Yuri Gagarin, primul om care s-a aventurat dincolo de "ultima frontiera", in spatiul cosmic

03-09-2012 12:12
Sursa: NASA, Wikipedia, Aerospaceguide.net, Kosmonaut.se


Yuri Gagarin - 1

Oamenii au ajuns pe Luna, au trimis roboti pe Marte, iar acum planuiesc prima misiune umana pe Planeta Rosie. Insa nimic din acestea nu ar fi fost posibil fara reusita remarcabila a primului om care s-a aventurat in spatiu acum 51 de ani, Yuri Gagarin.

Yuri Alekseievici Gagarin s-a nascut pe 9 martie 1934, intr-o ferma colectiva de langa Moscova.

Desi provenea dintr-o familie modesta, tatal sau fiind pilot, Yuri a absolvit printre primii Academia Sovietica a Fortelor Aeriene in anul 1957.

A devenit pilot militar, iar doi ani mai tarziu a fost ales pentru antrenamente speciale, facand parte dintre primii cosmonauti ai URSS.

Desi a devenit celebru, fiind primul om care a ajuns in spatiu, Gagarin a zburat intr-o singura misiune spatiala, devenind apoi pilot de lupta si instructor aviatic, meserie care i-a adus si tragicul sfarsit.

DESCOPERA LUMEA CELOR MAI SPECTACULOASE INVENTII PE WWW.TECHSCHOOL.RO

Nava cu care Gagarin a facut prima incursiune a unui om in spatiul cosmic se numea Vostok 1, fiind prima dintr-o serie de misiuni care au purtat acest nume.

Pe data de 12 aprilie 1961, Gagarin a ajuns in spatiu, la aproximativ 327 km altitudine. Zborul a durat 108 minute, iar viteza de deplasare a navetei sale a fost de 27.400 km/h.

Dupa ce a reintrat in atmosfera, Gagarin s-a parasutat, cand se afla la o altitudine de 7 kilometri, pentru ca nu ar fi supravietuit impactului foarte dur cu care a aterizat capsula sa spatiala.

El a demonstrat ca omul poate supravetui conditiilor dificile ale decolarii si aterizarii unei navete, dar si lipsei gravitatiei.

 Ce a urmat primului zbor in spatiu realizat de un om

La numai o luna de la reusita lui Gagarin, astronautului american Alan Shepard a ajuns la randul sau in spatiu, la bordul navetei Mercury.

Dupa succesul misiunii sale istorice, Gagarin a devenit o adevarata legenda vie, fiind folosit de URSS pentru propaganda misiunilor sale spatiale.

El a calatorit in intrega lume, ca sa vorbeasca despre primul zbor al unui om in spatiu, iar in anul 1962 a inceput sa lucreze la realizarea unei navete spatiale reutilizabile.

Desi a primit gradul de Colonel in anul 1963, oficialii sovietici au incercat sa-l tina departe de ale zboruri, de teama sa nu-si piarda eroul national intr-un accident. Suparat ca i se refuza alte misiuni in spatiu, Gagarin s-a reprofilat, devenind pilot de lupta.

DESCOPERA LUMEA CELOR MAI SPECTACULOASE INVENTII PE WWW.TECHSCHOOL.RO

Pe data de 27 martie 1968, cea mai mare teama a superiorilor sai s-a implinit. Gagarin si-a pierdut viata dupa ce avionul MIG-15UTI pe care il pilota alaturi de un instructor de zbor s-a prabusit langa orasul Kirzhach.

Trupurile celor doi piloti au fost incinerate, iar cenusa ingropata in zidurile Kremlinului din Piata Rosie. Ca o ironie a sortii, inainte se moara, Gagarin primise aprobarea de a se antrena pentru o a doua misiune in spatiu.

Capsula spatiala care a deschis orizontul zborurilor cosmice era departe de navetele pe care le cunoastem acum. Avea un diametru de numai 2,3 metri si putea gazdui o singura persoana, care statea legata intr-un scaun. Capsula cantarea mai putin de 5 tone, alaturi de modulul care a ducea la destinatie.

Primul zbor in spatiu, realizat de Yuri Gagarin, a fost primul pas dintr-un ambitios proiect spatial al URSS, numit Vostok.

DESCOPERA LUMEA CELOR MAI SPECTACULOASE INVENTII PE WWW.TECHSCHOOL.RO

Spre deosebire de misiunea ulterioara, Soyuz, navetele Vostok folosite nu puteau fi controlate de astronauti, fiind dirijate de la sol, iar pilotii erau nevoiti sa se parasuteze inainte de aterizare, pentru a putea supravietui impactului.

Iata cateva date despre aceste misiuni:


Vostok 1 – pilot Yuri Gagarin
Lansare: 12 aprilie 1961
Durata zborului: 1 ora, 48 de minute

Vostok 2 – pilot Gherman Titov
Lansare: 6 august 1961
Durata zborului: o zi, 1 ora si 18 minute

Vostok 3 – pilot Adrian Nikolaiev
Lansare: 11 august 1962
Durata zborului: 3 zile, 22 ore si 22 minute

Vostok 4 – pilot Pavel Popovici
Lansare: 12 august 1962
Durata zborului: 2 zile, 22 de ore, 56 minute

Vostok 5 - pilot Valery Bykovski
Lansare: 14 iunie 1963
durata zborului: 4 zile, 23 de ore, 7 minute

Vostok 6 – pilot Valentina Tereshkovaprima femeie in spatiu
Lansare: 16 iunie 1963
Durata zborului: 2 zile, 22 ore, 50 minute

In anul 1964, programul Vostok a fost abandonat, restul misiunilor fiind anulate. URRS a decis sa schimbe scopul misiunilor si sa trimita 3 astronauti intr-o singura naveta spatiala, pentru prima iesire in spatiu, in exteriorul capsulei.

In amintirea lui Yuri Gagarin, compozitorul Jean Michel Jarre i-a dedicat acestuia o melodie, "Hey Gagarin", inclusa pe albumul "Métamorphoses".

 

 

Sursa: NASA, Wikipedia, Aerospaceguide.net, Kosmonaut.se

VIDEO PROTVPLUS.RO