Legea antifumat este constitutionala si merge la promulgare. Cate zile au mai ramas pana cand poate intra efectiv in vigoare

×
Codul embed a fost copiat

Nefumatorii au mai castigat miercuri o batalie spre civilizatie. Magistratii Curtii Constitutionale au declarat constitutionala legea prin care fumatul este interzis in toate spatiile publice.

Decizia vine dupa ce mai multi parlamentari au criticat documentul, pe motiv ca ar interzice fumatorilor sa isi aprinda tigarile in propriile locuinte. "Dreptul de a fuma, nu este trecut in Constitutie", le-au transmis magistratii. Totusi, avocatii spun ca normele de aplicare a legii pot fi mai putin restrictive, astfel incat sa lase posibilitatea infiintarii de exemplu a unor cluburi sau cafenele pentru fumatori.

Legea care interzice fumatul in spatii publice a fost discutata miercuri la Curtea Constitutionala, iar judecatorii au decis ca este constitutionala. Legea va ajunge pe masa presedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare, iar daca acest lucru se intampla, urmeaza publicarea in Monitorul Oficial. La 45 de zile dupa publicare, legea intra efectiv in vigoare.

Proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului in spatiile publice inchise, spatiile inchise de la locul de munca, la locurile de joaca pentru copii, in unitatile sanitare, de invatamant, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului a fost adoptat pe 15 decembrie 2015 de plenul Camerei Deputatilor, for decizional in acest caz.

Desi doi dintre ei sunt fumatori inraiti, cei 9 magistrati ai Curtii Constitutionale au fost de acord miercuri in unanimitate ca fumatul trebuie interzis in tot ce inseamna spatiu public.

Citește și
fumat
Intoxicatia cu fumul de tigara, la fel de periculoasa ca lipsa igienii orale. Efectul periculos al tutunului asupra gingiilor
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Zegrean: Ma las de fumat in spatiile publice cand intra in vigoare legea

Presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei, Augustin Zegrean, spune ca va renunta sa fumeze in spatii publice daca legea fumatului va intra in vigoare.

Jurnalistii l-au intrebat pe Zegrean daca a venit cu tigarile la el la sedinta de miercuri a CCR si ce va face cu ele la finalul zilei, avand in vedere ca judecatorii constitutionali discuta sesizarea privind legea referitoare la interzicerea fumatului in spatiile publice inchise.

"Da, am (tigarile - n.r.). Legea intra in vigoare la 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial. Ma las de fumat in spatiile publice cand intra in vigoare legea. De fapt, nu cred ca m-ati vazut fumand undeva prin spatii publice", a precizat presedintele CCR.

Intrebat daca un apartament poate fi considerat spatiu public inchis, Zegrean a replicat: "Eh, cum sa fie?!".

El a spus ca "dreptul de a fuma nu e trecut in Constitutie", facand referire apoi la comparatia dintre fumatorii aflati in detentie si cei in libertate.

"Sunt in aceeasi categorie? Se pune problema de destinatie (termen mentionat in lege - n.r.) cand oamenii sunt in aceeasi categorie. Sunt in aceeasi situatie cei liberi si cei aflati dupa gratii?", a aratat Zegrean.

De asemenea, intrebat cati judecatori de la CCR fumeaza, el a raspuns: "Stiu ca doi fumeaza, dar eu stiu ce fac in particular?!".

Parlamentarii care au contestat legea sustin insa ca prevederile sale sunt execesive.

Legea votata in decembrie de parlamentari interzice fumatul nu doar in institutii, ci si la locul de munca, in curtea scolilor, a spitalelor, in locurile de joaca pentru copii, la piscina, in autobuz, la patinoar sau in taxiuri. In restaurante, cafenele sau in cluburi, tigarile, chiar si cele electronice, sunt interzise, iar cine vrea totusi sa fumeze trebuie sa iasa afara. Chiar daca legea le da voie fumatorilor sa isi aprinda tigara doar pe strada sau in propria casa, avocatii spun ca motivarea pe care o vor publica magistratii Curtii Constitutionale, precum si normele de aplicare pot lasa loc unor interpretari mai putin restrictive.

Daniel Fenechiu, semnatar contestatie: "Curtea sa stabileasca si sa arate ca se pot infiinta sau se pot deschide spatii pentru fumat, cum ar fi cigar lounge-uri sau un soi de cafenele strict pentru fumat si in aceasta situatie exista posiblitate ca toate problemele de drept pe care le-am ridicat s-ar rezolva."

Luminita Adam, avocat: "Fiecare lege este insotita de normele de punere in aplicare a legii respective. Cu siguranta ca normele vor fi facute in asa fel incat sa nu omoare o afacere. Nu cred ca a fost in intentia initiatorului sa omoare afaceri cum ar fi baruri, restaurante, cluburi. Nu! Cred ca se vor gasi solutii pentru ca acestea sa functioneze in continuare si fumatorii sa aiba si ei un loc al lor, in care sa poata sa fumeze linistiti fara ca sa-i deranjeze pe nefumatori."

Un sfert dintre adultii din Romania se declara fumatori, potrivit unui studiu realizat de IRES.

Cu toate acestea, trei sferturi dintre cei care au participat la sondaj spun ca sunt de acord cu aceasta lege, desi recunosc ca ii afecteaza direct. Mai bine de jumatate dintre ei (53%) sunt fericiti ca s-a luat aceasta decizie, iar 26% dintre romani au o parere buna. De cealalta parte, 9% dintre cei chestionati au spus ca au o parere proasta, iar 5%, probabil fumatori inraiti, sunt impotriva interzicerii fumatului. Mai este o categorie, reprezentata de 12% dintre romani, care nu si-au format inca o parere.

Sunt doar cateva tari in Europa precum Irlanda sau Letonia in care legea impotriva fumatului este la fel de restrictiva ca la noi. In tari precum Franta, Spania sau Germania patronii pot amenaja in localuri spatii pentru fumatori.

Legea privind interzicerea fumatului urmeaza sa fie promulgata de seful statului si va intra in vigoare dupa 45 de zile de la publicarea ei in Monitorul Oficial.
 

 

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
Legea antifumat, in asteptare la Curtea Constitutionala. Ce au observat patronii care au interzis totusi fumatul in localuri
Legea antifumat, in asteptare la Curtea Constitutionala. Ce au observat patronii care au interzis totusi fumatul in localuri

Curtea Constitutionala nu a solutionat deocamdata contestatia privind legea care interzice fumatul in spatiile publice, dar unele restaurante din Bucuresti au trecut deja tigara aprinsa in local la capitolul istorie.

Intoxicatia cu fumul de tigara, la fel de periculoasa ca lipsa igienii orale. Efectul periculos al tutunului asupra gingiilor
Intoxicatia cu fumul de tigara, la fel de periculoasa ca lipsa igienii orale. Efectul periculos al tutunului asupra gingiilor

Fumati si faceti infectii repetate la nivelul cavitatii orale? In cel mai mule cazuri, nu bacteriile sunt de vina, ci fumul de tigara.

Recomandări
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.