Val uriaş de comentarii despre fotografiile de la Balul Bobocilor din Cluj. Explicaţiile psihologilor

×
Codul embed a fost copiat

Fotografiile în care elevele de 15 ani de la Colegiul tehnic “Augustin Maior” din Cluj sunt supuse la o proba scandaloasă la Balul Bobocilor, nu şi le asumă nici profesorii, nici părinţii, dar nici conducera şcolii.

Singurii care până la această ora au avut un punct de vedere sunt psihologii care au asistat în ultimele 20 ore la un val uriaş de comentarii şi dezbateri online pe tema acestui eveniment care s-a dorit a fi privat.

Şi deranjul continuă pentru că poliţiştii s-au autosesizat şi verifică dacă minorii au consumat alcool.

Scenele scandaloase au avut loc pe 20 octombrie la un bal al bobocilor din Cluj, unde adolescentele de 15 ani au fost puse să mănânce câte o banană din poală partenerilor în timp ce aceştia stăteau pe scaun.

Momentele au fost fotografiate, iar pozele în care elevele mimează sexul oral au ajuns pe Facebook şi au provocat un val de indignare online.

Citește și
balul bobocilor, cluj - 5
Reacția liceului după scenele surprinse la Balul Bobocilor din Cluj: ”Noi nu organizăm așa ceva”
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Valentin Cuibus, Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj: “Am verificat despre ce este vorba, este o acţiune care nu a fost organizată de către şcoală, a fost organizată privat de către părinţi, în care au fost implicaţi şi câţiva elevi din Consiliul elevilor, care de altfel au şi fost daţi afară de către Consiliul judeţean al elevilor pentru implicarea lor în această organizare. În momentul acesta nu se pune problema luării unei măsuri împotriva şcolii pentru că nu a participat nimeni din conducerea şcolii, niciun diriginte, niciun profesor.”

Conducerea şcolii spune că de ani buni ei refuză să organizeze astfel de evenimente şi că au început o anchetă internă să vadă cine au fost elevii implicaţi în organizarea balului.

Angela Roşca, Director Colegiul Tehnic de Comunicaţii “Augustin Maior”: “Sub nicio formă acest eveniment nu a fost organizat de noi, în numele instituţiei. De ani de zile noi nu mai organizăm în numele şcoli o astfel de manifestare pentru că noi suntem cadre didactice şi nu avem abilităţi şi competenţe în a asigura securitatea elevilor în spaţiu privat. Voi declanşa o analiză să văd dacă a fost organizat de elevi din instituţia noastră. Din contra, în fiecare an, prin profesorii diriginţi noi îi informăm pe părinţi la întrunirile pe clase că în numele şcolii nu se organizează astfel de evenimente şi că insisitam să nu îşi lase copiii să participe la astfel de evenimente. Voi discuta cu elevii şi cu elevele ale căror poze sunt publice, o să vorbesc şi cu părinţii, să văd dacă cu acordul lor s-au întâmplat aceste lucruri. În fiecare an avem parteneriate cu diverse asociaţii şi ONG-uri şi se discuta şi teme de natură sexuală. Mă gândesc evident la o consilieră în cazul elevelor implicate, pentru că ele sunt în clasa a IX-a şi evident, minore.”

Psihologii spun că aceste comporatmente au loc la adolescenţi din cauza lipsei de educaţie sexuală în şcoli.

Raluca Anton, psiholog: “Pentru început trebuie să spunem că proba de la Balul Bobocilor este caracteristică cumva adolescenţilor, ar fi putut să facă absolut orice care ar fi avut un impact foarte mare, ei au căutat ineditul, au vrut să facă ceva deosebit, ceva spectaculos, lucru care este caracteristic adolescenţilor. Ce se întâmplă însă la vârstă asta este că ei nu gândesc pe termen lung. Ei s-au gândit că în seară respectivă va fi foarte distractiv, lucru care pentru ei, cu siguranţă, s-a şi întâmplat, nu s-au gândit la impactul pe care l-au avut. Faptul că sunt puşi la zid nişte copii, pentru un anumit comportament pe care l-au avut, şi nu ne uităm să vedem de unde vin aceste decizii pe care le-au luat. Este sistemul care a dus la acest comportament şi este faptul că nu există în momentul de faţă educaţie sexuală în şcoli, este un subiect tabu. Cred că primul lucru pe care ar trebui să îl facem este să îi convingem pe adulţii din jurul acestor adolescenţi că trebuie să vorbească cu ei despre viaţă sexuală. Dacă este să ne uităm la ce s-a întâmplat acolo, aceşti adolescent au o imagine despre viaţă sexuală care este total distorsionată. Dacă nimeni nu le explică, ei iau ce văd pe internet că o normalitate. Educaţia sexuală începe mult mai devreme decât vârstă adolescenţei.”

Balul Boboboilor a vut loc într-un club din Cluj, unde, se pare că adolescenţii au consumat şi alcool, aşa că poliţiştii fac verificări.

Poliţiştii s-au autosesizat şi analizează pozele în care copiii par să consume băuturi acloolice. Dacă acest lucru se va confirmă, pantronii clubului vor fi traşi la răspundere

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Psiholog școlar, despre imaginile surprinse la Balul Bobocilor din Cluj:
Psiholog școlar, despre imaginile surprinse la Balul Bobocilor din Cluj: "Nu realizează riscurile pe care şi le asumă"

Imaginile surprinse la un bal al bobocilor, organizat într-un club din Cluj, au împărţit internetul în două tabere. Sunt imaginile înjositoare pentru tinerii care au acceptat o astfel de provocare? Psihologii vin cu răspunsurile.

Reacția liceului după scenele surprinse la Balul Bobocilor din Cluj: ”Noi nu organizăm așa ceva”
Reacția liceului după scenele surprinse la Balul Bobocilor din Cluj: ”Noi nu organizăm așa ceva”

Conducerea Colegiului Tehnic de Comunicații „Augustin Maior” din Cluj-Napoca a declașat o anchetă, după ce pe rețelele de socializare au apărut imagini cu eleve de 15 ani, de la un Bal al Bobocilor.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.