"O fosta tara comunista da testul anticoruptiei pe 2 noiembrie". Cum se vad alegerile din Romania in strainatate

alegeri

Cu o zi inainte de alegerile din Romania, presa internationala scrie despre candidatii la prezidentiale, dar si despre "testul pe care o fosta tara comunista marcata de scandaluri de coruptie il da pe 2 noiembrie".

REUTERS

"Ponta se pregateste sa devina presedinte, provocand ingrijorari cu privire la independenta sistemului judiciar“, isi incepe Reuters materialul despre alegerile prezidentiale din Romania.

Jurnalistii Reuters precizeaza ca liderul PSD este sustinut de „o masinarie de partid bine unsa“.

Victoria sa va consolida puterea social-democrata, iar incheierea celor doua mandate ale lui Basescu urmeaza sa puna capat "conflictelor constante din politica", mai noteaza Reuters.

Citește și
candidati, arhiva
Arhiva candidatilor: imagini nemaivazute de 10 ani. Colectia de pantofi a lui Udrea, Iohannis la gratar, Melescanu – tenismen
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Potrivit jurnalistilor agentiei precizate mai sus, politica premierului Ponta a provocat ingrijorari pentru independenta sistemului judiciar, a procurorilor si presei, in contextul in care justitia este monitorizata de la aderarea tarii la UE, in 2007. El a respins in 2012 criticile UE, care i-a reprosat ca parea sa nu respecte statul de drept si institutiile democratice, negand ca a exercitat presiuni asupra unor judecatori, mai scriu cei de la Reuters.

WASHINGTON POST

Publicatia americana Washington Post noteaza ca principalii candidati in cursa pentru Cotroceni sunt Victor Ponta si Klaus Iohannis.

Jurnalistii scriu despre dosarele de coruptie in care sunt implicati mai multi social-democrati si despre temerile privitoare la independenta justitiei.

Washington Post arata ca liderul ACL Klaus Iohannis este un personaj politic calm si sobru.In ceea ce o priveste pe Elena Udrea, jurnalistii scriu ca este cunoscuta pentru relatia apropiata cu Traian Basescu, dar si pentru garderoba sa de lux, printre care se numara brand-ul Dolce&Gabbana.

BLOOMBERG

Jurnalistii americani de la Bloomberg scriu ca Ponta este cotat cu cele mai mari sanse in cursa pentru Cotroceni. Campania electorala a fost umbrita de descinderi la locuintele unor reprezentanti social-democrati de rang inalt acuzati de coruptie, dar si de acuzatiile presedintelui in exercitiu, potrivit carora premierul ar fi activat in serviciile de informatii inainte sa intre in politica, mai noteaza publicatia.

Arestarea sotului candidatei la presedintie Elena Udrea si amanarea ridicarii imunitatii senatoarei PSD Ecaterina Andronescu pana dupa scrutin, in dosarul Microsoft, sunt fapte care produc ingrijorare in sistemul judiciar, in contextul in care justitia este monitorizata de catre Comisia Europeana (CE), ceea ce impiedica tara sa adere la Schengen si descurajeaza investitiile, continua jurnalistii.

Ponta a devenit popular in urma unor promisiuni populiste, mai noteaza Bloomberg, cu referire la promisiunile de crestere a pensiilor si salariilor. 

FRANCE PRESS

Agentia France Press scrie ca scrutinul de duminica reprezinta un test pentru aceasta fosta tara comunista, in care temerile cu privire la o preluare a controlului asupra justitiei sunt puternice.

"Fosta tara comunista trebuie sa aleaga duminica", scrie presa franceza.

ABC NEWS/AP

"Romanii merg la vot duminica, 2 noiembrie, pentru a isi alege un presedinte nou, dupa 10 ani in care la putere s-a aflat Traian Basescu. Favorit in sondaje este Victor Ponta", scrie AP, potrivit ABC News.

"Printre favoritii romanilor se afla si Klaus Johannis, primar al orasului Sibiu, el fiind un  un politician sobru, dar si Elena Udrea cunoscuta pentru relatia apropiata cu Traian Basescu", continua cei de la AP.

 

NEW YORK TIMES

New York Times relateaza despre acuzatiile formulate in timpul campaniei pentru prezidentiale de catre Traian Basescu la adresa lui Victor Ponta privind statutul acestuia de fost ofiter al SIE, intr-un articol in care se vorbeste si despre Robert Turcescu, Elena Udrea si Teodor Melescanu.

Autorul articolului, Andrew Higgins, citeaza declaratia premierului Ponta in care acesta relata cum si-a "dezamagit" copilul de 10 ani cand i-a povestit ca, in ciuda acuzatiilor furibunde din timpul campaniei, el nu este un James Bond roman.

In articol se precizeaza ca acuzatiile presedintelui Basescu au provocat reactii numeroase in mediul politic si jurnalistic din Romania.

De asemenea, este citat Robert Turcescu, prezentat ca un "jurnalist proeminent de televiziune" care si-a "socat" colegii cu anuntul potrivit caruia a fost agent sub acoperire.

"Suntem obsedati de spioni", spune Turcescu, citat in articol.
New York Times mai relateaza ca revolutia din 1989, "sangeroasa si controversata", a lasat "pe pozitii" o ampla retea de ofiteri si colaboratori ai Securitatii, ale caror conexiuni si al caror acces la informatii compromitatoare i-au facut extrem de puternici in era post-comunista.

In articol este citat premierul Victor Ponta, despre care se mentioneaza ca avea 17 ani la revolutie si care spune despre alegerile din noiembrie ca reprezinta finalul unei perioade speciale in istoria Romaniei, sfarsitul tranzitiei de la comunism la democratie.

Autorul precizeaza ca Ponta a negat ca ar avea un trecut ascuns si a dat asigurari ca acuzatii precum cele formulate de presedinte la adresa sa nu vor mai fi auzite in mediul politic din Romania.

In articol se relateaza si despre politicienii sau oamenii de afaceri acuzati de coruptie care au fost arestati in ultima perioada, fiind dat ca exemplu cazul lui Viorel Hrebenciuc. Autorul mentioneaza ca telefoanele acestor politicieni sau oameni de afaceri au fost ascultate de serviciile de informatii, care au puteri din ce in ce mai mari.

"Politicienii corupti sunt foarte speriati acum", spune Dan Suciu, jurnalist si fost reprezentant al Guvernului, citat in articol. "Acestia devin paranoici in legatura cu spionajul si sunt ingijorati ca totul este ascultat si ca oricine este urmarit", spune Suciu.

Potrivit autorului articolului, un semn clar ca munca de securitate s-a "lepadat" de multe dintre stigmatele trecutului este faptul ca fostul sef al SIE Teodor Melescanu, prezentat ca "Teodor Melenescu", candideaza la Presedintie.

In articol se mai arata ca este posibil ca acuzatiile de spionaj sa-l fi ajutat, de fapt, pe Victor Ponta, adaugandu-i o tusa de stralucire si aventura imaginii altfel "banale".

Ponta este citat spunand ca Basescu a incercat, in trecut, sa il descrie ca pe o persoana slaba, un "pisicut". "Dar in momentul in care m-a promovat in pozitia lui James Bond, mi-a facut, de fapt, o favoare", spune Ponta, citat in articol.

Autorul il prezinta si pe principalul contracandidat al lui Ponta, Klaus Johannis, ca fiind "un primar de provincie, care nu este carismatic, care vorbeste lent si care promite sa eficientizeze o tara cunoscuta mai degraba pentru drumuri proaste si dezorganizare".

Elena Udrea este si ea prezentata in articol, ca fiind sprijinita de Traian Basescu si implicata intr-un scandal de spionaj prin recent publicatele fotografii de la Paris.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Ghidul alegatorului: la ce sectie putem vota, de ce acte avem nevoie si cand se inchid urnele
ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Ghidul alegatorului: la ce sectie putem vota, de ce acte avem nevoie si cand se inchid urnele

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. StirileProTv.ro va prezinta toate informatiile de care aveti nevoie pentru a va exercita votul duminica, 16 noiembrie 2014, cand are loc al doilea tur al alegerilor prezidentiale .

Arhiva candidatilor: imagini nemaivazute de 10 ani. Colectia de pantofi a lui Udrea, Iohannis la gratar, Melescanu – tenismen
Arhiva candidatilor: imagini nemaivazute de 10 ani. Colectia de pantofi a lui Udrea, Iohannis la gratar, Melescanu – tenismen

Ne-am obisnuit sa-i vedem pe candidatii la functia suprema in stat in dezbateri exagerat de serioase, pe teme de importanta nationala. Toti au insa o fata mai putin cunoscuta – si, de ce nu, mai placuta.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.