Ana Maria, "omul pe aceeasi frecventa cu Bach". Vioara ei transmite "emotii, stari si sentimente"

Ana Maria Limban

A avut o copilarie scaldata in sunetul viorii, iar "daca Bach ar mai trai, ar fi fericit ca a gasit un om pe aceeasi frecventa cu el".

Stapaneste mijloacele tehnice si expresive, dar in acelasi timp, interpretarea sa este de o frumusete artistica ce incanta atat auzul cat si sufletul.

Apreciata atat in tara cat si in strainatate, Ana Maria Limban, in varsta de 15 ani, este adolescenta care "transmite emotii, stari si sentimente". Interpretarea sa poate induiosa pana la lacrimi, iar indiferenta este o stare exclusa atunci cand asisti la un concert de-al ei.

Trei premii internationale si 20 nationale ii confirma talentul. Dar Ana Maria nu canta pentru a obtine premii, vioara este viata ei, iar talentul nu da pace degetelor. Crede ca "ceea ce e important in arta, e sa vibrezi tu insuti si sa-i faci si pe altii sa vibreze", asa cum spunea George Enescu.

Numai prin faptul ca petrece circa 4 ore pe zi pentru a exersa la instrumentul adorat, iti poti da seama ca pasiunea ei este fara limite. Pentru Ana nu exista zi de odihna, caci fara exercitiu "tehnica are de suferit, iar un cunoscator imediat isi da seama ca ti-ai iesit din mana". In apropierea concursurilor, Ana cea talentata ar fi in stare sa nu mai lase vioara din mana.

Citește și
Ants Farm - Disney
Roland, un copil roman supradotat, a invatat singur sa citeasca si scrie perfect cu ambele maini
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

"Succesul inseamna sa reusesc sa fac ceea ce imi propun singura, ambitia de a fi mereu in competitie cu mine si de a ma depasi de fiecare data. Ea este cea care ma alimenteaza sa merg inainte", recunoaste Ana Maria.

Vioara a intrat in viata sa la varsta de 7 ani cand parintii au vrut sa vada daca fetita lor are un talent anume. Nu a inceput cu vioara, dar cand a ajuns sa cunoasca acest instrument, viata ei s-a schimbat radical.

"Acum nu stiu daca pot alege un singur compozitor preferat, deoarece admir varietatea muzicala si stilurile componistice diferite, dar pot spune ca prefer compozitorii din curentul romantic, respectiv Johannes Brahms, Pyotr Ilyich Tchaikovsky, Friedrich Kreisler. Expresivitatea intensa a discursului muzical ma farmeca", a adaugat Ana.

Chiar daca talentul i-a fost confirmat, Ana nu s-a lasat pe o ureche, ci a continuat studiile muzicale. Aria sa de cunostinte s-a extins, iar pianul a intra in viata sa artistica din clasa a -V-a. Pentru a completa tabloul educational, adolescenta a participiat si la diferite olimpiade, in special cele de limba engleza. De asemenea, Ana e pasionata de literatura si filosofie. Recunoaste cu modestie ca a scris poezii si chiar o piesa pentru vioara.

In viitorul apropiat, adolescenta, care acum studiaza la liceul "George Enescu" din Bucuresti, doreste sa isi perfectioneze tehnica violonistica si sa fie bine pregatita pentru ceea ce urmeaza.

"Mi-ar placea sa urmez Conservatorul in strainatate si sa primesc sfaturi de la oameni cu alta conceptie asupra muzicii", a spus Ana Maria.

Asta nu inseamna in mod obligatoriu ca va ramane in strainatate, dar certitudinea ca va confirma oriunde in lume este de la sine inteleasa.

Pasiunea Anei este similara cu cea a Chynei Parks (China Anne McClain) din serialul Bobocii Isteti, ce se difuzeaza la Disney Channel in fiecare sambata si duminica de la ora 9:00. Chyna Parks (China Anne McClain), o fetita de 11 ani, care datorita talentului sau muzical exceptional intra direct la liceu in cadrul unul proiect special dedicat copiilor supradodati. Bobocii Isteti, cel mai recent serial de comedie marca Disney Channel prezinta situatia inedita si incomoda in care se afla Chyna Parks si colegii ei supradotati din Grupul Bobocilor Isteti, care isi incep viata de liceeni, uneori inspaimantatoare, cu trei ani mai devreme decat in mod normal.

Actiunea se petrece in San Francisco si este centrata pe povestea Chynei Parks (China Anne McClain). Pe langa McClain, din distributie mai fac parte: Sierra McCormick, in rolul lui Olive Doyle, o eleva cu o memorie vizuala de exceptie, Jake Short in rolul lui Fletcher Quimby, un geniu in materie de arte si mare iubitor de farse, Stefanie Scott in rolul lui Lexie Reed, o majoreta care-si doreste succesul cu orice pret si care este intimidata de Chyna, si Carlon Jeffrey in rolul lui Cameron Parks, fratele mai mare al Chynei, care traieste in umbra surorii lui si se straduieste sa iasa in evidenta. impreuna, ei trebuie sa-si gaseasca locul si sa profite din plin de viata de liceu, in ciuda primirii distante pe care le-o fac unii din elevii de la liceu.

Alte personaje cu aparitii constante in serial sunt: Finesse Mitchell si Elise Neal, in rolurile parintilor Chynei, Darryl si Roxanne Parks; Zack Steel in rolul lui Gibson, consilierul elevilor si Aedin Mincks in rolul lui Angus, geniul in informatica. Episodul pilot a fost scris de Dan Singer („Ce viata minunata pe punte”) si regizat de Bob Koherr („Hannah Montana”, „Magicienii din Waverly Place”).

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Spectacolul vietii,in culori.Povestea Anei,fata cu pensula fermecata.
Spectacolul vietii,in culori.Povestea Anei,fata cu pensula fermecata."Pictez dinainte de a ma naste"

Vede totul in culori, are pensula si acuarelele mereu pregatite pentru a da glas inspiratiei fara ca ora sau locul sa aiba importanta. Face parte din categoria adolescentilor talentati pentru care pictura este "un alt fel de a tine un jurnal".

Roland, un copil roman supradotat, a invatat singur sa citeasca si scrie perfect cu ambele maini
Roland, un copil roman supradotat, a invatat singur sa citeasca si scrie perfect cu ambele maini

Roland Fazakas este din Targu Mures si are doar 12 ani. Gandirea lui o depaseste insa cu mult pe cea a unui tanar de 25 de ani.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.