STAREA RANITILOR. 30 de persoane se afla in continuare in stare critica. Medicii fac eforturi supraomenesti

×
Codul embed a fost copiat

La 3 zile de la incendiul din Colectiv, emotiile raman uriase pentru 90 dintre ei, care se afla in stare grava. Cei mai multi dintre ei sunt si acum conectati la aparate, in sectiile de Terapie Intensiva.

Vesti ceva mai optimiste vin de la Spitalul Militar unde medicii au anuntat ca trei dintre pacienti au fost mutati de la Reanimare in sectia de Chirurgie Plastica.

In continuare, in spitalele din Capitala sunt zeci de raniti carora medicii le acorda permanent ajutor. Aproape 40 sunt in stare critica. Din estimarile oficialilor, din pacate, in perioada urmatoare numarul victimelor ar putea creste din cauza leziunilor grave pe care le au.

 

Bilantul mortilor a ajuns la 31 in tragedia din clubul Colectiv. Pentru ceilalti, lupta continua

Posted by ProTV News on Monday, November 2, 2015

Cei intubati si ventilati primesc analgezice, inclusiv morfina, pentru ca au dureri foarte mari, iar unii chiar medicatie pentru afectiuni cardiace si renale care au aparut in urma complicatiilor.

Printre victime sunt si copii cu varste intre 14 si 18 ani. Luni, la toate spitalele in care sunt internate victime ale acestui incendiu, au fost comisii medicale formate din medici romani, dar si israelieni si francezi care au venit in Romania ca sa dea o mana de ajutor colegilor de aici.

Citește și
ancheta colectiv
ANCHETA dupa incendiul din Colectiv. Un angajat al clubului s-a strecurat la audieri, a pus o intrebare si a luat-o la fuga
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

SUMARUL EVENIMENTELOR:
►13 pacienti au fost operati luni. Marti vor urma alte interventii chirurgicale in cazul altor raniti
►Bilantul actualizat: 31 de morti si 136 de raniti, dintre care 90 in stare grava
►Spitalul "Bagdasar-Arseni": Cinci pacienti sunt in stare critica
►Spitalul Elias: Trei pacienti in stare critica
►Spitalul Militar: Trei raniti la Colectiv sunt mult mai bine; cinci sunt in stare grava
►Spitalul Sfantul Pantelimon: Trei pacienti in stare critica
►Floreasca: 14 pacienti sunt in stare critica
►Spitalul Universitar: 9 raniti in incendiul din Colectiv - in stare critica; 5 externati
► Un pacient externat de la spitalul SRI

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DE LUNI, 2 NOIEMBRIE

UPDATE 20:25 Noua raniti de la Spitalul de Arsi se afla in continuare in stare critica, sase dintre acestia fiind operati luni, ei trecand cu bine peste interventiile chirurgicale, a declarat purtatorul de cuvant al unitatii medicale Adrian Stanculea.

"Astazi au fost efectuate 13 operatii pentru pacienti. Dintre acestea sase la pacientii din terapie intensiva si 7 operatii la cei cu stare buna, care aveau arsuri pe suprafete mici, dar care erau profunde si trebuiau operate. Toti au trecut cu bine de operatii, inclusiv cei din terapie intensiva. Cei aflati in stare critica sunt 9. Starea acestora este stabila, daca se poate numi asa stabil starea grava, nu s-au deteriorat mai mult in ceea ce priveste suportul vaso-presor, suferintele pulmonare la unii sunt mai severe, la altii mai putin severe. Se mentin in continuare in stare critica cei din terapie intensiva, cei trei pe care i-am denumit ca si bolnavi grav sunt stabili, speram cu o evolutie favorabila, nu a aparut niciun fel de complicatie, iar ceilalti sunt bine si speram ca lucrurile sa mearga bine si fara probleme. (...) Nu s-a deteriorat starea lor de sanatate semnificativ, nici nu s-a imbunatatit semnificativ", a afirmat medicul.

El a mentionat ca unii dintre pacientii internati in unitatea medicala au inceput sa se desumfle incet - incet la cap, iar in doua - trei zile, pentru cei a caror stare evolueaza favorabil, putandu-se lua in considerare si "sevrarea de ventilatie mecanica". "Pana atunci mai avem o gramada si sunt o gramada de criterii si parametri de indeplinit. Vom vedea", a adaugat medicul.

Potrivit acestuia, interventiile chirurgicale au constat in excizie-grefare. "S-a inlocuit cu piele de la ei. Este pielea care prinde cel mai bine, este pielea care daca se integreaza va ramane acolo", a mai spus Stanculea.

Medicul a precizat ca, in cursul zilei de luni, pacientii au fost operati in principal la maini. "O arsura la mana trebuie operata foarte repede pentru ca altfel risca sa ramana fara flexie, cu sechele", a explicat el.

Purtatorul de cuvant al spitalului a anuntat ca, marti, va fi operat inca un "lot" de raniti, cel mai probabil dintre cei aflati in Sectia de Terapie Intensiva, insa decizia se va lua in urma unei evaluari.

"Maine mai urmeaza un lot de pacienti care vor suporta interventii chirurgicale. Vor fi evaluati de dimineata. Vor fi si maine operatii. Probabil pacientii din terapie intensiva", a explicat medicul.

UPDATE 19:30 Medicii fac eforturi supraomenesti pentru cei 90 de raniti grav, dintre care 30 se afla in stare critica.

Doctorii au operat luni mainile ranitilor, iar in zilele urmatoare ar putea interveni din nou. In cazul unora dintre pacienti, se vor folosi grefe de piele de la banca Grigore Alexandrescu.

In cazul lor, recuperarea va fi de lunga durata. Exista de asemenea si implicatii de natura psihica si vor avea nevoie de consiliere pe termen indelungat.

UPDATE 17.15 Bilantul victimelor a ajuns la 31 de morti, dupa ce un tanar a murit la Spitalul de Arsi. Era singurul dintre cei raniti ce ramasese neidentificat.

UPDATE 17:05 Statul va suporta financiar procesul de recuperare a celor care au fost raniti in incendiul produs vineri seara la clubul Colectiv din Capitala, pentru ca exista resurse la buget, a declarat luni ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici. 'Orice nevoie de sustinere, din punct de vedere financiar, a tot ceea ce inseamna efort de recuperare a celor care sunt, din pacate, astazi, intr-o stare destul de critica, va fi suportata de catre stat, si exista astfel de resurse la bugetul de stat, fara niciun fel de discutie', a declarat ministrul Finantelor.

Eugen Teodorovici a raspuns astfel unei intrebari referitoare la declaratia profesorului doctor Ioan Lascar, seful Clinicii de Chirurgie Plastica de la Spitalul Floreasca, potrivit careia pentru ingrijirea unui pacient cu arsuri costurile variaza intre cateva sute de mii de euro si chiar un milion de euro. 'Ceea ce poate ar trebui sa facem noi, pe viitor, este urmatorul lucru: de foarte multe ori ajungem in situatia sa actionam dupa un eveniment, ceea ce trebuie schimbat ca abordare. Trebuie sa invatam sa ajutam oamenii inainte ca ei sa ajunga intr-o anumita nevoie, si dupa aceea sa incepem sa discutam, sa vedem exact ceea ce putem face pentru ca, in primul rand, sunt suferintele pe care le cream sau au loc intr-un mod total nejustificat', a declarat Eugen Teodorovici.

UPDATE 16:40 Ministrul Sanatatii a fost, luni, in cele cinci spitale din capitala in care se afla victimele incendiului din Colectiv

Comisia de coordonare a activitatii de acordare a asistentei medicale victimelor in urma tragediei din clubul Colectiv s-a deplasat luni la Spitalul Bagdasar Arseni, Spitalul Universitar de Urgenta, Spitalul Elias, Spitalul de Urgenta Floreasca, Spitalul de Copii ''Grigore Alexandrescu''.

Comisia a fost constituita de ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, in urma tragediei de vineri de la club Colectiv.

UPDATE 14:30 Mai multi doctori si asistente de la Maternitatea Bucur, aflata in imediata apropiere a clubului Colectiv, au povestit luni momentele petrecute imediat dupa izbucnirea incendiului de vineri noapte.

"A fost foarte greu, erau plini de fumul acela negru, erau mai mult arsi in interior decat pe exterior, nu puteau sa vorbeasca, nu puteau sa respire, eu cand am facut masaj cardiac la una din fetele care erau jos, m-a ajutat prietenul ei, i-a facut respiratie gura la gura si striga 'ajutati-o, ajutati-o', a facut stop cardio-respirator, dupa aia a venit cineva de pe ambulanta, de pe SMURD, cu un defibrilator, au defibrilat-o si au dus-o in ambulanta, deci avea puls cand au dus-o, acum nu stiu daca... Cealalta fata nu, nu s-a mai putut face nimic, au reanimat 40 de minute, domnul doctor Horhota a intubat-o pe trotuar, dar nu s-a mai putut face nimic pentru ea", a declarat una dintre doctoritele de nou-nascuti, care a venit luni in fata clubului.

Ea a spus ca vineri noapte a iesit impreuna cu asistentele, cu doctorii, fara sa stie insa ce amploare avea dezastrul petrecut.

"De-abia cand am coborat am vazut ca jandarmii si cei de la pompieri scoteau oamenii pe brate, unii inconstienti, (...) noi am coborat deja cu materialele sanitare, cu solutii perfuzabile, cu branule, cu leucoplast, cu tot ce se poate, fetele au inceput deja sa prinda vase, sa faca masaj cardiac, problema e ca erau foarte multi intinsi pe jos care nu se stia cat de grav sunt, salvarile nu mai faceau fata si atunci am inceput sa alergam de la salvare la salvare, care ii putea lua, in ordinea gravitatii. Ii luau pe care puteau, nu s-a mai tinut cont de capacitatea salvarii. Pe urma, fetele de la noi au inceput sa faca manevre de reanimare cum fac pe sectie la bebelusi", a mai povestit medicul pediatru.

"Nu strigau, ca erau caile respiratorii arse, gemeau. (...) Nici nu puteau sa vorbeasca. Erau aproape in semicoma, nu scoteau niciun cuvant. (...) Eu am vazut un pompier care iesea cu trupurile in brate si zicea 'Ajutati-ma!' Deci, erau cu lacrimi in ochi si ei. Nu s-au asteptat sa gaseasca acolo un asemenea dezastru", a declarat una dintre asistente.

UPDATE 13:40 Un pacient a fost externat de la spitalul SRI "Dr. Agrippa Ionescu", unde initial au fost internate sapte persoane afectate de incendiul de la clubul Colectiv, reiese dintr-o postare de pe pagina de Facebook a SRI. Astfel, se precizeaza ca in acest moment sunt internate sase persoane, dintre care doi cetateni romani care au o stare generala stabila, dar si un italian si un roman in stare grava. Se mentioneaza ca doi pacienti spanioli sunt transferati pe sectie si raman internati pana joi.

UPDATE 13:10 Ambasadorul Turciei la Bucuresti, O. Koray Ertas, a depus luni un buchet de flori in fata clubului Colectiv din Capitala in memoria victimelor decedate in incendiu. Acesta a fost insotit la locul tragediei de parintii lui Ayberk Manci, un tanar cetatean turc, victima a tragediei de la Colectiv, in prezent spitalizat la Floreasca.

UPDATE 12:50  Jumatate dintre cei 28 de pacienti raniti in urma incendiului de la clubul Colectiv care se afla la Spitalul Clinic de Urgenta Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsi vor fi operati pe parcursul zilei de luni, a declarat directorul medical Cristian Nitescu. Potrivit acestuia, au fost deja operati sase pacienti, urmand a mai suporta interventii chirurgicale alti opt. "14 dintre cei 28 care sunt la noi in spital vor fi operati astazi, inclusiv pacienti de pe ATI cu excizie de piele in zonele de arsuri de gradul trei si cu grefare. Situatia vizavi de prognosticul vital nu s-a schimbat pana in acest moment. Sunt 28 internati in Spitalul de Chirurgie Plastica si Arsuri. Cei 13 care sunt ceva mai bine necesita si ei operatii si unii dintre ei sunt operati la nivelul mainii, in special. Din reanimare, din cei zece, se opereaza astazi sase, urmand ca maine sa se mai opereze trei. Cei care s-au operat, s-au operat cu auto-grefe. Grefele din banca sau substituentii de piele sunt intotdeauna doar de baraj", a afirmat medicul.

El a spus ca, in continuare, un pacient neidentificat se afla intr-o stare foarte grava, prezentand carbonizari la nivelul mainilor, antebratelor. "Practic, acolo cu siguranta colegii mei care se ocupa de caz se vor gandi la amputatie", a adaugat directorul medical.

UPDATE 12:45 Treisprezece raniti in incendiul din clubul Colectiv internati la Spitalul Universitar se afla la Sectia de terapie intensiva, noua dintre acestia sunt in continuare in stare critica, iar cinci pacienti au fost externati, fiind posibil sa iasa si altii din spital in cursul saptamanii, a anuntat, luni, directorul medical al institutiei medicale, Dragos Davitoiu.

"Patru sunt in Sectia de chirurgie plastica, au mai ramas patru cu arsuri minore, sunt supravegheati. Evolutia lor este favorabila. Lenta, dar favorabila. Doi sunt in sectiile medicale. Cei intoxicati cu forme moderate de intoxicatie, la fel, sunt supravegheati. Probabil vor fi externati in cursul saptamanii. Medicii curanti stabilesc cand. In terapie intensiva avem 13 pacienti acum. Noua sunt cei critici, de care stiati, a caror evolutie este stationara. Un pacient a fost traheostomizat, dar era o operatie oarecum prevazuta de evolutia arsurilor de pe caile respiratorii superioare. Au mai fost admisi patru pacienti in terapie intensiva din cauza degradarii respiratorii. Sunt stabili, nu sunt intubati. Sunt constienti, vorbesc, dar sunt monitorizati pentru a fi un pic mai aproape de ei decat intr-o sectie de chirurgie plastica", a precizat directorul medical al Spitalului Universitar. El a mentionat ca dintre cei 24 de pacienti internati initial cinci au fost externati.

UPDATE ORA 12:30 Un numar de 137 de raniti in urma incendiului care a izbucnit vineri seara in clubul Colectiv se aflau internati luni la pranz in spitalele bucurestene. 30 de persoane au murit.

Spitalul de Arsi: 27 - trei in stare critica; 10 in stare grava; 14 sunt stabili;

Spitalul "Bagdasar-Arseni: 22 - cinci in stare critica; sase sunt pe sectie, 16 la reanimare;

Spitalul Municipal: 19 - zece la terapie intensiva;

Spitalul Floreasca: 15 - toti in stare critica;

Spitalul Elias: 14 - noua in Terapie Intensiva;

Spitalul Militar: 12 - trei au o stare mult mai buna si vor fi transferati in Sectia de arsi, dar cinci raman in stare grava, unul fiind intubat;

Spitalul "Sf Ioan": 8 - sase intubati, in tratamente chirurgicale, acestia fiind in stare grava iar doi stabili;

Spitalul SRI "Dr. Agrippa Ionescu": 6 - un cetatean italian si un roman se afla in stare grava; cei doi pacienti cetateni spanioli sunt transferati pe sectie si raman internati pana joi, 5 noiembrie; doi cetateni romani au o stare generala stabila.

Spitalul Grigore Alexandrescu: 6 - unul in stare critica intubat, trei in stare grava in Sectia de Terapie Intensiva; un tanar de 18 ani a fost adus de la Elias cu 40% arsuri pe suprafata corpului, respira bine; un alt adolescent, de 14-15 ani, a fost adus tot de la Elias; cel putin doi vor fi supusi unor interventii chirurgicale in aceasta saptamana;

Spitalul "Sf. Pantelimon": 5 - trei stare critica, doi stabili;

Spitalul "Gerota": 3 - sunt stabili.

UPDATE ORA 12:00 Sase dintre cei opt raniti aflati internati la Spitalul Sfantul Ioan din Capitala se afla in stare grava si sunt intubati, a declarat Carmen Giuglea, sefa Sectiei de Terapie Intensiva.

"Dintre cei opt pacienti raniti in urma izbucnirii vineri seara a incendiului la clubul Colectiv care se afla la Spitalul Sfantul Ioan doi sunt in afara oricarui pericol, cu arsuri pe suprafete mici si cu o stare generala buna, 6 dintre ei pe Sectia de terapie intensiva si suntem in curs de tratament chirurgical cu o parte dintre ei. Toti cei sase sunt intubati, fiind in stare grava",  a declarat aceasta, conform Agerpres.

UPDATE ORA 11:05 Toti cei 14 pacienti internati la Spitalul Floreasca in urma ranilor suferite in incendiul de la clubul Colectiv se afla la Terapie Intensiva, starea lor fiind una critica, a declarat luni directorul medical al institutiei, Nicusor Luchi.

"In clipa de fata, pacientii se afla la Blocul operator pentru pansamente. Se va face dupa aceea o reevaluare a lor, dupa care se vor intoarce in Terapie Intensiva. Nu a aparut nimic nou pana in prezent, nu a intervenit nimic nou in evolutia lor. Pacientii isi continua ingrijirile si monitorizarea ca si pana acum. 14 pacienti sunt internati in Terapie Intensiva, toti sunt in stare critica", a precizat medicul.

UPDATE ORA 10:45 Trei dintre cei cinci pacienti internati la Spitalul Sfantul Pantelimon in urma incendiului de la clubul Colectiv sunt in stare critica, a declarat luni managerul institutiei Gheorghe Popescu. "Cinci pacienti sunt internati. Trei la ATI, doi in chirurgie. Unul dintre pacientii din ATI un barbat de 33 de ani, doua fete de 28 si 29 de ani. Barbatul prezinta arsuri pe 35-40% din suprafata corpului, una din fete 50%, cealalta 80%. In chirurgie o fata de 29 de ani si un barbat de 32 de ani care prezinta stare buna, sunt operati, nu au nicio problema. Suntem siguri ca in cateva zile vor fi externati. Trei pacienti sunt in stare critica, dar stabili hemodinamic, sunt sedati din cauza durerilor. Pacientul cu arsuri de 35-40% a inhalat foarte mult fum", a afirmat managerul. El a precizat ca unitatea dispune de toate stocurile necesare pentru tratarea pacientilor aflati in ingrijire. "Controlam situatia, nu avem nevoie de nimic, avem de toate. Sper ca lucrurile sa evolueze bine", a spus Popescu.

UPDATE ORA 10:30 Trei dintre pacientii aflati la Terapie Intensiva la Spitalul Militar au o stare mult mai buna si vor fi transferati in sectia de arsi, dar cinci raman in stare grava, unul fiind intubat, a anuntat miercuri dimineata comandantul spitalului, dr. Florentina Ionita Radu.

UPDATE ORA 10:15 O comisie de medici, din care vor face parte ministrul Nicolae Banicioiu si dr. Ioan Lascar de la Floreasca, merg luni la toate spitalele din Capitala pentru a evalua starea pacientilor raniti in incendiul de la clubul Colectiv, urmand sa prezinte concluziile grupului de lucru ce se va reuni la Palatul Victoria. Acest grup de lucru a avut o prima intalnire duminica si este format din premierul Victor Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Apararii, Mircea Dusa, comandantul Spitalului Militar, Florentina Ionita Radu, prof. dr. Ioan Lascar, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, si seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat. Concluzia acestora, duminica, a fost ca numarul deceselor in urma incendiului va creste semnificativ in urmatoarea perioada, existand posibilitatea ca acesta sa se dubleze. * Acestei comisii i s-au alaturat doi medici francezi, medicul Vincent de Broucker si profesorul Marc Chaouat, considerati a fi unii dintre cei mai buni specialisti in arsuri. Ei au ajuns duminica seara la Bucuresti, insotiti de reprezentanti din Ministerul francez al Sanatatii. Medicul Marc Chaouat lucreaza la Spitalul St. Louis de la Paris (arsuri grave). Doctorul De Broucker este seful serviciului centrului de tratare a victimelor arsurilor de la Centrul spitalicesc regional (CHRU) de la Lille. * Guvernul va decide pana la finalul acestui an infiintarea sau functionarea unui program special destinat recuperarii de care au nevoie persoanele ranite. In ceea ce priveste cetatenii straini raniti in incendiu, autoritatile si-au exprimat disponibilitatea de a le pune la dispozitie celor care doresc sa fie tratati in afara tarii toate mijloacele necesare pentru a se deplasa, dar numai dupa acordul medicilor romani care ii ingrijesc.

UPDATE ORA 9:30 Un pacient se afla in stare critica si alti trei in stare grava din totalul de sase internati la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" in urma incendiului de la Clubul Colectiv, a declarat luni, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvant al unitatii medicale, doctorul Raluca Alexandru. "A mai venit in cursul zilei de duminica o arsura de la Spitalul Elias. Este vorba de un baiat de aproape 18 ani cu 40% arsuri pe suprafata corpului. A venit intubat, dar au reusit si l-au detubat, acum respira bine. Avem doar un singur intubat in stare mai critica si trei in stare grava care se afla continuare in Sectia de Terapie Intensiva. O fata pe Sectia de Chirurgie Plastica si o alta fata pe Sectie de Toxicologie care a avut o intoxicatie cu fum", a precizat medicul. Potrivit purtatorului de cuvant, cel putin doi dintre pacienti vor fi supusi unor interventii chirurgicale in aceasta saptamana.

UPDATE ORA 09:00 Trei pacienti sunt in stare critica la Spitalul Elias din cei 14 internati la aceasta unitate medicala in urma incendiului de la Clubul Colectiv, a declarat luni, pentru Agerpres, managerul institutiei Doina Dimulescu. "In momentul de fata sunt noua pacienti in Terapie Intensiva, din care opt intubati, dintre acestia trei in stare critica. Un pacient este in post-operator si patru pe sectie care sunt in stare buna. In total 14 pacienti. Am transferat sambata si duminica la Spitalul Grigore Alexandrescu doi adolescenti, unul dintre ei de 14 sau 15 ani si celalalt a carui sora era tot acolo internata si familia ne-a rugat insistent sa stea amandoi in acelasi spital", a afirmat managerul.

UPDATE ORA 08:50 Cinci pacienti sunt in stare critica la Spitalul "Bagdasar-Arseni", a declarat luni, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvant al unitatii medicale, doctorul Florin Bica. Potrivit acestuia, starea pacientilor de la "Bagdasar-Arseni" este totusi una stationara. "Sunt stationari. Medicii au inceput sa le schimbe pansamentele. In stare critica sunt cinci pacienti din cei 22. Sase sunt pe sectie, 16 la reanimare", a precizat medicul.

UPDATE ORA 08:00 Situatia ramane in continuare critica pentru alte 90 de persoane. Au arsuri severe si sunt la Terapie Intensiva. Iar medicii incearca din rasputeri sa le tina in viata.Sambata noapte, starea a trei dintre tinerele ranite in incendiu a devenit critica. Plagile adanci, dar si arsurile de pe caile respiratorii le-au doborat. Una dintre ele, internata la Spitalul de Arsi, avea doar 25 de ani.

Dr. Adrian Stanculea, medic primar chirurgie plastica Spitalul de Arsi: "Unul dintre cei care era grav a devenit critic peste noapte si a si decedat in cursul diminetii de duminica. O domnisoara tanara, tineri sunt toti. Nu a fost intubata, a fost intubata peste noapte si dimineata a decedat. S-a degradat si respirator."

Celelalte doua victime s-au stins la Bagdasar Arseni. Una avea 26 de ani, cealalta 31.

Mircea Gorgan, Spitalul Bagdasar Arseni: "A venit cu 90% suprafata arsa, sanele ei de supravietuire erau de1 la suta. 7 sunt in situatie dramatica. Nu exista nicio persoana in afara oricarui pericol."

La Spitalul Militar, sunt internati 12 raniti, care au intre 20 si 40 de ani, si cei mai multi dintre ei au arsuri pe 50% din suprafata corpului. Sunt pansati, in sala de operatie, sub anestezie. Altfel nu ar putea indura durerile infioratoare. Sunt tineri, insa evolutia fiecaruia e unica si este dictata de starea generala de sanatate.

Dr. Florentina Ionita Radu, comandantul Spitalului Militar: "Cinci pacienti sunt in stare critica, cu arsuri de cai respiratorii superioare, evolutia lor e imprevizibila. Daca pentru piele avem metode sa rezolvam problemele, pentru caile respiratorii, din pacate, numai organismul isi reface structura tesuturilor."

Raed Arafat, secretar de stat in MI: ''Produsul care iese din fumul de ardere a buretilor, a mobilierului, a orice, include foarte multe substante toxice, uneori sunt sute de substante toxice, dar care includ si cianuri si alte categorii de substante foarte toxice, foarte grave. Acum depinde cat de mult te-ai expus la aceste substante si cat timp ai stat inauntru.''

Dr. Bogdan Marinescu, sef sectie Chirurgie Plastica: "S-a realizat repearmibilizarea tesuturilor, sangele ajunge acolo unde trebuie sa ajunga, si toaletarea agresiva a acestor plagi."

24 de pacienti sunt si acum la Spitalul Universitar, iar pentru 10 dintre ei emotiile sunt mari. Si La Floreasca medicii se lupta sa faca imposibilul.

Dr. Ioan Lascar, seful Clinicii de Chirurgie Plastica, Spitalul Floreasca: "Avem patru cu peste 50%, chiar si acestia au demonstrat o evolutie stabila, cel putin in momentul de fata."

La Spitalul Elias, sapte dintre cei 15 pacienti adusi aici sunt in stare grava. In schimb, la Grigore Alexandrescu, au ajuns cinci copii. Doi dintre ei sunt frati. Cel mai mic dintre suferinzi are numai 15 ani.

In toate spitalele, medicii au operat fara pauza. Stocurile de sange, plasma, albumina, antibiotice, morfina sunt deocamdata suficiente.

La Militar se fac liste cu cei care vor sa doneze. Este nevoie, in medie, de 30 de donatori pe zi. Tot la Militar a fost creat si un centru pentru consilierea psihologica a pacientilor, dar si a familiilor lor.

Dr. Florentina Ionita Radu, comandantul Spitalului Militar: "Pe langa faptul ca sunt niste oameni bolnavi, nu inteleg de ce li s-a intamplat acest lucru si cu ce au gresit ei... Este un pacient a carui prietena a murit langa el, dar el inca nu stie acest lucru. L-am intrebat daca il doare si a raspuns ca il doare doar sufletul - desi are arsuri pe toata suprafata corpului - pentru ca el nu stie unde e prietena lui."

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii: "Din cei 146 de pacienti care au ramas internati si erau internati in cursul zilei de ieri, numarul celor gravi si critici este foarte mare, se apropie de 80-90 de pacienti. Medicii se bat pentru fiecare dintre ei."

Doua avioane si doua elicoptere sunt pregatite la orice ora, daca va fi nevoie, ca o parte dintre raniti sa fie transferati in alte spitale din tara.

Stirile Pro Tv si Crucea Rosie au inceput o campanie de strangere de fonduri: Noua ne pasa. Putem ajuta impreuna spitalele in care sunt ingrijiti ranitii, dar si famiile celor care trec prin momente cumplite.

Conturile in care puteti dona:

Donatiile se pot realiza prin transfer bancar la unul dintre conturile deschise la BRD, agentia Piata Romana:

RO36BRDE410SV29647144100 LEI
DESCHIS LA BRD

RO22BRDE410SV18508914100 EUR
DESCHIS LA BRD

RO37BRDE410SV81385954100 USD
DESCHIS LA BRD

PENTRU DONATII DIN AFARA ROMANIEI
COD SWIFT BRDEROBU

Beneficiar: Crucea Rosie Romania

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Valentina si Andrei, doi dintre tinerii care au pierit in clubul Colectiv, au ajuns acasa. Parinti:
Valentina si Andrei, doi dintre tinerii care au pierit in clubul Colectiv, au ajuns acasa. Parinti: "Pentru ce mai traim?"

Valentina, tanara de 28 de ani din Galati care s-a prapadit in infernul din Colectiv, a ajuns duminica seara acasa. Au asteptat-o in lacrimi sute de oameni.

ANCHETA dupa incendiul din Colectiv. Un angajat al clubului s-a strecurat la audieri, a pus o intrebare si a luat-o la fuga
ANCHETA dupa incendiul din Colectiv. Un angajat al clubului s-a strecurat la audieri, a pus o intrebare si a luat-o la fuga

Concluziile legistilor care au facut autopsiile sunt terifiante: victimele incendiului au murit intoxicate cu monoxid de carbon, mai ales din cauza fumului produs de buretele care s-a aprins.

Au murit in toaleta clubului Colectiv, tinandu-se de mana. Sfarsit de cosmar pentru Diana si Carmen, studente la Cibernetica
Au murit in toaleta clubului Colectiv, tinandu-se de mana. Sfarsit de cosmar pentru Diana si Carmen, studente la Cibernetica

Le-a prins moartea tinandu-se de mana. Erau atat de bune prietene incat cei care le stiau le vedeau mereu impreuna. Fete tinere, cu carte si cu un drum frumos inainte.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.