SIMONA HALEP, copilul care a crescut fara papusi si a ajuns in finala de la Paris. "Trebuie sa crezi ca poti sa muti muntii"

×
Codul embed a fost copiat

Un material realizat de Alex Dima de 1 DECEMBRIE 2013. Ani de sacrificii departe de familie, fara prieteni, o disciplina spartana si o copilarie petrecuta pe terenul de antrenament. Toate pentru implinirea visului in care crede de cand avea doar 4 ani.

O reteta care a dus-o pe Simona Halep in randul celor mai bune jucatoare de tenis din lume, i-a umplut conturile si a facut cunoscuta Romania in lume. Si drumul campioanei e abia la inceput.

Sofia, Moscova, Nurnberg si alte cateva locuri. In ultimele 6 luni, Simona Halep a ridicat cupa de 6 ori deasupra capului si a reusit sa urce pe locul 11 la nivel mondial si a fost desemnata jucatoarea cu cel mai mare progres din 2013 in lumea tenisului. Imediat a fost inconjurata de atentia unei lumi intregi.

Am intalnit-o la prima conferinta de presa tinuta in Romania, dupa intoarcerea in tara. Toata lumea dorea ceva de la ea:sa-i smulga un autograf, o declaratie sau pur si simplu sa-i stea in preajma. Era obosita.

Citește și
Cristian Leonte
1 DECEMBRIE. Cum aratau vedetele PROTV la 18 ani si cum isi imaginau ca va arata Romania in viitor
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

"Nu mai pot...nu mai pot", sustinea Simona.

Cateva zile mai tarziu ne-am revazut in Poiana Brasov. Intrase deja in cantonament. Este duminica dupa amiaza. Infolita cu un fular la gat alearga printre jaloane. Este al doilea antrament din zi. Are 22 de ani. Munceste mult, 7 zile din 7. Acesta este secretul care a dus-o pe primele locuri in lume.

Simona Halep: Sa nu te abati de la program ca sunt multe tentatii.
Alex Dima: Care sunt?
Simona Halep: Toata lumea de varsta mea, tinerii se duc la cluburi, la sucuri. Eu chiar l-am intrebat pe fratele meu ce fac la sucuri. Toata ziua stai la suc. Cu un suc in fata doua ore. Eu nu pot. Ma duc la Constanta, ies o ora si nu stau mai mult de o ora.
Alex Dima: Si ce bei? Tot un suc?
Simona Halep: Tot un suc. Tot un suc beau (rade)

A intart in lumea tenisului la 4 ani si jumatate. Tatal sau este cel care i-a pus prima racheta in mana.

"Eu de mic copil mi-am dorit sa ajung, dar conditiile nu m-au ajutat ca sa ajung si atunci mi-am propus ca unul din copii mei sa ajunga un mare sportiv si iata ca visul s-a implinit. Prima data am incercat cu baiatul. Am incercat si cu fotbalul si cu tenisul. Dupa putin timp visele mi se spulberase. Dupa aceea apare mica stea cum ati numit-o dumneavoastra. N-am crezut de prima data, dar am vazut ca ceva se misca. La varsta de 6 ani Simona a castigat Cupa Litoralului, la 6 ani", a povestit Stere Halep, tatal Simonei.

Alex Dima: De la 4 ani si jumatate ai inceput in joaca sau ?
Simona Halep: De 2 ori pe saptamana prima data si dupa aia zilnic.
Alex Dima: De la ce varsta?
Simona Halep: De la varsta de 6 ani...
Alex Dima: Zilnic?
Simona Halep: Da, de la 6 ani am castigat la Constanta premiul 3. Deci am avut viata si o copilarie pe terenul e tenis. N-am avut papusi, n-am avut altceva.
Alex Dima: N-ai avut papusi?
Simona Halep: N-am cerut niciodata papusi.
Alex Dima: Dar alte jucarii?
Simona Halep: Nu tin minte sa fi avut.Jucam fotbal, jucam tenis, faceam fileu din ata, am gaurit asfaltul si am bagat 2 stalpi si jucam tenis, si in casa la fel, am facut un mini teren de tenis si jucam cu fratele meu.

Iar dupa ani de munca rezultatele nu au intarziat sa apara. Drumul spre primele locuri din lume a debutat in primavara la Roma, in fata puternicei Jelena Jankovic.

Jankovici pierde, Simona Halep castiga si cade in genunchi pe zgura. Si din acest loc incepe lantul victoriilor. La Nurnberg se accidenteaza si toata lumea o vedea iesita din competetie.

Cu lacrimi in ochi se intoarce insa pe teren si castiga admiratia a milioane de fani ai tenisului. In acea zi ajucat in 4 ore doua meciuri. Le-a castigat. In teren loveste mingea ferm. In viata de zi cu zi e altfel.

Simona Halep: Sunt o fire normala. Sunt o timida.
Alex Dima: Esti timida?
Simona halep: Da, sunt. Da, dar acum am inceput sa fiu mai relaxata.

Alex Dima: Incepi sa capeti incredere?
Simona Halep: Da, am mai multa incredere in mine dupa anul care a fost in tenis.
Alex Dima: Te caracterizeaza timiditatea asta?
Simona Halep: Da. In viata si pe teren. Dar, pe teren, dupa cateva game-uri imi dau drumul. Sunt in largul meu.
Alex Dima: Dar cum reusesti?
Simona Halep: Nu stiu nici eu.

 Are insa o vointa de fier. De 16 ani se antreneaza aproape in fiecare zi. Iar asta cere sacrificiu.

Alex Dima: Prieteni? Reusesti sa ai o gasca?
Simona Halep: Nu. E greu pentru ca eu sunt din Constanta, stau la Bucuresti. Cu cei din Constanta tin legatura, am o prietena foarte buna din clasa intai, m-am cunoscut cu ea. Tin legatura des cu ea, dar in rest nu prea am foarte multi prieteni. Cand ma duc la Constanta ies cu prietenii fratelui meu, deci cu gasca lui.

Asta o face sa spuna ca atunci cand va avea copii nu o sa-i indrume catre sportul de performanta. De altfel, si ea isi doreste sa se retraga intr-o buna zi defintiv din lumea sportului.

Simona Halep: Nu vreau sa fiu antrenoare cand ma voi retrage din tenis.
Alex Dima: Si ce vrei sa faci?
Simoa Halep: Nu stiu. Dar nu sport. Asa zic acum. Probabil ma satur de drumurile saptamanale cu avionul, de doua ori pe saptamana chiar, departe de casa tot timpul. Cativa ani voi sta acasa
Alex Dima: E un chin?
Simona Halep: Da, este un chin sa stai tot timpul departe si singur. Ca la hotel stai singur, esti singur intr-o tara.

Tot sacrificiu pentru performanta se numeste si decizia pe care a luat-o acum 4 ani. Pentru ca o deranjau in tipul jocului, Simona si-a micsorat sanii. Vestea a facut inconjurul lumii.

"A fost o decizie a mea, numai a mea. Am avut curaj si pentru visul meu am avut curaj sa fac... Sunt momente grele in viata unui sportiv si chiar trebuie sa gandesti un pic mai nebuneste ca sa poti sa mergi inainte. Chiar sa munti muntii din loc. Sa crezi ca poti sa munti muntii din loc", povesteste Simona.

Si anul acesta chiar a mutat muntii din loc. A crezut in puterile sale si a reusit. La Sofia, a fost inconjurata de o armata de fani venita din Romania. Din tribuna, a fost tot timpul incurajata de mama sa.

 

Simona Halep: Pot sa vorbesc in romaneste?
Organizator: Bineintels.
Simona Halep: Buna ziua tuturor. Va multumesc foarte mult ca m-ati sustinut si ca ati venit special pentru mine. Si va astept si maine!

Iar a doua zi castiga marea finala si urca in randul celor mai puternice jucatoare de tenis din lume. Cade epuizata pe un scaun. In tribuna tatal e fericit. Pe langa admiratia unei lumi intregi, cele 6 turnee castigate i-au adus in cont 2 milioane de dolari.

"Acum se joaca cu sute de mii sau milioane de lei. Cred ca e mai bine asa decat cu papusile", crede tatal Simonei.

Acum, Simona e pe teren la antrenamente. De cand avea doar 4 ani asta face. Munceste pentru a-si indeplini un vis.

"Numai tenis. Asta a fost drumul meu" marturiseste Simona.

E o mana de om, cu o vointa de fier. Pentru pasiunea ei a renuntat la multe, la copilarie, la prieteni, iar rezultatele se vad acum.

Romanca Simona Halep a ajuns acolo unde si-a dorit. Isi urmeaza visul mai departe.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
De 1 decembrie, ProTV va ureaza La Multi Ani. Afla povestile romanilor care spun
De 1 decembrie, ProTV va ureaza La Multi Ani. Afla povestile romanilor care spun "EU FAC ROMANIA"

 La 18 ani, de existenta, Pro TV spune "Eu fac Romania!"

1 DECEMBRIE. Cum aratau vedetele PROTV la 18 ani si cum isi imaginau ca va arata Romania in viitor
1 DECEMBRIE. Cum aratau vedetele PROTV la 18 ani si cum isi imaginau ca va arata Romania in viitor

Pentru ca PROTV implineste 18 ani pe 1 decembrie, vedetele postului si-au amintit de vremea cand erau la majorat si de cum isi imaginau ca va arata Romania.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.