Intr-o comuna din Romania, oamenii vor vota "cu buletinul printre morti". Cum a ajuns sectia de vot sa fie mutata in cimitir

31-10-2014 18:43

O sectie de vot mai putin obisnuita va functiona in ziua alegerilor intr-o comuna din Suceava. Din cauza lipsei de spatiu pentru votare, oamenii isi vor vota presedintele intr-un cimitir.

Asa a hotarat primarul, iar alegatorii se supun. Vor merge duminica la vot printre cruci si morminte.

Asa va fi sectia de vot din satul Meresti, judetul Suceava. E un loc amenajat in cimitir, unde se tin de obicei pomenile mortilor. Cabinele de vot au fost deja instalate, iar duminica satenii sunt asteptati sa parcurga drumul printre cruci ca sa voteze. In disperare de cauza, primarul a apelat la acest loc, dupa ce scoala a ars in urma cu 3 saptamani, iar caminul cultural e intr-o stare deplorabila.

Satenii se supun deciziei, dar sunt dezamagiti de modul in care se ocupa primaria de bunul mers al satului.

"Nu-i in regula la biserica, dar ce sa faci, asta e. Mergem la cimitir si votam. Asta e", a spus o femeie.

"Cu buletinul printre morti si mergem acolo, de ce nu, nu suntem romani?", a spus un barbat.

"Duminica mergem la biserica si de la biserica mergem la votare. Punem la parinti o lumanare. Eu am 66 de ani, dar ca sa votez in casa de praznice, niciodata nu am votat", a spus o sateanca.

Mai greu le va fi credinciosilor care duminica, de Ziua Mortilor, isi vor pomeni raposatii si nu vor avea unde sa intinda masa.

"Va fi doi in unul. Va fi votare si un praznic, dar praznicul il va face la poarta. Ne ducem sa votam cu pachetul in mana, cu sarmalele", au spus membrii unei familii.

"O sa fim si la votare, o sa fim si la biserica, eu stiu? Acum sa nu faca primarul galagie, ce zice, ca se dau pomeni electorale", a spus o alta femeie.

"Urnele sunt aici. Pentru ca alt spatiu nu exista. Nu exista. A fost cladirea unde faceam sectia de votare de regula, a ars....", a spus primarul comunei Vulturesti, Mihai Gradinaru.

La sectia din cimitir sunt asteptate la vot, duminica, o suta de familii, atatea cate sunt in satul Meresti.


VIDEO PROTVPLUS.RO