REFERENDUM 2012. PDL Mures a facut plangere penala impotriva ofiterilor de la dispeceratul 112

×
Codul embed a fost copiat

Sectiile de votare organizate la referendumul national pentru demiterea presedintelui s-au deschis, duminica, la ora 7.00, 18.292.514 de alegatori fiind asteptati la urne. Procesul de votare se incheie la ora 23.00.

Rezultate exit-poll referendum 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu

REFERENDUM 2012. Prezenta la vot la ora 20.00 este de 37,67 %, potrivit BEC. HARTA INTERACTIVA

Cronologia evenimentelor, 29 iulie 2012:

Stire in curs de actualizare!

Citește și
cum votam
Peste 18.500 de sectii de votare la referendum. Cei care incearca sa triseze risca inchisoarea
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

ora 22.45 PDL Mures a depus plangere penala la Parchet impotriva ofiterilor de serviciu de la dispeceratul de urgenta 112, cerand tragerea la raspundere a acestora pentru neglijenta in serviciu si abuz in serviciu pe motiv ca nu au dat curs cererilor de oprire a unor "caravane electorale" USL. Reprezentantii PDL Mures sustin, in plangerea penala, ca acestia trebuie trasi la raspundere pentru neglijenta in serviciu si abuz in serviciu dat fiind ca nu au dat curs cererilor de oprire a unor "caravane electorale" USL.

ora 22.45 Ministrul Administratiei si Internelor, Ioan Rus, a declarat ca, in conformitate cu dispozitiile legale, votarea la referendumul de duminica se va incheia la 23.00, iar cei aflati la acea ora in sectiile de votare isi vor exercita dreptul. Rus a mai spus ca solicita tuturor celor implicati in desfasurarea referendumului sa respecte prevederile legale potrivit carora votarea se incheie la ora 23.00.

Totodata, ministrul Administratiei si Internelor a facut un apel la responsabilitate din partea clasei politice, astfel incat aceasta, prin declaratiile pe care le face, sa nu influenteze climatul de liniste si ordine publica.

ora 22.30 Filialele Prahova ale PSD si PNL solicita Biroului Electoral Judetean (BEJ) si Biroului Electoral Central (BEC) prelungirea cu o ora a programului pentru referendum, invocand faptul ca duminica a fost canicula, situatie care poate fi considerata, conform legii, exceptionala.

PSD si PNL Prahova au depus la Biroul Electoral Judetean Prahova si Biroul Electoral Central solicitari prin care cer prelungirea cu o ora a orarului de votare la referendum, a declarat corespondentului MEDIAFAX co-presedintele USL Prahova, lider al filialei PSD , Mircea Cosma. Solicitarile de prelungire a orarului sunt intemeiate pe faptul ca duminica a fost o zi caniculara, iar aceasta poate fi considerata, conform legii, situatie exceptionala.

La ora transmiterii acestei stiri, cele doua filiale judetene asteptau deciziile BEJ si BEC la solicitarile depuse.

ora 21.20 Procesul electoral a fost intrerupt, duminica seara, pentru aproximativ 30 de minute, in patru sectii de votare din Timisoara, amplasate intr-o sala de sport, si in doua sectii de votare din localitatea timiseana Beba Veche, din cauza unei furtuni puternice. Reprezentantii ISU au intervenit si au spart si celelalte geamuri ale salii de sport pentru ca oamenii sa nu fie pusi in pericol.

Sectiile de votare au fost mutate mai departe de peretii care au avut geamuri, iar procesul electoral a fost reluat dupa circa o jumatate de ora. Si in localitatea Beba Veche din judetul Timis, procesul de votare a fost intrerupt, tot pentru aproximativ 30 de minute si tot din cauza unei furtuni care a afectat firele de electricitate care alimentau doua sectii de votare.

ora 21.15 Vicepresedintele PDL Cristian Boureanu a declarat ca PDL a depus zeci de plangeri penale la parchete locale si la parchetul general privind nereguli la vot, situatia cea mai grava fiind in Vrancea si Teleorman. Boureanu a spus, intr-o conferinta de presa, ca in unele sectii de votare din Vrancea s-a inregistrat refuzul de a prezenta listele suplimentare, iar in sectia 24 din Focsani au fost introduse in urna 100 de buletine de vot de o persoana.

"Avem 7 oameni scosi cu forta din sectia de vot", a mai sustinut Boureanu referindu-se la reprezentanti ai PDL in sectiile de votare. El a mai spus ca la sectia 44 din Sectorul 1 presedintele sectiei de votare a cerut sa se semneze procesele-verbale in alb inca de acum doua ore, iar reprezentantul PNL Mihai Balasescu a rupt procesele-verbale in alb si a sustras probele pentru politie.

ora 20.00 Presedintele suspendat Traian Basescu a declarat, in fata sediului sau de campanie, ca nu se astepta de la cei din conducerea USL sa fie atat de "josnici" si "marunti", aratand ca oamenii sunt "mintiti" ca el ii cheama la urne. "Nu ma asteptam sa fie atat de josnici si asta arata ca ce naste din Iliescu ramane Ponta", a declarat Basescu la sediul sau de campanie, unde a venit pentru a doua oara in cursul acestei zile, dupa ce a plecat de la sediul PDL din Modrogan 22.

Basescu a acuzat conducerea USL ca prin toate mijloacele de comunicare, Facebook, Twitter, SMS, sunt date mesaje cum ca el i-ar chema la vot. El a repetat din nou mesajul sau catre alegatori de a ramane acasa si de a nu merge la vot.

"Conducerea USL s-a dovedit lipsita de caracter pana la capat. I-au mintit pe romani ca lovitura de stat este democratica si acum ii mint pe Facebook, pe Twitter, prin SMS ca ii cheama presedintele Basescu la vot. Asta arata cat de marunti sunt oamenii astia", a concluzionat Basescu.

ora 19.50 Politia Sibiu face cercetari in doua dosare penale privind incidente electorale. Intr-un caz a fost reclamat primarul municipiului Medias, Teodor Neamtu (PDL), ca ar fi indemnat populatia sa nu participe la vot, iar celalalt vizeaza personalul Serviciului Piete, care a retinut actele unor comercianti.

Potrivit unui comunicat de presa transmis de Politia Judeteana Sibiu, institutia a fost sesizata, intre orele 7.00 si 17.00, despre sapte incidente electorale. "Cinci dintre incidentele sesizate nu au fost confirmate, iar in doua cazuri aspectele sesizate fac obiectul unor dosare penale, cercetarile fiind continuate sub aspectul savarsirii infractiunii prevazute si pedepsite de art. 52 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, republicata", se arata in comunicat.

Potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Sibiu, Luciana Baltes, unul dintre incidente a fost reclamat prin serviciul unic 112, apelantul reclamandu-l pe primarul municipiului Medias ca a indemnat populatia sa nu participe la vot. "Este vorba de un apel la 112. Este o sesizare ca o persoana, primarul din Medias, a venit in piata si a indemnat populatia sa nu participe la vot. Vom efectua cercetari. Pana in prezent, cei audiati nu au declarat ca l-ar fi vazut pe primar, ci doar ca au auzit ca s-a intamplat acest fapt", a declarat Luciana Baltes.

O alta sesizare se refera la faptul ca personalul Serviciului Piete Sibiu a retinut actele de identitate ale comerciantilor. "Este o sesizare venita interinstitutional cum ca la Piata Cibin personalul de serviciu de la Administrarea Pietelor a retinut actele de identitate ale unor comercianti. Este vorba de sase carti de identitate, care nu au fost retinute astazi (duminica - n.r.), ci sunt acolo de mai multe zile", a spus Luciana Baltes.

Mirela Gligore, purtatorul de cuvant al Primariei Sibiu - institutie in subordinea careia se afla Serviciul de Administrare a Pietelor - a confirmat ca este vorba de sase carti de identitate retinute.

ora 19.40 Un numar de 24 de incidente au fost semnalate Politiei Buzau de la deschiderea urnelor, in timp ce politistii au oprit aproape 300 de masini, in cadrul unei actiuni de prevenire a turismului electoral. Potrivit comisarului-sef Florina Crucianu de la Politia Judeteana Buzau, de la ora 7.00 la Comandamentul Operational Judetean Buzau au fost inregistrate 24 de sesizari in legatura cu desfasurarea referendumului. sase sesizari au fost din mediul urban, iar 18 din mediul rural.

Cele mai multe sesizari au facut referire la continuarea campaniei pentru referendum, transportarea persoanelor catre sectii de votare (in interiorul aceleiasi localitati) sau au fost primite din partea unor cetateni care au reclamat ca nu li s-a permis inscrierea pe liste suplimentare si au fost indrumati sa voteze la sectiile de votare unde sunt inscrisi. Politistii au finalizat verificarile cu privire la 17 dintre sesizari, stabilind ca in 9 dintre cazuri nu se confirma aspectele semnalate. Totodata, in microfiltrele instituite in judetul Buzau politistii au oprit pentru control 289 de autovehicule, nefiind constatate nereguli cu privire la transporturile efectuate.

ora 19.00 Un observator al unei organizatii civice a fost exclus dintr-o sectie de votare din Cluj-Napoca, dupa ce a primit un pachet cu mancare care semana cu cel primit de membrii PDL din sectia respectiva. El a contestat decizia la BEJ, care a admis-o, fiind reprimit in sectie.

ora 18.55 Vicepresedintele PNL Mihai Voicu a declarat la sediul USL ca mai multi primari PDL din Timis, Mures, Bistrita-Nasaud, Arad, Suceava si Dambovita noteaza in mod ostentativ persoanele care se prezinta la vot, amenintandu-le cu sistarea ajutoarelor sociale. "Astazi, ca si zilele trecute, s-au perpetuat unele declaratii politice si actiuni nedemocratice si anticonstitutionale. Atat Traian Basescu, cat si prietenul sau, Viktor Orban, atat Monica Macovei, si prietenul ei, Laszlo Tokes, declara si actioneaza prin intermediul structurilor PDL, in sensul impiedicarii exercitarii unui drept democratic, la vot, pe care l-am castigat cu greu, dupa ani de dictatura", a spus Mihai Voicu.

El i-a acuzat pe Traian Basescu, Monica Macovei, Viktor Orban si Laszlo Tokes ca indeamna, "in acelasi glas, uniti in cuget si simtiri", ca cetatenii romani sa nu se prezinte la vot, reprezentantul USL aratand ca acest lucru este "inacceptabil". Vicepresedintele PNL a mai aratat ca unele "modalitati de actiune" ale structurilor democrat-liberale, din teritoru, incearca prin orice mijloace sa impiedice prezenta la vot.

"In mai multe localitati din Timis, Mures, Bistrita si Arad, primarii PDL noteaza in mod ostentativ persoanele care se prezinta la vot, amenintandu-i, de exemplu, in cazul in care beneficiaza de ajutor social, ca acest ajutor va fi sistat daca persoanele insista sa se prezinte la vot", a sustinut Mihai Voicu. Reprezentantul PNL a anuntat ca s-au facut mai multe sesizari la Politie in aceste cazuri.

ora 18.50 Presedintele suspendat Traian Basescu a revenit la sediul PDL din Modrogan 22 si a reafirmat faptul ca ii roaga pe cei care ar fi vrut sa-l sustina la referendum sa ramana acasa. "Cei 256 de parlamentari condusi de domnul Ponta si domnul Antonescu au chemat la urne. Foarte bine. Sa respectam toti decizia urnelor si in conditiile in care eu am rugat electoratul meu sa nu vina la vot si sa nu scoatem oameni in strada. Este esential ca referendumul, indiferent ce rezultat va avea, sa se incheie cu recunoasterea acestui rezultat. Inca o data eu ii rog pe cei care ar fi vrut sa ma sustina sa ramana acasa", a spus Traian Basescu.

ora 18.40 Vicepresedintele PDL Cristian Boureanu a declarat ca PDL, prin organizatia Teleorman a partidului, a depus a doua plangere penala la adresa lui Liviu Dragnea, pe motiv ca acesta, intr-o teleconferinta, ar fi cerut ca dupa ora 21.00 sa fie dati afara toti reprezentantii PDL din sectiile de votare. "Organizatia noastra din Teleorman a depus o plangere penala, este o noua plangere penala pentru Liviu Dragnea si plangeri pentru presedintii sectiilor de votare din tot judetul, avand in vedere ca am asistat la discutii si avem informatii de la teleconferinta a dl. Dragnea prin care acesta solicita ca, incepand cu ora 21.00, sa fie dati afara din sectii reprezentantii PDL-ului. Acest lucru nu se va intampla numai in Telorman, ci si in judetele Vrancea, Mehedinti, Dolj, Olt, Constanta si Braila", a sustinut Boureanu intr-o conferinta de presa.

El a aratat ca deja in judetul Vrancea s-a intamplat acest lucru si au fost depuse sapte plangeri penale dupa ce reprezentantii PDL din sectiile de votare ar fi fost dati afara din aceste sectii "din motive puerile" de genul: "Ati intarziat la sectie, te dam afara, o sa-ti povestim noi maine ce s-a intamplat in sectia de votare".

"Semnalul de alarma este pentru toata tara, dupa ora 21.00 asteptam tentative masive de fraude la vot, inclusiv cu violenta", a mai sustinut Boureanu.

ora 18.35 Fostul presedintele Emil Constantinescu si-a exercitat dreptul la vot, declarand ca "in ultimii 22 de ani este prima data cand votul are si o componenta morala", ca "de peste 2000 de ani politica este o alternativa la razboiul civil" si ca "boicotul este justificat intr-un regim autoritar". "Am votat mereu, dar in ultimii 22 de ani este prima data cand votul are si o componenta morala, pentru ca nu este moral ca prin neprezentare la vot sa anulezi votul unei majoritati care se exprima democratic. De peste 2000 de ani politica este o alternativa la razboiul civil. Boicotul este justificat intr-un regim autoritar", a declarat Emil Constantinescu.

ora 18.20 Premierul Victor Ponta a declarat, dupa ce a votat la scoala nr. 17 din Capitala, ca este foarte multumit de modul in care decurge referendumul, spunand ca nu s-a inregistrat nicio reclamatie, iar "toate tipetele" privind fraudarea votului reprezinta "simple smecherii de campanie". Premierul Victor Ponta a venit la vot impreuna cu sotia sa, Daciana Sarbu.

"Sunt foarte multumit pentru ca acum cateva minute am vorbit cu ministrul Ioan Rus si nu s-a inregistrat nici macar o singura reclamatie si nicio sesizare privind nereguli. Toate tipetele privind fraudarea votului sunt simple smecherii de campanie. Referendumul se desfasoara corect si nimeni nu poate comenta rezultatul votului", a declarat Ponta in sectia de votare. El a spus ca este "bucuros si mandru" ca milioane de romani au votat, iar pana la ora 23.00 alte cateva milioane de oameni vor merge si ei la referendum.

ora 18.10 Alina Dumitru: Nu am fost la vot, acum patru ani m-a sunat presedintele, acum nu m-a sunat nimeni

ora 18.05 Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, si-a exercitat, duminica, dreptul de vot, declarand ca a venit "cu sentimentul unei datorii pe care orice cetatean trebuie sa o traiasca, datoria de a-si spune parerea in treburile obstesti". "Am venit mai intai cu sentimentul unei datorii pe care orice cetatean trebuie sa o traiasca, datoria de a-si spune parerea in treburile obstesti. Am venit apoi cu preocuparea de a pune umarul la o schimbare in bine in Romania si, in al treilea rand, am venit cu gandul ca acuma este ora schimbarii si fiecare cetatean ar trebui sa isi spuna foarte franc parerea", a spus Marga.

El si-a exprimat speranta ca referendumul sa fie validat si ca apoi Romania "sa fie din nou pusa in miscare, iar romanii sa o duca mai bine". Intrebat ce parere are in legatura cu indemnul PDL si al lui Traian Basescu catre cetateni de a boicota referendumul, Andrei Marga a spus ca acest lucru nu este uzual, adaugand ca nu este in traditia europeana sa se proclame boicotarea alegerilor.

ora 17.45 Senatorul PSD Dan Sova a anuntat, la sediul USL, ca va depune plangere penala impotriva europarlamentarului PDL Monica Macovei, pentru incalcarea legii referendumului, el acuzand-o pe aceasta ca a instigat, prin declaratiile facute, pentru neparticiparea la vot a cetatenilor.

"Nu exista democratie stand acasa, ci democratia se face la urne, nu putem fi de acord ca un cetatean care refuza sa voteze ar putea determina valoarea votului unui cetatean care doreste sa fie activ", a mai spus sova, apreciind ca referendumul se decide la urne si nu prin statul acasa. Dan Sova a anuntat ca USL se delimiteaza de declaratiile Monicai Macovei, care a apreciat ca prin statul acasa se apara democratia si statul de drept. "Nu am vrut si nu vreau sa insist pe aspectul penal al afirmatiilor doamnei Macovei, pentru ca nu cred ca asta este esential, in mod evident, declaratiile sale sunt de natura penala si cu certitudine vom inainta o plangere penala impotriva domniei sale, pentru incalcarea legii referendumului", a spus Sova.

Dan Sova a mai declarat ca ceea ce este important nu este incalcarea legii de catre Monica Macovei, ci este apelul acesteia, "complet nedemocratic", catre populatie, de a nu se prezenta la vot. "Noi va spunem ca a veni la vot este o atitudine civica, cetateaneasca, este o atitudine in conformitate cu statul de drept si cu democratia", a mai aratat senatorul social-democrat, apreciind ca este important sa se respecte deciziile Curtii Constitutionale decat apelurile "revarsarde, neconstitutionale si nedemocratice" ale Monicai Macovei.

ora 17.35 Peste 1.100 de persoane aflate in penitenciarele Colibasi, din judetul Arges, si Margineni, din judetul Dambovita, au votat la referendum, procesul electoral desfasurandu-se fara incidente. Potrivit reprezentantilor Penitenciarului Colibasi, din judetul Arges, 536 de persoane private de libertate au drept de vot, iar dintre acestea 366 au solicitat in scris presedintelui Biroului electoral al sectiei de votare sa isi exercite dreptul de vot.

La Penitenciarul Spital Colibasi, dintre persoanele private de libertate aflate in custodie au indeplinit conditiile cerute de lege pentru vot 61 de persoane, iar dintre acestea 57 si-au exprimat dorinta de a-si exercita dreptul. La Penitenciarul Margineni, din judetul Dambovita, si-au exprimat dreptul de vot 684 de persoane private de libertate, din totalul de 907 aflate in custodie, unitatea fiind arondata circumscriptiei electorale nr. 16, sectia de votare nr. 3 din comuna Ion Luca Caragiale.

In conformitate cu prevederile Legii nr. 3/2000 si ale Hotararii Biroului Electoral Central nr. 5H/11.07.2012, persoanele aflate in custodia penitenciarelor isi pot exercita dreptul de vot daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: au varsta peste 18 ani, sunt cetateni romani, au acte de identitate valabile, nu li s-a interzis acest drept prin hotararea judecatoreasca definitiva de condamnare si daca solicita in scris presedintelui biroului electoral al sectiei de votare, prin intermediul administratiei locului de detinere, sa isi exprime dreptul de vot prin urna speciala.

ora 17.10 Primarul orasului aradean Ineu, Calin Abrudan (PNL), a transmis o scrisoare locuitorilor prin care le propune o "provocare", spunand ca, in functie de procentul de participare pe fiecare strada la referendum si la votul din toamna, va exista un grafic cu strazile unde va incepe asfaltarea. Scrisoarea a fost trimisa locuitorilor din Ineu in ultimele zile, inclusiv in noaptea de sambata spre duminica, fiind pusa in cutiile postale. In document, primarul Calin Abrudan (PNL) ii indeamna pe localnici sa mearga la vot, enumerand o serie de "motive", respectiv reprosuri la adresa lui Traian Basescu, potrivit Mediafax. In a doua parte a textului, edilul le multumeste locuitorilor pentru votul dat la alegerile din iunie, in urma carora a castigat primul mandat de primar.

In cele din urma, primarul Calin Abrudan le propune oamenilor o "provocare". "Va propun o provocare: in functie de procentul de participare la vot pe fiecare strada din Ineu, la votul de la referendum si la votul din toamna, vom avea impreuna un grafic cu strazile unde vom incepe asfaltarea", se arata in scrisoare, care se incheie cu "promisiunea" ca "Ineul va fi ajutat de guvernul USL, incepand de duminica, cand noi toti vom scapa de Basescu". Contactat de corespondentul MEDIAFAX, primarul si-a asumat scrisoarea.

"M-am gandit sa premiez spiritul civic. Eu am promis in campania electorala ca voi asfalta doua strazi pe an, iar asta vreau sa fac de anul viitor. In functie de participarea localnicilor la vot, vom face graficul de asfaltare si de introducere a canalizarii", a spus edilul.

ora 17.00 Traian Basescu, inainte de rezultatele referendumului: "Daca va fi validat, asta-i viata..."

ora 16.50 Europarlamentarul PDL Monica Macovei a declarat, duminica, intrebata ce au vorbit democrat-liberalii cu Traian Basescu venit la sediul din Aleea Modrogan 22, ca au discutat "despre fraudele care au loc". "Am discutat despre fraudele care au loc si (eu - n.r.) dau interviuri in continuare la presa germana si alta presa", a raspuns Monica Macovei. Ea a refuzat sa precizeze daca presedintele Basescu le-a spus reprezentantilor PDL daca va merge sau nu sa voteze la referendum.

Monica Macovei a tinut o conferinta de presa in care a reclamat "telefoanele otravite, telefoanele mincinoase si sms-urile mincinoase" pe care cetatenii romani le-ar primi ca venind din partea presedintelui Basescu si a PDL pentru a indemna lumea sa se duca la vot. "Vreau sa spun public, presedintele Traian Basescu nu a dat si nici nu va da niciun sms si niciun email si niciun mesaj pe telefon pentru a indemna lumea sa se duca la vot sau sa faca orice. PDL nu da niciun astfel de sms catre nimeni. Aceste mesaje sunt mincinoase, otravite pentru ca sunt date de USL, dar pusa semnatura Traian Basescu sau PDL", a adaugat Macovei. Ea a reafirmat mesajul democrat-liberalilor ca "lumea sa stea acasa sa nu mearga la vot".

ora 16.45 PNL Alba a depus la BEJ o sesizare prin care reclama ca patru primari PDL din judet ar constrange locuitorii de etnie roma din localitatile pe care le conduc sa nu se prezinte la vot, amenintandu-i ca le vor taia ajutoarele sociale. Potrivit unui comunicat de presa transmis de PNL Alba, primarii din comunele Cetatea de Balta, Jidvei, Sasciori si Ighiu, membri ai PDL Alba, "au amenintat direct populatia de etnie roma spre a nu participa la referendum".

ora 16.40 Potrivit unui comunicat al PDL Constanta, la sectia de votare 201, organizata in cadrul Hotelului Flora, sectia de votare 198, organizata in cadrul restaurantului Cleopatra si sectia de votare 208 organizata in cadrul complexului Aqua Magic, toate situate in Mamaia, reprezentantii agentilor economici respectivi ar oferi foloase in scopul determinarii alegatorilor sa voteze la referendumul pentru demiterea presedintelui Romaniei.

"Astfel, la nivelul sectiei de votare 201 alegatorul primeste prelungirea gratuita, cu o zi, a sejurului deja contractat la aceasta unitate, in masura in care face dovada exercitarii dreptului la vot, prin prezentarea cartii de identitate, purtand timbrul autocolant "Votat". La sectia 198 organizata la Restaurantul Cleopatra, alegatorul primeste o masa gratuita in masura in care face dovada exercitarii dreptului de vot. La nivelul sectiei de votare 208 din complexul Aqua Magic alegatorii au acces gratuit, fiind condusi direct la cabina de vot existenta in sectia de votare din acest complex, aceasta fiind conditia pentru a beneficia de intrare gratuita, in caz contrar, daca va refuza sa voteze, va plati contravaloarea biletului", se arata in comunicatul PDL Constanta. Democrat-liberalii au sesizat Biroul Electoral si solicita tragerea la raspundere a reprezentantilor agentilor economici de la cele trei locatii.

ora 16.10 Presedintele BEC, judecatoarea Elena Bogasiu a declarat, ca BEC a primit mai multe sesizari legate de Ziua portilor deschise - organizata duminica de RA-APPS - la Vila Dante. Acuzatia arata ca se continua campania electorala peste termenul legal. "S-au mai repetat de asemenea niste sesizari legate de un eveniment organizat azi la Vila Dante. Ziua portilor deschise. Le-am transmis Biroului Electoral de Circumscriptie al Municipiului Bucuresti, care, potivit legii, are compententa de a dispune masuri pentru faptele sesizate in circumscriptia sa teritoriala", a aratat judecatoarea Bogasiu.

Rugata sa detalieze obiectul sesizarilor, aceasta a aratat ca sunt "in sensul ca evenimentul organizat azi de RA-APPS in acel imobil ar putea constitui o continuare a campaniei electorale peste termenul prevazut de lege", precizand ca autortii sesizarilor au cerut masuri pentru incetarea acestei actiuni. Presedintele BEC a mai declarat ca s-au repetat cateva sesizari legate de continuarea campaniei electorale peste termenul legal indeosebi prin intermediul unor mesaje date pe telefon, aceste sesizari fiind transmise de catre BEC organelor de politie.

Judecatoarea a aratat ca, in cazul in care aceste acuzatii se confirma, faptele de asemenea natura constituie contraventie.

ora 16.00 PNL Buzau a reclamat presedintilor a sase sectii de votare din localitatea buzoiana Chiojdu, ca reprezentantii PDL din sectii bifeaza pe liste paralele numele celor care se prezinta la urne, metoda fiind, in opinia PNL, menita sa-i intimideze pe alegatori. Potrivit purtatorului de cuvant al PNL Buzau, Carol Dinu, o astfel de situatie se inregistreaza la sectia de votare nr. 198, din localitatea Chiojdu, unde reprezentantul PDL a fost surprins bifand pe o lista paralela numele persoanelor care se prezinta la urne si-si exprima dreptul constitutional.

Sursa citata a adaugat ca aceasta practica a fost semnalata in toate cele sase sectii de votare din localitatea Chiojdu, urmarindu-se ca cei ce merg la vot sa fie ulterior intimidati de primar, care este membru PDL. De altfel, reprezentantii PNL din comuna Chiojdu au declarat, duminica, ca saptamana trecuta mai multi oameni de incredere ai primarului le-au transmis localnicilor sa nu se prezinte la votul pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu, pentru ca in caz contrar vor suporta consecintele. Sesizarea PNL a fost rezolvata de catre presedintii sectiilor de votare in care au fost semnalate neregulile, care au dispus reprezentantilor PDL din sectiile de votare sa renunte sa-i mai bifeze pe liste paralele pe alegatori, intrucat o astfel de actiune este interzisa.

In replica, primarul comunei Chiojdu, Andrei Fatu, a declarat ca listele paralele cu numele celor care au votat aveau rolul de a asigura un control asupra procesului electoral. "Eu le-am spus reprezentantilor partidului sa ii bifeze pe cei care se prezinta la vot pentru a exista o numaratoare paralela si pentru a face o confruntare la finalul zilei de vot cu listele oficiale. Am inteles ca acum au interzis acest lucru, desi nu inteleg de ce. Nu este adevarat ca ar urma sa se faca presiuni asupra locuitorilor care se prezinta la vot si nici ca le-as fi spus locuitorilor sa nu se prezinte la urne", a declarat primarul comunei Chiojdu, Andrei Fatu.

Membrii PNL Buzau au suspiciuni ca fapte similare s-au inregistrat in toate cele 14 comune buzoiene conduse de primari PDL.

ora 15.50 Deputatul Mihail Boldea, arestat pentru fraude imobiliare, se afla printre cele 34 de persoane din arestul Politiei Judetene Galati care au cerut sa voteze la referendumul de duminica. Potrivit presedintelui Biroului Electoral Judetean (BEJ) Galati, judecatoarea Carmen Radovei, adresa din partea Politiei Judetene cu privire la persoanele aflate in arestul preventiv al Politiei care si-au exprimat intentia de a vota cu urna speciala ar fi trebuit sa fie transmisa la sectia de votare unde este arondata inca de sambata, in intervalul orar 18.00-20.00, fie cel tarziu duminica, in intervalul orar 6.00-7.00, insa adresa IJP Galati a fost transmisa la sectia de vot abia duminica la ora 10.00.

Deputatul Mihail Boldea, trimis in judecata pentru fraude imobiliare cu un prejudiciu de aproximativ un milion de euro, se afla printre cele 34 de persoane din arest care si-au exprimat intentia de a-si exercita dreptul de a vota, in cursul acestei zile urmand ca urna mobila sa ajunga la arestul Politiei Galati.

ora 15.45 PDL a depus, pana la ora 13.00, peste 40 de plangeri penale in mai multe judete impotriva unor cetateni pentru vot ilegal, a anuntat vicepresedintele PDL Cristian Boureanu, precizand ca PDL are posibilitatea de verificare a votului multiplu. Boureanu a precizat ca PDL a depus, in Arges, 15 plangeri penale, in Iasi, Galati, Maramures cate o plangere penala, in Dolj - 9 plangeri, in Hunedoara - 3, in Mehedinti - 2, in Teleorman - 3, in Vrancea - 2 plangeri penale, in Sectorul 3 - 6 plangeri, aratand ca si in Sectorul 2 mai sunt cateva plangeri.

El a sustinut ca in Dambovita 4 persoane ar fi fost identificate votand si in comuna Moroieni si in satul Gura Vulcanei din comuna Pandele, precizand ca a fost depusa plangere penala. PDL a mai identificat o persoana din Braila care ar fi votat si la sectia 34 si la sectia 262 din comuna Unirea. Potrivit lui Boureanu, in Mehedinti PDL monitorizeaza un autocar care se deplaseaza in judet. In Dolj sunt 30 de autocare care se deplaseaza si la care au loc verificari privind posibilitatea de vot multiplu, a mai spus Boureanu. El a adaugat ca sunt monitorizate si cazurile unor presedinti de sectii de votare care ar fi permis votul la alta sectie de votare al cetatenilor arondati in aceeasi localitate. "Este ilegal sa votezi in alt loc decat cel de domiciliu in aceeasi localitate. Vom depune plangeri penale si pentru presedintii sectiilor de votare care au permis acest lucru si impotriva cetatenilor care au facut acest lucru", a mai spus Boureanu.

ora 15.40 Presedintele PDL Cluj, Daniel Buda, a depus, duminica, o plangere penala pentru dare de mita in cazul primarului PNL din comuna Sanpaul, care, printr-un anunt cu stampila institutiei, ar fi indemnat alegatorii sa mearga la vot, asigurandu-i pe cei care vor vota de "ajutorul si bunavointa" sa. O alta plangere penala a fost depusa in cazul unui politist din comuna Cornesti care ar fi confiscat afise electorale ale PDL.

"Am depus o plangere penala la Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca in cazul primarului comunei Sanpaul, Ovidiu Colceriu (PNL), pentru infractiunea de dare de mita, in urma unui anunt distribuit de acesta, cu stampila institutiei, ca alegatorii sa mearga la vot. In anunt, primarul mai scrie «va asigur ca cei care veti figura prezent veti beneficia prioritar de ajutorul si bunavointa mea». Conditionarea acordarii unor ajutoare de prezenta la vot inseamna caz penal", a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, Daniel Buda.

El a spus ca PDL a depus plangere penala si impotriva unui politist din comuna Cornesti "care, in mod ilegal si abuziv, a confiscat, vineri, afise electorale ale PDL care urmau sa fie distribuite". "Este dovada clara a implicarii Politiei in campanie electorala de o anumita parte, prin care se incearca intimidarea membrilor PDL", a spus Buda. El a adaugata ca solicita USL sa inceteze orice presiune la adresa primarilor PDL prin depunerea de sesizari la BEJ Cluj. "Vom depune actiuni in instanta pentru defaimare", a subliniat liderul PDL Cluj.

ora 15.35 Procesul de votare a fost intrerupt timp de aproape o ora la sectia 116 din comuna valceana Tatarani, dupa ce un membru al comisiei de votare a fost surprins in timp ce stampila mai multe buletine de vot, acesta fiind inlocuit, politistii cercetand cazul. Potrivit reprezentantilor IPJ Valcea, incidentul a fost anuntat de catre un alt membru al comisiei de votare, care a sunat la Serviciul unic de urgenta 112, la fata locului deplasandu-se lucratorii Politiei orasului Babeni, care au inceput cercetarile in acest caz.

"Votarea a fost suspendata aproape o ora la respectiva sectie din comuna valceana Tatarani, intre orele 13.38 si 14.30 pentru efectuarea cercetarilor. Un membru al comisiei a reclamat ca un coleg de-al sau stampileaza un numar de buletine de vot", a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Valcea, subinspector Alina Teodorescu. Potrivit sursei citate, politistii fac cercetari pentru tentativa de tiparire si utilizare de buletine vot false si introducere in urna a unui numar suplimentar de buletine decat cele votate de alegatori. La ora transmiterii acestei stiri, procesul de votare la sectia 116 din comuna Tatarani a fost reluat, iar membrul comisiei de votare a fost inlocuit.

ora 15.30 Procesul electoral a fost a suspendat timp de o jumatate de ora la o sectie de votare din comuna Vatava, judetul Mures, dupa ce reprezentantul UDMR in biroul sectiei de votare a lesinat. "Votarea a fost suspendata pe durata necesara sosirii ambulantei si preluarii persoanei respective. E vorba de un membru, un delegat al UDMR din sectia de votare, caruia i s-a facut rau, a lesinat. A fost luat de acolo. Pe durata acelor operatiuni a fost suspendata votarea la sectia 526 Vatava", a spus presedintele Biroului Electoral Judetean (BEJ) Mures, Florin Lupascu.

"A fost dus la Centrul de Primire a Urgentelor din Reghin, dar s-a solicitat ambulanta pentru a fi adus la spital, la Targu Mures. Va fi transferat. E constient, cel mai probabil a suferit o criza convulsiva", au spus medicii.

ora 15.25 Mii de bolnavi au solicitat urna mobila pentru a vota la referendum in spitalele din Capitala, unii cerand acest lucru duminica, odata cu internarea in unitatile sanitare. La Spitalul de Urgenta Floreasca, pana sambata au solicitat sa voteze la referendum 234 de persoane internate, a declarat, duminica, purtatorul de cuvant al unitatii sanitare, dr. Bogdan Oprita, precizand ca procesul de votare este in curs de desfasurare. "Sigur ca lista ramane deschisa, dar pana acum nu au fost solicitari suplimentare", a precizat Oprita.

La Spitalul Elias au fost inregistrate 169 de cereri din partea bolnavilor, dar duminica alti 15 pacienti au cerut sa fie inclusi pe listele speciale de votare, a declarat directorul medical, dr. Dana Safta. Totodata, potrivit directorului medical, "cadrele medicale voteaza masiv". "Angajatii spitalului voteaza masiv. Unii au venit la spital dupa ce au votat in circumscriptia unde au fost arondati, iar altii au plecat acum. Procesul electroral se desfasoara bine", a mai spus Dana Safta.

La Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, pana sambata au fost 298 de solicitari pentru votare in unitatea sanitara, dar duminica, pana la ora 14.00, alti 32 de pacienti au cerut sa fie adusa urna mobila, a declarat managerul unitatii sanitare, dr. Catalin Carstoiu. Potrivit lui Carstoiu, procesul electoral ramane deschis, orice pacient care face solicitare sa voteze este inscris pe o lista si este anuntata comisia de care apartine spitalul. La Institutul Clinic Fundeni au fost inscrisi pentru votare 200 de pacienti, dar cererile continua, duminica numarul lor modificandu-se de la o ora la alta, a declarat directorul de ingrijiri al unitatii sanitare, Otilia Mocanu. La Spitalul Bagdasar-Arseni votarea s-a incheiat la ora 14.00.

ora 15.20 Un alt presedinte al unei sectii de votare din judetul Iasi a fost inlocuit, dupa ce a postat pe Facebook indemnul "voteaza Da ca sa il dam afara de la Cotroceni", fiind al doilea caz de acest gen inregistrat la Iasi. Alina Ursuf, presedinta unei sectii de votare din comuna ieseana Popricani, a scris pe pagina sa de Facebook un indemn adresat prietenilor sai, in care le cerea sa se prezinte la urne si sa voteze "Da". "Iesi din turma! Mergi la referendum. Voteaza Da, ca sa il dam afara de la Cotroceni”, a scris presedinta sectiei de votare din Popricani, Alina Ursuf, pe pagina sa de Facebook.

PDL a depus o contestatie la BEJ Iasi, iar membrii biroului electoral au decis, duminica, inlocuirea Alinei Ursuf din functia de presedinte al sectiei respective, cu o alta persoana aflata pe lista de rezerva. Este al doilea caz de acest gen inregistrat la Iasi, dupa ce sambata Cristina Irimia, presedinta unei sectii de votare din municipiul resedinta de judet a fost inlocuita din functie intrucat a postat pe Facebook un mesaj prin care le cerea prietenilor sai sa nu se prezinte la vot. Decizia BEJ Iasi in acest caz a fost luata in urma unei contestatii depusa de filiala ieseana a PSD.

In mesajul postat pe pagina de Facebook, femeia le cerea prietenilor sa nu mearga la referendum.

ora 15.15 Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat, duminica dupa-amiaza, ca a votat pentru normalitate, pentru respectarea Constitutiei si pentru "eliminarea conflictului permanent din viata publica". Senatorul UDMR Gyorgy Frunda si-a exercitat dreptul electoral la sectia de votare din localitatea Campul Cetatii. El a afirmat ca a optat pentru normalitate. "Am votat pentru normalitate, pentru eliminarea conflictului permanent din viata publica, pentru respectarea literei si spiritului Constitutiei. Am mai votat pentru asezarea lucrurilor intr-un fagas normal si pentru cetatenii tarii", a spus Frunda.

ora 14.55 Presedintele suspendat, Traian Basescu, se afla, la ora transmiterii acestei stiri, la sediul PDL din Aleea Modrogan 22. Astazi, Traian Basescu nu a avut niciun program public.

El nu a fost nici la sediul sau de campanie, iar pana la ora transmiterii acestei stiri nu se stie daca si cand ar putea merge sa voteze.

ora 14.50 Biroul Electoral Judetean (BEJ) Bihor a decis suplimentarea cu 2.000 a numarului buletinelor de vot de la sectiile amenajate in Baile Felix, dupa ce presedintii sectiilor de votare din statiune au semnalat ca documentele nu sunt suficiente. Potrivit presedintelui BEJ Bihor, judecatorul Antik Levente, membrii biroului au hotarat ca aceste buletine de vot sa fie luate de la sectiile 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 si 33, amenajate in cladirea Liceului "Onisifor Ghibu" din Oradea.

"Am decis sa le luam de la cele mai apropiate sectii, deci din Nufarul (cartier marginas din Oradea - n.r.). La sectia de votare de la hotel Padis am trimis initial 530 de buletine de vot si am suplimentat cu 1.400, iar la sectia de votare de la hotel Ceres, unde am trimis initial 596, am mai suplimentat cu 600", a declarat Antik Levente. In urma deciziei BEJ Bihor, reprezentantii PDL au spus ca vor depune contestatie, deoarece se tem ca astfel buletinele de vot nu vor mai ajunge din Oradea.

"De exemplu, la sectia 24 sunt 1.060 de votanti si, conform legii, ar trebui sa fie 1.160 de buletine de vot, adica 10 la suta in plus fata de numarul votantilor. Dar s-au luat 200 de buletine de vot, nu vor mai ajunge la cei inscrisi pe liste", a declarat presedintele interimar al PDL Oradea, Manuel Seles. In replica, presedintele BEJ Bihor a declarat ca daca sectiile de votare vor avea probleme, se vor redistribui buletine de la alte sectii, unde prezenta va fi mai redusa. Potrivit primarului Lucian Popus, in Baile Felix si Baile 1 Mai sunt, in acest weekend, aproximativ 5.000 de turisti.

ora 14.40 Organizatia PDL Bistrita-Nasaud a sesizat Politia in legatura cu practicarea "turismului electoral" la sectia nou infiintata in parcul balnear de la Baile Figa, sustinand ca "sunt mai multe autocare si microbuze care aduc oameni".

Avocatul Monica Sasarman, consilier judetean PDL Bistrita-Nasaud, a declarat ca PDL a primit informatii potrivit carora mai multe autocare si microbuze cu persoane au ajuns la Baile Figa, scopul nefiind acela de a petrece duminica la bai, ci acela de a vota la sectia nr. 68 infiintata in acest parc balnear. Ea a declarat ca nu poate spune cu exactitate cate autocare si microbuze au fost la Baile Figa, spunand ca este vorba de "multe".

Sectia nr. 68 din parcul balnear Baile Figa de langa Beclean a fost infiintata special pentru referendum la cererea Primariei Beclean, care a motivat solicitarea prin aceea ca, in week-end, la bai vin chiar si zece mii de persoane. Politia Judeteana Bistrita-Nasaud a instituit zece filtre pe drumurile din judet. De asemenea, peste 400 de politisti sunt mobilizati pentru aceste alegeri.

ora 14.30  PSD a sesizat Biroul Electoral Municipal (BEM) in legatura cu faptul ca pe trotuarul din zona Vilei Dante scrie "Spre vila lui Dottore Ponta" sau "Spre vila lui Victor Ponta". Verificarile sunt facute de Politia Sectorului 1. Vila Dante poate fi vizitata, duminica, pana la ora 20.00, Guvernul anuntand ca organizata Ziua Portilor Deschise.

Pe strada care duce la Vila Dante, pe care a fost oprita circulatia auto, sunt inscriptii cu creta pe asfalt, la fiecare cativa metri, cu textul "Spre vila lui Victor Ponta!" sau "Spre vila lui Dottore Ponta". In curtea de la intrare, pe gardul dinspre Vila Lac 3, resedinta a lui Traian Basescu, sunt si bannere cu textele "Spre vila lui Ponta" si "Dante nu a plagiat!".

ora 14.15 Reprezentantii PDL Dolj sustin ca au depus mai multe plangeri la Politie in care reclama ca au vazut 22 de autocare inmatriculate in Bucuresti, Gorj, Ilfov si alte zone din tara au intrat in judet, de mai multe ori, pline cu persoane suspectate de "turism electoral".

Reprezentantii PDL Dolj sustin ca echipajele mobile ale democrat-liberalilor au luat toate numerele de inmatriculare ale celor 22 de autocare pe care le-au depistat in trafic, care ar transporta "turisti electorali", unele dintre ele inmatriculate in Bucuresti, Gorj si Ilfov. Potrivit unui comunicat de presa al PDL, pe langa autocare, reprezentantii PDL au identificat si patru autoturisme care au intrat de mai multe ori in Craiova.

"Cele 80 de echipaje de mobile PDL supravegheaza in continuare drumurile de acces in judet si cele care fac legatura intre Craiova si restul judetului, monitorizand turismul electoral organizat de USL. Toate autocarele sunt fotografiate si filmate, iar PDL pune la dispozitia organelor abilitate aceste materiale", a declarat europarlamentarul Marian Jean Marinescu. Reprezentantii IPJ Dolj sustin ca pe numarul de urgenta 112 s-a primit un singur apel cu privire la un autoturism. Politistii s-au autosesizat in urma comunicatului de presa al PDL.

ora 14.05 Purtatorul de cuvant al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), Marius Militaru, a declarat ca duminica, intre orele 7.00 si 13.00, au fost inregistrate 177 de incidente electorale, fiind verificate 469 de autovehicule si legitimate 395 de persoane. Din cele 177 de sesizari, doar 62 s-au confirmat, peste 20 la suta dintre ele au fost semnalate la numarul unic de urgenta 112. Politistii au aplicat 15 sanctiuni contraventionale in valoare de 4.600 de lei.

Pentru mita electorala s-au inregistrat trei infractiuni (potrivit Legii 3/2000 privind desfasurarea referendumului), iar pentru impiedicarea dreptului de vot noua fapte. Pentru articolul 55 din legea 3 referitor la tiparirea buletinelor false s-au inregistrat patru situatii. Pentru prevenirea tursimului electoral, politistii, prin filtrele organizate, au verificat 469 de autovehicule, fiind legitimate 1.139 de persoane.

Urmatoarea raportate a MAI va avea loc la ora 18.00.

ora 13.55 Reprezentantii PNL Alba au sesizat Biroul Electoral Judetean ca presedintele unei sectii de votare din Arieseni, care este fiica unui lider local al PDL, ar indeamna cetatenii sa nu voteze la referendum, iar BEJ Alba a transmis un avertisment presedintelui sectiei respective. Potrivit Biroului de Presa al PNL Alba, presedintele sectiei de votare numarul 192 Arieseni se implica in campanie electorala si "pune presiune" pe cetateni sa nu voteze.

Liberalii sustin ca presedintele sectiei de votare este fiica unui lider local al PDL, fost candidat din partea partidului pentru functia de primar al comunei. PNL Alba a depus o sesizare la BEJ potrivit careia presedintele sectiei de votare "impiedica dreptul de vot al cetatenilor". BEJ Alba a transmis un avertisment presedintelui sectiei de votare, urmand ca activitatea sa sa fie monitorizata, iar in cazul in care nu isi indeplineste atributiunile va fi inlocuit.

ora 13.44 PDL a anuntat ca a depus plangere la Parchet impotriva lui Liviu Dragnea, pe motiv ca acesta a cerut ilegal ca toti presedintii sectiilor de votare din judetul Teleorman sa ii raporteze din ora in ora prezenta la vot, a anuntat vicepresedintele PDL Cristian Boureanu. "Am depus plangere la Parchet pentru domnul Liviu Dragnea. A cerut ilegal domnul Dragnea ca toti presedintii sectiilor de votare care sunt apolitici sa-i raporteze abuziv din ora in ora prezenta la vot in judetul Teleorman. Acest lucru este ilegal, este abuziv", a spus Boureanu.

El a aratat ca Liviu Dragnea face uz de functia publica pe care o are, de presedinte al Consiliului Judetean, cerandu-le presedintilor sectiilor de votare sa-i raporteze prezenta la vot. "Plangerea a fost deja depusa", a precizat Boureanu. Cristian Boureanu a mai spus ca PDL are plangeri facute pe motiv ca exista SMS-uri false semnate in numele lui Traian Basescu si care indeamna cetatenii sa iasa la vot.

"Ceea ce se intampla e inadmisibil, avem plangeri facute pentru ca exista SMS-uri semnate in numele lui Traian Basescu, care indeamna cetatenii sa iasa la vot, si noi nu facem acest lucru", a mai spus Boureanu. El a adaugat ca PDL indeamna cetatenii sa nu participe la vot.

ora 13.25 Trei persoane care pretindeau ca sunt observatori la referendum, dar nu aveau acreditari au fost eliminate din sectiile de votare din Bistrita de catre presedintii acestora, la sugestia Biroului Electoral Judetean (BEJ) Bistrita-Nasaud.

"Le-am spus ca nu au ce cauta in sectiile de votare, asa ca nu li s-a permis sa stea acolo. Am inteles ca erau desemnati de organizatia de tineret a PDL, ori legea spune ca pot fi acreditate ca observatori doar acele persoane care nu au apartenenta politica”, a declarat presedintele BEJ, Alexandru Petrisor.

Totodata, potrivit lui Alexandru Petrisor, pana la ora 11.30 au fost depuse peste o mie de cereri pentru urna speciala. "Sunt cam multe, dar, daca ne gandim ca avem 381 de persoane din Penitenciarul Bistrita care vor sa voteze, alte 18 in arestul Politiei, oameni internati in spitale, atunci intelegem de ce au fost depuse peste o mie de cereri pentru urna speciala”, a declarat presedintele BEJ Bistrita-Nasaud.

In Bistrita-Nasaud se poate vota in 313 sectii. Pana la ora 11.30, prezenta la referendum a fost de 5,18 la suta.

ora 13.20 Aproape 3.000 de turisti au votat pe liste suplimentare in statiunile Busteni, Sinaia si Azuga, in primele cinci ore de la deschiderea urnelor. Sinaia este singura localitate din Prahova in care a fost infiintata o sectie de votare in plus comparativ cu alegerile locale din 10 iunie.

Potrivit reprezentantilor PNL Sinaia, organizatie care are membri in birourile electorale ale tuturor celor 11 sectii de votare din Sinaia, aproximativ 1.200 de persoane au votat, duminica, in primele cinci ore de la deschiderea sectiilor de votare din statiune, pe liste suplimentare. Conform reprezentantilor Prefecturi, la Azuga si Busteni nu au fost infiintate sectii de votare noi fata de alegerile locale, insa a fost suplimentat numarul cabinelor de vot in acele sectii in care autoritatile se asteapta ca multi turisti sa vina sa voteze pe liste suplimentare.

Astfel, la Azuga peste 362 de persoane au votat pe liste suplimentare, in timp ce la Busteni au votat 1.425 de turisti, in primele cinci ore de la deschiderea sectiilor de votare, a declarat Rares Enescu, director de campanie al PSD Prahova.

ora 13.10 Un numar de noua incidente au fost semnalate in judetul Buzau, pana la orele pranzului, cea mai mare parte dintre ele referindu-se la continuarea campaniei electorale si in ziua votului. Potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Buzau, comisar sef Florina Crucianu, de la deschiderea urnelor, noua incidente au fost semnalate la Serviciul unic de urgenta 112, trei dintre acestea fiind din mediul urban si sase din mediul rural.

Conform sursei citate, doua dintre sesizari nu s-au confirmat, in cazul celorlalte sapte politistii facand cercetari la fata locului pentru stabilirea adevarului. Cele mai multe sesizari venite la 112 se refera la continuarea campaniei electorale si in ziua referendumului, transportarea unor cetateni catre sectiile de votare sau reclamatii privind nepermiterea inscrierii pe liste suplimentare.

De pilda, un buzoian a anuntat la 112 ca a primit un SMS pe telefonul mobil in care era indemnat sa voteze. Incidentele reclamate care nu s-au adeverit sunt din localitatea Vernesti, unde s-a semnalat ca s-au impartit fluturasi prin care oamenii sunt indemnati sa nu mearga la vot, iar cel de-al doilea, din satul Arcanu, unde o persoana a reclamat ca nu a fost lasata sa voteze pentru ca ar fi nascuta intr-o alta localitate. in momentul in care politistii au ajuns la fata locului, reclamantul votase deja pe lista suplimentara.

In judetul Buzau, 10, 3 % dintre buzoienii cu drept de vot s-au prezentat la urne pana la ora 10.00, potrivit centralizarilor raportate de Biroul Electoral Judetean, Buzaul situandu-se cu acest procent pe locul 14 la nivel national. Fata de alte tururi de scrutin cand cei mai multi care mergeau la urne la primele ore ale diminetii erau oamenii din mediul rural, acum situatia este diferita. Astfel, la referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, pana la ora 10.00, 10, 61% din buzoienii din mediul urban s-au prezentat la urne, fata de 10,06 la suta, in mediul rural.

In judetul Buzau, cea mai mare prezenta la urne, pana la ora 10.00 se inregistreaza in localitatea Smeeni, unde prezenta la urne este de aproape 30 la suta. De asemenea, la sectia amenajata la Monteoru, prezenta la urne este ridicata, circa 275 de persoane votand pe listele suplimentare in timp ce pe cele permanente, situatia e similara cu cea inregistrata la alegerile din 10 iunie.

13:08 PDL a depus plangeri penale impotriva unor cetateni din Teleorman si Mehedinti care au introdus in urne mai multe buletine de vot, a anuntat, duminica, vicepresedintele PDL Cristian Boureanu, semnaland si faptul ca mai multe persoane au votat in alte sectoare decat unde au domiciliul. Boureanu a spus ca, pana la ora 10.00, PDL a sesizat mai multe nereguli, precizand ca la Teleorman un cetatean a introdus 50 de buletine de vot in urna, iar la Mehedinti un alt cetatean a fost identificat introducand 21 de buletine de vot.

"S-au facut deja plangerile penale la Mehedinti si Teleorman, plangerile se fac la Parchet, care urmeaza sa faca cercetari", a mai spus Boureanu. El a adaugat ca PDL identifica in timp real votul ilegal si votul multiplu si a spus ca, pana la ora 10.00, sase persoane au votat in Bucuresti la alte sectoare decat cele de domiciliu fara sa aiba viza de flotant.

"Acest vot este ilegal si vom depune plangeri penale", a mai spus Boureanu, adaugand ca aceste persoane vor fi monitorizate pentru a vedea daca voteaza multiplu. Boureanu a aratat ca PDL monitorizeaza toate intrarile in judete si a precizat ca in Bucuresti au intrat 61 de autocare. "Domnul Rus si MAI nu-si fac datoria si nu exista o verificare a turismului electoral", a adaugat Boureanu.

Boureanu a spus ca PDL isi pune problema si unor plangeri penale impotriva liderilor politici care, prin declaratiile lor, fac campanie in ziua votului, mentionandu-l pe Ion Iliescu.

12:50 Politia Brasov a deschis o ancheta in comuna Harseni, dupa ce Biroul Electoral Judetean (BEJ) a fost sesizat telefonic ca viceprimarul comunei ar fi impiedicat mai multi cetateni sa isi exprime votul la referendum, transmite corespondentul MEDIAFAX. Potrivit presedintelui BEJ Brasov, Gratiela Milu, s-a primit o sesizare telefonica anonima din comuna Harseni, in care se reclama ca viceprimarul comunei, Milea Nicolae, ar fi impiedicat mai multi cetateni sa isi exprime votul.

Politia Brasov a deschis o ancheta in urma sesizarii pentru a stabili daca situatia reclamata se confirma. "Se fac verificari in comuna Harseni in urma sesizarii primite de la BEJ. in localitatea Harseni nu s-a indentificat o asemenea problema, dar mai sunt sectii de la sate care trebuie sa fie verificate", a spus comisar-sef Liviu Naghi, purtator de cuvant al Politiei Brasov.

12:47 Primarul Constantei, Radu Mazare, a adus, duminica la pranz, la o sectie de votare din centrul statiunii Mamaia, zeci de tinere imbracate in costume de baie identice, in alb si negru, spunandu-le acestora: "Hai, fetele, alinierea si la vot!", adaugand ca dupa vot le da "liber la plaja".

"Datoria mea este sa am grija de turisti si de turiste, fie ca e vorba de distractie, fie ca vorbim de vot, ca atare sunt la datorie", a declarat Mazare, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Acesta a anuntat ca el va merge sa voteze "mai pe seara", pentru ca pentru el votul pentru demiterea lui Traian Basescu este "o placere, iar placerile, dupa serviciu".

"Am grija de turiste sa mearga sa voteze, iar mai pe seara merg sa votez si eu pentru ca de data aceasta votul pentru mine este o placere si placerile, dupa serviciu, dupa datorie. Cum sa nu fie o placere sa votez un referendum de demitere a lui Basescu?", a spus Mazare.

El a adaugat ca, dupa ce vor vota, tinerele se vor duce la plaja.

Mazare, care era imbracat in binecunoscutul sau costum de revolutionar, de culoare kaki, si cu o bereta rosie pe cap, a spus ca se poate vota si cu "buletinul la bikini", cele aproximativ 25 de fete imbracate in costume de baie fiind fotomodele din intreaga tara. Ele urmeaza sa participe la prezentari de moda pe litoral saptamana viitoare.

La sectia nr. 204 din centrul statiunii Mamaia pana la ora 12.00 votasera aproximativ 250 de persoane.

12:40 Biroul Electoral Judetean (BEJ) Cluj a respins, duminica, sesizarea formulata de primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, cu privire la scrisorile care ar fi fost puse de USL in cutiile postale, prin care clujenii erau indemnati sa se prezinte la referendum, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unei hotarari a BEJ Cluj, afisata, duminica, la sediul institutiei, sesizarea a fost respinsa cu majoritate de voturi pe motiv ca nu se pune problema savarsirii unei infractiuni de fals.

"BEJ Cluj a respins sesizarea primarului Emil Boc cu majoritate de 5 voturi la 1. in speta nu se pune problema savarsirii unei infractiuni de fals sau a unei alte infractiuni atata timp cat scrisoarea in discutie nu este semnata. Neexistand nici indiciile savarsirii unei infractiuni, nu se justifica sesizarea Parchetului in vederea efectuarii de cercetari", se arata in documentul citat.

12:36 Un numar de 189 de detinuti de la Penitenciarul Miercurea Ciuc si patru persoane aflate in arestul Inspectoratului Judetan de Politie Harghita au votat, duminica, la referendum, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Purtatorul de cuvant al Penitenciarului cu regim inchis Miercurea Ciuc, inspectorul principal Adrian Bujac, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca un numar de 189 de persoane private de libertate, din cele 257 cu drept de vot, si-au exprimat in scris dorinta de vota.

12:24 Reprezentantii PDL Dolj au depus, duminica, pana la ora 11.00, un numar de 21 de plangeri penale la Prachetul Judecatoriei Craiova, unele vizand primari care le-ar fi cerut unor localnici datele personale, inclusiv CNP-ul, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Trei dintre plangerile penale ii vizeaza pe primarii localitatilor Mirsani, Bistret si Dabuleni. Acestia sunt acuzati ca ar fi colectat date cu caracter personal ale locuitorilor.

"Oamenii s-au speriat pentru ca nu stiu pentru ce le-au fost cerute datele personale, inclusiv CNP-ul. Datele personale pot fi utilizate pentru urna mobila sau vot multiplu", a declarat europarlamentarul Marian Jean Marinescu.

12:07 USL Cluj a reclamat, duminica, la Politie, prin numarul unic de urgenta 112, ca pe acoperisul unei cladiri a fost instalata o camera video indreptata spre intrarea sectiei de votare nr. 81 din Cluj-Napoca, politistii cerand proprietarului sa modifice unghiul de filmare al acesteia.

Presedintele PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj, a declarat, duminica, pentru corespondentul MEDIAFAX, ca amplasarea unei camere video indreptate spre intrarea unei sectii de votare incalca prevederile Legii nr. 677/ 2001 privind protectia datelor cu caracter personal.

12:06 Ministerul Administratiei si Internelor a comunicat jurnalistilor, aflati la centrul de comanda al MAI, ca nu se confirma cele sesizate de prefectul sucevean referitor la indemnarea oamenilor de a nu merge la vot, prin distribuirea de fluturasi electorali.

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a cerut Politiei, duminica, sa faca verificari privind aparitia, in zona satului Poiana din comuna suceveana Zvoristea, a unor materiale electorale prin care oamenii sunt indemnati sa nu se prezinte la vot, transmite corespondentul MEDIAFAX.

12:03 Politistii hunedoreni au intocmit cinci dosare penale pe numele a cinci tineri care imparteau fluturasi pentru o tombola organizata pentru persoanele care dovedesc ca au votat la referendum, acestea putand castiga, printre altele, un autoturism, masini de spalat, aragazuri, un sejur in Grecia.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, duminica, de Centrul de Comunicare pentru Referendum Judetean Hunedoara, cinci dosare penale au fost intocmite in judet pentru promisiune, oferire sau darea de bani ori de alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze sau sa nu voteze in cadrul referendumului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Tinerii pe numele carora s-au intocmit aceste dosare penale imparteau fluturasi in Deva, Orastie, Dancu Mic si Petrosani pentru o tombola organizata pentru persoanele care dovedesc ca au votat la referendum.

Pe una dintre fetele fluturasilor ridicati de Politie scrie: "Concurs cu ocazia referendumului pentru demiterea lui Basescu. Votezi si castigi in 3 pasi simpli: 1. Mergi la vot pe 29 iulie, 2. Aplici stampila Votat pe buletinul de vot si pe talonul de concurs, 3. Completezi datele personale si le trimiti pe adresa de mai jos: Destinatar Asociatia pentru Democratie Deva, localitatea Deva, strada Depozitelor, nr. 1, cod postal 331179. Premiile se ridica pe baza cartii de identitate pe care se afla autocolantul cu mentiunea Votat".

De asemenea, sunt spatii pentru nume, prenume, numar de telefon si adresa.

Pe verso sunt premiile care pot fi castigate, cu fotografii: "marele premiu o Dacia Logan, trei combine frigorifice, trei masini de spalat si trei aragazuri, un ATV, cinci telefoane mobile performante, un Mac Book Air, un iPad 2, cinci LSD, un motoscuter, un sejur pentru doua persoane in Grecia, zece bilete de tratament pentru doua persoane la Baile Felix, o suta de intrari pentru doua persoane la Aquland Deva si 10 montain bike".

Tinerii care imparteau fluturasii risca o pedepsa cu inchisoarea de la sase luni la cinci ani pentru promisiune, oferire sau darea de bani ori de alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze sau sa nu voteze.

11:59 Filiala ieseana a PDL a sesizat Biroul Electoral Judetean si Politia in legatura cu deplasarea urnei mobile la Spitalul de Psihiatrie Socola din municipiu, democrat-liberalii sustinand ca acolo au existat 200 de cereri pentru vot, in timp ce numarul buletinelor de vot trimise la spital este de 700.

Conducerea PDL Iasi sustine, intr-un comunicat de presa, ca a depus o sesizare la Biroul Electoral Judetean Iasi, dar si la Politie, privind modul in care a fost trimisa urna mobila la Spitalul de Psihiatrie Socola din municipiu. Potrivit reprezentantilor PDL Iasi, presedintele sectiei 166 din incinta grupului scolar Tehnoton a decis trimiterea urnei mobile catre Spitalul de Psihiatrie Socola, aceasta fiind insotita de un singur membru al sectiei de votare.

11:54 Reprezentantii USL Cluj au reclamat Biroului Electoral Judetean (BEJ) ca primari sau viceprimari ai PDL din mai multe comune din judet i-au indemnat si "amenintat" pe alegatori sa nu se prezinte la referendum, BEJ sesizand Parchetul pentru a verifica aceste cazuri.

Presedintele PSD Cluj, Remus Lapusan, a declarat, duminica, pentru corespondentul MEDIAFAX, ca a depus, in numele USL, sesizari la BEJ Cluj in care a aratat ca mai multi primari si viceprimari PDL de comune au indemnat alegatorii sa nu se prezinte la referendum, unii oferind chiar bautura cetatenilor.

11:50 Prezenta la referendum la ora 10.00 la nivel national era de 9,05%, conform anuntului facut de catre presedintele Biroului Electoral Central, Gabriela Bogasiu.

11:49 Un barbat in varsta de 56 de ani, din localitatea damboviteana Gura sutii, este cercetat penal pentru mita electorala, dupa ce a intrat in posesia cartilor de identitate ale unor localnici carora le-a promis bani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit reprezentantilor Politiei Dambovita, barbatul respectiv i-a solicitat unui localnic in varsta de 62 de ani actul de identitate, pana la terminarea referendumului, oferindu-i in schimb bani.

Totodata, barbatul a intrat in posesia mai multor carti de identitate apartinand unor cetateni din comuna, toti cu drept de vot, pe care urma sa le restituie duminica seara.

Persoanele carora le-au fost luate cartile de identitate le-au declarat anchetatorilor ca li s-a promis suma de 20 de lei.

11.44 PDL a depus plangere la Parchet impotriva lui Liviu Dragnea, pe motiv ca acesta a cerut ilegal ca toti presedintii sectiilor de votare din judetul Teleorman sa ii raporteze din ora in ora prezenta la vot, a anuntat, duminica, vicepresedintele PDL Cristian Boureanu.

"Am depus plangere la Parchet pentru domnul Liviu Dragnea. A cerut ilegal domnul Dragnea ca toti presedintii sectiilor de votare care sunt apolitici sa-i raporteze abuziv din ora in ora prezenta la vot in judetul Teleorman. Acest lucru este ilegal, este abuziv", a spus Boureanu.

El a aratat ca Liviu Dragnea face uz de functia publica pe care o are, de presedinte al Consiliului Judetean, cerandu-le presedintilor sectiilor de votare sa-i raporteze prezenta la vot.

"Plangerea a fost deja depusa", a precizat Boureanu.

Cristian Boureanu a mai spus ca PDL are plangeri facute pe motiv ca exista SMS-uri false semnate in numele lui Traian Basescu si care indeamna cetatenii sa iasa la vot.

"Ceea ce se intampla e inadmisibil, avem plangeri facute pentru ca exista SMS-uri semnate in numele lui Traian Basescu, care indeamna cetatenii sa iasa la vot, si noi nu facem acest lucru", a mai spus Boureanu.

El a adaugat ca PDL indeamna cetatenii sa nu participe la vot.

11.15 Purtatorul de cuvant al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), Marius Militaru, a informat ca, in cursul zilei de sambata, serviciile de evidenta au eliberat 16.960 de acte de identitate, din care 1.658 acte provizorii, iar 15.302 carti de identitate.

In Bucuresti, sunt 24 de centre care elibereaza acte de identitate, iar in tara 374.

11.14 Un numar de 4.275 de buzoieni au depus la Biroul Electoral Judetean (BEJ) solicitari pentru urna mobila, 800 dintre solicitanti fiind pacienti internati in unitatile medicale din judet, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit presedintelui BEJ Buzau, judecator Maria sercaianu, au fost depuse 4.275 de solicitari pentru urna mobila, aproape 800 dintre acestea fiind din partea pacientilor internati in unitatile medicale din judet. Cele mai multe solicitari, respectiv 331, au fost depuse de pacienti internati la Spitalul de Neuropsihiatrie de la Sapoca, in timp ce de la Spitalul Judetean Buzau au venit 165 de solicitari, iar de la Spitalul Municipal din Ramnicu Sarat au existat 150 de solicitari pentru urna mobila.

11.08 Purtatorul de cuvant al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), Marius Militarul, a declarat ca duminica, intre orele 7.00 si 10.00, au fost inregistrate 36 de incidente electorale, fiind verificate 240 de autovehicule si legitimate 395 de persoane.

Cele mai multe dintre incidente s-au inregistrat in mediul rural (72,22 la suta), fiind confirmate 20 din cele 36 reclamate.

Majoritatea sesizarilor, respectiv 83 la suta, s-au facut la numarul unic de urgenta 112.

Politistii au aplicat cinci sanctiuni contraventionale in valoare de 1.600 de lei, toate in Timis.

Doua fapte penale s-a inregistrat in Dambovita si Galati, pentru mita electorala, respectiv impiedicarea execitarii dreptului de vot - infractiuni prevazute de Legea 3/2000 privind desfasurarea referendumului.

11.04 Biroul Electoral Judetean (BEJ) Arad a sesizat Politia dupa ce dintr-o sectie de votare din municipiu a fost semnalata disparitia cauciucului cu mentiunea "Votat" de pe o stampila, fiind facute cercetari in acest caz, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit presedintelui BEJ Arad, judecatorul Otto Szep, membrii biroului Sectiei de votare 69 din municipiul Arad au sesizat ca una dintre stampile nu mai are cauciucul care imprima "Votat", fiind predat doar suportul din lemn.

Membrii sectiei nu au observat lipsa cauciucului cand stampila a fost predata, si doar atunci cand un alegator a sesizat ca nu poate imprima "Votat" pe buletin.

"Am fost la fata locului, am facut un proces-verbal si am sesizat Politia, care a inceput cercetari in acest caz", a declarat presedintele BEJ.

Conform sursei citate, procesul electoral nu a fost afectat, iar sectia va folosi cele patru stampile ramase pentru cele cinci cabine de vot.

11.01 Aproape 500 de turisti votasera, duminica, pana la ora 10.00, la sectiile de votare amenajate la Aqua Magic si la restaurantul Cleopatra din statiunea Mamaia, unii dintre ei venind de la primele ore ale diminetii, inainte de deschiderea sectiilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La sectia de votare 198 amenajata la restaurantul Cleopatra din Mamaia, aflat chiar langa plaja, pana la ora 10.00 votasera peste 300 de persoane.

De asemenea, la sectia 208 de la Aqua Magic din statiune votasera, tot pana la ora 10.00, aproximativ 170 de persoane.

Multi dintre turisti au venit inca de la primele ore ale diminetii, inainte de deschiderea sectiilor, pentru a putea vota inainte de a merge la plaja, dar sunt si turisti care au mers intai la plaja, iar apoi au plecat direct pentru a vota, dupa care au revenit pe plaja.

In apropierea sectiilor de votare din Mamaia sunt afise cu primarul Radu Mazare care indeamna oamenii sa vina la vot. Un afis il infatiseaza pe Mazare in timp ce face kitesurfing, avand ca mesaj" "Traieste-ti viata. Eu votez, tu?", in timp ce al doilea afis il arata pe Radu Mazare imbracat in sultan, mesajul fiind "impreuna ne distram si apoi votam".

La Mamaia au fost amenajate 18 sectii de votare in hoteluri si restaurante, in timp ce in celelalte statiuni de pe litoral exista alte 17 sectii de votare.

10:24: Un jandarm a sesizat ca un pitestean si-a fotografiat buletinul de vot, Politia verificand acest aspect.

La sectia 24 din Pitesti un lucrator al Jandarmeriei a sesizat ca o persoana si-a fotografiat buletinul de vot, potrivit sesizarii inregistrate, duminica dimineata la centrul de comanda al MAI.

Potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Arges, comisar-sef Danut Dinu, incidentul a avut loc la sectia de votare nr. 24 din cartierul pitestean Gavana, fiind sesizat de catre membrii comisiei, alertati la un moment dat de faptul ca barbatul, in varsta de 25 de ani, a intarziat sa iasa cu buletinul din cabina.

"Membrii comisiei l-au chemat pe unul dintre jandarmii care asigurau paza sectiei de votare, iar catetanul a fost imediat legitimat. Politistii chemati la fata locului i-au intocmit barbatului proces-verbal de contraventie, conform Legii 3/2000, urmand ca procesu-verbal sa fie inaintat magistratilor Judecatoriei Pitesti, care vor stabili valoarea amenzii", a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Arges comisar sef Danut Dinu.

10.02 Ministerul Administratiei si Internelor a comunicat presei ca nu se confirma aspectele reclamate la sectia 132-133 din Bucuresti, potrivit careia doi pretinsi politisti ar nota numerele masinilor celor care voteaza.

9:59 Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, si-a exercitat dreptul de vot duminica la scoala nr. 17 din Bucuresti, el exprimandu-si speranta ca romanii vor vota "din dragoste pentru Romania" si spunand ca "odata si-odata trebuie sa se aleaga si apele".

"Ce sa va spun? Astazi vorbesc romanii. Azi vorbesc romanii si ei spun ceea ce vor sa aleaga de azi inainte. Pe 10 iunie s-a votat din dragoste pentru Bucuresti. Acuma sper sa o faca din dragoste pentru Romania. Dupa ce voteaza romanii, restul este tacere, dar hai sa fim optimisti si in acelasi timp sa fim siguri ca odata si-odata trebuie sa se aleaga si apele", a spus Sorin Oprescu.

9:58 Un jandarm a sesizat ca un pitestean si-a fotografiat buletinul de vot, politia verificand acest aspect.
La sectia 24 din Pitesti un lucrator al Jandarmeriei a sesizat ca o persoana si-a fotografiat buletinul de vot, potrivit sesizarii inregistrate duminica dimineata la centrul de comanda al MAI.

9:54 Doi barbati au fost reclamati pentru ca inregistrau masinile ce se parcau la o sectie de vot din Capitala, ei pretinzand ca sunt politisti, potrivit unei sesizari adresate Politiei.

Incidentul ar fi avut loc la sectia de votare 132-133 din sectorul 1 Bucuresti.

Concret, doi barbati din doua masini politisti noteaza numerele de inmatriculare al masinilor celor care vin la vot, iar Politia a fost sesizata cu privire la acest aspect, urmand sa stabileasca daca se confirma sau nu acest lucru.

Incidentul a fost inregistrat la centrul de comanda al MAI.

9.15 La Liceul A.D. Xenopol este intrerupt curentul electric, ca de altfel intr-o buna parte a sectorului 2. Pana de curent a fost provocata de o defectiune la un transformator si afecteaza perimetrul strazii Traian, Calea Calarasilor, Pache Protopescu, Popa Nan, Mintuleasa, Mihai Bravu. La ora 11, oficialii ENEL spun ca totul va intra in normal. La Liceul Xenopol, vota de obicei si presedintele suspendat Traian Basescu.

8:31 Asociatia Pro Democratia (APD) a depus, sambata, o plangere penala cu privire la organizarea unei tombole cu scop electoral de catre un ONG, care a distribuit fluturasi in localitati hunedorene ce informau ca cei care au votat puteau participa la castigarea unor premii, precum bciclete sau excursii.

"In acest caz este vorba de distribuirea de fluturasi de catre o organizatie neguvernamentala in mai multe localitati din judetul Hunedoara. Materialele includeau un spatiu care ar fi trebuit vizitat de catre alegatori cu stampila cu mentiunea «votat» pentru a fi inscrisi intr-o tombola din care ar putea castiga premii precum telefoane mobile, biciclete sau excursii", se arata intr-un comunicat al APD.

Presedinta unei sectii de vot, inlocuita fiindca cerea pe Facebook neprezentarea la referendum

8:18 Secretarul de stat al MAI, Ioan Nicolae Cabulea, a declarat ca nu s-a inregistat duminica niciun incident electoral de la deschiderea urnelor, aproximativ 33.000 de cadre ale Ministerului de Interne asigurand paza la sectiile de votare.

Oficialul ministerial a spus ca au fost predate pe baza de proces-verbal sectiile de votare presedintilor acestora, iar de la deschiderea lor si pana la ora 8.00 nu a fost inregistrat la nivel national niciun inident electoral.

Romani din Noua Zeelanda, primii care voteaza

La sectiile de vot din strainatate, scrutinul a inceput deja, prima sectie deschisa fiind la Auckland, in Noua Zeelanda. Votul in strainatate se va incheia luni, 30 iulie, la 7.00, ora Romaniei, cand se vor inchide sectiile de votare de pe coasta de Vest a Americii de Nord.

Alegatorii sunt asteptati in cele peste 18 mii de sectii de votare deschise in tara si cele 306 in strainatate, pentru a se pronunta in favoarea sau impotriva demiterii presedintelui Traian Basescu.

Romanii sunt chemati la referendumul de duminica, 29 iulie, pentru a raspunde la intrebarea "Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu?". Alegatorii pot opta pentru raspunsul "DA" sau "NU" din buletinul de vot, aplicand stampila o singura data in interiorul unuia dintre cele doua patrulatere aferente celor doua optiuni.

Buletinul de vot in care stampila este aplicata in afara unuia dintre patrulatere sau aplicata de mai multe ori este considerat nul.

Se poate vota pana la ora 23.00, inclusiv

Cei care la ora inchiderii urnelor, ora 23.00, se afla in sectia de votare isi pot exprima optiunea la referendum.

La referendumul de duminica, cetatenii romani pot vota la orice sectie din tara sau din strainatate, in baza documentelor de identitate. Singura restrictie consta in faptul ca cei care se afla in localitatea de domiciliu trebuie sa voteze la sectia de votare la care sunt arondati.

In situatia alegatorilor cu domiciliul in Romania, acestia isi pot exprima optiunea electorala pe baza cartii de identitate valabila, a cartii de identitate provizorie sau a buletinului de identitate. Cetatenii cu domiciliul in Romania nu pot vota insa la una dintre sectiile de votare din Romania pe baza pasaportului.

La nivelul tarii sunt organizate 18.242 de sectii de votare, iar totalul de cetateni cu drept de vot inscrisi in listele electorale este de 18.292.514,

Ministerul Administratiei si Internelor informa, vineri, ca au fost organizate, pentru referendum, 18.548 de sectii de votare, din care 18.242 in tara si 306 in strainatate, alte 109 se sectii suplimentare fiind deschise la mare si la munte. Numarul persoanelor cu drept de vot este de 18.292.514.

Cele mai multe dintre sectiile de votare sunt inregistrate la nivelul Capitalei, respectiv 1.235 de sectii, numarul total al bucurestenilor inscrisi in listele electorale fiind de 1.793.982.

Unde si cum pot vota romanii din strainatate

In cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, acestia isi pot exprima optiunea la o sectie de votare din tara pe baza pasaportului, cu mentiunea privind stabilirea domiciliului in strainatate.

De asemenea, romanii aflati in strainatate isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare din diaspora pe baza pasaportului simplu, a pasaportului de serviciu, a pasaportului diplomatic sau a cartii de identitate. Pentru cetatenii aflati in strainatate sunt organizate 306 sectii de votare.

In cazul persoanelor spitalizate, netransportabile sau retinute, acestea pot solicita prin intermediul conducerii spitalelor sau penitenciarelor folosirea urnei speciale de la o sectie de votare aflata in proximitate. Solicitarile celor care doresc sa voteze prin intermediul urnei speciale s-au depus pana cel tarziu sambata, ora 20.00, la biroul electoral al sectiei de votare.

Aproape toti detinutii vor sa voteze

Administratia Nationala a Penitenciarelor a anuntat ca un numar de 19.958 de detinuti si-au exprimat intentia de a vota la referendumul pentru demiterea presedintelui, din 24.154 de persoane private de libertate care au drept de vot.

La referendumul din 29 iulie pot vota persoanele arestate preventiv, inclusiv cele condamnate prin hotararea primei instante, detinutii condamnati carora nu le-au fost retrase drepturile electorale prin hotararea judecatoreasca si tinerii care au implinit 18 ani aflati intr-un centru de reeducare. Astfel, pot vota la referendum 24.154 de persoane private de libertate, iar dintre acestea si-au exprimat intentia de vot 19.958, a precizat ANP. Reprezentantii sectiilor de votare vor merge la unitatile penitenciare cu urna speciala.

Fotografierea buletinului de vot este interzisa

In cadrul procesului electoral, votantilor le este interzis accesul in cabina de votare cu aparate de inregistrat cu ajutorul carora sa fotografieze sau sa filmeze buletinul electoral, ori optiunea electorala. Cei care incearca sa imortalizeze buletinul de vot cu optiunea la referendum risca o pedeapsa cu inchisoarea intre 6 luni si 3 ani.

Spre deosebire de alte scrutine, la referendumul din 29 iulie, Biroul Electoral Central a stabilit ca "nu se justifica adoptarea masurii de obligare a cetatenilor care vor vota pe listele suplimentare de a completa o declaratie pe propria raspundere cu privire la faptul ca nu au mai votat in alta sectie".

BEC precizeaza ca in completarea listelor suplimentare va fi cuprins in dreptul fiecarui alegator venit la vot Codul Numeric Personal, in baza caruia se vor verifica situatiile de vot multiplu, pedepsite cu inchisoare intre 6 luni si cinci ani.

Referendumul, valid daca voteaza 9.146.257 de alegatori

Pentru a fi validat referendumul din 29 iulie, astfel incat acesta sa produca efecte juridice, trebuie sa se prezinte la urne cel putin 50% plus unu din numarul alegatorilor, adica 9.146.257 de alegatori din totalul de 18.292.514 de cetateni cu drept de vot inscrisi in listele electorale.

Dupa centralizarea voturilor de catre Biroul Electoral Central si solutionarea eventualelor contestatii privind frauda electorala, Curtea Constitutionala este institutia care constata validitatea sau invaliditatea referendumului de demitere a presedintelui Romaniei, prin hotarare. in situatia in care referendumul este declarat valid, iar majoritatea cetatenilor au votat pentru demiterea presedintelui, Curtea constata incetarea mandatului acestuia, urmand organizarea alegerilor prezidentiale in termen de trei luni de zile.

In cazul in care la urne se prezinta mai putin de jumatate din alegatori, scrutinul este declarat invalid de catre Curtea Constitutionala, iar, potrivit Hotararii Parlamentului din 6 iulie privind convocarea referendumului, Legislativul "va lua act de hotararea acesteia si va decide asupra procedurii de urmat".

Rezultatele referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu - LIVE pe stirileprotv.ro

Articol recomandat de sport.ro
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Citește și...
Cabine de vot, instalate in cele mai neasteptate locuri: restaurante, hoteluri si parcuri acvatice
Cabine de vot, instalate in cele mai neasteptate locuri: restaurante, hoteluri si parcuri acvatice

Pentru ca nu cumva sa ramana vreun alegator nemultumit, autoritatile au montat urne si cabine in cele mai neasteptate locuri: in restaurante, hoteluri, pensiuni, in parcul acvatic din Mamaia, dar si pe drumurile de munte circulate, precum Transalpina.

Peste 18.500 de sectii de votare la referendum. Cei care incearca sa triseze risca inchisoarea
Peste 18.500 de sectii de votare la referendum. Cei care incearca sa triseze risca inchisoarea

Timp de 16 ore, cetatenii cu drept de vot si acte de identitate valabile au posibilitatea sa isi exprime optiunea in legatura cu demiterea sau nu a presedintelui Traian Basescu.

Orice incident semnalat la referendum ajunge rapid intr-un centru creat special
Orice incident semnalat la referendum ajunge rapid intr-un centru creat special

Campania electorala dinaintea referendumului a luat sfarsit. De sambata dimineata, legea interzice sondajele, publicitatea si indemnurile care pot influenta optiunea cetatenilor.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).