Recenzie fara spoiler: "The Dark Knight Rises" sau cum a ajuns sa poarte "Naşul" masca in 2012

Batman: The Dark Knight Rises

Am invins coada si aglomeratia de la IMAX pentru avanpremiera ultimului Batman. Acum, StirileProTV.ro iti dau gratis prima doza dintr-un film care va deveni drog pentru multe generatii.

Exista un fix al multora care se ambitioneaza sa creada ca un film SF nu poate fi un "clasic". Ca nu poate intra in "top 10 all time". Am prieteni carora Razboiul Stelelor li se pare o joaca de robotei, Alien e "dracia aia cu capul mare", iar Terminatorul e tare "pentru ca-i cu Schwarzenegger, frate".

Batman, pana la urma, e la limita SF-ului, impinsa tot mai departe de realitatea noastra. Bane, un despot maniac, un terorist la nivel urias, un geniu malefic sau mai pe scurt, un Bashar al-Assad cu masca. Pentru ca nici nu trebuie sa privesti mai departe de Siria pentru a gasi un dement de asemenea proportii.

Un oras corupt, condus de minciuna unui erou fals, o companie uriasa mancata pe interior de interese personale. Pai astea-s 2+1 la promotie in orice colt al lumii.

Mai greu sa gasesti insa un milionar cu masca si pelerina care sa-si salveze orasul. Imaginati-va un Bucuresti in flacari si un Irinel in costum mulat si intr-un MiniMobil venind sa ne salveze. Asta-i SF de Oscar.

Citește și
Barack Obama
Atacul armat de la premiera filmului Batman: 12 morti si 40 de raniti. Prima imagine cu ucigasul
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

V-a luat cam doua minute sa ajungeti pana aici. Cam atata timp o sa va ia sa si uitati de discutia asta in timpul filmului. Pentru ca The Dark Knight Rises te baga adanc in scaun inca de la inceput. 164 de minute de actiune, de rasturnari de situatie si de tensiune.

Ce face un film sa fie cu adevarat mare? Scenariul, regia sau actorii? Nu exista raspuns gresit, e doar o chestie de sentiment pentru fiecare. Iar seria Batman a atras nume mari sau foarte mari precum: Jack Nicholson, Michelle Pfeiffer, Danny DeVito, Michael Keaton, Jim Carrey, George Clooney, Uma Thurman, Arnold Schwarzenegger. Usor, am zis nume mari, doar unii dintre cei mentionati mai sus sunt si actori mari :)

O lista lunga, fracturata insa mai mereu de scenariu si regie. Incompetenta lui Joel Schumacher (daca as fi Michael sau Ralph, l-as da in judecata pentru ca-mi strica numele) aproape ca a ucis franciza cu totul. Iar Tim Burton, cat e el de Tim Burton, tot n-a stiut sa iasa din benzile desenate asa cum o face Nolan, care a rescris practic intreg universul.

Tom Hardy joaca FANTASTIC. Si chiar merita "caps lock" pentru asta. Un om caruia nu-i vezi fata tot filmul, dar care iti transmite tot prin voce si miscarea corpului devine transpunerea lui Darth Vader in 2012. "Ala negru de respira greu" devine ala mare care-ti taie tie respiratia cu vocea.

Michael Caine e factorul-lacrima in film. Daca nu-ti aminteste macar un pic de bunicul tau, inseamna ca n-ai suflet. Am zis! :) Anne Hathaway e exact ce te-ai astepta sa fie Catwoman. Halle Berry, esti atenta? Seducatoare, parsiva si complicata, Anne e motivul din latex pentru care barbatii au fantezii.

Christian Bale nu e Robert Downey Jr. Nici nu trebuie sa fie. N-o sa mergi la film ca sa-l auzi facand poante sau ca sa te vrajeasca gradual cu charisma lui. Bale e intunecat, la fel ca Batman. Omul care a luat bataie de la chinezi in viata de zi cu zi pentru ca a vrut sa viziteze un disident e perfect pentru rolul unui milionar care vrea sa salveze lumea. Nu te face sa-l iubesti pe Batman, te face sa intelegi existenta lui. Si sa-i simti lipsa in viata reala.

Un review din The Telegraph compara The Dark Knight Rises cu Heat sau al doilea Nasul al lui Coppola. Perfect adevarat. Pentru ca evolutia personajului malefic in ultimii ani e fix asa. De la grupari organizate, atacuri violente, dar punctuale si in scopuri monetare, acum am ajuns la lupii singuratici capabili sa distruga lumea de unii singuri pentru o ideologie in care doar ei cred. Bane nu e doar Al-Assad, e Breivik, e pana si pustiul ala care s-a crezut Joker si a tras in sala de cinema in Colorado.

The Dark Knight Rises e Godfather cu masti pe fata. Pentru ca e la fel de bun pentru epoca noastra cum a fost ecranizarea romanului lui Puzo in anii 70. Iar Nolan merita sa ramana in istorie pentru ca a produs prima trilogie in care fiecare film e mai bun decat precedentul.

Ah, va asteptati sa va povestesc ceva din film? Duceti-va sa-l vedeti, rezumatele scrise sunt pentru cei care dau Bacul la toamna :)

 

Detalii tehnice ... doar pentru cinefili!

Revenind la rolurile principale, castigatorul Premiului Oscar, Michael Caine ( The Cider House Rules) il interpreteaza pe Alfred, Gary Oldman este comisarul Gordon, iar castigatorul Premiului Oscar, Morgan Freeman (Million Dollar Baby), reia rolul lui Lucius Fox.

Scenariul este semnat de Christopher Nolan si Johathan Nolan, dupa o poveste de Christopher Nolan si David S. Goyer. Filmul este produs de Emma Thomas, Christopher Nolan si Charles Roven, care au mai facut echipa si in trecut, pentru Batman Begins si pentru blockbusterul care a spulberat recorduri The Dark Knight. Producatori executivi sunt Benjamin Melniker, Michael E. Uslan, Kevin De La Noy si Thomas Tull, avandu-l co-producator pe Jordan Goldberg.

Filmul are la baza personaje publicate in benzile desenate lansate de DC Comics. Personajul Batman a fost realizat de Bob Kane.

In spatele scenei, "Cavalerul Negru: Legenda Renaste" reuneste echipa formata de regizor de-a lungul timpului cu multi dintre cei mai de seama colaboratori ai sai, toti dintre ei colaborand in trecut la realizarea filmului The Dark Knight. Echipa creativa a filmului il include pe directorul de imagine Wally Pfister, care de curand a castigat un Premiu Oscar pentru Inception, o productie semnata tot de Christopher Nolan.

Scenografia filmului este realizata de Nathan Crowley, montajul de Lee Smith, iar castigatoarea Premiului Oscar, Lindy Hemming (Topsy Turvey), este responsabila de realizarea costumelor. In plus, Paul Franklin si Chris Corbould, ambii castigatori ai Premiului Oscar pentru efectele speciale din Inception au supervizat efectele vizuale si respectiv pe cele speciale. Muzica ii apartine castigatorului Premiului Oscar, Hans Zimmer (The Lion King).

Pentru realizarea filmului, Christopher Nolan utilizeaza camerele IMAX chiar mai mult decat a facut-o pentru The Dark Knight, care a intrat in istorie drept primul proiect cinematografic de amploare care a fost filmat partial utilizand camere IMAX.

Filmarile s-au intins pe trei continente diferite si au inclus atat orasele americane Pittsburgh, New York si Los Angeles, precum si situri din India, Anglia si Scotia.

"Cavalerul Negru: Legenda Renaste" este o productie Warner Bros. Pictures, in asociere cu Legendary Pictures.

Din 20 iulie, filmul este distribuit la nivel mondial de Warner Bros. Pictures, o companie Warner Bros. Entertainment, iar in Romania premiera a avut loc pe 27 iulie, fiind distribuit de catre MediaPro Distribution, in urmatoarele cinematografe: CinemaPro, Hollywood Multiplex, Movieplex, The Light Cinema, Grand Cinema Digiplex Baneasa, Lotus (Oradea), Odeon Cineplex (Cluj), Cityplex (Constanta, Tulcea si Brasov), Cinema City (Cotroceni – in Imax si 2D, Arad, Arad Galeria, Bacau, Baia Mare, Braila, Cluj, Iasi, Constanta, Pitesti, Sun Plaza, Timisoara, Targu-Mures), Cortina (Oradea), Cinema ,,Eugen Ionescu”(Slatina), Cinema Florin Piersic (Cluj), Patria (Craiova si Bucuresti), Premiera (Ploiesti), Cinema Arta (Targu Mures), Cinema Grand Mall (Satu-Mare), Glendale (Bucuresti). 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Povestile victimelor masacrului din Colorado. Cea mai tanara dintre ele avea sase ani
Povestile victimelor masacrului din Colorado. Cea mai tanara dintre ele avea sase ani

Toate cele 12 persoane care au murit in urma atacului armat din Colorado au fost identificate. Cea mai in varsta dintre ele are 51 de ani in timp ce cea mai tanara este Vernonica Moser-Sullivan, in varsta de numai sase ani.

Atacul armat de la premiera filmului Batman: 12 morti si 40 de raniti. Prima imagine cu ucigasul
Atacul armat de la premiera filmului Batman: 12 morti si 40 de raniti. Prima imagine cu ucigasul

Un masacru greu de inchipuit a fost comis azi-noapte, intr-un cinematograf din Denver, la premiera ultimului film, din seria Batman.

Cavalerul Negru, la ultima intalnire cu publicul. Batman ajunge in 10 zile in Romania
Cavalerul Negru, la ultima intalnire cu publicul. Batman ajunge in 10 zile in Romania

Mult asteptata pelicula, care si incheie trilogia cu super-eroul american, a avut premiera la New York.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.