Traian Basescu, citat la ICCJ in cazul ziaristilor rapiti in Irak: "Il voi actiona si eu in instanta pe acest Vadim Tudor"

×
Codul embed a fost copiat

ICCJ a decis joi ca nu are competenta de a judeca dosarul in care Parchetul General solicita confirmarea redeschiderii urmaririi penale impotriva fostului presedinte Traian Basescu in legatura cu rapirea jurnalistilor romani in Irak.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Cititi in acest articol:

-► Traian Basescu: "Oamenii sunt tarati prin instante pentru tot soiul de delatiuni"

-► Vasile Blaga, dupa ce a plecat de la ICCJ: "Nu mai am nicio calitate in acest dosar"

Citește și
Traian Basescu - AGERPRES
Au inceput audierile in dosarul in care Traian Basescu este acuzat de santaj. Cine sunt primii 3 parlamentari chemati
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

-► Controversatul caz al celor 3 jurnalisti romani, care au fost rapiti in Irak, in 2005

Curtea suprema a admis o exceptie de necompetenta materiala ridicata de reprezentantul Parchetului si a retrimis dosarul la Judecatoria Sectorului 5, instanta care a fost sesizata initial de catre procurori, informeaza Agerpres.

Fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, a fost joi dimineata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde s-a aflat si fostul sau aliat politic, Vasile Blaga.

Cei doi au fost vizati de o procedura judiciara declansata inca din 2005, atunci cand presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, i-a reclamat la Parchetul General pentru suspiciuni de coruptie in afacerea jurnalistilor rapiti in Irak. Cei doi sunt suspectati ca ar fi beneficiat de fondurile financiare destinate rascumpararii jurnalistilor.

In 2005, Corneliu Vadim Tudor i-a acuzat pe cei doi ca ar fi "tras" o suma importanta de bani din fondurile pe care statul roman le-ar fi platit pentru rascumpararea celor 3 jurnalisti, rapiti in Irak in acel an, 2005.

La intrarea in sala de judecata, Traian Basescu a declarat doar atat: "Este vremea delatorilor".

In schimb, Vasile Blaga a spus raspicat ca, din ceea ce stie el, si de la vremea respectiva si ulterior, in acel moment nu s-a platit niciun ban pentru rascumpararea jurnalistilor - asta chiar daca procurorul de caz, Ciprian Nastasiu, scria intr-o carte referitoare la aceasta poveste ca s-ar fi platit aproximativ 13 milioane de euro.

Vasile Blaga: "Copilarii. Copilarii."
Reporter: "Cum ar fi putut sa dispara acele sume?"
Vasile Blaga: "Dar de unde stiti ca au fost acele sume? Eu stiu ca n-a fost nicio suma."
Reporter: "Aveti emotii ca se redeschide aceasta ancheta?
Vasile Blaga: "N-am nicio emotie nici daca se redeschide. De ce se am emotii? N-am nicio implicare acolo."

Cat timp Traian Basescu a fost presedinte al Romaniei nu s-a demarat nicio cercetare, deoarece se bucura de imunitate. Acum insa, procurorul a dispus redeschiderea cazului, deoarece Basescu nu mai este sef de stat. Insa pentru a declansa investigatiile propriu-zise, conform procedurii, este nevoie de o confirmare a redeschiderii, venita chiar din partea judecatorilor.

Procurorii sunt cei care pot stabili daca exista sau nu fapte penale, pe baza probelor care vor fi stranse si daca se impune sau nu ca unul dintre suspecti sa fie pus sub acuzare si eventual trimis in judecata.

Dupa ce a ramas fara imunitate, pe numele lui Traian Basescu au fost redeschise peste 10 dosare penale, iar in multe dintre acestea el este vizat de suspiciuni de abuz in serviciu sau chiar spalare de bani. Multe dintre faptele care ar fi cercetate de procurori ar fi legate de perioada in care Traian Basescu a fost primar general al Capitalei.

Traian Basescu: "Oamenii sunt tarati prin instante pentru tot soiul de delatiuni"

Dupa ce a plecat de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, fostul presedinte al Romaniei a respins acuzatiile lui Vadim Tudor, spunand ca "este exclus ca cineva sa poata proba ceva ce n-a existat".

"Nu mi s-a pus nicio intrebare. Am fost intrebat daca am ceva de comentat sau daca am vazut dosarul. N-am de ce sa vad dosarul. Este, se pare, vremea delatorilor. Oamenii sunt tarati prin instante pentru tot soiul de delatiuni. Unii sunt arestati, altii sunt anchetati. Este exclus ca cineva sa poata proba ceva ce n-a existat, adica faptul ca bani s-au intors la mine sau la altcineva. Pentru ca n-avea ce bani sa se intoarca.

Insa Inalta Curte a constata ca, eu, nemaiavand nicio calitate politica, nici parlamentar, nici presedinte, competenta nu-i apartine, ci este competenta Judecatoriei Sectorului 5 sa decida deschiderea urmaririi penale in ceea ce ma priveste." - a declarat Traian Basescu la Digi 24.

"Vadim Tudor traieste din minciuna si din delatiune. Asta-i viata lui si asta stie sa faca, asta face. Asta a facut pe vremea comunistilor, asta face acuma. Pe vremea comunistilor o canta pe tanti Ileana in poezii, astazi, orice nu este pro comunist este dusmanul lui." - a mai spus fostul sef de stat.

In ceea ce priveste desecretizarea acestui caz, care s-ar putea produce in urma redeschiderii anchetei, Traian Basescu afirma ca lucrurile sunt ... destul de complicate.

"Ca om m-as bucura sa se faca o astfel de ancheta, ca fost sef de stat am rezerve ca o astfel de ancheta poate fi facuta, pentru ca sunt lucruri extrem de complicate, care tin de intimitatea statului, de modul in care se recupereaza niste ziaristi rapiti. Ce va decide instanta, asta vom face". - a declarat Traian Basescu.

Pe de alta parte, fostul presedinte al Romaniei a afirmat joi, dupa plecarea de la Inalta Curte, ca nu are nicio ingrijorare in ceea ce priveste redeschiderea dosarului jurnalistilor rapiti in Irak, insa - dupa parerea sa - acest dosar nu se va putea judeca decat declasificat.

"S-a considerat ca eu avand imunitate procurorii nu au putut sa desfasoare ancheta, desi eu nu am fost informat ca se desfasoara o asemenea ancheta. in cazul dlui Vasile Blaga (care s-a prezentat si el joi la iCCJ - n.r.) s-a considerat ca nu avea imunitate, deci ramane dosarul inchis si s-a trimis la sectorul 5 sa aprecieze daca trebuie redeschis dosarul in cazul meu", a declarat Traian Basescu, intr-o interventie telefonica la B1 TV, conform Agerpres.

Intrebat daca asteapta o decizie in acest caz in zilele care vin, Basescu a spus ca se asteapta "la o decizie in sensul hotararii inaltei Curti, adica sa se judece la sectorul 5".

"Ce vor decide instantele asta se va face. In ceea ce ma priveste, nu am nicio ingrijorare pentru redeschiderea acestui dosar. Ma uitam ca in ziua de azi este vremea delatorilor. Un delator de teapa lui Vadim Tudor poate sa te taraie prin toate instantele", a spus fostul presedinte, care a anuntat ca, daca aceste acuzatii se vor dovedi nefondate, il va actiona in instanta pe Corneliu Vadim Tudor. "Categoric. Intai astept sa se pronunte justitia si pe urma voi actiona eu in instanta pe acest Vadim Tudor", a completat Basescu.

El l-a criticat si pe procurorul general Tiberiu Nitu, care ar "redeschide orice dosar in care apare numele Traian Basescu".

"Observ pasiunea revolutionarului Nitu de a redeschide orice dosar in care apare numele Traian Basescu. Tiberiu Nitu asta poate. E un proces de hartuire a unui fost presedinte in mod categoric si explicatii nu am. Am sa ma apar. in orice caz nu am teama de faptele mele, asa ca... Probabil e mult mai bine cum se intampla acum - este Iulian Ghergut rapit din ianuarie si statul roman sta si asteapta sa vada cand va fi executat probabil, in timp ce, daca statul roman si-a facut datoria fata de cetatenii romani rapiti in Irak, trebuie pedepsit pentru asta", a declarat Basescu.

Fostul presedinte a spus ca dosarul rapirii jurnalistilor romani in Irak in 2005 "nu se poate judeca decat declasificat".

"Eu as vrea sa fie redeschis, daca vreti sa fiu foarte sincer si puse toate documentele pe masa si veti vedea o operatiune stralucita a unui stat care si-a aparat cetatenii, iar porcaria cu banii insusiti este o minciuna ordinara. (...) Aducerea lui Omar Hayssam in tara este un lucru care a deranjat foarte multi oameni. (...) Probabil ca este polita care mi se plateste ca mi-am facut onest datoria de sef de stat", a mai spus Traian Basescu.

Vasile Blaga, dupa ce a plecat de la ICCJ:  "Nu mai am nicio calitate in acest dosar"

Copresedintele PNL Vasile Blaga a declarat, joi, ca in dosarul jurnalistilor rapiti in Irak, discutat la ICCJ, a avut calitatea de ''intimat'', adaugand ca, din datele pe care le detine, nu s-a platit niciun cent pentru eliberarea celor trei in anul 2005.

''S-a incheiat definitiv. Doamna procuror a prezentat cazul si a spus ca, in ceea ce ma priveste, cauza s-a judecat pe fond, cred ca din 2010, drept urmare nu mai am nicio calitate in acest dosar. Dl presedinte (Traian Basescu - n.r.) avea imunitate si atunci, pe fond, se va judeca probabil la Judecatoria sectorului 5. (...) Din toate datele pe care le am, nu s-a platit niciun cent pentru eliberarea ziaristilor. Acolo era un teatru international de razboi, nu eram numai noi si serviciile noastre implicate, erau ale tuturor statelor. (...) Eu am avut calitatea de intimat, asta a fost singura calitate, asta este si calitatea dlui presedinte (Basescu - n.r.). Plangerea se refera la doua persoane, la dl presedinte Traian Basescu si la mine. Eu am fost judecat pe fond, ca nu aveam imunitate, dl presedinte avea imunitate. Probabil ca va urma o procedura normala si convingerea mea este ca vor inchide inapoi dosarul'', a declarat Vasile Blaga, intr-o interventie telefonica la B1 TV, conform Agerpres.

Intrebat daca au fost motive pentru redeschiderea dosarului si cum vede actiunea fostului presedinte al PRM, Corneliu Vadim Tudor, Vasile Blaga a subliniat ca datoria magistratilor este sa verifice plangerile.

''Nu m-ar fi deranjat si sa se redeschida pentru ca nu am avut nicio competenta in acel caz al salvarii ziaristilor rapiti. MAI nu are competente si nici nu a participat la aceasta procedura. (...) Un cetatean al Romaniei (Corneliu Vadim Tudor - n.r.) a facut o plangere. Magistratii au datoria sa verifice, astea sunt procedurile", a mai spus Blaga.

Controversatul caz al celor 3 jurnalisti romani, care au fost rapiti in Irak, in 2005

In martie 2005, trei jurnalisti romani, Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, impreuna cu ghidul lor, Mohammad Munaf, au fost rapiti din Bagdad. Autoritatile au anuntand ca se face totul pentru salvarea jurnalistilor, insa situatia a fost complicata de interventia omului de afaceri sirian Omar Hayssam. Aparent protectorul jurnalistilor, acesta a ajuns in final sa fie considerat terorist.

Pe 22 aprilie, criza a atins punctul culminant: Al Jazeera a transmis un mesaj de la rapitori in care jurnalistii apareau ingenuncheati, cerand retragerea trupelor din Irak. Opinia publica internationala s-a mobilizat in sprijinul lor, insa cei trei romani pareau condamnati. Dar, pe 22 mai, ostaticii au fost eliberati, dupa 55 de zile de captivitate.

Au ramas insa multe semne de intrebare, legate mai ales de modul in care s-a obtinut eliberarea jurnalistilor.

In plangerea penala depusa la Parchet, Vadim Tudor aducea ca argumente afirmatiile facute intr-o carte de fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu si anume ca din suma platita de statul roman pentru eliberarea jurnalistilor ar fi disparut 4 milioane de euro.

Potrivit lui Nastasiu, autoritatile de la Bucuresti ar fi trimis la Bagdad, prin intermediul SIE si cu implicarea lui Traian Basescu, aproximativ 12 - 13 milioane de euro, insa rapitorii ar fi primit doar 9 milioane de euro. El il acuza pe Traian Basescu ca a clasificat pentru 50 de ani documentele despre negocierile din Irak si suma reala platita rapitorilor.

"Stiam ca banii venisera dintr-un fond special administrat de SIE roman. Eu insumi l-am vazut pe maiorul SRI Coldea (in prezent general si director adjunct al SRI) la Bagdad, atunci cand ostaticii au fost eliberati, asumandu-si o mare responsabilitate pentru deznodamantul crizei. Stiam cu totii ca presedintele era implicat in fiecare detaliu. Asadar, nu mi-am putut imagina ca vreun ofiter escroc putea pierde pur si simplu 3 - 4 milioane de euro pe drumul unde trebuia platita rascumpararea. Poate ca Grupul de criza estimase costurile Guvernului roman, care dura deja de aproape doua luni si implicase o munca intensa, suplimentara, la 3 - 4 milioane de euro, astfel incat i le-au rambursat Guvernului din fondul special... sau poate ca anumite persoane, care au avut acces si au participat la actiunea de eliberare, au scos acesti bani din suma totala de rascumparare si i-au impartit intre ele", scria Nastasiu in cartea "Pradarea Romaniei", lansata in anul 2009, conform Agerpres.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Traian Basescu afirma ca nu se teme de o posibila arestare:
Traian Basescu afirma ca nu se teme de o posibila arestare: "Nici macar nu imi este frica de evolutia dosarelor"

Fostul presedinte Traian Basescu a declarat, duminica seara, intr-o emisiune televizata, ca nu ii este frica de o posibila arestare.

Au inceput audierile in dosarul in care Traian Basescu este acuzat de santaj. Cine sunt primii 3 parlamentari chemati
Au inceput audierile in dosarul in care Traian Basescu este acuzat de santaj. Cine sunt primii 3 parlamentari chemati

Procurorii au inceput audierile in dosarul in care Traian Basescu, fostul presedinte al Romaniei, este acuzat de santaj. Gabriela Firea, cea care a depus plangerea, nu poate fi prezenta in fata anchetatorilor, pentru ca a nascut un baietel.

Ovidiu Ohanesian, unul dintre jurnalistii rapiti in Irak in 2005, audiat de DNA. Ce a spus despre Traian Basescu
Ovidiu Ohanesian, unul dintre jurnalistii rapiti in Irak in 2005, audiat de DNA. Ce a spus despre Traian Basescu

Arestarea omului de afaceri sirian Mohamad Yassin repune pe tapet cazul jurnalistilor romani rapiti in Irak in 2005.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.