Regele Mihai sufera de cancer si se retrage din viata publica. Reactiile lui Iohannis, Ciolos si Patriarhului Daniel

×
Codul embed a fost copiat

Regele Mihai I se retrage definitiv din viata publica. Vestea a venit miercuri dupa amiaza. Fostul suveran este grav bolnav si a fost operat intr-un spital din Elvetia.

Cititi in articol:
-► Mesajul lui Nicolae de Romania: "Regele s-a gandit mereu la tara Lui, mai ales in nemilosul exil"
-►
Mesajul presedintelui Klaus Iohannis
-► Mesajul premierului Dacian Ciolos
-► Mesajul Patriarhului Daniel
-► Mesajul lui Ion Iliescu

Printr-o declaratie istorica, seful casei Majestatii Sale a anuntat ca regele sufera de o forma severa de cancer si are leucemie. Intr-un mesaj semnat cu greu pe o foaie, Mihai I anunta ca fiica sa cea mare, Principesa Margareta, va duce mai departe, cu intelepciune si forta, Coroana Romaniei.

Andrew Popper, avocatul Casei Regale: "Consiliul Regal a luat nota de starea de sanatate a Majestatii Sale, care a fost supus recent unei operatii chirurgicale. Diagnosticele puse de echipa medicala sunt: "carcinom epidermoid metastazant" si "leucemie cronica". Majestatea Sa urmeaza un tratament complex si solicitant, care il împiedica sa apara in public si va petrece, de aici inainte, o perioada de refacere."

Avocatul Casei Regale a citit si un mesaj al Regelui, datat 1 Martie. Pe document se vede semnatura tremuranda a fostului suveran. In cei 94 de ani de viata, este pentru prima data cand Majestatea Sa lasa sa i se vada suferinta.

Citește și
Regele Mihai si Regina Ana
Noi fotografii cu Regele Mihai si Regina Ana, date publicitatii. Fostul suveran n-a mai aparut in public din noiembrie 2014
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Andrew Popper, avocatul Casei Regale: "In ultimele saptamani, am primit vestea unui serios diagnostic medical. Aceasta situatie vine in anul in care Familia si Tara sarbatoresc 150 de ani de la fondarea Dinastiei si a Statului Roman Modern. Sunt sigur ca fiica mea, Margareta, Custodele Coroanei, va gasi intelepciunea si forta de a ma reprezenta si de a duce la indeplinire toate actiunile mele publice."

Potrivit comunicatului oficial, Regele Mihai a primit miercuri dimineata vizita Consiliului Regal, care s-a intrunit in Elvetia, in orasul Morges.

Diana Mandache, istoric: "Se presupunea ca si din cauza varstei, starea de sanatate a Majestatii Sale, Regele Mihai, era deteriorata."

Regele Mihai n-a mai fost vazut in public din noiembrie 2014. Au aparut de-a lungul vremii mai multe informatii ingrijoratoare in legatura cu starea sa de sanatate, insa niciodata nu au fost confirmate de reprezentantii Casei Regale.

Miercuri, primul care a reactionat din familie a fost nepotul Regelui, fostul Principe Nicolae, caruia i s-a retras apartenenta la Casa Regala anul trecut.

Pe de alta parte, medicii romani confirma din pacate ca diagnosticul Regelui este unul grav.

Potrivit succesiunii la tron, Principesa Margareta este urmatoarea dupa Regele Mihai, la sefia Casei Regale, dar si custode al Coroanei Romaniei.


Vezi si: INFOGRAFIC - Casa Regala a Romaniei

Declaratia Consiliului Regal:

Consiliul Regal s-a intrunit in a cincea sesiune, marti 1 si miercuri 2 martie 2016, la cererea Majestatii Sale Regelui, la Morges, in Elvetia.

Consiliul Regal a luat nota de starea de sanatate a Majestatii Sale, care a fost supus recent unei operatii chirurgicale. Diagnosticele puse de echipa medicala sunt: “carcinom epidermoid metastazant” si “leucemie cronica”.

Majestatea Sa urmeaza un tratament complex si solicitant, care il impiedica sa apara in public, si va petrece, de aici inainte, o perioada de refacere.

Regele Mihai I a decis sa transmita urmatorul mesaj:

In ultimele saptamani, am primit vestea unui serios diagnostic medical. Aceasta situatie vine in anul in care Familia si Tara sarbatoresc 150 de ani de la fondarea Dinastiei si a Statului Roman modern.

Sunt sigur ca fiica mea, Margareta, Custodele Coroanei, va gasi intelepciunea si forta de a ma reprezenta si de a duce la indeplinire toate actiunile mele publice.

Am cerut Consiliului Regal sa-si continue menirea si sa prezinte sfatul sau Custodelui Coroanei.


Mihai R

1 martie 2016


Consiliul Regal a fost primit de Majestatea Sa Regele in dimineata de miercuri 2 martie 2016.

Conform Normelor Fundamentale ale Familiei Regale a Romaniei, Consiliul Regal ramane la dispozitia Custodelui Coroanei.

Membrii Consilului Regal sunt Principele Lorenz al Belgiei, Andrew Popper, Adrian Vasiliu, Anneli Ute Gabanyi, Guy Pochelon si Ioan Luca Vlad, secretar al Consiliului Regal.

Mesajul lui Nicolae de Romania

Imediat dupa anuntul facut de Consiliul Regal, a reactionat, printr-un mesaj postat pe Facebook, si Nicolae de Romania, care, pana anul trecut, a fost primul in ordinea succesiunii la tron. Principele Nicolae a fost exclus insa din randul succesorilor la Coroana si lasat fara titulatura oficiala.

Nicolae a scris: "Regele s-a gandit mereu la tara Lui, mai ales in nemilosul exil. Acum, tara are datoria sa se gandeasca la Regele ei.

Multa sanatate, Majestate!"

De asemenea, Nicolae a postat si o fotografie in care se afla alaturi de bunicul sau.

 

 

Regele s-a gândit mereu la ţara Lui, mai ales în nemilosul exil. Acum, ţara are datoria să se gândească la Regele ei. Multă sănătate, Majestate!

Posted by Nicolae de Roumanie Medforth Mills on Wednesday, March 2, 2016
 

Mesajul presedintelui Klaus Iohannis

Si presedintele Klaus Iohannis a rectionat printr-un mesaj pe Facebook dupa anuntul facut de reprezentantii Casei Regale a Romaniei: "Am primit cu ingrijorare vestea deteriorarii starii de sanatate a Majestatii Sale Regelui Mihai. Imi doresc ca Regele sa aiba puterea sa treaca peste aceste momente dificile și imi exprim nadejdea ca Familia Regala va ramane si pe viitor același reper deosebit de speranța și solidaritate. Este important ca, mai ales in aceste clipe grele, sa nu uitam exemplul vrednic de curaj și daruire pus in slujba natiunii de catre Majestatea Sa Regele inca din 1927."

 

Am primit cu îngrijorare vestea deteriorării stării de sănătate a Majestății Sale Regelui Mihai. Îmi doresc ca Regele să...

Posted by Klaus Iohannis on Wednesday, March 2, 2016

 

Mesajul premierului Dacian Ciolos

Dacian Ciolos a transmis pe Facebook ca este profund ingrijorat de vestile privind sanatatea Regelui Mihai si i-a transmis sa ii dea Dumnezeu putere, energie si iubire.

 

Sunt profund îngrijorat de veștile legate de starea de sănătate a Majestăţii Sale Regele Mihai I. În aceste momente...

Posted by Dacian Cioloş on Wednesday, March 2, 2016

Mesajul Patriarhului Daniel

Patriarhul Daniel ii indeamna pe oameni sa "inalte rugaciuni" cerului, pentru ca Regele sa se insanatoseasca.

"Am aflat cu ingrijorare de agravarea starii de sanatate a Majestatii Sale Regele Mihai I al Romaniei, personalitate-simbol a istoriei poporului roman si a demnitatii nationale. De aceea, ne rugam lui Dumnezeu, Doctorul sufletelor si al trupurilor, sa-i aline suferinta si sa-i daruiasca sanatate. In acelasi timp, indemnam pe toti cei care pretuiesc personalitatea Majestatii Sale sa inalte rugaciuni, impreuna cu familia regala, pentru insanatosirea sa", a scris Patriarhul Daniel, intr-un comunicat de presa.

Mesajul lui Ion Iliescu

Desi regimul condus de Ion Iliescu in anii '90 s-a opus de mai multe ori ca Regele Mihai sa intre in tara, fostul sef al statului a transmis si el miercuri seara gandurile bune, pe blogul personal.

''Am aflat cu profunda ingrijorare despre problemele de sanatate ale Maiestatii Sale, Regele Mihai, care trece prin momente dificile. Ii urez multa sanatate si puterea de a trece de aceasta cumpana a vietii. Prezenta sa in spatiul public romanesc a fost un exemplu de echilibru si a contribuit la crearea unui climat de normalitate. Sper sa revina cat mai repede cu putinta la proiectele sale'' a scris fostul sef de stat pe blogul personal.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Regele Mihai l-a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana. Explicatia Casei Regale pentru decizia istorica
Regele Mihai l-a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana. Explicatia Casei Regale pentru decizia istorica

Decizie istorica luata de Regele Mihai Intai. Fostul Suveran al Romaniei i-a retras nepotului sau, Principele Nicolae, dreptul de a mai fi "Alteta Regala".

Noi fotografii cu Regele Mihai si Regina Ana, date publicitatii. Fostul suveran n-a mai aparut in public din noiembrie 2014
Noi fotografii cu Regele Mihai si Regina Ana, date publicitatii. Fostul suveran n-a mai aparut in public din noiembrie 2014

Casa Regala a Romaniei a dat joi publicitatii cateva fotografii recente, cu Regele Mihai si Regina Ana.

Mesajul de Craciun al Regelui Mihai I.
Mesajul de Craciun al Regelui Mihai I. "Ne bucuram cand vedem ca Palatul Elisabeta si Castelul Peles sunt pline de viata"

Majestatea Sa, Regele Mihai I, a adresat traditionalul sau mesaj de Craciun romanilor.

Recomandări
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă

Opoziţia guvernului Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă, a declarat Walter Baier, cap de listă al Partidului Stângii Europene. 

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.