Ministrul Economiei, Mihai Tudose, acuzat ca a plagiat in teza de doctorat. Un politist sustine ca i-a vandut lucrarea sa

Ultimul update: Sambata 22 August 2015 07:03
Data publicarii: Miercuri 19 August 2015 12:25
Categorie: Actualitate
Mihai Tudose, ministrul Economiei

Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie ii aduce acuzatii grave ministrului Economiei, Comertului si Turismului. Demnitarul e banuit ca ar fi copiat o treime din teza sa de doctorat.

Potrivit Centrului Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI), lucrarea de doctorat pe baza caruia Mihai Tudose, in prezent ministrul Economiei, a devenit cadru didactic la Academia Nationala de Informatii “Mihai Viteazul” a SRI nu este originala. Teza, sustinuta in 2010 si publicata la o cunoscuta editura, poarta titlul „Infrastructura critica – model si strategie manageriala” si trateaza problema retetelor care pot deveni vulnerabile la diverse atacuri, de pilda la cele ale teroristilor.

Citeste si: Copiatul, boala veche la romani. De la Eminescu la Ponta, tot romanul e acuzat de plagiat

Insa lucrarea are ea insasi o vulnerabilitate, afirma cei de la CRJI: circa 50 de pagini ar fi plagiate, uneori cuvant cu cuvant, dintr-o alta lucrare de doctorat, sustinuta in 2009 de comisarul-sef Radu Andriciuc, la Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza”. Numele lui Andriciuc nu ar aparea insa in cartea lui Tudose, iar politistul a recunoscut in fata jurnalistilor ca si-a vandut teza. „Domnul Tudose m-a contactat si i-am cedat drepturile de proprietate, ca pentru orice marfa. Era 2008 si aveam niste probleme financiare, va aduceti aminte ce au patit bugetarii, plus ca fiul meu dadea Bacalaureatul. A fost vorba de cateva mii de euro”, a spus comisarul-sef.

Jurnalistii spun ca in lucrarea ministrului Economiei ar mai fi fost plagiati ai alti autori, printre care Ion Iliescu si Traian Basescu. De pe blogul lui Iliescu s-ar fi preluat un discurs, fara a fi citat ca atare, iar de la Basescu, un fragment din mesajul introductiv al Strategiei Nationale de Aparare din 2007 – tot fara mentionarea sursei.

Acuzatia de plagiat la adresa lui Copos poate schimba regulile. In ce conditii vor publica detinutii lucrari stiintifice

Ministrul Economiei (citeste aici biografia sa) a explicat pentru CRJI ca la momentul redactarii lucrarii „erau alte vremuri”. Mihai Tudose recunoaste ca „e vorba de Andriciuc si de niste texte de pe Internet, dar nu e vorba de mai mult de doua-trei pagini si nu sunt preluate cuvant cu cuvant. Am avut acordul scris al autorilor. Poate am fost si putin neglijent, dar era ca si cum as face o lucrare de geometrie: nu pot pretinde ca am inventat eu Teorema lui Pitagora”.

Profesorul universitar Marian Popescu, presedinte al Comisiei de Etica din cadrul Universitatii Bucuresti, sustine pe baza dovezilor care i-au fost prezentate de jurnalisti, ca „faptul ca pasajele copiate nu sunt atribuite corect, prin semnele citarii, note de subsol, parafrazari, indica evident un posibil plagiat”. Seful Scolii Doctorale de la Academia Nationala de Informatii, Constantin Onisor, a spus ca lucrarea lui Tudose va fi verificata pentru a se vedea „ce a fost furt si ce a fost neglijenta”.

Mihai Tudose, ministrul Economiei Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie

Gabriel Oprea NU a plagiat teza de doctorat:

Gabriel Oprea NU a plagiat teza de doctorat: "Sunt un om corect". Decizia Consiliului National de Etica

Acuzatia de plagiat la adresa lui Copos poate schimba regulile. In ce conditii vor publica detinutii lucrari stiintifice

Acuzatia de plagiat la adresa lui Copos poate schimba regulile. In ce conditii vor publica detinutii lucrari stiintifice

Universitatea Bucuresti a analizat doctoratul Olgutei Vasilescu.

Universitatea Bucuresti a analizat doctoratul Olgutei Vasilescu. "Capitolul 7 se gaseste in totalitate pe Internet"

protest

Îmbrânceli între protestatari și jandarmi, după ce ieșirea de metrou spre Universitate a fost blocată

Proteste în diaspora. Românii protestează în fața consulatelor împotriva corupției

Pierdere uriașă suferită de doi bătrâni, după ce au primit în curte comercianți de tigăi

Accident grav în Neamț. O mașină a intrat sub un camion care transporta lemne

Euronews transmite LIVE protestul anticorupție din România. Ce au transmis protestatarii

Explozie într-o sală de clasă din Arad. Gestul făcut de câţiva elevi

mesaj jandarmerie

Jandarmeria Română, sfaturi pentru cei din București: “Cum să fii în siguranță la proteste”

Mircea Cărtărescu: Voi merge la protest cu sentimentul ca am ramas singuri pe baricade

Doi tineri inconștienți, intoxicați cu droguri, găsiți pe o stradă din Pitești

Furt filmat într-un restaurant din Arad. Apel pe Facebook pentru găsirea hoțului. VIDEO

Noua lege privind apărarea împotriva incendiilor, în vigoare. Obligațiile localurilor publice

Ambulanță aflată în misiune, spulberată de un autoturism, în centrul Capitalei. Asistenta și șoferul, răniți