NASA redefineste negrul. Material de 10 ori mai negru decat cel mai negru

Ultima actualizare: 21-10-2012 05:02
Nasa inventeaza un material negru

Nanotuburi de carbon, fixate pe titan. Acesta este noul material creat de specialistii NASA la Centrul Spatial Goddard. Este cel mai negru din lume si va fi folosit pentru imagini mult mai clare ale Universului.

De zece ori mai negru decat cea mai neagra vopsea din lume. Oare cat de negru inseamna asta? Sa fi inventat NASA notiunea de “negru inchis”? Ca sa ne facem o idee despre materialul respectiv, trebuie sa stim ca este facut din carbon pur. Este foarte rezistent si foarte util astronomilor pentru ca nu reflecta deloc lumina. Asa ca dupa ce mai suporta cateva finisari si procese tehnologice, el va fi folosit la captusirea interioarelor telescoapelor care scruteaza cerul in cautare de noi date despre Univers.

In prezent, aceste instrumente sunt captusite cu o vopsea speciala, inventata tot de NASA, si care se numeste Z306. Numai ca aceasta are o problema – “contamineaza” imaginile pentru ca nu absoarbe lumina suficient de bine.

De fapt, 40% din datele captate de camerele spatiale sunt inutilizabile tocmai din cauza “contaminarii” cu lumina. Cu noul strat din material de zece ori mai negru, diferenta este destul de mare.

Noul material absoarbe nu mai putin de 99,5% din lumina, eliminand practic problema respectiva. Asadar, o sa vedem imagini mai clare de acum in colo, de la NASA.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO