Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Laboratoarele speciale in care japonezii construiesc blocuri chiar si de 20 de metri inaltime, pentru a le testa la cutremur

Embed:

Exista viata dupa cutremur, lectia japoneza, EPISODUL 8. Campania "Exista viata dupa cutremur" ajunge in laboratoarele speciale in care niponii fac cercetare minutioasa pe constructii ridicate din temelii, la o scara de unu la unu.

Astfel de locuri primesc finantari uriase de la stat pentru studiul miscarii structurilor si doar americanii mai au facilitati asemanatoare.

Niponii spun ca isi imbunatatesc codurile din constructii daca studiaza cladiri in marime naturala, in timp ce sunt zgaltaite si avariate de unde provocate artificial. Blocuri de pana la 20 de metri inaltime, case de lemn sau piloni de la poduri, toate sunt initial construite in laborator si apoi sunt zguduite dintr-o parte in alta, cu ajutorul unor motoare de vapor.

Metoda este folositoare mai ales in domeniul importului de tehnologii si materiale in constructii, pentru ca orice intra nou in Japonia trebuie sa fie verificat.

Campanie cutremur Rares

Japonia este impartita in 47 de prefecturi, fiecare cu municipii orase si sate. Capitala Tokyo e recunoscuta drept cea mai scumpa capitala a lumii, in timp ce Japonia este considerata a doua in lume, sub aspect tehnologic, dupa Statele Unite si a treia, dupa americani si chinezi, ca putere de cumparare.

Modul de viata foarte bine organizat, etica profesionala solida si o economie extrem de puternica reprezinta tridentul de ingrediente care le-a permis japonezilor sa poata duce echitabil lupta cu marile cutremure.

Insulele nipone sunt formate la îmbinarea a 3 placi tectonice: placa Pacificului, cea a Filipinelor si cea Euroasiatica. La imbinarea lor, crusta pamantului este foarte instabila si japonezii au in jur de 1500 de cutremure pe an, de 5 sau chiar 6 ori mai mult decat au loc in Romania.

Campanie cutremur Rares

Alarma dintr-un sat din nordul Japoniei a fost asezata de primar pe cea mai inalta cladire, intr-o localitate cu multe case vechi. Imobile care rezista la cutremure serioase si salveaza vieti. 

In Japonia, casele cad atunci cand cutremurele sunt atat de puternice incat modifica relieful. Cand se crapa falii intregi de pamant, insa chiar si atunci casele sunt sectionate la baza, dar nu colapseaza in totalitate. Se prabusesc doar cele foarte subrede si fara nicio forma de consolidare.

Campanie cutremur Rares

Exista in mai toate marile orase cladiri vechi, din lemn si materiale tip BCA. Cei mai multi proprietari au cautat insa sa si le fortifice, dupa metode mai mult sau mai putin scumpe, dar eficiente.

Specialistii japonezi au inteles ca n-au cum sa imblanzeasca furia cutremurului, asa ca i-au invatat jocul. Au strans date din subteran si din cladiri si monitorizeaza anual comportamentul structurilor.

Calculele minutioase sunt dublate de studii de laborator. Iar in Japonia cand spui laborator pentru testarea structurilor la cutremur, spui hale uriase, in care cladirile sunt ridicate la scara 1 la 1 si apoi zguduite pe platforme gigant, miscate cu motoare de vapor, de jos sau din lateral.

In Japonia, orice metoda de constructie noua, orice proiectare inovativa, orice material de constructie importat sau orice metoda de consolidare trebuie testate asttfel, inainte sa poata fi puse in aplicatie pe teren. Asa vezi blocuri intregi cum se misca la unde devastatoare, asa vezi cum actioneaza case cu si fara ramforsari, asa vezi daca o caramida importata din tari fara activitate seismica, cum importa si Romania, poate fi buna si in locuri unde cutremurele sunt mari si dese.

Campanie cutremur Rares

Acest laborator al unui institut din orasul Tsukuba are 45 de metri inaltime, putand testa constructii de pana la 25 de metri. In astfel de hale uriase se nasc idei salvatoare, cladirile devin mai maleabile, sunt inventati pereti care nu se mai crapa, ci doar se isca si salveaza viata oamenilor. Un cercetator explica:

Si ministerul Dezvoltarii, si Institutele de pe langa Universitati, dar si companiile mari din constructii si-au amenajat astfel de laboratoare de incercari. Avem si noi unul la Iasi si altul in Bucuresti, insa romanii nu pot testa decat structuri mici: un perete, sau cel mult un nivel de casa.

Japonezii sustin ca e foarte important sa vezi cum se misca intreg ansamblul, la diverse intensitati, la unde pe orizonta sau pe verticala si la cutremure produse la mare sau mica adancime. Rezultatele cercetarii nu raman la sertar.

Odata la 10 ani se modifica, in general, normativele japoneze in domeniul constructiilor. Nimeni nu-si permite sa ignore cercetarile specialistilor: de zeci de ani, seismele dicteaza structura si forma constructiilor si nu imaginatia investitorilor.

Degeaba-i construit imobilul ca la carte, dupa tehnologii moderne din alte tari, daca nu este ridicat in functie de modul cum se misca scoarta de sub el, intr-un oras din Japonia.

Tot in laborator japonezii au vazut, inca din anii '80, cum se misca o cladire atunci cand isi pierde mai multi pereti de la interior si astfel i se poate modifica centrul de greutate. Poti vedea practic si de ce o structura piramidala, cu baza mare, e mult mai rezistenta decat un bloc pe stalpi, cu spatii comerciale la parter si iesiri "in consola", in goana dupa spatiu, la nivelele superioare, asa cum vezi la multe blocuri noi din Bucuresti.

Campanie cutremur Rares

Sunt notiuni elementare de fizica, completate cu teste edificatoare. Reguli simple, pe care, teoretic, le stim si noi, dar pe care, din cauza legislatiei permisive si a dezinteresului autoritatilor, NU le aplicam.

In vreme ce noi traim relaxati, cu speranta ca poate cutremurul nu ne va lovi tocmai pe noi, Japonia se pregateste deja pentru urmatorul seism major. Fac calcule si testeaza intens, isi cunosc terenul si tipul de seism. Au toate informatiile pentru noi coduri de proiectare, stim cum sa consolideze si inoveaza permanent.

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 11 Martie 2017
Citeste mai multe despre: cutremur, seism, Japonia,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed