Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

2010, in Spatiu: gauri negre, planete noi, viata extraterestra, mamografii

exoplaneta Gliese 581g

Fotografii uluitoare, sute de planete noi, informatii extrem de interesante, gauri negre “vecine”, bacterii extraterestre si foarte multe descoperiri istorice. Asta a insemnat 2010 pentru astronomie.

Geamana Terrei

Poate cea mai importanta veste pe care NASA a dat-o anul trecut a fost accea ca exista o planeta ale carei conditii sunt atat de asemanatoare cu cele de pe Terra, incat i s-a spus “Noul Pamant”.

exoplaneta Gliese 581g

Recent, Gliese 581g a devenit un punct central pentru cercetatori, dupa ce s-a descoperit ca orbita sa este aproape circulara, in jurul unei pitice rosii (un tip de stea foarte raspandit in Univers si care are masa mult mai mica decat a Soarelui), la o distanta optima pentru ca temperatura sa permita existenta apei in stare lichida, pe suprafata planetei. Pitica rosie, insa, emite doar 1% din cantitatea de lumina pe care o emite Soarele, asa ca plantele ar fi negre, daca ar exista asa ceva. Se afla la 20 de ani-lumina departare de Pamant.

Nu va nelinistiti, daca totusi nu putem sa ajungem pana la Gliese, avem alte 706 de planete asemanatoare cu Pamantul. Au fost descoperite anul acesta.

Pentru ca scanarea spatiului se face acum cu mult mai multa acuratete ca in trecut, astronomii au gasit o planeta facuta din diamante. Potrivit astronomului Marc J. Kuchner de la NASA planeta, numita WASP-12b, orbiteaza in jurul unei stele la 1.200 de ani lumina de Pamant.

Diamante

NASA s-a pus si pe inventat materiale care sa-i sustina munca de cercetare. Asa a aparut „cel mai negru material” din istoria omenirii. Privit la microscop, acesta dezvaluie o structura de nanotuburi de carbon, fixate pe titan. Va fi folosit pentru imagini mult mai clare ale Universului.

Bacteria extraterestra

Teoriile vietii au fost putin date pe ste cap dupa ce NASA a descoperit o baterie care traieste in arsenic. Poate fi chiar o "fereastra" spre noi informatii privind viata extraterestra. Bacteria, denumita GFAJ-1, consuma arsenic si a fost descoperita in lacul Mono din apropierea Parcului National Yosemite din California. ADN-ul acesteia este complet diferit de tot ceea ce cunoastem noi in acest moment. Forma de viata descoperita este complet noua si nu are nimic in comun cu biologia organismelor de pe Terra.

bacterie

Spatiul si timpul NU au inceput odata cu Big Bang-ul, iar Universul are o existenta ciclica “masurata” intr-o serie de mai multe epoci. Aceasta este descoperirea senzationala pe care a facut-o un cercetator de la Universitatea Oxford. Fizicianul Roger Penrose spune ca datele colectate de sonda NASA, Wilkinson Map Anisotropy Probe (WMAP), sustin teoria sa conform careia exista o ciclitate cosmologica, ceea ce reprezinta, de fapt, o idee revolutionara si controversata fata de ceea ce se stia pana acum.

Daca pana acum erau doar teorii si supozitii, vulcanii de gheata de pe Titan au devenit certitudine anul acesta. Pentru prima data, oamenii de stiinta au probe solide despre existenta lor, pe cel mai mare satelit al lui Saturn. In loc de lava, pe conul vulcanului descoperit de sonda Cassini s-ar putea sa iasa apa inghetata, hidrocarburi si o serie de alte elemente care intra in compozitia atmosferei subtiri a lui Titan.

Titan - vulcanii de gheata

Gaura neagra “vecina”

Cea mai tanara gaura neagra apropiata de Terra, a devenit cunoscuta pamantenilor in 2010. Agentia Spatiala Americana a anuntat ca Observatorul Chandra a gasit ceva “extraordinar” in vecinatatea noastra cosmica. Ea poate fi astfel studiata si analizata.

Gaura neagra

Ca sa arate ca nu numai oamenii mari se pricep la Cosmos, niste pusti au descoperit o pestera pe Marte. 16 elevi de clasa a VII-a de la Evergeen Middle School, California, au dat dovada de foarte multa atentie, cand se uitau pe niste imagini surprinse de o camera cu infrarosu instalata pe sonda Mars Odyssey a celor de la NASA.

S-a gasit si cea mai veche galaxie de pana acum. Este la 13 miliarde de ani-lumina si se lauda ca are cu doar 600 de milioane de ani mai putin decat Universul insusi.

Machiaj in Photoshop, by NASA

Un eveniment demn de reamintit a fost si cel in care NASA a fost prinsa folosind Photoshopul. Agentia Spatiala Americana a postat pe site, la capitolul “imaginea zilei”, in luna aprilie, o fotografie lucrata in Photoshop. Ea infatiseaza doua dintre lunile lui Saturn, Dione si Titan. La o privire mai atenta a imaginii, se poate observa ca in dreptul umbrei astrului mai mic (Dione) exista o urma de pensula (brush) specifica programului de editare foto, Photoshop.

Titan si Dione

Ca sa-si spele “pacatele” specialistii s-au angajat mai nou intr-o lupta nobila, contra cancerului la san. Ei au pus la dispozitia medicilor scanere si metode pentru radiografierea sanilor, dotate cu tehnica spatiala de prelucrare.

mamografie NASA

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 2 Ianuarie 2011
Citeste mai multe despre: NASA, descoperiri, inventii,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed