fi dezgustati", a adaugat Jennifer Psaki, o purtatoare de cuvant a Departamentului de Stat, in conferinta de presa zilnica, dupa doua saptamani de la asasinarea de catre SI a reporterului american James Foley, care a avut efectul unui soc electric in Statele Unite.

La randul sau, premierul britanic, David Cameron, a apreciat, marti seara, intr-o scurta declaratie, ca inregistrarea video care prezinta decapitarea jurnalistului american Steven Sotloff, este "absolut dezgustatoare si infama", relateaza Mediafax. 

CITITI SI: Reactii de indignare la nivel international dupa decapitarea celui de-al doilea jurnalist american, Steven Sotloff

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
"Fisierele groazei", gasite intr-un laptop al Statului Islamic. Manuale pentru fabricarea unei bombe cu ciuma bubonica

Foreign Policy scrie ca, intr-un laptop care a fost capturat in Siria, au fost gasite lectii de fabricare a unor bombe cu ciuma bubonica, precum si informatii despre folosirea armelor de distrugere in masa.

Statul Islamic a mai decapitat un barbat. Motivul din cauza caruia un luptator kurd a fost executat cu cruzime in Irak
Statul Islamic a mai decapitat un barbat. Motivul din cauza caruia un luptator kurd a fost executat cu cruzime in Irak

Gruparea extremista Stat Islamic (SI) a decapitat un combatant kurd in Irak, amenintand regiunea autonoma Kurdistan cu alte executii daca isi va continua cooperarea cu Statele Unite.

Romania, pe harta viitoarelor cuceriri ale teroristilor SIIL.
Romania, pe harta viitoarelor cuceriri ale teroristilor SIIL. "Aceasta este promisiuniunea pe care v-o face Allah"

Cea mai temuta organizatie terorista ar fi inclus si tara noastra printre obiectivele sale, conform unei harti difuzata pe Twitter. Cat de reala e insa aceasta amenintare?

Teroristi cu PowerPoint care fac cereri de decont in 3 exemplare. Cum au devenit Al Qaeda si SIIL niste corporatii
Teroristi cu PowerPoint care fac cereri de decont in 3 exemplare. Cum au devenit Al Qaeda si SIIL niste corporatii

Era o vreme cand un terorist avea nevoie doar de iscusinta in manuirea armelor si explozibililor. Azi, insa, fara cunostinte de Photoshop, Excel si PowerPoint se pare ca nicio organizatie terorista nu te mai primeste.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti, şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.