30 de victime ale accidentului de la Smolensk, repatriate

×
Codul embed a fost copiat

Inca 30 de victime ale tragicului accident aviatic de la Smolensk, in care si-a pierdut viata presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, au fost repatriate.


 


14 aprilie

18:00 Pe aeroportul militar din Varsovia s-au strans oficiali polonezi si rude ale persoanelor decedate in accidentul aviatic de la Smolensk care au intampinat sicriele cu corpurile neinsufletite ale acestora

Pilotii avionului prezidential prabusit in Rusia puteau evita tragedia!

Citește și
Lech Kaczynski
Lista principalilor oficiali polonezi aflati la bordul avionului prabusit
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

16:30 - In urma analizei inregistrarilor de bord s-a reusit reconstituirea manevrelor de aterizare a aparatulului, potrivit unei surse importante, responsabile de ancheta, dar a carei identitate nu a fost facuta publica.

15:09 - Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator PiS aflat in prezent in opozite, fost premier si fratele geaman al presedintelui polonez decedat in accidentul aviatic din Rusia, "nu se gandeste la politica acum", dupa aceasta tragedie, a declarat purtatorul de cuvant al partidului, citat de AFP. Potrivit medicilor si psihologilor contactati de AFP, psihologia gemenilor arata ca moartea unuia este un eveniment deosebit de traumatizant pentru celalalt, asa ca moartea lui Lech Kaczynski este pentru fratele Jaroslaw o lovitura puternica.

14:28 -  Presa rusa online, inclusiv gazeta.ru, news.ru si correspondent.ru, sugereaza ca la bordul avionului de tip Tu-154 s-ar fi aflat mai multe persoane decat se credea initial. Aceste publicatii nu precizeaza, insa, daca este vorba despre pasageri sau membri ai echipajului. Exista, de asemenea, posibilitatea ca ramasitele respective sa fie ale unor persoane care se aflau la sol in momentul catastrofei, sau ca testele ADN sa fie incorecte. Informatiile nu au fost confirmate pana in acest moment de nimeni in Polonia.

13:01 - Kremlinul confirma oficial prezenta presedintelui rus, Dmitri Medvedev la funeraliile presedintelui polonez Lech Kaczynski si alte sotiei sale, Maria.

12:32 - Primul tur al alegerilor prezidentiale anticipate din Polonia, convocate in urma decesului presedintelui Lech Kaczynski, va avea loc la 13 sau 20 iunie, a anuntat un oficial de rang inalt din cadrul Parlamentului. Potrivit Constitutiei poloneze, presedintele in exercitiu este obligat sa stabileasca data alegerilor in decurs de doua saptamani de la decesul presedintelui, urmand ca acestea sa fie convocate in urmatoarele doua luni, in cazul de fata pana la 20 iunie.

"De la data acestei tragedii, au existat, in mod teoretic, doar trei date posibile pentru organizarea acestor alegeri. Este vorba despre trei duminici, si anume la 6, 13 sau 20" iunie, a declarat seful cancelariei Camerei inferioare a Parlamentului polonez, Lech Czapla.

El a afirmat, in continuare, ca au ramas doar doua date posibile, din cauza constrangerilor stipulate atat de Constitutie, cat si de legea electorala. Un eventual al doilea tur ar putea, astfel, sa aiba loc la 27 iunie sau la 4 iulie, a adaugat Czapla.

11:21 - Expertii rusi au ajuns la concluzia ca ehipajul a avut sansa sa evite ciocnirea cu pamantul, dar s-a comis o greseala fatala, relateaza RIA Novosti. In pofida tuturor avertismentelor lansate de turnul de control privind vizibilitatea foarte redusa, comandantul avionului a decis aterizarea. Pe durata coborarii, in conditii de ceata densa, pilotii au intrat corect pe directia pistei de aterizare. La un moment dat, insa, pilotii au realizat ca avionul nu intra in punctul de aterizare. „A fost clipa greselii fatale. Comandantul navei a accelerat, nu se stie din ce motiv a inclinat avionul spre dreapta, incercand astfel sa ia inaltime. Ca urmare a acestei manevre, o aripa a agatat varful unui copac, dupa care echipajul a pierdut controlul avionului”, a declarat unul dintre expertii rusi, citati de RIA Novosti.

11:03 - Identitatea celor doua persoane nu a fost facuta publica si nu se cunoaste pana acest moment ce cautau la bordul avionului presidential, relateaza www.newsru.com. Potrivit sursei citate, miercuri, urmeaza ca 30 de sicrie cu trupurile neinsufletite ale accidentului de sambata sa ajunga in Polonia.

10:11 - Cateva sute de persoane au protestat marti seara la Cracovia impotriva inmormantarii presedintelui Lech Kaczynski si a sotiei sale la catedrala Wawel. Potrivit agentiei PAP, citata de AFP, manifestantii purtau o pancarta pe care se putea citi "Este el cu adevarat demn de regi?" si scandau "Nu la Wawel", "Powazki", numele celebrului cimitir din Varsovia.

09:37 - 64 din totalul de 96 de persoane ucise in accidentul din Rusia au fost identificate oficial de rudele venite la Moscova, a anuntat Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta, citat de AFP.

08:12  - "Sambata seara, presedintele Barack Obama va merge la Cracovia, in Polonia, pentru a asista la funeraliile oficiale ale presedintelui Lech Kaczynski si ale Primei Doamne Maria Kaczynska, duminica 18 aprilie", a anuntat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs, intr-un comunicat. "Presedintele va merge la Cracovia pentru a exprima profundele noastre condoleante unui aliat important si de incredere si sustinerea noastra fata de poporul polonez, din partea americanilor", a adaugat el.

Marti dimineata, presedintele Obama a respectat un moment de reculegere in memoria omologului sau polonez si a celorlalte personalitati aflate la bordul aeronavei prabusite in Rusia, in deschiderea unei sedinte plenare a summitului privind securitatea nucleara, la care au participat 47 de tari.

In cadrul conferintei de la Washington, presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a anuntat de asemenea ca va asista, duminica, la funeraliile presedintelui polonez, adaugand ca in ziua respectiva toate drapelele Frantei de pe cladirile publice vor fi coborate in berna.

Si premierul canadian Stephen Harper si-a anuntat participarea la funeraliile presedintelui polonez, duminica, potrivit purtatorului sau de cuvant. "In numele tuturor canadienilor, premierul va exprima condoleante si va impartasi solidaritatea Canadei fata de poporul polonez in aceasta perioada de mare tristete", a declarat purtatorul de cuvant Dimitri Soudas.

08:08 - Corpurile neinsufletite a 30 de victime ale accidentului sunt asteptate miercuri la Varsovia, a anuntat marti Guvernul, relateaza AFP. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Pawel Gras, a refuzat sa dezvaluie agentiei PAP identitatea acestor victime pe motiv ca familiile lor trebuie sa fie primele informate. Cadavrele vor fi transferate la palatul sporturilor din Varsovia, unde familiile vor putea sa le aducă omagiul, potrivit unui comunicat publicat marti de Guvernul polonez.

13 aprilie

De ore intregi, polonezii se perinda cu miile prin fata sicrielor sotilor Kaczinsky, vegheate permanent de opt soldati. Se reculeg, soptesc o rugaciune, fac semnul crucii, ingenucheaza.

Stoicismul, solidaritatea si eleganta cu care polonezii traiesc aceasta trauma nationala au impresionat in toate colturile planetei. Mai ales cand ne gandim la amploarea fara precedent a pierderii suferite peste noapte.

Un moment cu totul impresionant s-a petrecut marti in Seim - Parlamentul Poloniei. Intr-o atmosfera sfasietoare, alesii de la Varsovia, aflati in doliu, au tinut un moment de reculegere in memoria celor disparuti in tragedia de la Smolensk. Gatuiti de durere, au intonat imnul national cu lacrimile in ochi.

18 banci erau goale. Purtau doar fotografia parlamentarilor care ar fi trebuit sa participe si ei, alaturi de cuplul prezidential, la comemorarea victimelor de la Katyn.

17:00 Fratele geaman al presedintelui polonez, Jaroslaw Kaczynski, ar putea candida la postul detinut de Lech Kaczynski, decedat in accidentul de la Smolensk, noteaza publicatia The Times.

16:55 Echipajul aeronavei prezidentiale poloneze, care s-a prabusit sambata in vestul Rusiei, accident in care presedintele si alti oficiali de rang inalt au murit, incerca sa aterizeze fara permisiune, a declarat marti un controlor rus de trafic aerian, citat de RIA Novosti in editia electronica.

Colonelul in retragere Anatoli Muraviov, controlorul de trafic aerian care a ghidat avionul in timpul aterizarii, a declarat pentru cotidianul rus Komsomolskaia Pravda ca echipajul "nu a ascultat" recomandarile de a se indrepta spre un alt aeroport.

16:30 Anchetatorii rusi au exclus ipoteza ca accidentul avionului prezidential polonez sa fi fost provocat de un incendiu sau de o explozie, anunta vicepremierul rus, Serghei Ivanov.

"Analiza preliminara a cutiilor negre si rezultatul anchetei de la fata locului au aratat ca nu a avut loc o explozie sau un incendiu la bordul avionului", a declarat Ivanov.

"Motoarele avionului au functionat pana la impactul cu solul", precizeaza oficialul rus.

15:17 - Presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, si sotia sa Maria vor fi inmormantati duminica, la ora 12.00 GMT (15.00, ora Romaniei), la Cracovia, in Catedrala Wavel, unde sunt inhumati mai mult regi si presedinti ai Poloniei. La Wawel sunt inmormantati regii dinastiei Jagellon, precum si parintele independentei poloneze in 1918, maresalul Jozef Pilsudski, generalul Wladyslaw Sikorski, seful Guvernului polonez in exil la Londra in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, decedat, ca si presedintele Kaczynski, intr-un accident de avion. Sikorski a murit la 4 iulie 1943, cand avionul cu care se deplasa, apartinand Fortei Regale Britanice, s-a prabusit in mare, la cateva secunde dupa decolarea sa din Gibraltar.

15:00 Sicriele cu trupurile presedintelui Lech Kaczynski si al sotiei sale Maria au fost depuse la Palatul Prezidential, acolo unde polonezii pot sa le aduca un ultim omagiu.

14:48 Guvernul rus a impiedicat de patru ori sa aterizeze aeronava presedintelui polonez, pentru a-l determina sa intarzie la ceremonia de comemorare a 70 de ani de la masacrul de la Katin, a declarat Artur Gorski, un parlamentar polonez, citat de Daily Mail in editia online.

14:20 Fratele geaman al presedintelui polonez, Jaroslaw Kaczynski, ar putea candida la postul detinut de Lech Kaczynski, decedat in accidentul de la Smolensk, noteaza The Times.

Jaroslaw, in varsta de 60 de ani, nascut cu 45 de secunde inaintea presedintelui, trebuie sa hotarasca, dupa disparitia acestuia, daca va continua singur activitatea lor politica. Insa, el nu este singurul care se confrunta cu aceasta problema.

In urma mortii unui segment important din elita sa politica, Polonia se confrunta, de asemenea, cu o problema asupra modului cum va continua sa mentina in functiune un stat modern care a ramas fara lideri.

Dilema lui Jaroslaw Kaczynski este, insa, mai "acuta", apreciaza publicatia. El a fost anuntat despre moartea fratelui sau de catre ministrul Afacerilor Externe, Radek Sikorski, la scurt timp dupa ce a discutat la telefon cu presedintele. Lech l-a sunat din cabina navei prezidentiale.

"Totul merge potrivit planului", i-a spus el. "Vom ateriza in câteva minute", a adaugat presedintele, cu aproximativ 30 de minute inainte ca avionul sa se prabuseasca la Smolensk, toti cei 96 de pasageri si echipajul murind in accident.

Dupa ce va depasi trauma produsa, sarcina lui va fi clara, in opinia publicatiei, si anume reformarea Partidului Lege si Justitie, pe care gemenii Kaczynski l-au fondat impreuna si care, in prezent, se afla in opozitie. Cea mai buna modalitate de a face acest lucru ar putea fi ca acesta sa candideze la presedintie, calcand pe urmele fratelui sau, adauga publicatia britanica The Times.

Cadavrul Primei Doamne a Poloniei a putut fi identificat luni gratie unei inscriptii gravate pe verigheta, a declarat la Moscova ministrul polonez al sanatatii, Ewa Kopacz.

Pe www.stirileprotv.ro ati putut urmari ceremonia de repatriere a trupului Mariei Kaczynska. Zeci de mii de locuitori ai Varsoviei au insotit cortegiul pana la Palatul prezidential.

13:08 Examinarea celor trei cutii negre ale aeronavei prezidentiale poloneze, un avion Tu-154, a aratat ca echipajul a efectuat 2 incercari de aterizare si nu patru, cum s-a afirmat initial, potrivit postului polonez de televiziune TVN24, citat de postul Radio Polonia.

12:00 - Sicriul in care se afla trupul neinsufletit al Primei Doamne a Poloniei a fost intampinat pe aeroportul militar din Varsovia de rudele apropiate, urmand ca ulterior acesta sa fie transportat la Palatul prezidential pentru a fi depus alaturi de cel al sotului ei, presedintele Lech Kaczynski.

11:28 - Republica Moldova a decretat zi de doliu national, a anuntat serviciul de presa al Guvernului moldovean, citat de Info-Prim Neo. In toate localitatile din tara, precum si in misiunile diplomatice si consulare ale Republicii Moldova din strainatate, drapelul va fi coborat in berna. Zile de doliu au fost decretate in mai multe tari, in special din fostul spatiu sovietic. Astfel, Rusia, Ucraina si Uniunea Europeana au respectat o zi doliu luni, in timp ce Lituania si Brazilia au decretat trei zile de doliu national. Partenerii Poloniei din cadrul Clubului de la Visegrad al fostelor tari comuniste din Europa Centrala, Cehia, Slovacia si Ungaria, au decretat, toate trei, doliu national in ziua in care va fi inmormantat presedintele polonez. Premierul canadian Stephen Harper a anuntat, de asemenea, luni, ca va declara zi de doliu joi.

10:42 -  O scurta ceremonie de adio a fost organizata marti dimineata pe aeroportul Domodedovo din Moscova, de unde a decolat avionul care transporta corpul neinsufletit al Mariei Kaczynska. La ceremonie au participat fratele Primei Doamne, Konrad Mackiewicz, ambasadorul polonez la Moscova, Jerzy Bahr, ministrii Andrzej Duda si Bozena Borys si reprezentanti ai Guvernului rus, transmite Radio Polonia in pagina electronica.

09:44 - Corpul neinsufletit al sotiei presedintelui polonez Lech Kavzynski, Maria, a fost imbarcat la bordul unui avion care a decolat marti dimineata catre Polonia, a declarat un purtator de cuvant al aeroportului Domodedovo din Moscova, relateaza AFP. Directorul-adjunct al presedintiei poloneze, Jacek Sasin, anuntase luni intr-o interventie televizata ca trupul neinsufletit al sotiei presedintelui polonez va fi repatriat marti la pranz.

09:41 - Funeraliile presedintelui polonez, decedat in catastrofa aeriana din Rusia, vor avea loc in doua zile, sambata fiind organizata o ceremonie nationala, in timp ce inhumarea cuplului prezidential va avea loc duminica, a anuntat directorul adjunct al presedintiei, Jacek Sasin, citat de AFP.

08:38 - Numerosi lideri mondiali intentioneaza sa participe la funeraliile presedintelui polonez, Lech Kaczynski.

08:31NATO si UE au adus un omagiu victimelor accidentului aviatic. Secretarul general al Aliantei, Anders Fogh Rasmussen, si reprezentantii a 28 de state membre din cadrul organizatiei cu sediul la Bruxelles au pastrat un minut de reculegere in memoria victimelor. Presedintele Comitetului militar al NATO, amiralul italian Giampaolo Di Paola, a salutat memoria sefului Statului Major al fortelor armate poloneze, generalul Franciszek Gagor, si a altor oficiali ai armatei poloneze, disparuti in accident. Purtatorul de cuvant al presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut jurnalistilor veniti sa asiste la conferinta de presa cotidiana a Comisiei sa pastreze un minut de reculegere in memoria victimelor poloneze. In cartierul european din Bruxelles, toate drapelele UE sunt in berna. Aflat intr-o deplasare la Parma, in Italia, Barroso a evocat din nou "tragedia in care Polonia si tot poporul polonez au cazut de doua zile".

07: 57 - Rusia va incepe marti repatrierea cadavrelor descoperite in epava avionului prezidential polonez care s-a prabusit sambata in apropiere de Smolensk, provocand moartea presedintelui Lech Kaczynski si a numerosi alti oficiali polonez-, relateaza RIA Novosti, in pagina electronica.

12 aprilie

19:06 - Aproximativ 200 de persoane au asistat la o scurta ceremonie in memoria presedintelui polonez Lech Kaczynski in fata sediului Consiliului Europei din Strasbourg, informeaza AFP. Adjunctul secretarului general al Consiliului Europei, Maud de Boer-Buquiccio, a depus o coroana de flori la drapelul Poloniei si a fost pastrat un moment de reculegere. Steagurile tuturor celor 47 de tari membre ale CoE erau coborate in berna.

18:14 - Trupurile neinsufletite a 24 din cele 96 de victime ale accidentului din Smolensk au fost identificate, a anuntat ministrul rus al Sanatatii si Dezvoltarii Sociale, Tatiana Golikova, citata de pagina online a agentiei RIA Novosti.

16:48 - Presedintele interimar polonez, Bronislaw Komorowski va numi cat mai rapid posibil un nou guvernator al Bancii Nationale a Poloniei, care il va inlocui pe guvernatorul mort sambata in accidentul de langa Smolensk, relateaza site-ul postului Radio Polonia.

16:44 - Turcia a decretat o zi de doliu national din simpatie fata de Polonia, a anuntat vicepremierul Ali Babacan, citat de AFP. Data zilei de doliu national a fost stabilita in ziua funeraliilor presiedintelui polonez, a declarat Babacan, citat de agentia Anatolia, dupa ce a semnat in cartea de condoleante, la sediul Ambasadei Poloniei din Ankara.

16:02 - Un omagiu oficial va fi adus sambata, la Varsovia, victimelor accidentului in care a fost implicat avionul presedintelui polonez, Lech Kaczynski, a anuntat presedintele Senatului, Bogdan Borusewicz, citat de agentia poloneza PAP, relateaza AFP.

15:55 - "Pana in acest moment, 87 de cadavre au fost recuperate de la locul tragediei. Restul cadavrelor vor fi recuperate atunci cand resturile avionului vor fi ridicate cu o macara. Speram ca atunci sa fie gasite si alte ramasite, care vor fi trimise la Moscova pentru identificare", a declarat procurorul general al Poloniei, Andrzej Seremet.

15:18 - Trupul neinsufletit al sotiei presedintelui polonez Lech Kaczynski, Maria, decedata in accidentul aviatic de la Smolensk impreuna cu sotul ei, va fi repatriat marti, a anuntat la televiziune, Jacek Sasin, directorul-adjunct al presedintiei poloneze, citat de AFP.

15:06 – Potrivit vicepremierul rus, Serghei Ivanov, toate datele de zbor ale avionului presedintelui polonez sunt intacte si a confirmat ca echipajul a primit alerta privind conditiile meteorologice dificile, relateaza AFP. "Avertismentele privind conditiile meteorologice nefavorabile au fost transmise echipajului in timp util", a adaugat el.

14:43 - "Este evident ca vom face totul ca ancheta sa fie obiectiva si completa", a declarat Vladimir Putin intr-o sedinta de Guvern, la Moscova, transmisa de televiziunea rusa. "Toate cauzele acestei catastrofe aeriene vor fi aflate", a dat el asigurari, adaugand ca Rusia "impartaseste durerea polonezilor".

13:53 - Cancelarul german, Angela Merkel, si presedintele german, Horst Kohler, vor asista la funeraliile presedintelui polonez.

13:45 - "Sindromul VIP" nu poate fi exclus in catastrofa aeriana de la Smolensk. "In mod clar este vorba despre sindromul pasagerului VIP", a afirmat un specialist in siguranta transporturilor aeriene Viktor Timoskin pentru cotidianul Komsomolskaia Pravda. "Controlorii de trafic aerian i-au recomandat sa aterizeze la Moscova sau Minsk. Sunt sigur ca pilotul l-a informat pe presedinte despre acest lucru si a primit un raspuns ferm ca avionul trebuie sa aterizeze in Smolensk", a subliniat el.

13:22 - Pilotii aeronavei prezidentiale poloneze au avut probleme de comunicare cu turnul de control pentru ca nu vorbeau bine limba rusa, a declarat un controlor de trafic de la baza aeriana Smolensk, citat de Daily Express in editia electronica.

12:43 - Elevii si profesorii polonezi au respectat, luni dimineata, un moment de reculegere in toate unitatile de invatamant din Polonia.

12:21 - Corpul neinsufletit al ombudsmanului Janusz Kochanowski, unul din numerosii politicieni polonezi care au murit in accidental de la Smolensk, a fost identificat oficial. In varsta de 60 de ani, Kochanowski a ocupat functia de comisar pentru protectia drepturilor civile in Polonia.

12:09 - "Au inceput lucrarile pentru construirea unui drum pe terenul aerodromului militar. Altfel, resturile avionului prabusit nu vor putea fi inlaturate din zona mlastinoasa", a declarat un purtator de cuvant al administratiei regionale din Smolensk, adaugand ca procesul ar putea dura cateva zile.

12:00 - Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a declarat ca nu exclude participarea presedintelui american, Barack Obama, la funeraliile omologului sau polonez.

10:34 - Funeraliile presedintelui Lech Kaczynski, vor avea loc sambata, potrivit editiei electronice a cotidianului Gazeta Wyborcza, relateaza AFP.

09:56 - Un prim grup de rude ale victimelor accidentului din Smolensk a ajuns la Institutul medico-legal din Moscova pentru identificarea cadavrelor, a anuntat viceprimarul capitalei ruse, Piotr Biriukov. El a precizat ca toate aceste persoane, 116 in total, sunt gazduite in acelasi hotel din centrul orasului. "Toate primesc hrana gratuit si beneficiaza de asistenta medicala", a explicat viceprimarul, adaugand ca in acelasi hotel mai sunt rezervate alte 30 de camere.

09:41 - "Ministrul Tatiana Golikova s-a intalnit cu ministrul polonez al Sanatatii, Ewa Kopacz, si au declarat complete toate analizeze medico-legale", se arata intr-un comunicat.

08:56 - Avionul guvernamental bulgar Tupolev-154, blocat la sol inca de la 1 aprilie, nu va mai primi permisiunea de a decola pana cand nu vor fi elucidate cauzele prabusirii aeronavei prezidentiale poloneze in vestul Rusiei, relateaza site-ul Novinite.com.

07:34 - Sicriul in care se afla trupul neinsufletit al preşedintelui polonez Lech Kaczynski, va fi expus publicului marti la Palatul prezidential din Varsovia.

11 aprilie

21:50 - Numai 14 dintre cele 95 de cadavre ale victimelor accidentului in care a fost implicat avionul prezidential polonez, transportate la Moscova, sunt identificabile "fara probleme", a declarat ministrul polonez al Sanatatii Ewa Kopacz, citat de AFP. "Alte zece cadavre vor putea fi identificate probabil gratie semnelor particulare", a declarat Kopacz pentru televiziunea poloneza TVN24, de la Moscova. Potrivit ministrului, testele genetice vor fi necesare pentru identificarea cadavrelor celorlalte persoane moarte in accident. Ea nu a precizat daca trupul neinsufletit al sotiei presedintelui, Maria, se numara printre acestea din urma.

21:30 - Presedintele Lech Kaczynski a vorbit la telefon cu fratele sau geaman, Jaroslaw, cu circa jumatate de ora inainte de tragedia care a provocat moarte unei importante parti din elita politica si militara poloneza, a declarat duminica un eurodeputat polonez.

20:47 - Mama presedintelui polonez Lech Kaczynski, care este grav bolnava, nu a fost informata despre decesul fiului sau. "Avand in vedere starea sa de sanatate, fiul sau (Jaroslaw, fratele geaman al presedintelui decedat) nu a dorit sa fie anuntata", a declarat pentru AFP Piotr Dabrowiecki, purtatorul de cuvant al spitalului. "Starea lui Jadwiga Kaczynska este grava, dar stationara. Ea este somnolenta si din cand in cand isi recapata cunostinta", a adaugat el. Kaczynska, in varsta de 83 de ani, a fost internata la sectia de terapie intensiva a spitalului la jumatatea lunii martie, din cauza unor probleme cardiace si a tensiunii.

18:28 - Rudele victimelor accidentului vor pleca duminica spre Moscova, a anuntat celula de securitate a Guvernului, citata de AFP. Este vorba despre "primul grup de rude ale victimelor accidentului avionului prezidential", se arata intr-un comunicat oficial.

18:17 - Sicriul cu trupul neinsufletit al presedintelui Kaczynski a fost asezat intr-un vehicul mortuar, pe fondul Marsului Funebru al lui Frederic Chopin, acesta indreptandu-se apoi catre palatul prezidential din Varsovia. Zeci de mii de persoane se aflau pe toata lungimea traseului, ingenunchind, plangand sau aruncand flori la trecerea cortegiului. In momentul in care a fost adus trupul neinsufletit al presedintelui, multimea compacta a inceput sa intoneze imnul national polonez si cantece religioase. Covoare imense de lumanari si flori, depuse de locuitorii capitalei inca de sambata, decorau strada din fata presedintie. Nuntiul apostolic al Poloniei, arhiepiscopul Jozef Kowalczyk, secretarul episcopiei Poloniei, episcopul Stanislaw Budzik, si aerihiepiscopul Varsoviei, Kazimierz Nycz, au rostit rugaciuni. Fiica lui Lech Kaczynski a fost prima care a ingenuncheat in fata sicriului tatalui sau, acoperit cu un drapel polonez alb-rosu. Ei i-a urmat Jaroslaw Kaczynski, care a ramas mult timp ingenuncheat, apoi a pus mana pe sicriu si si-a facut semnul crucii. Rand pe rand, rudele lui Lech Kaczynski si personalitatile reunite pe aeroport au efectuat acelasi gest.

17:16 - Lituania a decretat trei zile de doliu national incepand de luni, in memoria presedintelui polonez. "Timp de trei zile, vom plange alaturi de natiunea poloneza, victima unei imense tragedii", a declarat duminica premierul lituanian Andrius Kubilius. Drapelele vor fi coborate in berna in toata tara. Dupa anuntul catastrofei, lituanienii si-au manifestat compasiunea reunindu-se cu flori si lumanari albe si rosii, culorile drapelului polonez, in fata ambasadei Varsoviei.

16:51 – Polonia nu a stabilit niciodata reguli de precautie pentru deplasarea grupata a liderilor sai. Majoritatea tarilor occidentale mari au adoptat reguli care ii interzic de exemplu presedintelui sa calatoreasca impreuna cu premierul sau vicepresedintele sau regruparea unui anumit numar de ofiteri ai Statului Major. Unele dintre marile companii multinationale au reguli similare.

16:45 - "Nu a fost posibila identificarea corpului Mariei Kaczynska, altfel ar fi fost repatriat impreuna cu sotul", a declarat purtatorul de cuvant al Presedintiei, Tomasz Brzezinski.

16:13 - Avionul care transporta trupul neinsufletit al presedintelui polonez aterizat duminica pe aeroportul militar din Varsovia, relateaza AFP.

16:04 - Capitanul avionului prezidential polonez ar fi putut fi supus unei presiuni mult prea mari din cauza nivelului foarte inalt al delegatiei de la bordul aeronavei, sustine ambasadorul polonez la Sofia, Andrzej Papierz, citat de site-ul Novinite.com.

15:17 - Accidentului avionului care il transporta pe Lech Kaczynski nu a fost provocat de probleme tehnice, i-a transmis premierului rus, Vladimir Putin, seful Comitetului de ancheta al Parchetului general, Aleksandr Bastrikin, relateaza RIA Novosti, in pagina electronica.

14:46 - O scurta ceremonie a avut loc pe aeroportul militar din Smolensk, inainte ca avionul care transporta trupul neinsufletit al presedintelui polonez sa decoleze catre Varsovia, relateaza AFP. Sicriul a fost expus pentru scurt timp pe aeroportul militar din Smolensk, iar premierul Vladimir Putin si ambasadorul polonez in Rusia, Jerzy Bahr, au depus trandafiri rosii. O orchestra militara a intonat imnurile rus si polonez. Sicriul a fost ulterior incarcat la bordul unui avion militar, in prezenta garzilor de onoare rusa si poloneza. Ceremonia a avut loc la mai putin de un kilometru de padurea in care s-a prabusit aeronava.

14:25 - Trupul neinsufletit al presedintelui polonez Lech Kaczynski a fost repatriat duminica din orasul rus Smolensk. Avionul care transporta cadavrul presedintelui a decolat duminica de pe aerodromul militar din Smolensk si este asteptat pe aeroportul militar din Varsovia in jurul orei locale 14.30 (15.30 ora Romaniei).

14:19 - Cetatenii polonezi au mers duminica la biserici unde au loc slujbe in memoria victimelor accidentului de avion. "Este o noua tragedie nationala in istoria noastra. Am avut destule. Pierderea de vieti omenesti este greu de suportat, dar vom face fata", afirma Zofia Szymczyk, o femeie de 70 de ani. Rusia a declarat o zi de doliu national pentru victimele accidentului de la Smolensk, la fel ca si Uniunea Europeana, in timp ce Brazilia a anuntat trei zile de doliu.

13:29 - Ambasadele Poloniei din intreaga lume au deschis carti de condoleante dupa tragedia de la Smolensk.

13:26 - Premierul rus, Vladimir Putin, a ajuns la Smolensk, pentru a-i aduce un ultim omagiu presedintelui polonez Lech Kaczynski.

13:12 - Doua minute de reculegere au fost respectate duminica la pranz (13.00 ora Romaniei) pe tot teritoriul Poloniei.

12:59 - Premierul ungar, Gordon Bajnai, le-a cerut concetatenilor sai sa respecte doua minute de reculegere, duminica la pranz. Presedintele ungar, Laszlo Solyom, a prezentat, la randul sau, condoleante personale ambasadorului Poloniei la Budapesta.

12:50 - Trupul neinsufletit al presedintelui polonez Lech Kaczynski va fi repatriat la Varsovia duminica, la ora locala 14.30 (15.30 ora Romaniei), a confirmat Ministerul polonez al Apararii, citat de AFP.

11:25 - Autoritatile ruse au revizuit bilantul catastrofei aeriene din Smolensk, in care a murit presedintele polonez Lech Kaczynski, la 96 de morti, relateaza AFP. Lista victimelor publicata pe site-ul ministerului rus pentru Situatii de Urgenta numara 96 de persoane duminica - 88 de pasageri si opt membri ai echipajului. Sambata, aceasta numara 97 de persoane. Potrivit agentiei Interfax, care citeaza echipele de salvare, o femeie care urma sa mearga cu acest avion a renuntat.

10:28 - Expertii rusi si polonezi au inceput sa studieze impreuna cutiile negre ale avionului prezidential polonez, relateaza agentiile ruse, citand Ministerul Transporturilor. In afara de inregistrari si examinarea fragmentelor de fuselaj, au fost intreprinse si expertize medico-legale. "Cadavrele si fragmentele de corpuri" gasite la locul accidentului au fost duse in institutii specializate din Moscova, iar expertiza medico-legala este in curs" de desfasurare, a declarat Parchetul intr-un comunicat publicat pe site-ul sau oficial. "Ancheta studiaza inregistrarile convorbirilor (pilotilor) cu serviciile aeroportuare", a precizat Parchetul, in timp ce autoritatile ruse pun la indoiala decizia pilotilor polonezi, afirmand ca acestia au ignorat ordinele controlorilor de trafic aerian rusi.

10:09 - Corpul neinsufleţit al presedintelui polonez Lech Kaczynski va fi transportat direct la Varsovia de la locul accidentului, a anuntat agentia RIA Novosti, citata de AFP.

09:59 - Jurnalistii polonezi au ajuns la Smolensk cu o ora inaintea catastrofei aeriene, acestia calatorind cu o alta aeronava deoarece delegatia de la Varsovia era prea numeroasa, relateaza Russia Today, in pagina electronica.

08:25 - Jaroslaw Kaczynski s-a intors in Polonia in noaptea de sambata spre duminica, dupa ce a identificat corpul neinsufletit al fratelui sau geaman.

08:18 - Premierul polonez, Donald Tusk, si-a anulat prima sa vizita la Washington, care urma sa aiba loc luni, cu ocazia summitului pe tema terorismului nuclear.

00:58 - Jaroslaw Kaczynski a identificat trupul neinsufletit al fratelui sau, a anuntat agentia RIA Novosti, citand un parlamentar polonez, relateaza AFP.

10 aprilie

23:26 - Premierul polonez, Donald Tusk, si Jaroslaw Kaczynski au ajuns la locul prabusirii avionului. Jaroslaw Kaczynski a ocupat functia de prim-ministru in 2006 - 2007. Premierul rus, Vladimir Putin, care conduce comisia de ancheta asupra accidentului, s-a intalnit cu Tusk si a depus flori la locul accidentului, potrivit agentiei RIA Novosti. Cei doi premieri s-au imbratisat si s-au alaturat echipelor de salvare aflate la locul accidentului. Conform agenţiei Interfax, la locul accidentului a ajuns si Jaroslaw Kaczynski. Donald Tusk si Jaroslaw Kaczynski au ajuns cu un avion pana in orasul belarus Vitebsk, dupa care au calatorit cu masini pana in apropiere de Smolensk, unde s-a prabusit avionul prezidential polonez.

23:06 - Uniunea Europeana a decretat o zi de doliu national, luni, la Bruxelles.

22:58 - Clopotul catedralei din Cracovia a batut pentru prima data de la moartea Papei Ioan Paul al II-lea, in memoria victimelor accidentului aviatic din Rusia, relateaza BBC News Online. Clopotul catedralei din Cracovia bate extrem de rar si numai la ocazii solemne.

22:43 - Zeci de mii de persoane s-au adunat sambata seara in fata palatului prezidential din Varsovia, pentru a aduce un omagiu victimelor accidentului avionului presedintelui Lech Kaczynski.

22:09 - Drapelele de la sediul din Bruxelles al Comisiei Europene au fost coborate in berna.

21:42 - "Reprezentantii oficiali ai partii poloneze au sosit la locul accidentului. Printre ei se afla specialisti ai Ministerului Apararii si ai aviatiei civile, care participa la ancheta", a declarat Tatiana Anodina, presedintele Comisiei aeriene interguvernamentale, care ancheteaza accidentele aeriene produse in spatiul Comunitatii Statelor Independente (CSI).

21:21 - Seful echipei de ancheta ruse a confirmat faptul ca pilotii avionului prezidential polonez au insistat sa aterizeze in conditii de ceata densa, ignorand recomandarile controlorilor de trafic, relateaza RIA Novosti in pagina electronica. "Inregistrarile confirma natura discutiilor" dintre piloti si controlori, a declarat Aleksandr Bastrikin, intr-o discutie cu premierul Vladimir Putin, aflat la locul catastrofei aviatice de sambata, soldate cu moartea presedintelui polonez, Lech Kaczynski, si a altor 96 de persoane.

20:50 - Trupurile neinsufletite ale tuturor celor 97 de pasageri au fost recuperate.

20:27 - Premierul rus, Vladimir Putin, le-a cerut anchetatorilor sa identifice "cat mai rapid" cauzele accidentului. "In cadrul comisiei guvernamentale, infiintate prin decret al Guvernului, trebuie facut totul pentru a gasi cat mai rapid posibil cauzele tragediei", a spus el, in timp ce inspecta locul unde s-a produs catastrofa aeriana.

20:22 - Autoritatile ruse sustin ipoteza conform careia catastrofa aeriana de la Smolensk.

20:00 - Premierul rus, Vladimir Putin, a ajuns la locul catastrofei aviatice.

19:48 - Rudele persoanelor care au murit in accidentul de la Smolensk au inceput saajunga la Moscova, relateaza RIA Novosti, in pagina electronica.

19:20 - Sute de membri ai echipelor de salvare si de reprezentanti ai autoritatilor ruse se afla in padurea unde s-a prabusit avionul presedintelui polonez. Toate cele 97 de persoane aflate la bord au murit in urma prabusirii aparatului.

18:44 - Un magazin cu drapele din Varsovia a fost invadat de polonezii aflati doliu.

18:22 - Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al presedintelui polonez Lecj Kaczynski, nu se afla la bordul avionului. “Jaroslaw Kaczynski a plecat catre Smolensk intr-un avion special", a declarat Mariusz Blaszczak, purtatorul de cuvant al grupului parlamentar Lege si Justitie (PiS), al carui presedinte este Jaroslaw Kaczynski.

18:09 - Confederatia Europeana de Volei (CEV) a anuntat ca turneul final al Ligii Campionilor la masculin, care trebuia sa se desfasoare, sambata si duminica, la Lodz (Polonia), a fost anulat.

17:29 - Pilotii avionului polonez au ignorat instructiunile controlorilor de trafic aerian rusi, a declarat comandantul-adjunct al fortelor aeriene ruse, Aleksandr Aliosin, citat de agentiile ruse.

17:10 - Cadavrul presedintelui polonez, Lech Kaczynski, a fost gasit la locul catastrofei, a anuntat agentia RIA Novosti, citand o sursa din cadru fortelor de ordine ruse, relateaza AFP. Agentia nu a oferit alte detalii, dar a precizat ca urmeaza sa fie identificate numeroase alte cadavre. "Pentru a identifica numeroasele cadavre, sunt necesare expertize suplimentare, intre care analize ADN", potrivit sursei citate.

16:57 - Autoritatile ruse au descoperit ambele cutii negre ale avionului Tupolev-154, a anuntat ministrul rus pentru Situatii de Urgenta, Serghei Soigu, citat de AFP.

16:53 - Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a decretat luni zi de doliu national in Rusia.

16:46 - Presedintele american, Barack Obama, a apreciat ca decesul presedintelui polonez, Lech Kaczynski, este "terifiant pentru Polonia, Statele Unite si intreaga lume", transmitand "cele mai sincere" condoleante autoritatilor poloneze, relateaza AFP.

16:09 - "Merg la Smolensk imediat. Procurorii polonezi sunt deja la locul accidentului", a declarat Tusk in fata presei. El a anuntat "doua minute de reculegere", duminica la pranz, in toata tara in memoria victimelor. O saptamana de doliu national a fost deja anuntata de presedintele interimar al tarii, Bronislaw Komorowski. Potrivit Constitutiei poloneze, Komorowski are la dispozitie 14 zile pentru a fixa data alegerilor anticipate, "alegand o zi de sarbatoare din urmatoarele 60 de zile incepand de la data anuntarii scrutinului".

15:57 - Cadavrele victimelor vor fi transferate la Moscova pentru a fi identificate, a declarat premierul rus, Vladimir Putin, potrivit agentiilor ruse.

15:50 - Premierul rus, Vladimir Putin, se va deplasa la Smolensk.

15:43 - Avionul Tupolev-154 a fost supus recent unei inspectii tehnice, relateaza Radio Polonia, in pagina electronica. Purtatorul de cuvant al Ministerului polonez de Externe, Piotr Paszkowski, a declarat ca pentru moment cauza accidentului nu este clara. Martorii oculari sustin ca aeroportul din apropiere de Smolensk era inconjurat de o ceata densa, iar avionul a incercat sa aterizeze de patru ori inainte de a acrosa varfurile copacilor si de a se prabusi imediat, declansand un incendiu.

15:36 - Premierul polonez, Donald Tusk, anunta ca se va deplasa imediat al Smolensk.

15:34 - "Printre persoanele care erau la bordul avionului se afla si presedintele comitetului olimpic, Piotr Nurowski. Presedintele trebuia, in numele familiei olimpice poloneze, sa depuna o coroana la mormintele campionilor olimpici polonezi ucisi la Katin, in 1940", se arata intr-un comunicatl al forului olimpic polonez.

15:05 - Polonia va fi in doliu timp de o saptamana, a anuntat presedintele interimar al tarii, Bronislaw Komorowski, relateaza AFP.

14:56 - Autoritatile ruse au stabilit un perimetru de securitate in jurul locului catastrofei, unde pompierii si echipele de salvare continua sa vina, a constatat un fotoreporter al AFP, in timp ce unele portiuni ale avionului inca ard.

14:34 - Generalul Tadeusz Buk, comandantul fortelor terestre, Andrzej Blasik, seful fortelor aeriene si Wojciech Potasinki, seful fortelor speciale se afla printre victime, precum si viceamiralul Andrzej Karweta, comandantul marinei de razboi. "Conducerea Statului Major al armatei poloneze se reuneste astazi. In fata acestei situatii de criza, ea va lua deciziile corespunzatoare", s-a limitat sa declare un purtator de cuvant al Statului Major, Dariusz Niedzielski, citat de agentia PAP. Potrivit reglementarilor militare poloneze, cei care vor prelua in mod automat aceste functii vor fi prim-adjunctii comandantilor decedati, in asteptarea altor dispozitii. "Va avea loc o schimbare de generatii in armata poloneza. Este un proces care deja a inceput, dar destinul l-a accelerat", a comentat pentru AFP politologul Lena Kolarska-Bobinska.

14:25 - Una dintre cutiile negre ale avionului prezidential polonez a fost gasita la locul catastrofei, a declarat o sursa din cadrul administratiei regionale, citata de agentia Interfax.

14:22 - Vicepresedintele Bancii Nationale a Poloniei, Piotr Wiesiolek, va prelua conducerea institutiei, dupa ce presedintele Slawomir Skrzypek a decedat, transmite www.peost.pl.

14:12 - "Ca toti cetatenii rusi, am aflat despre aceasta tragedie cu compasiune si un soc profund si sincer", a declarat Medvedev, potrivit serviciului sau de presa, intr-un mesaj adresat presedintelui Dietei, Camera inferioara a Parlamentului polonez, care asigura functia de sef al statului. "Am ordonat o ancheta minutioasa asupra catastrofei, in cooperare totala si foarte stransa cu partea poloneza", a continuat el. Putin i-a transmis condoleantele sale omologului sau polonez, Donald Tusk, intr-o convorbire telefonica, a anuntat purtatorul de cuvant al oficialului rus, citat de agentia RIA Novosti.

14:07 - Principalii lideri ai armatei poloneze au murit alaturi de presedintele Lech Kaczynski.

13:54 - Uniunea Europeana, prin vocea presedintiei sale semestriale, asigurate de Spania, si-a exprimat solidaritatea cu Polonia.

13:49 - "Potrivit datelor rectificate, 96 de persoane, dintre care 88 faceau parte din delegatia poloneza, se aflau la bordul avionului Tupolev-154 care s-a prabusit in apropiere de Smolensk", a anuntat purtatorul de cuvant al ministerului, citat de agentiile ruse. Precedentul bilant varia intre 85 si 132 de persoane, potrivit surselor.

13:47 - Presedintele Parlamentului European, polonezul Jerzy Buzek si-a anulat vizita in Romania, deplasare programata pentru 11-12 aprilie, a anuntat Camera Deputatilor intr-un comunicat remis agentiei MEDIAFAX. Buzek ar fi trebuit sa soseasca duminica la Bucuresti, unde urma sa participe la o dezbatere cu tema "Politica externa a Uniunii Europene dupa Tratatul de la Lisabona" si sa se intalneasca cu presedintele Basescu, premierul Boc si presedintii celor doua Camere parlamentare.

13:40 - Un serviciu religios va fi oficiat la castelul Wawel din Krakovia. Potrivit Sky News, cetatenii polonezi au inceput sa depuna flori si lumanari in fata cladirilor oficiale din capitala poloneza, in timp ce o noua data a alegerilor prezidentiale urmeaza sa fie anuntata in decurs de doua saptamani. Alegerile trebuie sa se desfasoare in decurs de doua luni. Corespondentul BBC in Varsovia, Adam Easton, sustine ca accidentul este o catastrofa pentru poporul polonez. Premierul Donald Tusk ar fi izbucnit in lacrimi atunci cand a aflat vestea, iar ulterior a convocat o reuniune de urgenta a Cabinetului.

13:14 - In imaginile difuzate de televiziunea rusa se pot vedea fragmente fumegand ale avionului, raspandite in padure, cum ar fi o aripa rupta si o parte din trenul de aterizare, precum si echipe de salvare ruse si pompieri dotati cu pompe antiincendiu care incearca sa stinga focul. Potrivit agentiei Interfax, avionul s-a prabusit din cauza cetii dense. Toate persoanele aflate la bord, al caror numar variaza intre 85 si 132, au murit.

13:10 - "Iisuse, Sfanta Maria, este o tragedie de neimaginat, o nenorocire de neimaginat", a strigat fostul presedinte polonez la aflarea vestii prabusirii avionului prezidential, care se deplasa la Katyn, in Rusia, unde au fost masacrati, in urma cu 70 de ani, mii de ofiteri polonezi la ordinul lui Iosif Stalin. Seful Statului Major Franciszek Gagor si fostul presedinte polonez in exil la Londra Ryszard Kaczorowski se aflau pe lista pasagerilor, furnizata de Comitetul polonez pentru memoria nationala, care a organizat vizita. Presedintele acestui comitet, Andrzej Przewoznik, deputati si istorici se aflau printre cei 85 de membri ai delegatiei poloneze.

12:58 - Un purtator de cuvant al Ministerului rus pentru Situatii de Urgenta, Irina Andrianova, a declarat ca la bordul avionului se aflau 88 de persoane, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea rusa, iar Parchetul rus a avansat cifra de 132 de persoane. Avionul efectua o aterizarea "in conditii de ceata densa", a precizat Ministerul rus de Externe intr-un comunicat. Agentia Interfax a precizat, la randul sau, ca autoritatile ruse a propus echipajului polonez sa aterizeze la Minsk sau la Moscova, din cauza cetii, dar pilotul a decis sa aterizeze in apropiere de Smolensk. Avionul s-a prabusit in timpul celei de-a patra tentative de aterizare, potrivit Interfax.

12:38 - Presedintele Camerei inferioare a Parlamentului polonez, Bronislaw Komorowski, va asigura functia de sef al statului, conform Constitutiei poloneze, dupa moartea presedintelui Lech Kaczynski."Presedintele Dietei, Bronislaw Komorowski, este in drum spre Varsovia de la Gdansk (nord), unde se afla sambata dimineata", a anuntat cancelaria acestuia. Komorowski, candidat oficial al partidului liberal Platforma Civica (PO) la alegerile prezidentiale prevazute pentru aceasta toamna, urma sa se confrunte cu Lech Kaczynski, candidatul virtual al dreptei conservatoare. O reuniune de urgenta a Consiliului de ministri polonez urmeaza sa aiba loc la Varsovia, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Pawel Gras. Premierul Donald Tusk si ministrii Guvernului sau sunt in drum spre capitala, a adaugat el.

12:30 - Comitetul polonez pentru memoria nationala, care s-a ocupat de organizarea vizitei la Katyn, a publicat o lista cu pasagerii avionului prezidential polonez. O copie a fost obtinuta de site-ul Novinite.com, care prezinta principalii oficiali ai delegatiei.

12:11 - "O eroare a echipajului in timpul manevrelor de aterizare ar fi cauzat accidentul", a declarat o sursa din cadrul serviciilor de securitate regionale, sub acoperirea anonimatului. Pentru moment nu exista informatii oficiale despre cauza acestei catastrofe.

12:03 - Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a fost informat imediat de catastrofa aeriana de la Smolensk, si a infiintat o comisie guvernamentala condusa de premierul rus, Vladimir Putin, pentru elucidarea cauzelor accidentului avionului prezidential polonez, relateaza RIA Novosti, in pagina online. Ministrul pentru Situatii de Urgenta al Rusiei, Serghei Soigu, s-a deplasat la locul accidentului.

11:55 - Televiziunea rusa difuzeaza in direct imagini cu avionul presedintelui polonez Lech Kaczynski, care s-a prabusit in Rusia si ale carui fragmente sunt imprastiate intr-o padure, unele dintre ele arzand in continuare, relateaza AFP.

11:39 - Parchetul rus, citat de agentiile ruse, a mentionat ca la bord erau 132 de persoane, fara a preciza numarul mortilor. Accidentul s-a produs la periferia orasului Peciorsk din regiunea Smolensk "in situatia in care era ceata puternica", a precizat un oficial din cadrul departamentului de ancheta al Parchetului, Vladimir Markin, citat de agentia RIA Novosti.

11:28 - Guvernatorul bancii nationale a Poloniei, Slawomir Skrzypek, se afla printre pasagerii avionului prezidential, a declarat un purtator de cuvant al bancii, citat de Sky News.

11:12 - Numerosi demnitari polonezi se aflau la bordul avionului prezidential prabusit la Smolensk, intre acestia numarandu-se si fratele presedintelui, fostul premier Jaroslaw Kaczynski, relateaza Warsaw Business Journal, in editia electronica. Printre pasagerii avionului se numara liderul Partidului Lege si Justitie (PiS), fratele geaman al presedintelui, Jaroslaw Kaczynski, precum si liderii altor doua partide poloneze, sustine publicatia citata.

11:05 - Nicio persoana aflata la bordul avionului prezidential nu a supravietuit, a anuntat guvernatorul regiunii ruse, intr-o interventie televizata, relateaza AFP.

10:58 – Aeronava la bordul caruia se afla presedintele Lech Kaczynski era un Tupolev 154, a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului polonez de Externe, Piotr Paszkowski, citat de AFP. "Avionul a acrosat mai multi copaci, s-a prabusit si a luat foc", a declarat Paszkowski pentru postul de televiziune polonez TVN24. "La bordul avionului se aflau presedintele, insotit de sotia sa, seful Statului Major si ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Andrzej Kremer", a adaugat el.

10:52 - Cel putin 87 de persoane au murit, dupa ce avionul la bordul caruia se afla presedintele polonez Lech Kaczynski s-a prabusit la aterizarea pe aeroportul din Smolensk, sustine presa rusa, desi nu se stie daca exista vreun supravietuitor, relateaza BBC News Online. Kaczynski mergea in vizita la Smolensk pentru a marca implinirea a 70 de ani de la masacrul de la Katin, unde trupele sovietice au ucis mii de polonezi.

10:47 - Avionul la bordul caruia se afla presedintele polonez Lech Kaczynski s-a prabusit la aterizarea pe aeroportul din Smolensk, in Rusia, a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului polonez de Externe, Piotr Paszkowski, citat de AFP.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
ASCULTA discutia dintre pilotii polonezi si rusii din turnul de control
ASCULTA discutia dintre pilotii polonezi si rusii din turnul de control

UPDATE: Ziua si controversa in ancheta privind moartea presedintelui polonez Lech Kacynski, pe pamant rusesc. Presa rusa a publicat cateva fragmente din discutia purtata in ziua fatala de pilotii aeronavei prezidentiale si controlorii de trafic.

Lista principalilor oficiali polonezi aflati la bordul avionului prabusit
Lista principalilor oficiali polonezi aflati la bordul avionului prabusit

UPDATE: Comitetul polonez pentru memoria nationala, care s-a ocupat de organizarea vizitei la Katin, a publicat o lista cu pasagerii avionului prezidential polonez care s-a prabusit sambata in Rusia.

Cele mai mari tragedii aviatice in care au fost implicati diplomati
Cele mai mari tragedii aviatice in care au fost implicati diplomati

Accidentul aviatic in care a murit, sambata, presedintele polonez Lech Kaczynski si numerosi ofiteri ai Statului Major din armata acestei tari este cel mai grav eveniment care a decimat elita unui stat in ultimii 50 de ani.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.