Exista viata? NASA a descoperit vulcanii de gheata de pe Titan! VIDEO

Dată publicare: 15-12-2010 00:00
Dată actualizare: 13-10-2012 16:23


Titan - vulcanii de gheata

Pentru prima data, oamenii de stiinta au probe solide despre existenta vulcanilor de gheata de pe Titan, cel mai mare dintre satelitii lui Saturn.

In loc de lava, pe conul vulcanului descoperit de sonda Cassini s-ar putea sa iasa apa inghetata, hidrocarburi si o serie de alte elemente care intra in compozitia atmosferei subtiri a lui Titan.

Oamenii de stiinta vorbesc pentru prima data cu siguranta despre vulcanii de gheata, dupa ce supozitii au existat inca din 2005. Oricum, existenta lor ar putea rezolva cateva dintre misterele ciclului carbonului de pe Titan. De asemenea, ar putea sprijini ipoteza ca exista viata pe gigantul satelit.

"In sfarsit avem dovada ca pe Titan este activitate", spune co-autorul studiului Randy Kirk, geofizician american, citat de space.com.

Multi cercetatori cred ca vulcanii de gheata, numiti si criovulcani, sunt relativi obisnuiti in afara sistemului nostru solar. In interiorul sau, au confirmat pana acum cel putin unul, care scuipa jeturi de "vapori inghetati"  din regiunea sudica polara a unei alte luni a lui saturn, Enceladus.

Iata ca si pe Titan exista asa ceva si a fost gasit datorita misiunilor de scanare a suprafetei satelitului, de catre sonda Cassini, care orbiteaza in jurul lui Saturn.

Fotografiile trimise pe Pamant dezvaluie trei forme conice imense, din care curge materie. Varfurile lor ating 1.500 de metri.

Acesti vulcani de gheata de pe Titan sunt interesanti si din alt motiv. Ei pot fi locuri in care se creaza conditiile esentiale de presiune si temperatura pentru aparitia vietii, spre deosebire de vulcanii fierbinti de pe Pamant, care distrug viata, spun specialistii.


 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO