Femeia care a nascut la 5 minute dupa cutremur, desi peretii spitalului se prabuseau in spatele ei. Reportaj ProTV in Nepal

×
Codul embed a fost copiat

In cele mai afectate zone din Nepal, in fiecare ora, 12 bebelusi vin pe lume, fara asistenta medicala de baza. Din cauza stressului, unele mamici nasc prematur.

In maternitatile nesigure, medicii le-au mutat in curte sau in corturi. Unul dintre doctori ne spune povestea unei femei, care a nascut in timpul cutremurului de 7.8 pe Richter.

Suntem in Nuwakot, orasul Thrisuli. Sectii intregi din spitalul municipal au fost avariate. Printre ele si maternitatea. Doctorul ginecolog povesteste ca o femeie era in travaliu in timpul cutremurului. Se afla intr-un pat peste care urmau sa se pravaleasca bolovanii. Au scos-o in graba dintre peretii care se zgudiau.

Ajuta si tu copiii din Nepal. Trimite acum un SMS la 8827 si doneaza 2 euro. Numarul este valabil in retelele Vodafone, Orange si Telekom.

Citește și
nepal
Cutremurul i-a adus inapoi la casa care nu mai exista. "Nici daca muncesc 10 ani in strainatate n-am bani de reparatii"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

"La 5 minute dupa cutremur, femeia a nascut aici pe iarba in timp ce peretii din spital se prabuseau”, relateaza Paul Angelescu, corespondent Stirile ProTV.

Doctorii au fost niste eroi. Femeia, bebelusul ei si toti ceilalti pacienti au scapat cu viata, desi in multe incaperi au cazut grinzile si bucati din pereti. Nu a murit nimeni in spital.

Camera de radiologie este folosita si acum, desi are o mare gaura in perete. Spitalul este avariat insa pacientii trebuie tratati, indiferent de conditii. Aceasta tanara de 26 de ani a nascut in dimineata in care am ajuns, la doua saptamani dupa primul cutremur.

Sunt la o zi distanta de satul lor. Casa le-a fost avariata. Tatal se va intoarce in sat ca sa incerce sa o repare. Mama si fetita urmeaza sa ramana singure 2 luni.

Intre timp, medicii improvizeaza: scot paturile afara, pun medicamentele pe mese, intind bolnavii pe saltele. Mergem si intr-un spital aproape de Kathmandu unde au fost aduse multe femei insarcinate dupa cele 2 cutremure.

In cele 14 districte afectate de cutremur, 70% dintre maternitati au fost distruse sau avariate. Chiar si inainte de cutremur, in Nepal mureau zilnic 38 de bebelusi din cauza unor afectiuni care ar putea fi prevenite. Acum riscul nasterilor premature, al avorutilor spontane si al complicatiilor dupa nastere a crescut din cauza stresului prin care trec gravidele. In fiecare zi 90 de femei sunt nevoite sa nasca prin cezariana, iar sistemul medical nu poate face fata. UNICEF a adus zeci de corturi medicale si adaposturi temporare pentru mame si copiii lor, care nu mai au unde sa se intoarca.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
"Lacasul credinciosilor" a devenit un oras fantoma. Reportaj ProTV din locul unde familiile au trait tragedii si miracole

Bhaktapur este capitala culturala a Nepalului. Cunoscut drept "lacasul credinciosilor", orasul vechi din secolul al 15-lea a fost devastat de cele doua seisme care au indoliat tara. Cartiere intregi sunt ciuruite ca dupa bombardament.

Cutremurul i-a adus inapoi la casa care nu mai exista.
Cutremurul i-a adus inapoi la casa care nu mai exista. "Nici daca muncesc 10 ani in strainatate n-am bani de reparatii"

In sate si orase, la ses sau pe culmile din Nepal, zeci de mii de familii traiesc in continuare la limita. Chit ca au pierdut tot ce aveau, cei mai multi se considera norocosi pentru ca macar n-au ajuns in spitalele supraglomerate.

Reportaj ProTV la Templul din Kathmandu. Singura salvare cand totul e una cu pamantul:
Reportaj ProTV la Templul din Kathmandu. Singura salvare cand totul e una cu pamantul: "Daca pierzi speranta, pierzi tot!"

La primul seism din Nepal, de pe 25 aprilie, in capitala Kathmandu s-a dezlantuit iadul. Cladiri vechi de sute de ani s-au transformat in mormane de moloz. Mii de oameni si-au pierdut viata, altii au ramas fara rude si prieteni.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.