COD PORTOCALIU in vigoare in Bucuresti si 19 judete si cod galben in 17 judete, pana miercuri

×
Codul embed a fost copiat

Meteorologii au emis un cod portocaliu de ninsori si viscol pentru Bucuresti si 19 judete, unde pana miercuri dimineata va ninge viscolit, iar viteza vantului va depasi la rafala 70- 80 km/h. De asemenea, alte 17 judete fiind avertizate cu cod galben.

Potrivit avertizarii transmise de Administratia Nationala de Meteorologie, de duminica, ora 18.00 si pana miercuri, ora 10.00, "va ninge viscolit in sudul Moldovei, Dobrogea, Muntenia si Oltenia, viteza vantului va depasi la rafala 70- 80 km/h, iar vizibilitatea va scadea sub 50 m".

In noaptea de duminica spre luni va fi viscol in sudul Moldovei si in Baragan, apoi se va extinde spre celelalte regiuni, atingand intensitatea maxima de luni, ora 14.00 pana marti, ora 18.

Cum sa conduci in siguranta cand afara ninge

La inceputul intervalului, in Dobrogea si estul Munteniei vor mai fi precipitatii mixte si se va mentine poleiul, au precizat meteorologii.

Citește și
Bani
"Este ger de ne crapa profitul". Anumite afaceri, "inghetate" din cauza temperaturilor scazute
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Codul portocaliu a fost emis pentru Bucuresti si judetele Mehedinti, Gorj, Dolj, Olt, Valcea, Arges, Teleorman, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Ilfov, Ialomita, Calarasi, Constanta, Tulcea, Braila, Buzau, Vrancea si Galati.

De asemenea, potrivit avertizarii cod galben, in nordul si centrul Moldovei, in Banat si in zona de munte va continua sa ninga, iar vantul va avea viteze de pana la 30-40 de kilometri pe ora.

Codul galben a fost emis pentru judetele Timis, Caras-Severin, Hunedoara, Alba, Covasna, Harghita, Suceava, Neamt, Bacau, Vaslui, Iasi, Botosani si partial pentru Sibiu, Brasov, Mures, Bistrita-Nasaud si Maramures.

VEZI Prognoza meteo pentru luni marti si miercuri. Cum va fi vremea la inceput de saptamana

Iata ce se poate intampla atunci cand drumul este acoperit de gheata

Recomandari pentru circulatia pe drum cu polei sau gheata

"Freezing rain" este un fenomen extrem de rar, care apare cand temperaturile urca brusc. Stropii de ploaie se transforma in gheata cand ajung la sol. Asa s-a intamplat sambata, 4 februarie, in 40% din localitatile situate in Muntenia. Dimineata, in Capitala, dar si in alte orase, picaturi marunte de apa au imbracat masinile si drumurile intr-un strat de gheata.

Periculoasa ploaie inghetata ne-a mai chinuit si in 2006, insa anul acesta se va afecta mai multe zone, spun meteorologii. Pana duminica seara vor cadea ploi care vor transforma soselele in uriase patinoare. Conform meteorologilor, ploaia inghetata ar trebui sa se incheie duminica seara, cand scapam de acest cod galben, dar vine un val de aer rece, care va aduce iarasi ninsori.

Daca aveti imagini cu acest fenomen, le puteti trimite pe adresa [email protected].

Stropii de apa ajung la sol sub forma de gheata si imbraca asfaltul, stalpii, casele sau masinile in straturi de sticla, care se curata foarte greu. Si pe care vehiculele nu mai tin drumul drept. O asemenea ploaie cazuta la noi in urma cu 14 ani a provocat sute de accidente rutiere, soldate cu zeci de morti.

Sleaurile formate pe stradute sau valurile de zapada de pe asfalt sunt nimic in comparatie cu straturile de gheata ce s-ar putea depune peste tot de maine.

Cum se formeaza aceasta ploaie?

O masa de aer cald, mediteranean, va intra in tara noastra. Ca urmare, in straturile mai inalte ale atmosferei temperaturile vor creste. In momentul in care precipitatiile cazute din nori sub forma solida vor trece prin acest strat incalzit, vor lua forma lichida. Iar in apropierea solului, acolo unde temperaturile raman sub 0 grade, ploaia s-ar putea transforma instantaneu in gheata.

Un astfel de fenomen, de aceasta amploare, este primul inregistrat in ultimii 6 ani in Romania. In schimb, in 1998, ploaia inghetata ce a cazut pe tot teritoriul tarii, s-a soldat cu 600 de evenimente rutiere, 33 de accidente grave si 20 de morti.

Tot in 1998, o ploaie inghetata a afectat estul Canadei si portiuni din nordul Statelor Unite. Asta dupa ce, cu 4 ani mai devreme, acelasi fenomen provocase pagube de peste un miliard de dolari in sudul Statelor Unite.

Meteorologii sunt pregatiti sa emita cod portocaliu pe anumite zone daca fenomenul asteptat va fi de amploare. Este binestiut ca ploaia inghetata poate bloca instantaneu traficul pe sosele, poate rupe arbori, stalpi si mai ales cabluri de electricitate. In plus, aceasta ploaie inghetata este foarte periculoasa pentru aviatie.

Imagini incredibile! Cum arata un fulger vazut din spatiu si ocolul Pamantului in 60 de secunde

Cosmarul ar trebui sa se incheie duminica seara, cand in tara noastra va intra un nou val de aer rece. Precipitatiile se vor transforma din nou in ninsoare. Si va urma o saptamina de iarna veritabila.

Cand picaturile supraracite ating pamantul, cablurile electrice, copacii sau avioanele ingheata instantaneu, formand o crusta subtire de gheata.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
"Nu franati, daca simtiti ca masina aluneca, ci accelerati usor". Recomandarile lui Titi Aur. VIDEO

DEMONSTRATIE. Pe viscol si ger, cand asfaltul curat devine o amintire, soferii trebuie sa fie atenti si sa-si stapaneasca masinile. Altfel, ajung in santuri.

"Este ger de ne crapa profitul". Anumite afaceri, "inghetate" din cauza temperaturilor scazute

Parcurile de distractie, firmele de curierat, serele sau restaurantele, toate sunt grav afectate.

Gerul afecteaza si productia agricola. Care sunt culturile aflate in pericol
Gerul afecteaza si productia agricola. Care sunt culturile aflate in pericol

Oricat de mult am asteptat sa ninga ca sa avem paine pe masa, gerul si inghetul pun in pericol culturile de primavara.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.