PORTRET DE CANDIDAT, ep. 6: Kelemen Hunor. Ce sanse are presedintele UDMR sa-i unifice pe maghiari la votul de pe 2 noiembrie

Kelemen Hunor

Intrat peste noapte in politica, actualul presedinte al UDMR are o sarcina grea la prezidentiale: sa reunifice voturile alegatorilor maghiari, scindati intre Uniune si radicali

Kelemen Hunor s-a nascut in 1967 in satul Carta din Harghita. A studiat medicina veterinara si filosofia la Cluj, dar nu s-a apucat de niciuna dintre ele. Le-a preferat jurnalismul, cel putin pana in 1997, cand a intrat peste noapte in politica, dupa ce ani buni facuse emisiuni culturale la radio.

Cand a fost propus in Guvern a crezut ca e o farsa

A sunat telefonul si am fost intrebat daca accept sa reprezint UDMR-ul, ca secretar de stat, la Ministerul Culturii. Cand m-am lamurit ca nu era vorba despre vreo farsa, am acceptat”. Asa spune Kelemen Hunor ca s-au intamplat lucrurile, in agitatia caracteristica guvernarii CDR. A contribuit insa si relatia buna pe care o avea cu presedintele de atunci al UDMR, Marko Bela. Kelemen Hunor era pe atunci cel mai tanar secretar de stat si a avut ghinionul sa pice intr-un moment greu: comemorarea a 150 de ani de la Revolutia din 1848-1849, in cursul careia maghiarii si romanii din Transilvania s-au aflat in tabere opuse.

In 2000 UDMR a iesit de la putere, insa Kelemen Hunor a ramas in politica. A fost ales deputat in Parlament iar in partid, presedinte al Consiliului de Coordonare. Cand UDMR a revenit la guvernare patru ani mai tarziu, in executivul condus de un actualul prezidentiabil Calin Popescu-Tariceanu, portofoliul Culturii le-a revenit liberalilor, asa ca Hunor a ramas in afara puterii. Si-a consolidat insa pozitia in partid, unde Marko Bela l-a pregatit pentru a deveni succesorul sau la sefia formatiunii. Iar in 2007, a trebuit sa dea un test dificil.

Citește și
Hunor Kelemen
Alegeri prezidentiale 2014. Kelemen Hunor va fi candidatul UDMR
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Sef peste alegeri si negociator
In primavara acelui an, conflictul dintre premier si presedinte a explodat, ducand la prima suspendare a sefului statului. Kelemen Hunor a primit sarcina de a organiza campania UDMR pentru demiterea lui Basescu, dar rezultatele de la urne nu au indicat chiar un succes. Alegatorii din Harghita si Covasna s-au prezentat in numar mic si au votat intr-un procent mare impotriva demiterii presedintelui.

In ciuda acestui insucces, la cateva saptamani dupa referendum Kelemen Hunor a fost ales presedinte executiv al Uniunii. Dar a primit si o sarcina pe masura: aceea de a conduce negocierile cu Laszlo Tokes, aflat in conflict cu partidul. Episcopul reformat l-a sustinut pe Basescu la referendum, impotriva liniei UDMR si a criticat dur Uniunea, insa Marko Bela isi dorea o impacare cu Tokes inainte de alegerile europarlamentare. Dupa o serie de atacuri virulente din ambele parti, negocierile au esuat iar Tokes a fost ales ca independent in adunarea de la Strasbourg.

Cariera lui Hunor nu a fost insa afectata de aceasta nereusita. Un an mai tarziu a condus campania UDMR pentru alegerile locale iar in 2009 a fost desemnat candidatul Uniunii la presedintie. A obtinut 3.8% din sufragii, peste Sorin Oprescu si George Becali, dar mult mai putin decat obtinusera prezidentiabilii UDMR dinaintea sa, Marko Bela si Gyorgy Frunda. Dintre contracandidatii sai de atunci, Hunor se reintalneste in 2014 doar cu Corneliu Vadim Tudor si Constantin Rotaru.

Vezi cum se prezenta Kelemen Hunor la alegerile prezidentiale din 2009

Grenadele de la cultura
Rezultatul de la prezidentiale l-a multumit pe Marko Bela si in acelasi an Hunor a revenit la Cultura, de data aceasta in fruntea ministerului. Din nou a avut parte de un mandat cu probleme, „un hamac cu grenade”, cum a spus predecesorul sau inainte de a-i preda portofoliul. Hunor a devenit tinta protestelor dupa ce a semnat avizul de descarcare arheologica privind exploatarea de la Rosia Montana. Discutiile asupra aurului din Apuseni i-au testat la maxim calitatile de politician, pozitia lui Hunor vizavi de subiectul Rosia Montana fiind cel putin flexibila in functie de situatia sa, la putere sau in opozitie.

Alte „grenade” care au explodat sub mandatul sau: „privatizarea” castelului Bran, bratarile dacice din aur, manuscrisele lui Emil Cioran. In 2012 si-a pierdut portofoliul, dupa ce USL a venit la putere si a scos Uniunea Maghiarilor de la Guvernare. Doi ani mai tarziu, in urma ruperii USL, social-democratii au avut nevoie de sprijinul Uniunii, astfel ca Hunor a revenit in al treilea guvern Ponta, unde a primit nu doar Cultura, ci si un post de vicepremier.

Noul lider al UDMR
In aceeasi perioada Hunor a castigat si functia suprema in partid. In 2011, pe fondul scaderii UDMR in sondaje din cauza conflictului cu radicalii maghiari si cu Laszlo Tokes, Marko Bela a decis ca e nevoie de o schimbare si nu a mai candidat pentru un nou mandat. Astfel ca in februarie 2011 Kelemen Hunor a fost ales presedinte al Uniunii cu o majoritate confortabila.

Functia s-a dovedit insa mai putin confortabila, Hunor avand sarcina ingrata de a rezolva conflictul dintre Uniune si radicali, care acuzau UDMR ca tradeaza interesele minoritatii maghiare. Ceea ce l-a obligat sa se radicalizeze el insusi. Daca in 2011 critica gestul de a spanzura un manechin cu chipul lui Avram Iancu, in 2014 Kelemen Hunor a venit cu un proiect de infiintare a tinutului Secuiesc care i-ar multumi si pe extremisti: judetele Covasna, Harghita si Mures sa devina autonome, cu presedinte, parlament si guvern propriu.

Citeste aici proiectul de autonomie pentru Tinutul Secuiesc

 

Uniune si dezbinare
Proiect care s-ar putea dovedi mai degraba unul electoral, menit sa uneasca electoratul maghiar in jurul UDMR. Si asta pentru ca in cei trei ani de cand a preluat sefia Uniunii, Kelemen Hunor si-a dovedit capacitatea de a pastra un echilibru intre cei care vor ca UDMR sa ramana la guvernare cu orice pret si cei care considera ca obiectivul real e autonomia. Dovada demisia sa din Executiv in iulie 2014, pe fondul unei discutii despre statutul minoritatilor. Demisia a fost menita sa-i multumeasca pe radicali, dar, pentru a-i satisface si pe politicienii din partid nu a devenit efectiva decat trei luni mai tarziu - iar atunci din cauza presedintelui Basescu.

Nimeni nu se asteapta de la Kelemen Hunor sa castige alegerile prezidentiale. Provocarea este sa ia cat mai multe voturi in comparatie cu prezidentiabilul radicalilor, Zsolt Szilagyi. Va reusi Kelemen Hunor sa reunifice politic minoritatea maghiara si sa reconcileze UDMR cu radicalii sau cele doua candidaturi ii vor dezbina pe votantii unguri?

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Sondaje inaintea alegerilor prezidentiale 2014. Ponta si Iohannis, dati siguri pentru turul 2 de toate sondajele
Sondaje inaintea alegerilor prezidentiale 2014. Ponta si Iohannis, dati siguri pentru turul 2 de toate sondajele

Mai e putin pana in clipa cand romanii isi vor alege presedintele pentru urmatorii cinci ani si sondajele inca nu indica un castigator clar al alegerilor prezidentiale.

Alegeri prezidentiale 2014. Kelemen Hunor va fi candidatul UDMR
Alegeri prezidentiale 2014. Kelemen Hunor va fi candidatul UDMR

Alegeri prezidentiale 2014. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, va fi candidatul Uniunii la scrutinul electoral pentru ocuparea celei mai mari functii in stat.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.