COD PORTOCALIU in vigoare in Bucuresti si 19 judete si cod galben in 17 judete, pana miercuri
Meteorologii au emis un cod portocaliu de ninsori si viscol pentru Bucuresti si 19 judete, unde pana miercuri dimineata va ninge viscolit, iar viteza vantului va depasi la rafala 70- 80 km/h. De asemenea, alte 17 judete fiind avertizate cu cod galben.
Potrivit avertizarii transmise de Administratia Nationala de Meteorologie, de duminica, ora 18.00 si pana miercuri, ora 10.00, "va ninge viscolit in sudul Moldovei, Dobrogea, Muntenia si Oltenia, viteza vantului va depasi la rafala 70- 80 km/h, iar vizibilitatea va scadea sub 50 m".
In noaptea de duminica spre luni va fi viscol in sudul Moldovei si in Baragan, apoi se va extinde spre celelalte regiuni, atingand intensitatea maxima de luni, ora 14.00 pana marti, ora 18.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cum sa conduci in siguranta cand afara ninge
La inceputul intervalului, in Dobrogea si estul Munteniei vor mai fi precipitatii mixte si se va mentine poleiul, au precizat meteorologii.
Codul portocaliu a fost emis pentru Bucuresti si judetele Mehedinti, Gorj, Dolj, Olt, Valcea, Arges, Teleorman, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Ilfov, Ialomita, Calarasi, Constanta, Tulcea, Braila, Buzau, Vrancea si Galati.
De asemenea, potrivit avertizarii cod galben, in nordul si centrul Moldovei, in Banat si in zona de munte va continua sa ninga, iar vantul va avea viteze de pana la 30-40 de kilometri pe ora.
Codul galben a fost emis pentru judetele Timis, Caras-Severin, Hunedoara, Alba, Covasna, Harghita, Suceava, Neamt, Bacau, Vaslui, Iasi, Botosani si partial pentru Sibiu, Brasov, Mures, Bistrita-Nasaud si Maramures.
VEZI Prognoza meteo pentru luni marti si miercuri. Cum va fi vremea la inceput de saptamana
Iata ce se poate intampla atunci cand drumul este acoperit de gheata
Recomandari pentru circulatia pe drum cu polei sau gheata
"Freezing rain" este un fenomen extrem de rar, care apare cand temperaturile urca brusc. Stropii de ploaie se transforma in gheata cand ajung la sol. Asa s-a intamplat sambata, 4 februarie, in 40% din localitatile situate in Muntenia. Dimineata, in Capitala, dar si in alte orase, picaturi marunte de apa au imbracat masinile si drumurile intr-un strat de gheata.
Periculoasa ploaie inghetata ne-a mai chinuit si in 2006, insa anul acesta se va afecta mai multe zone, spun meteorologii. Pana duminica seara vor cadea ploi care vor transforma soselele in uriase patinoare. Conform meteorologilor, ploaia inghetata ar trebui sa se incheie duminica seara, cand scapam de acest cod galben, dar vine un val de aer rece, care va aduce iarasi ninsori.
Daca aveti imagini cu acest fenomen, le puteti trimite pe adresa [email protected].
Stropii de apa ajung la sol sub forma de gheata si imbraca asfaltul, stalpii, casele sau masinile in straturi de sticla, care se curata foarte greu. Si pe care vehiculele nu mai tin drumul drept. O asemenea ploaie cazuta la noi in urma cu 14 ani a provocat sute de accidente rutiere, soldate cu zeci de morti.
Sleaurile formate pe stradute sau valurile de zapada de pe asfalt sunt nimic in comparatie cu straturile de gheata ce s-ar putea depune peste tot de maine.
Cum se formeaza aceasta ploaie?
O masa de aer cald, mediteranean, va intra in tara noastra. Ca urmare, in straturile mai inalte ale atmosferei temperaturile vor creste. In momentul in care precipitatiile cazute din nori sub forma solida vor trece prin acest strat incalzit, vor lua forma lichida. Iar in apropierea solului, acolo unde temperaturile raman sub 0 grade, ploaia s-ar putea transforma instantaneu in gheata.Un astfel de fenomen, de aceasta amploare, este primul inregistrat in ultimii 6 ani in Romania. In schimb, in 1998, ploaia inghetata ce a cazut pe tot teritoriul tarii, s-a soldat cu 600 de evenimente rutiere, 33 de accidente grave si 20 de morti.
Tot in 1998, o ploaie inghetata a afectat estul Canadei si portiuni din nordul Statelor Unite. Asta dupa ce, cu 4 ani mai devreme, acelasi fenomen provocase pagube de peste un miliard de dolari in sudul Statelor Unite.
Meteorologii sunt pregatiti sa emita cod portocaliu pe anumite zone daca fenomenul asteptat va fi de amploare. Este binestiut ca ploaia inghetata poate bloca instantaneu traficul pe sosele, poate rupe arbori, stalpi si mai ales cabluri de electricitate. In plus, aceasta ploaie inghetata este foarte periculoasa pentru aviatie.Imagini incredibile! Cum arata un fulger vazut din spatiu si ocolul Pamantului in 60 de secunde
Cosmarul ar trebui sa se incheie duminica seara, cand in tara noastra va intra un nou val de aer rece. Precipitatiile se vor transforma din nou in ninsoare. Si va urma o saptamina de iarna veritabila.
Cand picaturile supraracite ating pamantul, cablurile electrice, copacii sau avioanele ingheata instantaneu, formand o crusta subtire de gheata.
Sursa: Pro TV
Etichete: ploaie, gheața, Sorin Oprescu, deszapezire, polei, freezing rain,
Dată publicare:
03-02-2012 07:49