Femeia care a nascut la 5 minute dupa cutremur, desi peretii spitalului se prabuseau in spatele ei. Reportaj ProTV in Nepal
In cele mai afectate zone din Nepal, in fiecare ora, 12 bebelusi vin pe lume, fara asistenta medicala de baza. Din cauza stressului, unele mamici nasc prematur.
In maternitatile nesigure, medicii le-au mutat in curte sau in corturi. Unul dintre doctori ne spune povestea unei femei, care a nascut in timpul cutremurului de 7.8 pe Richter.
Suntem in Nuwakot, orasul Thrisuli. Sectii intregi din spitalul municipal au fost avariate. Printre ele si maternitatea. Doctorul ginecolog povesteste ca o femeie era in travaliu in timpul cutremurului. Se afla intr-un pat peste care urmau sa se pravaleasca bolovanii. Au scos-o in graba dintre peretii care se zgudiau.
Ajuta si tu copiii din Nepal. Trimite acum un SMS la 8827 si doneaza 2 euro. Numarul este valabil in retelele Vodafone, Orange si Telekom.
"La 5 minute dupa cutremur, femeia a nascut aici pe iarba in timp ce peretii din spital se prabuseau”, relateaza Paul Angelescu, corespondent Stirile ProTV.
Doctorii au fost niste eroi. Femeia, bebelusul ei si toti ceilalti pacienti au scapat cu viata, desi in multe incaperi au cazut grinzile si bucati din pereti. Nu a murit nimeni in spital.
Camera de radiologie este folosita si acum, desi are o mare gaura in perete. Spitalul este avariat insa pacientii trebuie tratati, indiferent de conditii. Aceasta tanara de 26 de ani a nascut in dimineata in care am ajuns, la doua saptamani dupa primul cutremur.
Sunt la o zi distanta de satul lor. Casa le-a fost avariata. Tatal se va intoarce in sat ca sa incerce sa o repare. Mama si fetita urmeaza sa ramana singure 2 luni.
Intre timp, medicii improvizeaza: scot paturile afara, pun medicamentele pe mese, intind bolnavii pe saltele. Mergem si intr-un spital aproape de Kathmandu unde au fost aduse multe femei insarcinate dupa cele 2 cutremure.
In cele 14 districte afectate de cutremur, 70% dintre maternitati au fost distruse sau avariate. Chiar si inainte de cutremur, in Nepal mureau zilnic 38 de bebelusi din cauza unor afectiuni care ar putea fi prevenite. Acum riscul nasterilor premature, al avorutilor spontane si al complicatiilor dupa nastere a crescut din cauza stresului prin care trec gravidele. In fiecare zi 90 de femei sunt nevoite sa nasca prin cezariana, iar sistemul medical nu poate face fata. UNICEF a adus zeci de corturi medicale si adaposturi temporare pentru mame si copiii lor, care nu mai au unde sa se intoarca.