Adrian Nastase mai asteapta. Instanta suprema a amanat dosarul "Matusa Tamara" pentru 15 decembrie

Adrian Nastase

Inalta Curte de Casatie si Justitie trebuia sa se pronunte astazi in dosarul "Matusa Tamara", in care sunt acuzati fostul premier Adrian Nastase, consilierul acestuia Ristea Priboi si fostul sef al ONPCSB Ioan Melinescu.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a incheiat in 24 noiembrie cercetarea judecatoreasca in cazul "Matusa Tamara", anuntand ca in 7 decembrie se va pronunta asupra acuzatiilor aduse de catre DNA in privinta celor trei persoane. Decizia a fost insa amanata pentru 15 decembrie.

Acesta este doar unul dintre cele trei cazuri deferite justitiei de catre DNA in care este acuzat Adrian Nastase, fost prim-ministru si fost presedinte al Camerei Deputatilor.

Care sunt acuzatiile

-► Adrian Nastase a fost trimis in judecata de catre DNA pentru dare de mita

Citește și
Adrian Nastase
Adrian Nastase, urmarit penal in doua dosare
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

-► Ioan Melinescu, presedinte al ONPCSB intre anii 2001-2004, este acuzat de sustragere sau distrugere de inscrisuri, luare de mita si divulgare de informatii

-► Ristea Priboi, consilier al fostului prim-ministru, fost deputat in perioada 2000-2004, este acuzat de complicitate la luare de mita si la dare de mita.

Cazul "Matusa Tamara"

Procurorii au stabilit ca, in noiembrie 2000, Ioan Melinescu, in calitate de membru al Plenului Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, a aflat (cu ajutorul functiei pe care o detinea) ca Parchetul de Justitie urma sa fie sesizat in privinta unei donatii care se efectuase in contul sotiei lui Adrian Nastase, Daniela Nastase.

Era vorba despre 400.000 de dolari - bani care, in acte, fusesera depusi de matusa Danielei Nastase, pe nume Cernasov Tamara, care avea imputernicire in contul personal al sotiei lui Adrian Nastase.

Atunci, Melinescu i-ar fi promis lui Adrian Nastase ca va bloca sesizarea pana dupa alegerile din decembrie 2000, sugerand ca acest dosar trebuie sa dispara. Nastase s-a declarat de acord cu propunerea respectiva, aratand ca urmareste aceasta finalitate, sustin procurorii, citati de Mediafax.

"Ca urmare a acestei intelegeri, dupa numirea sa, la data de 28 decembrie 2000, in functia de prim-ministru al Guvernului Romaniei, Nastase Adrian a determinat, in prima sedinta de guvern, emiterea HG 1399/30 decembrie 2000, pe care a si semnat-o in calitate de prim-ministru. Prin respectiva hotarare a fost numit in functia de presedinte al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor Melinescu Ioan, fiind revocat fostul presedinte Cucu Adrian, precum si unul dintre membrii Plenului (care se ocupa de coordonarea verificarilor legate de provenienta si circumstantele depunerii sumei de 400.000 de dolari in contul Danielei Nastase)", sustine DNA.

Dupa numirea in functie, "Melinescu Ioan a sustras lucrarea nr. S3439/1999 (care o viza pe Nastase Daniela), si a inmanat-o, in prezenta denuntatorului, lui Priboi Ristea, consilier al primului ministru Nastase Adrian, cu scopul de a-i fi remisa acestuia din urma", spun procurorii anticoruptie.

"Circumstantele depunerii sumei de 400.000 USD de catre o alta persoana, in contul Danielei Nastase si justificarea provenientei acestor bani si a scopului platii au ridicat semne de intrebare cu privire la legalitatea tranzactiei. (...) Conform acestui document, s-ar presupune ca 11 tablouri semnate de pictori ca Tonitza, Baba, Rousseau, Iser, Popescu, Bancila, Baraschi, Vermont, 3 manuscrise englezesti pe pergament din perioada 1784-1827, vase Doum Nancy si Lalique, obiecte valoroase de mobilier si 30 piese bijuterii aur totalizand cca. 600 grame s-au aflat in apartamentul de bloc al Tamarei Cernasov, in varsta de 91 de ani, care locuia singura.

Dovezi certe ca aceste bunuri s-au aflat in posesia si proprietatea vanzatoarei nu exista insa, intrucat aceasta nu a prezentat notarului public niciun document care sa ateste dobandirea bunurilor respective, ci numai o declaratie de buna credinta", nota DNA in actul de acuzare.

In 18 ianuarie 2006, Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor a sesizat organele de urmarire penala cu privire la disparitia lucrarii numarul S3439/1999. In 31 mai 2007, dosarul "Matusa Tamara" a fost trimis instantei supreme pentru judecare.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Dosarul
Dosarul "Matusa Tamara" ar putea fi trimis la Curtea Constitutionala

Potrivit Mediafax, dosarul ar putea fi suspendat si trimis la Curtea Constitionala pentru solutionarea unor exceptii, decizia putand fi atacata cu recurs.

Adrian Nastase, urmarit penal in doua dosare
Adrian Nastase, urmarit penal in doua dosare

Fostul premier Adrian Nastase este urmarit penal de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in dosarul "Matusa Tamara" si cel privind achizitiile de obiecte din China, pentru care Camera Deputatilor a dat aviz favorabil in 4 martie.

Deputatii au votat PENTRU urmarirea penala a lui Adrian Nastase!
Deputatii au votat PENTRU urmarirea penala a lui Adrian Nastase!

Fost prim ministru si fost presedinte al Camerei Deputatilor, Adrian Nastase poate fi urmarit penal. Au decis-o colegii sai parlamentari, dupa ce i-au studiat aproape un an dosarele Zambaccian 2 si Matusa Tamara.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a plătit la ultima factură de energie electrică suma de 199 lei şi nu ştie de ce a fost „o factură destul de mare”, în contextul în care nu este un mare consumator de energie.