Proteste în Piața Victoriei. Conflict între manifestanți și jandarmi în fața Parlamentului. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Chiar dacă plouă şi este tot mai frig, românii au ieşit duminică în stradă ca să arate încă o dată că nu sunt de acord cu modificările aduse Legilor justiţiei.

În Piaţa Victoriei din Bucureşti, sute de persoane au stat o jumătate de oră nemişcate. Mai mult, şi-au acoperit ochii şi gura cu benzi negre. Au vrut să arate ca la fel de neputincioasă o să fie şi Justiţia, dacă PSD şi ALDE schimbă Codurile penale.

”Nu putem vedea şi nu putem spune nimic. Neputincioşi, aşa cum va deveni şi Justiţia din România” -  este mesajul dur pe care îl transmit oamenii care au participat la acest flash mob în Piaţa Victoriei. Și au stat nemişcaţi 20 de minute în şir în frigul şi ploaia sâcâitoare.

Oana Pellea: "Semnifică că dacă aceste legi vor fi aprobate, această ţară rămâne neputincioasă, rămânem fără un sistem judiciar, rămânem fără legi."

Marius Manole: "Aici nu suntem nici măcar într-o scenă de teatru, suntem într-un tărâm al nimănui care nu mai e guvernat de nimic. E o bătaie de joc. Cred că suntem cel mai jos de până acum."

Citește și
tudor chirila
Tudor Chirilă, reacție dură la adresa PSD-ALDE: ”Clanul mafiot e la putere. România este de 2 ori în doliu”
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Copil: ”Guvernanţii le închid gura celor din justiţie şi arătăm prin acest gest ca dacă lumea nu va ieşi în stradă să oprească aceste lucruri, nimeni nu va mai putea vorbi, inclusiv magistraţii."

Tot într-un mod original au protestat şi cei din Sibiu. Aceştia s-au aliniat în fata sediului PSD, dar şi-au luat cu ei şi geamantanele. Altfel spus, modificările legislative îi obliga să părăsească ţara, deşi ei nu îşi doresc acest lucru.

Desfășurarea evenimentelor live-update:

UPDATE 21:55 Protestul din București s-a încheiat, după mai bine de patru ore, timp în care mii de persoane au înfruntat ninsoarea și frigul pentru a scanda în fața Guvernului și în fața Parlamentului.

UPDATE 21:50 Noi schimburi de replici au avut loc între manifestanţii de lângă Parlament şi jandarmi, când aceştia i-au împins cu gardurile pentru a deschide circulaţia rutieră pe Bulevardul Naţiunile Unite. ”Când o să vă taie cu sabia şi n-o să puteţi folosi înregistrarea video, o să plângeţi!”, le-au spus oamenii jandarmilor, referindu-se la modificările propuse de parlamentarii coaliţiei de guvenare la Codurile penale, între care una potrivit căreia înregistrările de pe camere video nu mai pot fi folosite în anchete şi nu mai constituie probe, transmite News.ro.

În jurul orei 21.20, jandarmii au împins pe trotuarul de la Parcul Izvor gardurile cu care au blocat accesul manifestanţilor lângă Parlament, ceea ce a generat un nou val de nemulţumire în rândul protestatarilor.

”Când o să vă taie cu sabia şi n-o să puteţi folosi înregistrarea video, o să plângeţi!”, ”Nu suntem duşmani”, ”Faceţi exces de zel, e incredibil, avem aceeaşi vârstă”, ”Strigăm şi pentru voi”, le-au spus manifestanţii jandarmilor.

UPDATE 21:00 Manifestanţii care au plecat în marş din Piaţa Victoriei au ajuns în faţa Parlamentului pentru a protesta împotriva schimbării legilor Justiţiei.

Jandarmii nu le-au permis accesul pe partea carosabilă şi unii dintre protestatari au fost nemulţumiţi, îmbrâncindu-se cu oamenii legii.

"Am stabilit o zonă de siguranţă şi nu li se permite accesul acestora pe partea carosabilă. Noi îi îndreptăm pe zona parcului Izvor, nu au fost incidente majore, au fost discuţii", a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache.

UPDATE 20:20 Peste 2.500 de manifestanţi au plecat în marş spre Parlament, din Piaţa Victoriei, pentru a protesta astfel împotriva schimbării legilor Justiţiei.

În faţa Palatului Regal, oamenii au ţinut un moment de reculegere.

Traficul rutier a fost reluat pe Calea Victoriei până la strada Dem I. Dobrescu.

UPDATE 20:01 Peste 1.000 de manifestanţi, care protestează împotriva schimbării legilor Justiţiei, au plecat în marş din Piaţa Victoriei spre Palatul Parlamentului.

Protestatarii scandează "PSD-ciuma roşie" şi afişează pancarte cu lozinci , precum ''Mai bine stat paralel şi drept, decât paralel cu statul de drept", Cu legi strâmbe nu poate funcţiona statul de drept".

Organizatorii au anunţat că marşul se va desfăşura pe traseul Piaţa Victoriei - Piaţa Romană - Universitate - Piaţa Unirii - Piaţa Naţiunilor Unite - Parlament

Poliţiştii rutieri au aplicat o deviere dinspre Banu Manta spre Piaţa Victoriei, precum şi virajul la stânga spre Ion Mihalache dinspre Piaţa Victoriei. De asemenea, Calea Victoriei a fost închisă traficului rutier.

Proteste asemănătoare sunt anunţate şi în alte oraşe din ţară, dar şi din Diaspora.

UPDATE 19:10 Poliţia rutieră a anunţat închiderea Bulevardelor Kiseleff şi Aviatorilor, de la str. Arhitect Ion Mincu şi statuia Aviatorilor, sensul spre Piaţa Victoriei, ca urmare a protestului din Piaţa Victoriei împotriva schimbării legilor Justiţiei.

Aproximativ 1.000 de manifestanţi, potrivit unor surse, s-au adunat duminică seara, în Piaţa Victoriei, pentru a protesta împotriva schimbării legilor Justiţiei.

UPDATE 18:00 Pe o ploaie care se transformă încet, încet în lapoviță și un frig pătrunzător, sute de oameni protestează în aceste momente în Piața Victoriei.

Oamenii au steaguri tricolore și strigă ”hoții” și ”justiție, nu corupție”.

UPDATE 15:30 În aceste momente, în Piața Victoriei a avut loc un flashmob - ”România, condamnată  la tăcere”.

200 de oameni și-au pus benzi negre pe ochi si au stat în tăcere, timp de 30 de minute.

”Fără să vedem, fără să putem spune ceva. Neputincioşi. Aşa cum va deveni Justiţia în România. Mesajul va fi paşnic, puternic şi clar: după adoptarea legilor justiţiei, magistraţii din România vor deveni neputincioşi în faţa furtului, abuzului şi violenţei grupurilor infracţionale din România. Şi la fel vom deveni noi toţi. Opriţi modificarea legilor justiţiei!”, au scris organizatorii acestui protest, pe Facebook.

Articol recomandat de sport.ro
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
Citește și...
Magistrații ies în stradă, în semn de protest față de modificările legilor justiției. CTP:
Magistrații ies în stradă, în semn de protest față de modificările legilor justiției. CTP: "Perfect legal!"

Cristi Dănileț, judecător la Tribunalul Cluj, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a anunțat că judecătorii și procurorii din județele Cluj, Sălaj, Maramureș, Bistrița-Năsăud vor ieși în stradă, în fața tribunalelor, îmbrăcați în robe.

Tudor Chirilă, reacție dură la adresa PSD-ALDE: ”Clanul mafiot e la putere. România este de 2 ori în doliu”
Tudor Chirilă, reacție dură la adresa PSD-ALDE: ”Clanul mafiot e la putere. România este de 2 ori în doliu”

Tudor Chirilă a avut o nouă reacție dură la adresa modificărilor aduse legilor justiției de către PSD-ALDE, arătând că ”România a căzut pradă unui grup infracțional organizat”.

Protest inedit în Sibiu față de modificările aduse Legilor Justiției
Protest inedit în Sibiu față de modificările aduse Legilor Justiției

La Sibiu, peste 150 de oameni au participat la o manifestație inedită  pentru a-și exprima revolta față de modificările aduse Legilor Justiției.

Proteste în 20 de județe: ”Să iei 1.100 lei mi se pare strigător la cer”
Proteste în 20 de județe: ”Să iei 1.100 lei mi se pare strigător la cer”

Au fost proteste luni dimineaţă în peste 20 de judeţe din ţară, printre care Cluj, Bistriţa, Iaşi, Mureş sau Sălaj, în patru instituţii ale Ministerului Muncii.

Recomandări
Fugarul Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare
Fugarul Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare

Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci ani de detenţie pentru luare de mită.  

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.