Cine este Felipe de Bourbon, noul rege al Spaniei. Sotia sa, regina, este o fosta prezentatoare de stiri

×
Codul embed a fost copiat

Modern si discret, Felipe de Bourbon a fost crescut cu obiectivul sa devina regele Spaniei, un rol in care a exersat din copilarie si pe care si-l asuma astazi, la 46 de ani, dupa abdicarea tatalui sau, Juan Carlos.

Prin studii in strainatate si formare militara, "obiectivul sau, singurul sau obiectiv, este sa serveasca Spania. I s-a inoculat, in forul interior, ca trebuie sa fie primul servitor", declara la un moment dat mama sa, regina Sofia. Misiunea sa este sa asigure continuitatea unei monarhii parlamentare instaurate progresiv, odata cu urcarea pe tron, in 1975, a lui Juan Carlos, desemnat de catre dictatorul Francisco Franco ca succesorul sau. Marea sa provocare este sa convinga, intr-o tara in care sustinerea populara a monarhiei a atins cel mai slab nivel istoric, dupa o serie de scandaluri, care l-au ocolit.

Serios dar zambitor, mai rezervat ca tatal sau, printul mostenitor a avut mult timp de suferit de pe urma compararii cu Juan Carlos, multi spanioli prezentandu-se mai degraba "juan-carlisti" decat monarhisti. Insa problemele cu sanatatea repetate ale lui Juan Carlos, vanatoarea de elefanti in Botswana, in aprilie 2012, foarte controversata intr-o Spanie afectata de criza, si ancheta pentru coruptie care o vizeaza pe fiica sa cea mica, Cristina, si pe sotul ei, Iñaki Urdangarin, au afectat popularitatea regelui.

Concomitent, cota de popularitate a printului a crescut. "Un anumit echilibru intre cei doi este pe cale sa se creeze", sublinia la inceputul lui 2013 Antonio Torres del Moral, un profesor de drept constitutional.

Brunet si cu ochii albastri, inalt de 1,98 metri, elegantul Felipe si-a cultivat o imagine de apropiere si modernitate. El a fost ajutat in acest sens de casatoria, in 2004, cu Letizia Ortiz, o femeie din popor, jurnalista si divortata, o premiera in istoria monarhiei spaniole. Din uniunea lor s-au nascut doua fetite blonde, Leonor, in octombrie 2005, si Sofia, in aprilie 2007. Familia a trait pana in prezent departe de fast, intr-o casa construita pentru Felipe in parcul Palatului Zarzuela, langa Madrid.

Citește și
Regele Juan Carlos al Spaniei - cover
Regele Juan Carlos al Spaniei renunta la tron. Fiul sau, Printul Felipe, ii va lua locul
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Felipe de Bourbon s-a nascut in capitala spaniola, pe 30 ianuarie 1968. Unele persoane sustin ca Juan Carlos a lesinat la anuntul nasterii unicului sau mostenitor masculin, dupa cele ale infantelor Elena, in 1963, si Cristina, in 1965. Monarhii il aveau astfel pe viitorul rege, Constitutia spaniola preferand mostenitori barbati.

La varsta de noua ani, in 1977, Felipe este numit print de Asturia si mostenitor oficial al coroanei spaniole. Baiatul pronunta primul discurs in fata Parlamentului. Patru ani mai tarziu primeste prima lectie importanta, odata cu tentativa de lovitura de stat a colonelului Antonio Tejero, la 23 februarie 1981, care-l va transforma pe rege in scutul democratiei spaniole. Tatal il cheama pe baiat alaturi de el. "Voia sa fie in biroul sau, cu el, pentru a-l vedea actionand", declara regina Sofia pentru jurnalista Pilar Urbano, afirmatii citate in cartea "La Reina".

Dupa ultimul an de liceu, in Canada, Felipe frecventeaza, in perioada 1985-1988, scoli militare ale celor trei arme. De asemenea, studiaza dreptul la Universitatea Autonoma Madrid si obtine un master in Relatii Internationale la Universitatea Georgetown de la Washington. Cu timpul isi asuma un rol protocolar tot mai important si isi multiplica activitatile publice, in special in strainatate, folosindu-si buna cunoastere a englezei.

Vorbeste la fel de bine catalana, un atu in Catalonia, o regiune in nord-estul Spaniei in care aspiratiile nationaliste s-au consolidat odata cu criza economica, un lucru care contribuie la tensionarea relatiilor cu Madridul. Incepand din primavara lui 2010, Felipe a fost nevoit sa-si consolideze si mai mult prezenta oficiala, in contextul ingrijorarilor la adresa sanatatii lui Juan Carlos.

Pilot de elicopter, amator de fotbal, Felipe este de asemenea foarte sportiv, in continuarea traditiei familiei. El a participat la Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992, in echipa spaniola de iahting. El a fost mult timp considerat unul dintre cei mai ravniti printi mostenitori, iar Casa Regala a pastrat o tacere totala asupra relatiilor sale sentimentale, pana la logodna, in noiembrie 2003, cu Letizia Ortiz.

Letizia Ortiz, o fosta jurnalista care devine regina Spaniei

Nepoata unui sofer de taxi, fosta jurnalista de televiziune, noua regina a Spaniei, Letizia, nu are origini nobile, dar si-a impus stilul modern si a adus o nota de stralucire familiei regale spaniole, dupa casatoria, in 2004, cu printul Felipe, relateaza AFP. Caracterizata drept o persoana draguta, activa, spontana, Letizia Ortiz Rocasolano, nascuta la 15 septembrie 1972 la Oviedo, a improspatat imaginea familiei regale spaniole. "Doña Letizia i-a deschis mintea lui Don Felipe", ii spunea un membru al familiei sale biografului britanic Andrew Morton.

Nascuta intr-o familiei obisnuita - mama este infirmiera, iar tatal sau este jurnalist, tanara era deja divortata cand l-a cunoscut pe Felipe, mostenitorul coroanei Spaniei si print de Asturia, in 2002. Relatia lor a inceput in primavara lui 2003, insa a fost tinuta secret pana la anuntul oficial al logodnei, cateva luni mai tarziu, in noiembrie. "Da-mi voie sa termin!", ii spunea Letizia lui Felipe, dupa anuntul logodnei, cand printul incerca sa o opreasca sa raspunda la intrebarile jurnalistilor referitoare la cererea in casatorie. Tonul sincer a provocat atunci uimire in Spania. "Inteligenta, cultivata, ambitioasa, politicoasa, o femeie cu nervi de otel", sunt termenii in care este descrisa de fostii colegi.

Cu toate acestea, Letizia a fost nevoita sa-si controleze reactiile, cel putin in public, pentru a se adapta rolului care i-a fost atribuit, acela de sotie discreta si atenta a mostenitorului tronului spaniol. Aflata in atentia presei de scandal, are grija sa-si apere imaginea pana la cel mai mic detaliu. In 2008, a suferit o interventie chirurgicala la nas, pentru a rezolva o problema de respiratie, potrivit casei regale.

Cu parul blond, zambitoare, impecabila pe tocuri, viitoarea regina este tot timpul in pas cu moda, iar in acest sens este pe deplin atasata de creatorii spanioli, alternand costumele elegante si rochiile de seara, feminine si sofisticate. In primii ani dupa ce a intrat in randul familiei regale, Letizia s-a straduit sa castige simpatia spaniolilor, care i-au reprosat ca este prea distanta si prea rece. Unii au acceptat cu greu ca o "femeie fara origini nobile" i-a castigat inima printului Felipe. O schimbare radicala s-a produs dupa ce sora sa, Erika, s-a sinucis in februarie 2007, la varsta de 31 de ani.

Dupa ceremonia de inmormantare, Letizia, care era in acel moment insarcinata, a declarat in fata presei, cu vocea tremuranda: "Multumesc tuturor persoanelor care au fost intristate de moartea surorii mele". Spaniolii au fost emotionati, iar printesa a inceput sa fie acceptata. De-a lungul anilor, ea a fost din ce in ce mai prezenta la ceremoniile oficiale, insa in continuare discreta, alaturi de sotul sau, al carui rol a crescut de la o zi la alta.

Letizia si Felipe sunt parintii a doua fetite, Leonor, nascuta in 2005, si Sofia, nascuta in aprilie 2007. Familia traieste discret intr-o casa situata in parcul palatului de la Zarzuela. Inainte de logodna cu Felipe, Letizia era deja foarte cunoscuta spaniolilor, tinand cont de faptul ca prezenta din septembrie 2003 programul de stiri al postului public de televiziune, TVE.

Licentiata in stiintele informarii la Universitatea Complutense din Madrid, Letizia a fost prezentatoare si reporter pentru postul de televiziune CNN+, iar din 2000 s-a alaturat postului TVE, dupa ce si-a inceput cariera in presa scrisa. Ea a fost casatorita timp de un an, din 1999 pana in 2000, cu Alfonso Guerrero, unul dintre profesorii sai de la facultate, cu care avea o relatie de aproape zece ani. Casatoria civila nu a reprezentat un obstacol pentru casatoria cu printul Felipe. Letizia are o sora mai mica, Telma.

Pentru supusii ei si pentru criticii de moda din toata lumea, este un reper al elegantei si insista sa poarte creatii ale designerilor spanioli.

Va fi o regina stralucitoare si ii va face concurenta ducesei Catherine, cred jurnalistii britanici, care ii analizeaza in detaliu tinutele impecabile, la fiecare iesire in public.
 

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Juan Carlos al Spaniei. Portretul unui rege incoronat in aplauzele poporului, dar care lasa tronul in scandaluri
Juan Carlos al Spaniei. Portretul unui rege incoronat in aplauzele poporului, dar care lasa tronul in scandaluri

Figura centrala a democratiei spaniole, regele Juan Carlos a fost multa vreme foarte iubit dupa ce si-a ajutat tara sa intoarca pagina dictaturii franchiste. Popularitatea lui a scazut din cauza scandalurilor care au umbrit ultimii sai ani de domnie.

Regele Juan Carlos al Spaniei renunta la tron. Fiul sau, Printul Felipe, ii va lua locul
Regele Juan Carlos al Spaniei renunta la tron. Fiul sau, Printul Felipe, ii va lua locul

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a anuntat ca Regele Juan Carlos al Spaniei a decis sa abdice.

Infanta Cristina a Spaniei, chemata in fata Instantei, sub acuzatia de frauda si spalare de bani
Infanta Cristina a Spaniei, chemata in fata Instantei, sub acuzatia de frauda si spalare de bani

Infanta Cristina, fiica cea mica a regelui Juan carlos al Spaniei, a fost citata, de un judecator spaniol, pentru a aparea in fata Instantei si a raspunde acuzatiilor de frauda si splare de bani.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu afimă că nu crede că „fermierii români vopsesc puii”.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.