Elicopter SMURD prabusit. Trupurile celor 4 salvatori romani, repatriate. Ultima discutie dintre pilot si turnul de control

×
Codul embed a fost copiat

Trupurile celor patru salvatori romani, care si-au pierdut viata in tragedia din Republica Moldova, unde s-a prabusit elicopterul SMURD, au fost aduse acasa vineri seara.

Colegii i-au primit cu lacrimi, flori si rugaciuni, in timp ce in tara vecina a fost declarat doliu national. "Ancheta accidentului ar putea fi preluata de autoritatile romane", a anuntat premierul Dacian Ciolos.

VEZI DESFASURAREA EVENIMENTELOR DIN ZIUA ACCIDENTULUI

Sumarul evenimentelor:
Trupurile salvatorilor au fost aduse in tara
Noi imagini de la locul tragediei
Secretarul de stat Raed Arafat a ajuns la locul accidentului
Necropsiile victimelor au fost facute la Chisinau
Ciolos: Autoritatile moldovene ar fi de acord ca autoritatile romane sa preia complet ancheta
Momentul in care echipele de interventie ajung la locul accidentului, filmat

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DE VINERI

Citește și
Animatie grafica elicopter SMURD prabusit
Elicopter SMURD prabusit in Republica Moldova. ANIMATIE GRAFICA: cum s-a produs tragedia in care au murit patru persoane
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

UPDATE 20:45 Publika.md publica o inregistrare audio care surprinde reactia turnului de control atunci cand elicopterul SMURD dispare de pe radare.

In inregistrare se poate auzi cum turnul de control incearca sa ia legatura cu pilotul elicopterului, insa nu reuseste. Apoi, sunt rugati pilotii unor avioane de pasageri sa ia legatura cu echipajul romanesc, insa din nou fara succes.

UPDATE 19:10 Investigatia merge pe mai multe piste, de la conditiile meteo, pana la starea tehnica a aeronavei si pana la calitatea combustibilului. Urmeaza sa se deplaseze si specialisti in aeronautica din Romania in Republica Moldova.

Expertii vor examina epava, iar dupa aceea vor stabili daca va fi expertizata tehnic acolo sau daca va fi adusa pentru expertiza in Romania.

UPDATE 18:30 Convoiul care transporta trupurile neinsufletite ale celor patru membri ai echipajului elicopterului prabusit in Republica Moldova a ajuns vineri pe teritoriul Romaniei si se indreapta spre Iasi, potrivit Agerpres.

Sicriele cu trupurile neinsufletite ale medicului Mihaela Dumea, asistentului medical Gabriel Sandu si comandorului Doru Gavril vor fi depuse la Biserica Sf. Spiridon din Iasi, iar cel de-al patrulea, cu trupul copilotului Voicu Socae, va fi dus la Bacau.

UPDATE 16:35 Noi imagini de la locul tragediei, realizate la cateva minute dupa ce s-a prabusit elicopterul, au fost facute publice. In inregistrare se vede cum aparatul de zbor este in flacari, iar martorii asteapta sosirea salvatorilor.

UPDATE 12:00 - In Republica Moldova s-a tinut un minut de reculegere pentru victimele accidentului de joi. Sirenele au fost pornite in toata tara. Localnicii au depus flori si lumanari pentru a-i omagia pe cei patru eroi cazuti la datorie.

UPDATE 10:40 - Protv.md si Publika.md au publicat imagini cu momentul in care echipele de interventie ajung la fata locului si iau primele masuri.

UPDATE 10:30 - Diana Cimpoesu, coordonatoul UPU-SMURD din cadrul Spitalului Sfantul Sipridon Iasi, a declarat vineri dimineata ca ramasitele trupesti vor fi aduse in cursul dupa-amiezii la Iasi. Sicriele cu trupurile neinsufletite ale medicului Mihaela Dumea, asistentului medical Gabriel Sandu si comandorului Doru Gavril vor fi depuse in Biserica Sf. Spiridon din Iasi, iar cel de-al patrulea, cu trupul copilotului Voicu Socae, va fi dus la Bacau.

UPDATE 10:15 - O echipa de ancheta, formata din procurori militari si specialisti, cerceteaza in regim de urgenta locul unde s-a prabusit elicopterul SMURD in Republica Moldova, fiind recoltate mai multe probe si identificati martori, a anuntat vineri Parchetul General. Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, intre Parchetul General si Procuratura Generala a Republicii Moldova a fost incheiat, in conformitate cu Conventia europeana de asistenta judiciara in materie penala si cu prevederile Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, un acord privind constituirea unei echipe comune de ancheta, avand ca obiectiv facilitarea si desfasurarea cu operativitate a investigatiilor in cazul elicopterului SMURD prabusit joi. Totodata, Sectia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a transmis autoritatilor judiciare din Republica Moldova o cerere de asistenta judiciara internationala in materie penala cu caracter urgent, pentru a se evita pericolul pierderii de probe si mijloace de proba.

"In momentul de fata, echipa de ancheta, formata din procurori militari si specialisti, participa la cercetarea la fata locului si desfasoara activitati specifice acestei faze a procesului penal. Pana la aceasta etapa a anchetei, s-au efectuat urmatoarele acte: conservarea locului faptei si a probelor, identificarea martorilor, recoltarea de probe de combustibil, recoltarea de probe toxicologice si de ADN. In vederea conservarii probelor, echipa comuna de ancheta a efectuat actele procedurale cu caracter de urgenta, unele dintre aceste activitati fiind in curs de desfasurare", informeaza Parchetul General.

In cauza, cercetarile sunt efectuate sub aspectul savarsirii infractiunilor de ucidere din culpa, neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca si nerespectarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca.

UPDATE 10:00 - Premierul Dacian Ciolos a declarat, vineri, ca autoritatile moldovene ar fi de acord ca autoritatile romane sa preia complet controlul anchetei in cazul prabusirii elicopterului SMURD. "Am discutat ieri in doua randuri cu premierul Filip si cu domnul ministru Toba, astazi de dimineata si cu domnul ministru Voiculescu. Aseara s-au deplasat doua echipaje de la Ministerul de Interne, de la Criminalistica, impreuna cu un procuror de la Parchetul General de la noi. Au ajuns astazi de dimineata la locul faptei. Sunt acolo si au inceput activitatea impreuna cu colegii moldoveni. Aseara si azi-noapte tarziu s-a finalizat un protocol intre Parchetul General din Romania si Parchetul General din Republica Moldova, care sa permita specialistilor romani sa participe la ancheta, si nu doar sa asiste asa cum ar fi cazul daca nu exista acest protocol. E foarte probabil, totodata, din cate am inteles, autoritatile moldovene ar fi chiar de acord ca autoritatile romane sa preia complet controlul anchetei. Oricum, specialistii nostri sunt acolo si au inceput deja activitatea", a spus Dacian Ciolos.

UPDATE 9:30 - Ambasadorul Romaniei la Chisinau, Marius Lazurca, a declarat pentru presa din Republica Moldova ca  victimele sunt pregatite sa fie repatriate.

UPDATE 9:15 - Raed Arafat: "Am avut si avem in continuare tot sprijinul autiritatilor din Moldova, dar si din partea Ambasadei Romaniei din Chisinau. Se vor alatura si alti colegii din aviatie, astfel ca sa fie depistate si alte piese alie elicopterului. Sunt ipoteze privind prabusirea elicopterului, dar acestea sunt doar ipoteze... E bine sa lasam expertii sa se pronunte."

UPDATE 9:00 - Au inceput cercetarile la locul accidentului, la care participa si Raed Arafat, impreuna cu echipa de investigatori romani.

UPDATE 8:40 - Seful DSE (Directia Situatii Exceptionale), Mihail Harabagiu a declarat pentru publika.md ca trupurile victimelor au fost duse la Chisinau, iar autopsiile au fost facute in timpul noptii. Procedura a fost efectuata in comun cu medicii legisti de la Iasi. Trupurile neinsufletite vor fi transfortate la Iasi sau Bucuresti, in conformitate cu indicatiile ce vor fi primite de la autoritatile din Romania.

UPDATE 8:30 - Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a ajuns in Republica Moldova, la locul accidentului, potrivit protv.md.

Raed Arafat a ajuns la locul tragediei alaturi de o comisie de ancheta care urmeaza, impreuna cu autoritatile de la Chisinau, sa investigheze toate circumstantele in care s-a produs accidentul aviatic.

Sursa foto: protv.md

___________________________________________________

Echipajul SMURD plecase in cursa de pe stadionul din Chisinau, sa preia din Cahul un american in varsta de 64 de an, cu accident vascular, ce trebuia adus de urgenta la spitalul din Chisinau.

In Raionul Cantemir insa, in apropierea localitatii Haragis, aparatul de zbor a disparut de pe radar. Se prabusise in padure. Printre copaci, elicopterul s-a facut bucati, iar in urma impactului cu solul a luat foc. Din pacate, cei patru salvatori aflati la bord au pierit, trei dintre ei carbonizati.

Andrei Ladislav, directorul statiei locale de Ambulanta: "Cum ne-a raportat echipa noastra, au avut loc doua explozii."

Iurie Balanuta, primarul localitatii Haragas: "O parte din elicopter era incendiata. Am intervenit sa stingem, am stins focul si au venit pompierii. S-au depistat patru cadavre, trei carbonizate."

Imaginile de la locul accidentului aviatic sunt terifiante. Cadavrele sunt imposibil de identificat, iar aeronava a fost distrusa.

Intreaga zona a fost securizata de pompieri si politisti. O echipa specializata din Romania urmeaza sa ajunga in Republica Moldova pentru a citi informatiile de la bordul aeronavei.

Echipajul SMURD era imprumutat de la Iasi pentru misiuni care sa-i sprijine pe doctorii moldoveni, in baza unui acord semnat de cele doua tari in 2014. Chiar cu cateva ore inainte de tragedie, cei patru salvatori - pilotul, copilotul, asistentul si medicul - incheiasera cu succes o alta misiune in Republica Moldova: preluasera o pacienta de 85 de ani.

Impinsa de dorinta de a salva vieti, doctorita Mihaela Dumea a urcat din nou in elicopter, insa nu s-a mai intors pe pamant. Doctorita, in varsta de 39 de ani, a inceput sa participe la misiuni in urma cu doi ani, cand Spitalul "Sfantul Spiridon", unde lucra, a primit noul elicopter. Avea acasa un baietel de 4 ani. Colegii ei au inghetat cand au aflat ce s-a intamplat.

Mariana Paulet, medic UPU: "O colega extraordinar de buna, un profesionist desavarsit, dedicata cu totul activitatii in urgenta. A format de-a lungul anilor multi studenti in domeniul medicinei de urgenta."

Gabriel Gaitan, voluntar SMURD: "Pot sa zic ca de la dumneaei am dezvoltat pasiunea pentru medicina de urgenta. Pe mine vestea m-a coplesit. Inteleg ca lupta si devotamentul ei nu au tinut cont cand a fost o situatie ca aceasta. A mers acolo pentru lupta, pentru a reda viata."

In acelasi elicopter se afla si asistentul Gabriel Sandu, de 38 de ani. Lucra la SMURD de mai bine de un deceniu.

 

Ciprian Cornea, medic UPU: "Asistentul era printre cei mai vechi. Erau dedicati salvarii vietilor omenesti."

 


Pilotul Doru Gavril avea 53 de ani si peste 4.000 de ore de zbor. Alaturi se afla Voicu Shocae - un copilot de 36 de ani, cu experienta in pilotat elicopter SMURD.
 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Catalin Radu Tanase, despre posibilele cauze ale tragediei din Moldova.
Catalin Radu Tanase, despre posibilele cauze ale tragediei din Moldova. "Vremea era oribila, vizibilitatea aproape zero"

Anchetatorii incearca acum sa afle exact ce s-a intamplat si iau in discutie toate ipotezele. In urma cu putin timp a avut loc o conferinta de presa la ministerul nostru de Interne.

Elicopter SMURD prabusit in Republica Moldova. ANIMATIE GRAFICA: cum s-a produs tragedia in care au murit patru persoane
Elicopter SMURD prabusit in Republica Moldova. ANIMATIE GRAFICA: cum s-a produs tragedia in care au murit patru persoane

LIVE UPDATE | SMURD-ul si toti salvatorii sunt in doliu. Un elicopter din Iasi al acestui serviciu mobil de urgenta s-a prabusit joi dupa amiaza, in Republica Moldova.

ELICOPTERUL SMURD. Cine sunt cele patru persoane care si-au pierdut viata in urma prabusirii aparatului de zbor
ELICOPTERUL SMURD. Cine sunt cele patru persoane care si-au pierdut viata in urma prabusirii aparatului de zbor

Un medic si un asistent de la Spitalul "Sfantu Spiridon" din Iasi sunt printre cele patru persoane care si-au pierdut viata in urma prabusirii unui elicopter SMURD in Republica Moldova, a decrlat pentru News.ro managerul spitalului, Ioan Barliba.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.