Grecii au spus NU austeritatii. Tsipras: "Am scris o pagina glorioasa din istoria Europei. Ne intoarcem la masa negocierilor"

×
Codul embed a fost copiat

Este oficial! Grecii au respins prin referendum acordurile cu institutiile internationale. Potrivit rezultatelor definitive, 61,31 la suta dintre ei au votat NU, la indemnul premierului Alexis Tsipras si a partidului Syriza, aflat la guvernare.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Duminica seara, Tsipras a dat asigurari ca rezultatul nu ii indeparteaza pe greci de Europa, ci le consolideaza pozitia in negocieri. De aici si manifestarile de bucurie de pe strazile Atenei. Pe plan financiar, se vad deja primele consecinte: majoritatea burselor asiatice au deschis in scadere, iar euro s-a depreciat initial fata de dolar, inainte de a se redresa la nivelul de vineri.

Cancelarul german, Angela Merkel, si presedintele francez, Francois Hollande, se vor intalni luni seara la Paris, pentru a discuta despre Grecia!

Intrebarea de la referendum a fost: "Trebuie acceptat proiectul de acord prezentat de catre Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana (BCE) si Fondul Monetar International (FMI) in timpul reuniunii Eurogrupului din 25 iunie?"

Citește și
cover Grecia referendum
Referendum in Grecia. Varoufakis: "Germania voia inca din 2012 un GREXIT". Cum arata sondajele inaintea votului de duminica
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

SUMARUL evenimentelor de duminica, 5 iulie 2015:

-► Referendum cu valoare istorica in Grecia. Mii de oameni au sarbatorit in strada victoria taberei NU
-► Cancelarul german, Angela Merkel, si presedintele francez, Francois Hollande, vor avea luni seara la Paris o intalnire, pentru a discuta despre Grecia
-► Purtatorul de cuvant al guvernului de la Atena a anuntat ca initiativele pentru incheierea unui acord intre Grecia si creditorii internationali se vor intensifica inca de duminica seara
-► Prezenta la vot ar fi depasit pragul de 40%
-► Reuniune de urgenta a reprezentantilor bancilor
-► Varoufakis: Putem obtine alt acord in 24 de ore
-► Ministrul francez al economiei: UE trebuie sa reia discutiile
-► Magazinele din Atena sunt goale inca de duminica
-► Schulz: UE nu va abandona Grecia, exista posibilitatea unor imprumuturi de urgenta
-► Presedintele Greciei: "Trebuie sa ramanem uniti pe drumul care urmeaza"
-► Mesajul premierului Alexis Tsipras, la iesire de la urne
-►
Presedintele Parlamentului European face o prognoza sumbra despre ce ii asteapta pe greci
-►Presedintele Parlamentului European: Grecia a adoptat o atitudine de "totul sau nimic"

Referendum cu valoare istorica in Grecia. Mii de oameni au sarbatorit in strada victoria taberei NU

Anuntul primelor rezultate oficiale a fost primit cu o explozie de bucurie printre sustinatorii taberei NU. In jur de 5.000 de oameni s-au adunat in Piata Syntagma, au dansat si s-au imbratisat de bucurie. Spre miezul noptii, premierul Tsipras s-a adresat poporului de la televizor: "Astazi am scris impreuna o pagina glorioasa din istoria Europei. Am dovedit ca nici in cele mai rele circumstante, democratia nu poate fi santajata''.

Desi nu e sigur ca mai e cineva dispus sa negocieze cu el, Tsipras a promis ca le va prezenta partenerilor un plan credibil de crestere economica, in care povara nu va mai fi pe umerii celor slabi, ci pe ai bogatasilor. A adaugat ca, de aceasta data, europenii vor fi nevoiti sa discute despre o reducere a datoriei.

Alexis Tsipras, premierul Greciei: ''De maine, Grecia se va intoarce la masa negocierilor. Prioritatea noastra imediata este sa reluam urgent functionarea sistemului bancar si sa refacem stabilitatea economica''.

De altfel, inca de la inchiderea urnelor, o delegatie elena a plecat spre Bruxelles, iar guvernul isi exprimase speranta ca in 24 de ore sa aiba un acord favorabil Greciei.

Yanis Varoufakis, ministrul de Finante al Greciei: ''Cu aceasta unealta, acest NU, le intindem o mana partenerilor nostri, cu care vrem sa cooperam''.

Iin tabara NU domneste sentimentul triumfului. ''Rezultatul e o mare victorie impotriva tuturor. Impotriva jocurilor murdare si nedrepte." - spun grecii.

''Acest rezultat m-a umplut de speranta pentru viitor si pentru Grecia. Sunt foarte mandra de poporul grec''.

Insa parerile sunt impartite in ceea ce priveste viitorul: ''Nu sunt sigura ce va urma, dar e un mesaj important pentru sistemul putred din Grecia si din Europa. Daca trebuie sa continuam sa fim sclavi ca sa ramanem in Uniunea Europeana, raspunsul va fi tot ''nu".

''Cred ca guvernul grec va incheia un acord cu europenii. Cred ca Uniunea Europeana nu vrea sa se sinucida''. - spun cei care au votat NU.

De altfel, in timpul zilei, ministrul de Finante fusese luat la intrebari de un alegator suparat: "Oamenii sunt suparati. Vreti sa mergeti putin mai incolo, la o banca, unde o multime de oameni asteapta la coada sa scoata 50 de euro?"

Guvernul grec promisese ca bancile vor fi redeschise marti, dar nimic nu e sigur. Banca Nationala a Greciei a cerut BCE sa ridice plafonul fondurilor de urgenta pentru bancile elene. Consiliul Guvernatorilor BCE se reuneste azi, dar e putin probabil sa dea mai multi bani in lipsa unui acord sau macar a unor negocieri.

Cronologia evenimentelor, duminica, 5 iulie 2015:

ora 23:15 Dupa numararea a 75% din voturi, datele prezentate de Ministerul de Interne elen sunt urmatoarele:

NU - 61,61%
DA - 38.39%

ora 22.00 Conform datelor oferite de Ministerul de Interne al Greciei, rezultatele partiale ale referendumului sunt urmatoarele, la aceasta ora:

- NU - 61,22 %
- DA - 38,78 %

ora 21.20 Conform datelor oferite de Ministerul de Interne al Greciei, rezultatele partiale ale referendumului sunt urmatoarele, la aceasta ora:

- NU - 61,10 %
- DA - 38,90 %

ora 21.00 Initiativele pentru incheierea unui acord intre Grecia si creditorii internationali (UE si FMI) se vor intensifica inca din aceasta seara, a declarat purtatorul de cuvant al guvernului de la Atena, Gabriel Sakellaridis, dupa incheierea referendumului la care, conform primelor rezultate, grecii au votat impotriva ultimelor propuneri ale acestor creditori privind un nou acord de asistenta financiara, ce presupune si masuri de austeritate.

'Banca Centrala a Greciei va trimite in aceasta seara o solicitare catre Banca Centrala Europeana. Credem ca exista argumente solide pentru a creste plafonul ELA', respectiv ajutorul de urgenta pentru bancile grecesti care sunt inchise de o saptamana si risca sa intre rapid in criza de lichiditati, a declarat oficialul grec. Conform primelor rezultate comunicate de Ministerul grec de Interne, dupa numararea a 20% din buletinele de vot 60,49% dintre alegatori au votat 'Nu', impotriva acordului propus de creditorii internationali.

ora 20.45 Conform datelor oferite de Ministerul de Interne al Greciei, rezultatele partiale ale referendumului sunt urmatoarele, la aceasta ora:

- NU - 60,60 % %
- DA - 39,40 % %

ora 20.20 Conform datelor oferite de Ministerul de Interne al Greciei, rezultatele partiale ale referendumului sunt urmatoarele:

- NU - 59,96 %
- DA - 40,04 %

ora 20.00 Cancelarul german, Angela Merkel, si presedintele francez, Francois Hollande, vor avea luni seara la Paris o intalnire, urmata de un dineu de lucru, "pentru a evalua consecintele referendumului din Grecia", a anuntat duminica presedintia franceza. Intalnirea de la Elysee ''se inscrie in cadrul cooperarii permanente dintre Franta si Germania pentru a contribui la o solutie durabila in Grecia'', se precizeaza intr-un comunicat.

Potrivit unor sondaje realizate la iesirea de la urne, grecii au votat ''NU'' planului creditorilor Atenei in cadrul unui referendum initiat de guvernul lui Alexis Tsipras.

ora 19.10 Associated Press scrie pe Twitter ca "3 sondaje de opinie indica faptul ca referendumul ar fi fost castigat de tabara NU".

De asemenea, Le Monde spune ca 53% dintre greci ar fi votat "Nu" la referendum, potrivit rezultatelor unui sondaj telefonic realizat de o televiziune din Grecia.

ora 19.00 Procesul de votare la referendum s-a terminat. Primele rezultate oficiale vor fi furnizate dupa ora 21.00 (ora Romaniei)

ora 18:40 Participarea la referendum este la un nivel similar celui de la alegerile din ianuarie 2015, cand prezenta la vot a fost de 65 %, au indicat surse bine informate, citate de agentia elena de presa ANA. Potrivit surselor, aceasta inseamna ca, daca rata participarii la vot depaseste 40 %, minimum cerut, referendumul va fi validat.

ora 18:00 Bancile se pregatesc pentru rezultatele referendumului. Barclays a organizat o echipa de experti in piata valutara si a mobilizat echipe de monitorizare. De asemenea, ministrul de finante Varoufakis si reprezentantii ai Bancii Greciei vor participa la o intalnire de urgenta cu directorii bancilor comerciale in aceasta seara, dupa ce se anunta primele rezultate de la referendum.

Ora 16:30 Ministrul de finante grec continua sa sustina ca Atena poate obtine un nou acord cu creditorii internationali in cazul unui NU la referendum. “Il vom obtine in 24 de ore”, a raspuns Varoufakis la intrebarea unei jurnaliste de la CNBC.

In schimb, primarul din Thessalonic, Yanis Boutaris, unul dintre cei mai apreciati politicieni din Grecia, afirma ca Tsipras si ceilalti lideri ai tarii “trebuie sa mearga impreuna la Bruxelles ca sa dea o proba de credibilitate”.

ora 16:00 Agentia rusa de stiri RIA Novosti citeaza un exit-poll realizat in Grecia, potrivit caruia pana la ora 15:00, majoritatea voturilor erau impotriva acordului. Diferenta dintre "NU" si "DA" ar fi intre 4 si 8 puncte. La aceeasi ora, prezenta la vot ajunsese la 35%.

ora 15:35 Ministrul francez al economiei, Emmanuel Macron, a declarat ca, indiferent de rezultatul referendumului din Grecia, europenii ar trebui ''sa reia discutiile politice'' cu Atena, relateaza duminica AFP. ''Indiferent de votul din Grecia, noi trebuie sa reluam de maine discutiile politice. Chiar daca grecii voteaza 'nu', responsabilitatea noastra va fi de a nu face un Tratat de la Versailles al zonei euro'', a declarat Macron la un colocviu economic in Aix-en-Provence, in sudul Frantei.

Tratatul de la Versailles, semnat la incheierea primului razboi mondial, ii impunea Germaniei conditii foarte dure, care au favorizat ascensiunea nazismului. Ministrul francez a facut apel sa se reziste la tentatia ''de a umili poporul grec'' pentru ca ''unii vor considera ca ei au castigat un referendum''. ''Avem nevoie de un popor grec responsabil, care stie ca nu voteaza pur si simplu pentru Grecia, ci pentru intreaga zona euro, si noi trebuie sa fim solidari'', a declarat Macron, estimand ca liderii greci, ca si partenerii lor europeni au ''co-produs'' criza din Grecia.

ora 14.00 Grecia vrea sa incheie cu Berna un acord de amnistie fiscala pentru grecii care au bani in conturi in Elvetia, ceea ce ar putea sa-i permita Atenei sa recupereze sume de care ea are nevoie in mod deosebit in prezent, scrie ziarul elvetian Neue Zurcher Zeitung in editia sa de duminica. Textul propus de Atena le-ar acorda o amnistie celor care si-au plasat ilegal capitalurile in Elvetia, in schimbul unei plati forfetare de 21 % pe ansamblul sumelor nedeclarate, potrivit publicatiei, care citeaza ''surse bine informate''. 

Guvernul grec a promis sa atace problema fraudei fiscale. Estimarile referitoare la sumele depuse in Elvetia de catre greci merg, de la 2 miliarde la 200 miliarde de euro, potrivit Neue Zurcher Zeitung. Un purtator de cuvant al Ministerului elvetian de Finante a confirmat ca Atena a facut o noua propunere, dar fara sa ofere nici un detaliu.

ora 13.30 Ministrul de finante elen Yanis Varoufakis a lansat duminica un mesaj proeuropean si a sustinut ca referendumul din Grecia poate demonstra ca "moneda unica si democratia sunt compatibile", informeaza EFE.

"Timp de cinci ani rateurile incredibile ale Eurogrupului au dus la ultimatumuri fara niciun sens asupra carora poporul nu se putea pronunta. Astazi, poporul se pronunta asupra celui mai recent ultimatum al Eurogrupului si al partenerilor sai", a declarat Varoufakis, dupa ce a votat.

Ministrul, care a venit la vot insotit de tatal sau, a calificat ziua electorala drept "un moment sfant, un moment de speranta pentru Europa", in care urmeaza sa se demonstreze ca "moneda unica si democratia pot coexista".

Totodata, intr-o declaratie pentru ziarul german Bild, Varoufakis a reiterat ca va demisiona in cazul in care grecii vor vota in favoarea proiectului de acord propus de creditorii internationali ai tarii. intrebat daca el chiar are intentia sa demisioneze daca rezultatul la referendum va fi "da", el a raspuns: "Absolut". "(Dar) nu va fi o majoritate in favoarea lui 'da'", a adaugat el, potrivit Reuters.

ora 13.00 Presedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, a acuzat guvernul grec ca a adoptat o atitudine de tipul "totul sau nimic" in negocierile cu creditorii sai internationali, transmite Agerpres.

In declaratii facute duminica postului de radio Deutschlandfunk, Schulz a spus ca a ramas surprins de aceasta atitudine "ideologica" potrivit careia "100% din nimic este mai mult decat 1% din ceva si cel care accepta 1% din ceva este un tradator".

In opinia sa, institutiile creditoare - Fondul Monetar International (FMI), Banca Centrala Europeana (BCE) si Comisia Europeana (CE) - au facut multe concesii Greciei. Schulz a adaugat ca presedintele executivului european, Jean-Claude Juncker, "a facut mai multe concesii Greciei decat erau dispusi sa faca altii din Eurogrup", "si trebuie spus acest lucru pentru a evita ca in Atena sa se dea crezare mitului conform caruia astia (liderii europeni de la Bruxelles) n-au miscat un deget".

"Cele mai multe dintre cerintele grecilor au fost acceptate", a subliniat Schulz. Acordul era posibil si atunci n-ar mai fi existat referendum, grecii si-ar fi primit banii si s-ar fi putut merge pe calea insanatosirii Greciei, a adaugat presedintele Parlamentului European. "Daca ei (grecii) spun 'NU' la referendum, vor trebui sa introduca o noua moneda dupa referendum, pentru ca euro nu va fi disponibil ca mijloc de plata", a spus Schulz, potrivit Reuters. "Si cine le va plati salariile? Cum vor plati pensiile?", s-a intrebat el.

ora 12:00 Corespondentul AFP la Atena scrie ca magazinele sunt goale inca de sambata din cauza ca grecii si-au facut stocuri, preconizand un rezultat negativ la referendum. Aproape toate produsele alimentare neperisabile au fost cumparate. De asemenea, medicamentele sunt din ce in ce mai greu de gasit in farmacii.

Aceasta imagine surprinsa de corespondentul AFP intr-un magazin dintr-o suburbie a capitalei Greciei a devenit rapid virala pe retelele sociale:

 

 

ora 11:50 Martin Schulz, presedintele Parlamentului Europan, a anuntat ca Grecia ar putea beneficia de imprumuturi de urgenta "ca sa depaseasca criza, ca serviciile de stat sa continue sa functioneze iar persoanele cu venituri mici sa primeasca banii de care au nevoie pentru a supravietui". Fondurile vor fi disponibile in scurt timp, a mai spus presedintele ParlamentuluI European

Schulz a adaugat ca UE nu-i va abandona pe greci indiferent de rezultatul referendumului, dar ca el considera ca ultima oferta a creditorilor internationali a fost "extrem de generoasa". 

ora 11.10 Presedintele Greciei, Prokopis Pavlopoulos, a cerut concetatenilor sai sa ramana uniti pe "drumul dificil" care ii asteapta, indiferent de cum vor vota in aceasta duminica la referendumul pe tema propunerii de acord formulata de creditorii internationali ai tarii, informeaza EFE.

"Astazi este ziua poporului care este chemat sa decida, avand in minte interesul public si interesul national. Repet ce am mai spus si cu alte ocazii. Drumul dificil de dupa aceasta zi trebuie sa-l facem impreuna", a spus Pavlopoulos, dupa ce a votat în circumscriptia sa electorala, aflata intr-un cartier din nordul Atenei.

Conservatorul Pavlopoulos, care in calitate de sef al statului nu s-a pronuntat public nici pentru varianta "da", nici pentru varianta "nu" la referendum, a sustinut in schimb fara echivoc convocarea plebiscitului de catre premierul Alexis Tsipras.

ora 10.40 Premierul grec Alexis Tsipras a declarat duminica, dupa ce a votat la referendumul pe tema propunerii de acord a creditorilor internationali ai Greciei, ca "nimeni nu poate ignora determinarea unui popor de a-si lua destinul in propriile maini", transmit EFE, AFP si DPA.

 "Vointa guvernului poate fi ignorata de multi. Dar vointa poporului nu poate fi ignorata de nimeni", a spus Tsipras, potrivit EFE, dupa ce a votat in circumscriptia sa electorala din cartierul Kipseli, din nordul Atenei.

Guvernul sau a facut campanie pentru un "nu" la referendumul al carui rezultat va fi crucial pentru viitorul primului guvern al stangii radicale din Uniunea Europeana, dar si pentru rolul Greciei in Europa, comenteaza AFP.

Tsipras s-a declarat optimist in legatura cu rezultatul votului. "Astazi este o zi de sarbatoare pentru ca democratia este o sarbatoare. Sunt increzator ca maine vom deschide o cale catre toate popoarele Europei", a spus Tsipras, citat de DPA.

 

ora 09.00 Cativa fosti prim-ministri eleni, toti partizani ai unui "da" la referendumul din Grecia, au votat duminica la primele ore ale diminetii in favoarea propunerii de acord formulata de creditorii internationali ai tarii.

Unul dintre primii care au votat la Atena a fost fostul sef de guvern social-democrat Georgios Papandreou, care a votat la scurt timp dupa deschiderea circumscriptiilor electorale, la ora locala 07:00 (04:00 GMT). Papandreou a subliniat necesitatea ca Grecia sa ramana in "inima" Europei si a sustinut ca tara sa are nevoie de schimbari profunde, care presupun un sprijin din partea partenerilor sai. Doar cand se vor fi incheiat aceste schimbari, Grecia "va putea spune 'nu' planurilor de salvare si va putea fi independenta", a spus Papandreou la iesirea de la vot.

Printre primii la vot a fost si ex-premierul conservator Kostas Karamanlis, care nu a facut declaratii la iesirea de la urne.

Un alt fost prim-ministru care a venit devreme la vot a fost conservatorul Antonis Samaras, care a votat in circumscriptia sa din localitatea Pilos, in sudul Peloponesului. "Astazi, grecii decid soarta tarii noastre. Daca votam 'da' in Grecia votam 'da' pentru Europa", a spus liderul partidului Noua Democratie, dupa ce si-a depus votul

ora 08.00 Grecia risca sa intre in colaps daca nu ajunge la un acord cu creditorii internationali. Presedintele Parlamentului European a dat o prognoza sumbra asupra a ceea ce ii asteapta pe eleni.

"Fara alti bani, salariile nu vor fi platite, sistemul de sanatate va inceta sa functioneze, iar energia electrica si transportul in comun vor fi la pamant si nu vor putea importa bunuri pentru ca nu le vor putea plati", a avertizat sambata Martin Schulz, presedintele Parlamentului European.

ora 07.30 In timp ce o parte a populatiei s-a inghesuit duminica dimineata la urne, pentru a-si exprima votul, altii, in mare parte pensionari, au luat cu asalt bancomatele. Oamenii sunt furiosi ca institutiile bancare nu le permit sa scoata cati bani si-ar dori. Frustrarea si tensiunea au atins cote maxime in Grecia:

"Asta numiti voi demnitate: statul la coada pentru cativa euro?", a rabufnit un pensionar in varsta de 76 de ani, dupa ce a votat la Atena, relateaza Reuters. "Am votat DA astfel incat sa putem ramane in Europa", a mai adaugat el.

ora 07.00 Votul vine la doar cateva ore dupa declaratia controversata a ministrului de Finante elen, Yanis Varoufakis, care i-a acuzat pe creditorii internationali de "terorism": "De ce ne-au fortat sa inchidem bancile? Pentru a institui teama in randul populatiei. Asta se numeste terorism", a declarat acesta pentru cotidianul spaniol El Mundo.

ora 06.30 Referendumul de duminica din Grecia nu ar trebui sa mai aiba loc deloc in acest stadiu, pentru ca este prea tarziu ca votantilor greci sa li se mai faca recomandari, a declarat parlamentarul slovac Richard Sulik.

"Grecii au de ales intre ciuma si holera. Chiar nu are nicio importanta ce vor alege", a spus Sulik, fost presedinte al parlamentului de la Bratislava.

In opinia parlamentarului slovac, poporul grec a devenit ostaticul deciziei surprinzatoare a premierului Alexis Tsipras de a organiza referendumul. "Daca Tsipras ar fi convocat referendumul acum doua luni, raspunsul ar fi fost 'nu', (grecii) ar fi respins masurile de austeritate. Acum, grecii s-au confruntat toata saptamana cu banci inchise, cu faptul ca nu pot retrage mai mult de 60 de euro pe zi de la ATM-uri, cu lipsa de maruntis. Iar acest lucru are un impact", a explicat Sulik, care considera ca daca grecii vor vota 'da', guvernul lui Tsipras ar trebui sa-si dea demisia a doua zi si sa fie organizate alegeri anticipate.

ora 06.00 In orele dinaintea deschiderii urnelor, grecii inca mai cantareau implicatiile votului de duminica.

In Financial Times a aparut un articol destul de ingrijorator, potrivit caruia bancile elene ar lucra la un scenariu negru, sa ia din economiile oamenilor pana la 30 la suta din depozitele care depasesc opt mii de euro. Imediat dupa publicarea articolului, minsitrul elen al Finantelor si Asociatia Elena a Bancilor au negat existenta unui asemenea plan.

Grecii din tabara DA spun ca vor vota cu gandul la urmasii lor: "Voi vota DA, pentru ca eu cred ca viitorul meu si chiar al copiilor mei, peste 20 sau 30 de ani, este intr-o Grecie parte a zonei euro si a Uniunii Europene."

Multi mai indarjiti sunt cei hotarati sa voteze impotriva austeritatii: "Tocmai ce l-am lovit pe Wolfgang Schauble (n.r. ministrul german de Finante, imaginea de afis a campaniei"Nu"). Ticalosul care vrea sa faca Grecia sa sufere."

La capatul unei campanii fulger, multi dintre alegatori trebuie sa se ghideze dupa explicatiile guvernantilor ca sa-si dea seama pentru ce exact voteaza la referendum.

Nikos Sofianos, Secretar-Gerenal al Camerei Elene de Comert: "Intrebarea nu este clara, de fapt, putem spune ca este inexistenta. Eu am urmat cursurile London School of Economics si tot nu o inteleg. Din ce motiv? Pentru ca nu am citit cele doua documente mentionate si redactate in limba engleza. Ganditi-va in ce postura se afla o femeie de la tara. Ea ce ar trebui sa inteleaga?"

Sondajele indica un avans modest pentru optiunea DA.

Stathis Kalyvas, profesor de stiinte politice, Universitatea Yale: "Diferenta dintre cele doua tabere va fi foarte mica. Asadar, nu vom putea vorbi de un mandat din partea poporului."

Oricare ar fi rezultatul votului, viitorul va aduce necunoscute si noi greutati, sunt de parere analistii. In caz ca va triumfa optiunea anti-austeritate:

Stathis Kalyvas, profesor de stiinte politice, Universitatea Yale: "Atunci guvernul va merge cel mai probabil la Bruxelles pentru negocieri. Va intampina insa un refuz din partea partenerilor europeni. In lipsa unui acord, bancile grecesti vor intra in colaps, Grecia va ramane fara bani saptamana viitoare, asa ca foarte probabil vom vedea proteste de strada."

Nu va fi roz nici daca va castiga tabara pro-europeana...

Stathis Kalyvas, profesor de stiinte politice, Universitatea Yale: "Vom fi si in acest caz intr-o situatie foarte dificila, dar cel putin va exista sansa unei schimbari in Grecia si poate o intelegere mai buna cu Uniunea Europeana."

Sute de persoane au iesit sambata in strada la Lisabona, Londra si Dublin, in semn de sprijin pentru guvernul elen. Un protest similar a avut loc si intr-o sala de conferinte de la Berlin, tocmai cand Angela Merkel se pregatea sa vorbeasca. Cancelarul german a dat replica fara sa stea pe ganduri.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Ca sa fim la egalitate, as dori sa spun "Nai", care in greaca inseamna "Da". 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Criza din Grecia a ajuns si in buzunarele romanilor care si-au deschis afaceri la Atena:
Criza din Grecia a ajuns si in buzunarele romanilor care si-au deschis afaceri la Atena: "Nu mai cumpara ca inainte"

O familie de romani tine cu mari eforturi o mica patiserie cu produse traditionale, la Atena.

Referendum in Grecia. Varoufakis:
Referendum in Grecia. Varoufakis: "Germania voia inca din 2012 un GREXIT". Cum arata sondajele inaintea votului de duminica

In mai putin de 12 ore, in Grecia incepe un referendum care ar putea avea consecinte dramatice. Asta intr-un moment in care tara pare mai divizata ca niciodata.

SCENARII POST-REFERENDUM. Ce ii asteapta pe greci dupa ce au spus NU masurilor de austeritate
SCENARII POST-REFERENDUM. Ce ii asteapta pe greci dupa ce au spus NU masurilor de austeritate

Ce se va intampla in Grecia dupa referendumul convocat de premierul Alexis Tsipras si cum vor reactiona partenerii europeni ai Greciei, sunt intrebari ce prefigureaza mai multe scenarii, se arata intr-o analiza publicata de AFP.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.